Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.
Nya övergripande mål, en oförändrad skattesats, en rad nya satsningar och nytt ledarskap i nämnder och styrelser. Efter två långa dagars sammanträde har kommunfullmäktige fattat en rad beslut som kommer att påverka kommunen de kommande åren. Här är ett urval av besluten.
Samtliga sammanträdeshandlingar, som kallelser, tjänsteskrivelser och protokoll där yrkanden och reservationer framgår finns tillgängliga på vår webb.
Kommunfullmäktige har beslutat att ersätta de mål och fokusområden som gällt under den gångna mandatperioden med fyra nya övergripande mål, här presenterade tillsammans med Socialdemokraternas, Moderaternas och Kristdemokraternas förklaring av målen:
Kommunfullmäktige har beslutat om budget för år 2023, men också om en ekonomisk plan för år 2024-2025. Förslaget till beslut bygger på tidigare års budgetunderlag inklusive inkomna synpunkter från kommunens nämnder och styrelser, och har kompletterats med Socialdemokraternas, Moderaternas och Kristdemokraternas gemensamma budgetförslag, i enlighet med vad kommunstyrelsen beslutade den 28 november 2022.
Lunds kommun väntas omsätta cirka 10 miljarder kronor under 2023. Cirka 8 miljarder kronor kommer från skatteintäkter medan cirka 2 miljarder kronor kommer från taxor, avgifter och statsbidrag. Det förväntade resultatet för 2023 är -23,4 miljoner kronor – ett underskott som täcks genom att kommunen använder sig av sin reserv från tidigare års positiva resultat. För 2024 är det väntade resultatet +1,6 miljoner kronor och för 2025 +20,6 miljoner kronor.
För att möta den väntade lågkonjunkturen sätts 20 miljoner kronor om året av under år 2023-2025. 8 miljoner kronor sätts av under 2023 för att möta ökade livsmedelspriser.
Fullmäktiges beslut från den 24 november om att bibehålla nuvarande kommunala skattesats på 21,24 kronor ligger fast.
Kommunfullmäktige har beslutat om ett antal särskilda satsningar som ska genomföras med start nästa år. Här är några av dem:
Kommunfullmäktige har beslutat om nya taxor och avgifter för invånare och företag som använder kommunens tjänster. När det gäller kultur- och fritidsnämndens taxor har avsteg gjorts från principen att indexuppräkna dessa för att följa de allmänna kostnadsökningarna. Taxorna för motionssim behålls exempelvis på 2022 år nivå för att fortsatt möjliggöra en aktiv och hälsosam fritid för lundaborna. Uppräkningen av andra taxor inom kultur- och fritidsnämndens verksamheter begränsas tack vare ett extra stöd till nämnden på 1,5 miljoner kronor under 2023.
Nu när kommunfullmäktige har beslutat om de kommunala nämndernas ekonomiska ramar är det dags för nämnderna att gå vidare med sina verksamhetsplaner och internbudgetar för 2023. Detta arbete ska vara klart och beslutat i respektive nämnd senast den 15 februari 2023.
Kommunfullmäktige har utsett ordföranden, vice ordföranden, ledamöter och ersättare i styrelser och nämnder för 2023-2026. Fullständiga förteckningar kommer att finnas på lund.se från och med den 1 januari 2023, då de flesta också tillträder sina tjänster. Här presenteras valet till ordförandeposter i kommunens facknämnder.
Arbetsmarknads- och socialnämnden: Amanda Thonander (M)
Barn- och skolnämnden: Mattias Olsson (S)
Byggnadsnämnden: Björn Abelson (S)
Habostyrelsen: Göran Wallén (M)
Kommunrevisionen: Peter Bengtsson (V)
Krisledningsnämnden: Anders Almgren (S)
Kultur- och fritidsnämnden: Sebastian Jaktling (S)
Miljönämnden: Eleni Rezaii Liakou (S)
Renhållningsstyrelsen: Cecilia Skoug (S)
Servicenämnden: Fredrik Ljunghill (M)
Tekniska nämnden: Louise Rehn Winsborg (M)
Utbildningsnämnden: My Lilja (S)
Valnämnden: Jorun Koca Jakobsson (S)
Vård- och omsorgsnämnden: Christoffer Stenström (M)
Överförmyndarnämnden: Monica Molin (S)
Uppdaterad: