Länk till startsidan

Arbetsmarknads- och socialnämnden – aktuella beslut juni 2023

Ett lundaförslag om att erbjuda ukrainska flyktingar busskort är ett av de ärenden som togs upp på arbetsmarknads- och socialnämnden under sammanträdet den 7 juni. Här kan du läsa en sammanfattning av detta ärende.

Samtliga sammanträdeshandlingar, som kallelser, tjänsteskrivelser och protokoll där yrkanden och reservationer framgår finns tillgängliga här på webben.

Här hittar du alla handlingar.

Lundaförslag om busskort till ukrainska flyktingar avslogs

Kommunen har tagit emot ett förslag från en medborgare genom tjänsten Lundaförslag. Medborgaren föreslår att kommunen ska erbjuda busskort vuxna och skolungdomar från Ukraina så att de enklare ska kunna ta sig till fritidsaktiviteter, skola och anställningsintervjuer. Orsaken är att den ersättning som skyddsökande från Ukraina får via Migrationsverket är på en så låg nivå att inköp av busskort inte är möjligt.

Eftersom kommunen har skyldighet att behandla alla medborgare lika finns det ingen laglig möjlighet att ge en sådan ersättning enbart till den grupp som föreslås. Det är även Migrationsverket som ansvarar för att ge bistånd till de skyddsökande som kommer till Sverige enligt massflyktsdirektivet. Arbetsmarknads- och socialnämnden valde därför att avslå Lundaförslaget.

Vill du ta del av fler politiska beslut i Lund?

Vi skriver referat från alla nämndsmöten för att du enkelt ska kunna få information om beslut som påverkar dig och kommunen. Du hittar alla referat på vår webbplats.

Alla aktuella beslut

Du kan också prenumerera på referaten, så att du får mejl varje gång nya beslut publiceras.

Prenumerera på aktuella beslut

Uppdaterad:

Dela sidan: