Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.
Lundapokalen, stipendier, offentlig konst, fördelningsprinciper för träning- och säsongsbokningar, en skrivelse, yttrande över en motion och tre lundaförslag var några av de ärenden som behandlades på kultur- och fritidsnämndens sammanträde den 18 januari 2024.
Samtliga sammanträdeshandlingar, som kallelser, tjänsteskrivelser och protokoll där yrkanden och reservationer framgår finns tillgängliga här på webben.
Varje år delar kultur- och fritidsnämnden ut Lundapokalen för att uppmärksamma och uppmuntra förtjänstfulla idrottsprestationer under året som gått. Prissumman är 10 000 kr. Kultur- och fritidsnämnden beslutade att 2023 års Lundapokal tilldelas Lunds karateklubb.
Vid sammanträdet beslutades också vilka som skulle få ta del av årets stipendier.
Idrottsstipendierna ska främja ungdomsidrotten i Lunds kommun och ge uppmuntran för förtjänstfulla idrottsprestationer under året. 2023 års idrottsstipendiater är Erik Erlandsson (IFK Lund Friidrott) och Viktoria Wernersson (LUGI Gymnastik).
Stipendiet ska ses som en uppmuntran till ungdomsledare, som har gjort en särskilt god insats inom ideell förening eller i något annat sammanhang. 2023 års ungdomsledarstipendiater är Molly Byström (Teaterföreningen Lukkan Aktiv Ungdom), Mattias Ek (Friluftsfrämjandet i Genarp MTB), Elsa Ekstrand (Lund Giants HC) och Kerstin Årnes (Torns Scoutkår).
Lundapokalen och stipendierna kommer delas ut vid en ceremoni under Lunds idrottsgalan 2024, den 7 mars.
Kultur- och fritidsnämnden beslutar årligen om en strategisk lokalförsörjningsplan, en plan för hur man ska ha lokaler för nämndens behov. Planen sträcker sig från 2025 till 2034 och berättar om planer och mål för lokalerna inom området för kultur och fritid. I planen tittar man också på vilka lokaler som redan finns, vilka som behövs och hur vi kan utveckla dem. Denna information används sedan som underlag för olika beslut och investeringar.
För att skapa planen tog kultur- och fritidsförvaltningen hjälp av nämnden och tillsammans har man kommit fram till tydliga prioriteringar för vad bibliotek, kultur, idrott och ungdom behöver i form av lokaler. Dessa prioriteringar och förslag på projekt har diskuterats och uppdaterats under dialogen med nämnden. Nämnden beslutade att godkänna planen.
I Lunds kommun är det kultur- och fritidsnämnden som ansvarar för att bestämma när olika idrottsanläggningar kan användas av föreningar, organisationer och invånare för träning, tävlingar och evenemang. Varje år planeras och bokas många timmar för olika aktiviteter som stödjer idrottslivet. Det här gör det möjligt för både etablerade föreningar och enskilda personer att delta i olika idrottsaktiviteter.
Nämnden beslutade den 16 februari 2023 att godkänna principer för hur tider för träning och säsong ska fördelas i kommunen. De gav också kultur- och fritidsförvaltningen i uppdrag att anpassa principerna under 2023 i samråd med föreningslivet, baserat på deras behov. Eventuella ändringar som görs under året kommer att inkluderas i de nya reviderade principerna för 2024.
Efter att ansökningar har behandlats och tider har tilldelats har kultur- och fritidsförvaltningen utvärderat fördelningsprinciperna noga. Utvärderingen grundar sig inte bara på synpunkter från de som ansökt utan också på dialoger som har ägt rum. Resultaten från utvärderingen kommer att ligga till grund för framtida beslut om nya fördelningsprinciper för idrottsanläggningarna i Lunds kommun. Det nya förslaget godkändes av nämnden.
Kultur- och fritidsnämnden beslutade den 22 februari 2023 att skapa nya riktlinjer för offentlig konst. Kultur- och fritidsförvaltningen genomförde en grundlig genomlysning under hösten 2023, vilket resulterade i en rapport.
Konsthallens verksamhetsuppdrag från 2012, som styr Lunds Konsthalls ansvar för utställningskonst och offentlig konst, behöver anpassas till förändringar i finansiering och kommunens övergripande styrmodell.
Det beslutades av nämnden den 22 februari 2023 att inte skapa ett nytt arbetsutskott för konst och därför behövs nya riktlinjer för att klargöra den kulturpolitiska inriktningen för offentlig konst, i linje med det nyligen antagna kulturprogrammet.
En översyn av arbetet med offentlig konst i Lund identifierade fyra områden för förbättring:
För att lösa dessa utmaningar beslutade nämnden under mötet om en översyn av organisationen 2024, utveckling av nya riktlinjer, dialog om återinförande av procentfinansiering och överföring av medel för aktivt arbete inom konsten. En process för urval och anskaffning av offentlig konst har tagits fram för att tydliggöra arbetet.
Vi skriver referat från alla nämndsmöten för att du enkelt ska kunna få information om beslut som påverkar dig och kommunen. Du hittar alla referat på vår webbplats.
Du kan också prenumerera på referaten, så att du får mejl varje gång nya beslut publiceras.
Uppdaterad: