Nyheter och nyhetsarkiv

December

2020-12-29

Säkrare nyår i år

Nyårsfirandet kommer att bli annorlunda i år. Det är viktigt att vi alla hjälps åt att fira in det nya året på ett säkert sätt för att inte belasta sjukvården ytterligare.

2020-12-23

En julhälsning med Philip Sandberg

Här kommer en julhälsning till alla i kommunen från Philip Sandberg, kommunstyrelsens ordförande.

2020-12-22

Medborgarcenters öppettider under jul och nyår

Medborgarcenter har ändrade öppettider i mellandagarna. Här hittar du de aktuella öppettiderna om du vill komma i kontakt med oss.

2020-12-22

Lund bland de bästa på service

​Lunds kommun klättrar tio placeringar till plats 7 av 106 deltagande kommuner i årets servicemätning. I undersökningen jämförs servicenivån bland svenska kommuner via telefon och e-post.

2020-12-21

Pilotanläggning för idrott och folkhälsa till Lund

Inom några år vill Lund kunna erbjuda en spetsanläggning för idrottsträning, utbildning och boende. I dagarna skrev Lunds kommun, Hemsö Fastighets AB och idrottsrörelsen under en avsiktsförklaring som innebär att de gemensamt ska pröva hur en sådan anläggning kan utvecklas i sydvästra Lund.

2020-12-21

Nöjda invånare i Lund

Lundaborna är fortsatt nöjda med Lunds kommun som plats att bo och leva i. Det visar resultat från Statistiska centralbyråns (SCB) medborgarundersökning som genomförts under hösten.

2020-12-18

Lund en av Sveriges främsta elbilskommuner

Laddguldet är en tävling som prisar de kommuner i Sverige som varit mest aktiva i att stötta den lokala utvecklingen av antalet elbilar och laddplatser. I år knep Lund en hedrande tredjeplats.

2020-12-15

Be here then – kärlek och framtid

Be Here Then är en digital stadsvandring genom Lund, som visar hur platsen där du står just nu såg ut förr i tiden. Appen lanserades 2019 och är skapad av Charlotte Rodenstedt.

2020-12-15

Så tryggt upplevs Lunds kommun 2020

Lunds kommuninvånare känner sig fortsatt trygga. Det visar resultatet för 2020 i polisens och kommunernas årliga trygghetsmätning.

2020-12-14

Förslag på justerade avgifter för bygglov

Byggnadsnämnden har godkänt ett förslag på ny taxa för bygglovsärenden, förslaget kan nu gå vidare till kommunfullmäktige. Tanken är att den nya taxan ska spegla vad det kostar att handlägga en viss typ av bygglov och inte minst göra det enklare för den som söker bygglov att veta vad det kommer att kosta.

2020-12-11

Vårdnadshavare uppmanas se över sitt behov av fritids och förskola under jullovet

Snart är det jullov i Lunds kommuns skolor. Enligt ett beslut av regeringen bedrivs gymnasieundervisningen sedan i måndags på distans. Det gäller inte för kommunens förskolor och grundskolor som har undervisning på plats som vanligt.

2020-12-11

Fjärrundervisning på två kommunala grundskolor från och med måndag

Årskurs 7-9 på Nyvångskolan i Dalby och Fäladsgården i Lund övergår från och med måndag till fjärrundervisning. Det beslutade barn- och skolnämndens presidium i samråd med skolledningen idag. – Det är ett allvarligt läge, säger Mia Honeth (L) ordförande i barn- och skolnämnden.

2020-12-11

Lunds kommun är med och leder klimatomställningen i Europa

Den 11 december 2020 blev en stor dag för klimatomställningen i städer. Då undertecknades de första klimatkontrakten i Europa – och Lunds kommun var bland de första att skriva under.

2020-12-10

​Innovativt bolag får Lunds kommuns näringslivspris år 2020

Nu är det klart vem som är årets pristagare av Lunds kommuns näringslivspris. Asept International AB mottog i dag det nyinrättade priset.

2020-12-10

Lunds kommun får del av miljonsatsning på demokrati och mänskliga rättigheter

Tillsammans med kommunen Francistown i Botswana kommer Lund att utforma ett projekt som ska utveckla nya sätt att arbeta med mänskliga rättigheter på lokal nivå. Det är Internationellt Centrum för Lokal Demokrati (ICLD) som står bakom satsningen.

2020-12-08

Förbättrade resultat för Lunds grundskolor

Lunds niondeklassare lyckades vårterminen 2020 höja det genomsnittliga meritvärdet och andelen som nått kravnivån i alla ämnen jämfört med 2019. Lunds kommunala skolor har tolfte högsta meritvärde av Sveriges kommuner. Det visar statistiken i Öppna jämförelser som Sveriges kommuner och regioner publicerade i fredags.

2020-12-08

Nu blir Lund en spårvagnsstad

Spårvägen är nu invigd! Se invigningsprogrammet nedan.

2020-12-08

Självbetjäningsställ för reflexer – turné i de östra tätorterna

Med reflex syns man i trafiken på 125 meters håll i mörker. Annars syns man väldigt dåligt – till och med i områden med gatubelysning. För att uppmärksamma lundaborna på deras säkerhet när mörker och nederbörd försämrar synbarheten, kampanjar kommunen årligen med reflexutdelning och information.

2020-12-07

Innerstaden får en ny entré i söder

Ett stenkast från Stadsparken ligger idag en bensinmack, bilförsäljning och industrilokaler. En ny detaljplan visar hur bostäder, kafé, cykelvägar och en park kan ersätta detta och bli en välkomnande entré till innerstaden. Det idag ganska anonyma centrala kvarteret kan bli ett levande bostadsområde.

2020-12-04

Entreprenadtvist avslutas med förlikning

Lunds kommun och entreprenadföretaget VBA SYD AB har kommit överens om förlikning i ärendet om ersättning för rivning av gammal asfalt 2018-2019 inom ett byggprojekt i östra Lund. Förlikningen innebär att Lunds kommun betalar 12 miljoner kronor.

2020-12-04

Tillsammans för Dalby årets frivilliga samhällsarbetare 2020

Utifrån de prövningar som 2020 har bjudit på, har det frivilliga arbetet och engagemanget varit otroligt viktigt för många av oss. I år utsåg Lunds kommun nätverket Tillsammans för Dalby till årets frivilliga samhällsarbetare.

2020-12-02

Lunds kommun stannar i fritt sök

Lunds kommun har utrett hur samverkansavtalet och fritt sök påverkar Lunds unga och vad det skulle innebära att lämna avtalet. I dag behandlades ärendet på kommunstyrelsens sammanträde.

2020-12-01

Öppen jämförelse för förskolan sätter fokus på kvalitet och likvärdighet

Sveriges kommuner och regioner (SKR) följer regelbundet upp kommunala verksamheter med öppna jämförelser. Igår publicerades för första gången en sådan öppen jämförelse för förskolan. – Den öppna jämförelsen är välkommen och kommer att vara ett av flera underlag i vårt systematiska kvalitetsarbete inom barn- och skolförvaltningen, säger Jytte Lindborg, skoldirektör.

2020-12-01

Tyck till om handlingsplanen för Lunds överenskommelse med idéburen sektor

Vi tar fram en handlingsplan för Lunds överenskommelse med idéburen sektor. Handlingsplanen ligger nu ute på remiss. Nämnder, råd och föreningar i Lunds kommun kan lämna synpunkter på förslaget senast den 28 februari 2021.

November

2020-11-30

Ansök om att bli studentmedarbetare

Vill du få ett kvalificerat extrajobb på schyssta villkor som är relevant för studierna och ger dig en fot in på arbetsmarknaden? Lunds kommun söker fyra studentmedarbetare.

2020-11-27

Kommunens trygghetsarbete fortsätter i centrum

De kommunala ordningsvakterna fortsätter sitt uppdrag i centrala Lund. I går godkändes kommunens ansökan om förlängt förordnande i tre år.

2020-11-23

Digitalt öppet hus på Lunds kommuns gymnasieskolor

Vi hälsar dig i årskurs 9 välkommen till öppet hus på våra gymnasieskolor. Du kan besöka våra skolor både fysiskt och digitalt.

2020-11-20

Så påverkas Lunds kommuns verksamheter av de nya restriktionerna

Från den 24 november blir det förbjudet att anordna allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med mer än åtta deltagare, enligt ett beslut från regeringen. Lunds kommuns verksamheter påverkas på olika sätt av de nya restriktionerna, där en del anpassas medan andra ställs in.

2020-11-20

Lunds gymnasieskolor ställer om – undervisningen ska delvis hållas på distans

Lunds kommun sätter nu in åtgärder inom de kommunala gymnasieskolorna med anledning av nya möjligheter att kombinera närundervisning med distansundervisning. Smittspridningen i Skåne ökar. Förändringen görs för att undvika trängsel i skolans lokaler och i kollektivtrafiken.

2020-11-19

Lunds kommun presenterar ett tredje åtgärdspaket till Lunds näringsliv

Effekterna av coronapandemin slår hårt mot många företag och föreningar i Lunds näringsliv. För att stötta, både på kort och lång sikt, föreslås nu ett tredje åtgärdspaket riktat till kommunens näringsidkare inom besöksnäring, handel, hotell- och restaurangnäring, elitidrott, kultur- och kreativa näringar samt eventbranschen.

2020-11-18

​Spårvägsinvigningen blir en digital folkfest

I måndags meddelade regeringen att restriktionerna till följd av pandemin skärps ytterligare. Spårvägsprojektets politiska styrgrupp har idag därför beslutat att spårvägsinvigningen den 12 december enbart ska hållas digitalt.

2020-11-13

Storslam för Lund i Lilla Ekomatsligan

Byskolan i Södra Sandby är återigen bäst i Sverige på ekologiska livsmedel – tätt följd i Lilla Ekomatsligan av 34 andra skolor och förskolor i Lunds kommun!

2020-11-12

Lärarförbundets skolrankning – Bästa skolkommun

Lunds kommun ligger på plats 97 bland landets 290 kommuner i 2020 års rankning till ”Bästa skolkommun”, som för 19:e året i rad genomförs av Lärarförbundet. Bland Skånes kommuner placerar sig Lunds kommun på plats 11 av 30.

2020-11-09

Lund ansöker om kommunalt partnerskap med Francistown i Botswana

Lunds kommun har beslutat att tillsammans med staden Francistown i Botswana ansöka om att inleda kommunalt partnerskap. Syftet är att genom kunskapsutbyte bidra till bland annat fattigdomsbekämpning, genomförandet av Agenda 2030-målen och demokratiutveckling.

2020-11-06

Lund med och påverkar barns rättigheter i framtida AI-utveckling

Lund ska vara med och se till att barns rättigheter ska tas tillvara i utvecklandet av artificiell intelligens, AI. Lunds kommun har tillsammans med Sveriges nationella AI-center, AI Sweden, utsetts till en av 15 piloter i världen som utvärderar Unicefs riktlinjer för AI och barnrättigheter.

2020-11-05

Utredningsdirektiv för Lunds framtida avloppsrening

Under onsdagens sammanträde i kommunstyrelsen fattades beslut om utredningsdirektiv gällande Lunds framtida avloppsrening. En utredning ska titta på ett antal scenarier och ska göra de olika alternativen jämförbara avseende tillstånd, teknik och ekonomiska- och miljömässiga effekter.

2020-11-05

Minnen från Stadshallen: hälsningen från 1968

De har inte setts på över 52 år – vilket är svårt att tro när vi ses över en bit av den fönsterkarm de reste i Stadshallen 1968. För det dröjer inte länge förrän minnena bubblar upp… Möt snickarna Leif och Svante i den första delen av vår torsdagsserie med minnen från Stadshallen!

Oktober

2020-10-29

Idéer till miljöprojekt? Sök medel från miljöanslaget

Har du och din förening idéer på projekt som leder till en bättre miljö i Lund? Sök medel ur miljöanslaget senast 15 november!

2020-10-28

Så anpassas verksamheterna i Lunds kommun efter skärpta allmänna råd

Lunds kommun arbetar intensivt för att minska smittspridningen av coronaviruset och sjukdomen covid-19 på en rad olika sätt. En del verksamheter anpassas, andra ställs in.

2020-10-28

Arbetet intensifieras i Lund med anledning av skärpta allmänna råd

Lunds kommun intensifierar med omedelbar verkan arbetet med hanteringen av covid-19 efter Folkhälsomyndighetens beslut om skärpta allmänna råd i Skåne. Beredskapen i kommunen är god för att hantera det rådande läget. Flera insatser görs direkt för att minska smittspridningen.

2020-10-27

Första vinnarna av Lunds kommuns medarbetarpriser utsedda

Lunds kommun har infört medarbetarpriser för att särskilt uppmärksamma goda initiativ som leder till smartare användning av våra resurser. Nu har de första vinnarna korats.

2020-10-20

Påverka arbetet för miljön i Lund

Lunds kommun ska anta ett uppdaterat program för ekologisk hållbar utveckling, LundaEko. Programmet har mål inom områden som klimat, biologisk mångfald och vatten – viktiga frågor som berör alla som bor och verkar i Lunds kommun. Just därför är dina åsikter på programmet så viktiga!

2020-10-19

Har din arbetsplats möjlighet att ta emot en praoelev?

Varje år ska över 1000 elever i åttonde klass ut på prao. För att ordna meningsfulla, utvecklande och trygga praoplatser till samtliga elever behövs hjälp från kommunens olika arbetsgivare.

2020-10-19

Lunds kommun mot större ekonomiskt resultat än budgeterat

När delårsrapporten per den 31 augusti presenterades för kommunstyrelsen kunde det konstateras att Lunds kommun gör en ekonomisk prognos för helåret med ett avsevärt högre resultat än vad som budgeterats. Förskjuten konjunkturförsämring och ökade statsbidrag på grund av corona är de huvudsakliga skälen till det högre resultatet.

2020-10-16

Litteralund – bokfestival för barn och unga!

På söndag den 18 oktober drar äntligen Sveriges största bokfestival för barn och unga, Litteralund, igång! Vi blandar workshoppar med högläsning, kreativa skapelser och författarbesök!

2020-10-13

Lund bäst på ekomat – igen!

Med en andel på 83,4 procent är Lunds kommun återigen bästa svenska kommun när det gäller inköp av ekologiska livsmedel. Detta framgick på onsdagen vid EkoMatCentrums årliga prisutdelning.

2020-10-09

400 miljoner kronor i ny grön obligation till hållbarhetsprojekt

Lunds kommun har gett ut ytterligare 400 miljoner kronor i en grön obligation som går till att finansiera miljöinriktade investeringsprojekt. Den nya gröna obligationen går bland annat till att finansiera energieffektiva bostäder.

September

2020-09-24

Lunds översiktsplan har fått laga kraft

Nu har alla domstolar sagt sitt och Lunds översiktsplan har fått laga kraft.

2020-09-23

Lunds kommun ligger stabilt i rankning om företagsklimat

Lunds kommuns företagare ger kommunen både ris och ros när det gäller företagsklimatet. Det framkommer av Svenskt Näringslivs kommunrankning ”Lokalt företagsklimat”, som presenterades i dag. Lunds kommun placerar sig på plats 124 i kommunrankningen, det vill säga på exakt samma plats som i fjol.

2020-09-22

Skördefesten flyttar ut

Årets skördefest den 26–27 september blir inte i stadsparken som vanligt. I stället bjuder de medverkande in till sin hemmaplan eller digitalt, och besökarna får chansen att besöka gårdsbutiker och koloniområden och hälsa på hos honungsproducenter och keramiker. 

2020-09-21

Planering för Lunds kommuns framtida avloppsrening fortsätter

Sedan 2016 pågår det ett utredningsarbete gällande den framtida avloppsreningen i Skåne. Kommunalförbundet VA SYD, som Lunds kommun tillsammans med Burlöv, Eslöv, Lomma och Malmö är en medlemskommun i, har i uppdrag att säkra hanteringen av medlemskommunernas vatten och avlopp.

2020-09-18

Lunds kommun och Agenda 2030 – nu har vi en policy för hållbar utveckling

Den 27 augusti antog kommunfullmäktige en ny policy för Lunds kommun som ska vara vägledande i vårt lokala arbete med Agenda 2030, FN:s 17 globala hållbarhetsmål.

2020-09-17

Information om tvisten mellan Lunds kommun och VBA SYD AB

Lunds kommun har den 15 september 2020 gett in svaromål i det tvistemål som VBA initierat vid Lunds tingsrätt. Kommunen har i sitt svaromål motsatts sig VBA:s krav i dess helhet och utvecklat skälen för sitt bestridande.

2020-09-15

Lunds kommun bäst på hållbara transporter – igen

Lund behåller sin ledarroll och vinner priset som bästa kommun på hållbara transporter för femte gången i kommunrankningen SHIFT.

2020-09-14

Fokus på barns mobilitet under årets Trafikantvecka i Lund

I dag går årets Trafikantvecka av stapeln. Under tidigare år har Trafikantveckan förlagts till Lunds stadskärna. I år står skolorna och barns resor till och från skolan i fokus.

2020-09-10

Kartläggning av hedersproblematik i Lunds kommun genomförd

För att öka kunskapen om och stärka kommunens arbete med hedersproblematik har Lunds kommun genomfört en kartläggning av hedersproblematiken inom kommunen. Kartläggningen visar att verksamheter är engagerade och att förväntningarna på det fortsatta arbetet är höga. Problem och utmaningar är synliggjorda, samtidigt som önskemål och behov är tydliga och samstämmiga.

2020-09-09

Efterlängtat startskott i byggandet av framtidens skola

Så var det äntligen dags att påbörja byggandet av nya Hedda Anderssongymnasiet/Svaneskolan. Den nya skolan har ritats av Wingårdhs arkitekter i samarbete med danska AART och kommer att rymma närmare 2 000 elever, varav cirka 400 på högstadiet. Inflyttning beräknas till sommaren 2023.

2020-09-08

Besök utställningen om kvarteret Galten

Nu finns det ett förslag på hur kvarteret Galten i centrala Lund ska utvecklas – vad tycker du om det? Sista dag att bidra med synpunkter är den 26 oktober.

2020-09-03

Katedralskolan utreder ärenden om kränkande behandling

För närvarande pågår ett antal utredningar angående kränkande behandling och trakasserier på Katedralskolan i Lund. Det finns anknytning till flera av diskrimineringsgrunderna. Sedan igår är även en lärare tillfälligt avstängd medan utredning pågår.

2020-09-03

När mössen kom till Lund

Under sommaren fick Lund tre nya besöksmål. Apoteket ”Cikadan”, skivbutiken ”Ricotta” och studentboendet ”Hasselnötion” lockade många besökare, som gladdes åt det fina hantverket och det finurliga innehållet som konstnärskollektivet Anonymouse låg bakom. Installationerna filmades, fotograferades och fick stor spridning världen över. Men hur gick det egentligen till när Anonymouse kom till Lund?

2020-09-03

Rapport om våldsbejakande extremism

Personer med våldsbejakande tendenser är ytterst få i Lunds kommun. Det visar den rapport om våldsbejakande extremism som presenterades för kommunstyrelsen på onsdagen. Nu ska den handlingsplan som beslutades 2016 aktualiseras.

2020-09-01

Strömavbrott i Lund

Uppdaterat kl 19:40. Vid kl 17:00 idag drabbades delar av Lund av strömavbrott, strömmen är nu tillbaka i de flesta hushåll. Ett fåtal hushåll sydväst om Lund är fortsatt drabbade av strömavbrott och arbete pågår för att åtgärda störningen.

Augusti

2020-08-28

Ett Lund för alla – Lunds första program för social hållbarhet

Som Skandinaviens första stad för mänskliga rättigheter har Lunds kommun nu antagit ett program för social hållbarhet. Tillsammans med miljöprogrammet LundaEko tas därmed ett helhetsgrepp på det lokala arbetet för Agenda 2030.

2020-08-26

Nu skickas SCB:s medborgarundersökning ut

I dagarna skickas Statistiska centralbyråns (SCB) årliga medborgarundersökning ut till totalt 1 600 Lundabor. I enkäten får kommuninvånare möjlighet att tycka till kring hur det är att leva och bo i Lunds kommun samt vilket inflytande de känner att de har.

2020-08-25

Ny statistik: Lund nådde sitt klimatmål för 2020 redan 2018

I Lunds kommuns miljöprogram, LundaEko II, har vi en målsättning om att utsläppen av växthusgaser inom Lunds kommun ska halveras mellan 1990 och 2020. Ny statistik visar att utsläppen hade minskat 50 procent redan år 2018.

2020-08-21

Rådhuset stängt till och med 28 augusti

Rådhuset håller fortsatt stängt, till och med 28 augusti.

2020-08-20

Ung i Lund? Svara på vår enkät om vårt framtida miljöarbete!

Just nu pågår ett stort arbete med att ta fram nya mål till vårt miljöprogram LundaEko, och vårt miljöarbete fram till 2030. Vi behöver ungas perspektiv i detta!

2020-08-20

Storsatsning för att hjälpa fler Lundabor att bli självförsörjande

Lunds kommun och Finsam i Lund gör nu en gemensam storsatsning på riktade stödinsatser till de medborgare som står längst ifrån arbetsmarknaden. Målet är att de ska kunna hitta, få och behålla ett arbete. Projektet ägs, drivs och finansieras av Finsam i Lund samt Europeiska socialfonden (ESF). Totalt satsas 20 miljoner kronor under två år, med möjlighet till förlängning ytterligare ett år.

2020-08-19

Lunds kultur- och fritidsdirektör slutar

Urban Olsson slutar som kultur- och fritidsdirektör i Lunds kommun. Den 1 december går han i pension.

2020-08-18

Glädje och aktivitet när projektet Equalizer invigdes på Östratornskolan

Cirkuspallar, ping-out och ett ”oseriöst utegym” – det är några av de nya aktiviteterna som elever på Östratornskolan och Fäladsgården får prova på när de kommer tillbaka efter sommarlovet. De nya aktiviteterna ingår i forskningsprojektet Equalizer, som drivits som ett samarbetsprojekt mellan arkitektkontoren FOJAB och Nyréns, Lunds kommun, Lunds universitet och Malmö universitet. Målet är att locka till mer fysisk aktivitet och rörelseglädje på skolgårdarna.

2020-08-17

Åsa-Hanna på premiärtur genom Lund!

Måndagen den 17 augusti var det dags för Lunds första spårvagn att ta premiärturen genom Lund och påbörja den testperiod som ska pågå under resten av sommaren och hela hösten.

2020-08-17

Tågstopp Malmö–Lund

Mellan 22 och 28 augusti är alla tåg mellan Malmö och Lund inställda. Trafikverket bygger om till fyra spår så att det ska bli enklare att resa framöver. Om du kan, undvik att resa längs sträckan under perioden.

2020-08-13

Kokningsrekommendationer hävs efter vattenläcka och missfärgat vatten

Det har skett en stor vattenläcka vid en ledning från Vombverket. Rekommendationerna som tidigare gällde boende i Björnstorp att koka vatten som används till matlagning och dryck är nu hävt. I Dalby och Genarp kan ofarlig missfärgning av vattnet förekomma.

2020-08-13

Klass 1-varning för mycket höga temperaturer

Den 8 augusti utfärdade SMHI en klass 1-varning för mycket höga temperaturer i Skåne. Det innebär att den maximala dagstemperaturen kan nå 30 grader eller mer, tre dagar i följd. Det finns även risk för att nattemperaturen inte sjunker lägre än 20 grader och att det blir en så kallad tropisk natt.

2020-08-12

Se Sfinxen från insidan

Välkommen in och ta en titt på en av Lunds nya spårvagnar!

2020-08-06

Håll avstånd på loppisen!

Loppisen på Södra Esplanaden har tagit ny fart i sommar och det är roligt att så många lundabor har fått ett nytt lördagsnöje - men tänk på att hålla avstånd!

Juli

2020-07-29

Lunds första spårvagn har kommit!

Nu är den första spårvagnen i Lund! Under onsdags morgonen rullades den första vagnen- Åsa-Hanna- in till depån i Lund. Nu ska spårvagnen först testas för att sedan provköras ute på spåret. De övriga sex vagnarna kommer under hösten.

2020-07-21

Per Welinder blir vd för Visit Lund

Nu är det klart vem som blir vd för destinationsbolaget Visit Lund AB. Per Welinder tillträder sin nya tjänst den 1 september.

2020-07-20

Lunds kommun ansöker om tillstånd för kamerabevakning av skolor och förskolor

Flera skolor och förskolor har brunnit i Lund under sommaren. För att förstärka insatserna mot bränderna kommer Lunds kommun nu att ansöka om tillstånd att kamerabevaka samtliga kommunala skolor och förskolor i kommunen efter ett ordförandebeslut av kommunstyrelsens ordförande Philip Sandberg (L).

2020-07-17

Brand på Palettskolan natten till fredag 17 juli

Uppdaterat Kl. 13:35 fredag 17 juli. Under natten till i fredagen den 17 juli drabbades Palettskolan av en brand.

2020-07-16

Kraftringen och Lunds kommun bjuder in till hemester i historiska Lund

I sommar kan Lundabor och besökare gå en speciell stadsvandring genom Lunds historia. Via QR-koder på elskåp i den medeltida stadskärnan kan de som går turen höra guiden och historieberättaren Jacques Schultze berätta nervkittlande hemligheter från förr.

2020-07-09

Världspremiär för fallvänlig asfalt på cykelväg i Lund

Den 13 juli lades en ny sorts fallvänlig asfalt i Lund. Asfalten är fem gånger mjukare än vanlig asfalt och nu ska Lunds kommun i ett forskningsprojekt tillsammans med RISE, Peab Asfalt och återvinningsföretaget Massbalans testa den på en 300 meter lång sträcka på gång- och cykelvägen längs Dalbyvägen. Lund är först i världen med att testa asfalten på en trafikerad cykelväg.

2020-07-08

Nu kan du boka hörslinga digitalt

För att göra Lund mer tillgängligt lånar Lunds kommun ut hörslingor gratis. Vi har tagit fram en ny e-tjänst för bokning av hörslinga.

2020-07-07

Det här görs för att förhindra bränder i Lunds kommun

Natten till i dag brann det på ytterligare en skola i Lunds kommun. För att förebygga fler bränder har kommunen genomfört en rad åtgärder. Alltifrån värmekameror och väktare till extra fältassistenter och öppna fritidsgårdar har satts in under sommaren.

2020-07-07

Brand på Lerbäckskolan natten till tisdag 7 juli

Det har under natten till tisdag brunnit i Lerbäckskolans tak. Fritidsverksamheten är inte påverkad och kommer att fortsätta.

2020-07-03

Fortsätt att hålla avstånd – material för nedladdning

Håll i – håll ut! I semestertider är det extra viktigt att hålla avståndet eftersom fler rör sig utomhus. Undvik folksamlingar och sitt inte för nära varandra på uteserveringar. Nu har Lunds kommun tagit fram material med kortfattade budskap för fri användning.

2020-07-02

Save the date: Invigningen av spårvägen blir den 12 december

Nu är det knappt ett halvår kvar till den planerade spårvägsinvigningen i Lund. I dag ges en första glimt av upplägget, där aktörerna i spårvägsstråket bland annat bjuds in till att vara med och arrangera firandet. Skriv in den 12 december i kalendern!

2020-07-02

Landskamp i handboll hålls i Lund i höst

Sveriges två enda matcher innan EM-truppen ska tas ut spelas i Lund den 1 oktober och i Ystad den 3 oktober. Polen står för motståndet för det svenska damlandslaget i handboll.

Juni

2020-06-30

Klimatvinster med Lunds kommuns gröna obligationer

Gröna obligationer är ett sätt att låna pengar till investeringsprojekt med miljöinriktning. Sedan 2017 har Lunds kommun gett ut två gröna obligationer på sammanlagt 1 350 miljoner kronor. Vad har då pengarna gått till för projekt och vilken effekt ger de?

2020-06-30

Gör en insats för en medmänniska – bli god man

Vi söker dig som vill ha ett uppdrag för att hjälpa en medmänniska. Kan du dela med dig av omsorg och har respekt för integritet? Har du ett utvecklat ordningssinne och lätt för att hålla koll på siffror och papper? Bli god man!

2020-06-26

Tyck till om ny friluftsplan!

Tekniska förvaltningen har arbetat fram ett förslag till en friluftsplan för Lunds kommun. Här hittar du underlag för samrådet tillsammans med information om hur du som privatperson kan lämna synpunkter på planen under remisstiden 22/6–30/9.

2020-06-25

Mariamottagningens arbete ger ett bra stöd till unga i missbruksfrågor

”De är inte bara bra på det de gör, de har bra kontakter också.” Nästan alla unga som söker stöd hos Mariamottagningen i mellersta Skåne upplever att de blir lyssnade på och att deras hälsa förbättras avsevärt. Mariamottagningens verksamhet uppfattas som något mycket positivt av alla berörda aktörer. Det visar en färsk utvärdering.

2020-06-24

Klostergårdens station blir entré till idrott och rekreation

I området vid Källby och Klostergården bygger Trafikverket fyrspår mellan Malmö och Lund. Nu är det också dags för byggstart för den nya stationen vid Klostergården. Stationen ska bli en central del i Klostergårdens och Källbys utveckling och binda samman området med resten av Lund.

2020-06-24

Kvarteret Galten ger fler bostäder och mer folkliv i stadskärnan

130 nya bostäder, kontor, butiker och plats för film och evenemang kan ge nytt liv åt kvarteret Galten i centrala Lund. Under tisdagen beslutade byggnadsnämnden att planförslaget för kvarteret är redo för samråd.

2020-06-23

Kulturchef lämnar för nytt jobb

Lunds kommuns kulturchef Annika Eklund slutar i höst. Istället ska hon bli kulturdirektör i Region Uppsala.

2020-06-22

Återbruk i fokus när nya Svaneskolan och Hedda Anderssongymnasiet byggs

Framtidens skola för framtidens elever – snart inleds bygget av Hedda Anderssongymnasiet och Svaneskolan i Lund. Lagom till midsommar påbörjades rivningen av den gamla Svaneskolan från 1968–1970. En inventering av skolans material har gjorts och kommer att återbrukas så långt det är möjligt.

2020-06-16

Försenade fakturor för barnomsorg

Fakturorna för förskola och fritids, kommer att bli något försenade i juni.

2020-06-12

Lunds miljöarbete i topp

Lunds kommuns miljöarbete rankas som bäst i Sverige. Det visar tidningen Fokus genomgång av Sveriges 290 kommuner.

2020-06-12

Lund satsar på jämställda skolgårdar

Cirkuspallar, ping-out och ett ”oseriöst utegym” – det är några av de nya aktiviteterna som eleverna på Östratornskolan och Fäladsgården får prova till hösten. De nya aktiviteterna ingår i forskningsprojektet Equalizer som drivs av FOJAB arkitekter, och ska utmana de klassiska skolgårdsaktiviteterna. Målet är att få fler barn att röra på sig och att ändra synen på fysisk aktivitet.

2020-06-11

De får Lunds kommuns miljöpris och miljöbragd 2020

Engagemang för miljön i Rögleskogen och mångsidigt arbetet med hållbart jordbruk i Värpinge uppmärksammas genom Lunds miljöpris 2020. Kommunens interna utmärkelse miljöbragden delas mellan en engagerad miljösamordnare och gymnasieskolan Spykens hållbarhetsarbete.

2020-06-09

Skolbibliotek i världsklass – åtta finns i Lund!

2020 tar åtta skolor i Lund hem utmärkelsen Skolbibliotek i världsklass. Backaskolan, Delfinskolan, Fäladsskolan, Gunnesboskolan, Gymnasieskolan Spyken, Katedralskolan, Polhemskolan och NTI-gymnasiet. Ett stort grattis till våra skolbibliotek i världsklass!

2020-06-04

Kriscentrums arbete förbättrar fysisk och psykisk hälsa hos våldsutsatta

De allra flesta som söker stöd hos Kriscentrum i mellersta Skåne upplever att de får adekvat hjälp och att deras hälsa förbättras avsevärt. Det visar en enkätundersökning bland de personer som kontaktat mottagningen.Enkätundersökningen gjordes vintern 2019 med en femtedel av de personer som varit i kontakt med Kriscentrum under 2019.

2020-06-02

​Lunds kommun går före i digital äldreomsorg

Lund ligger i framkant med den digitala utvecklingen. Det tycker Sveriges kommuner och regioner, SKR, som nu har utsett Lund till en av tio modellkommuner för äldreomsorgens digitalisering.

2020-06-02

Köp fast inredning från Svaneskolan i vår digitala loppis!

Ribbstolar, hatthyllor eller fönsterbrädor i kalksten - nu har du chansen att köpa utvalda delar från Svaneskolan!

2020-06-01

Vattenläcka i Dalby

På grund av en stor läcka i Dalby har VA Syd meddelat boende i Dalby, Flyinge, Flyingeby, Hammarlunda och Södra Sandby att vara sparsamma med vattnet från nu och tills vidare.

2020-06-01

Resultatet från den tidiga dialogen med Fokus Södra Sandby klart

Fler mötesplatser, ett stadslikt centrum med bykänsla och trafiksituationen i Södra Sandby. Det är de absolut viktigaste utvecklingsfrågorna för Sandbyborna. Nu har resultatet från dialogaktiviteterna i Fokus Södra Sandby sammanställts i en rapport.

Maj

2020-05-28

Lund en av 18 skånska kommuner som agerar tillsammans för fossilbränslefrihet

18 skånska kommuner samlas just nu kring ett gemensamt mål – att bli fossilbränslefria. I rapporten Tillsammans agerar vi redovisar kommunerna hur det har gått hittills. För Lunds del uppgår fossilbränslefriheten till 98 % för el, uppvärmning, drivmedel och tjänsteresor.

2020-05-28

Stadsparkens soffor håller än!

Bänkarna i Stadsparken ställs vanligen ut den första maj när valborgsfirandet i parken är över, men eftersom det inte blev något firande i år, ställdes de ut redan innan valborg. Parkens besökare kunde därmed njuta av bänkarna tidigare än vanligt.

2020-05-27

Kommunen klättrar i ranking över företagsklimatet

Lunds kommun klättrar hela 21 placeringar i Sveriges Kommuner och Regioners (SKR) undersökning av företagsklimatet, Insikt, som nyligen presenterades. Dessutom anser företagare att kommunens service blivit bättre. Det framkommer av Svenskt Näringslivs enkätundersökning ”Lokalt företagsklimat” som presenterades igår, där det lokala näringslivet har fått svara på vad de tycker om företagsklimatet i Lund.

2020-05-26

Nytt projekt för ökad social hållbarhet på bostadsmarknaden

Hållbara hem är samlingsnamnet på ett projekt för att Lunds kommun ska få tillgång till fler bostäder för sociala ändamål. Förhoppningen är att fånga upp det intresse som finns hos privata hyresvärdar för att bidra till en ökad social hållbarhet på bostadsmarknaden.

2020-05-22

Nu växer Rögleområdet fram

Under fem år åtgärdas och förvandlas den gamla sopdeponin vid Rögle dammar till ett nytt friluftsområde, som förhoppningsvis även kommer att kunna avlasta närliggande Skrylle när där är som mest besök. Nästa år ska arbetet vara klart!

2020-05-20

Vill du ha mer plats i naturen?

Planerar du också att åka ut i naturen till helgen? Det finns många fina områden och naturen rymmer många, men vi behöver hjälpas åt när fler än vanligt vill komma ut.

2020-05-20

Lunds kommuns årsredovisning för 2019

På kommunfullmäktiges sammanträde i april antogs årsredovisningen för 2019. En årsredovisning tas fram varje år för att presentera vad som har hänt, hur kommunen och de kommunala bolagen har nått sina mål och hur pengarna har fördelats.

2020-05-20

Medborgarcenters och Rådhusets öppettider under Kristi himmelsfärd

Med anledning av Kristi himmelsfärd stänger Medborgarcenter och Rådhuset klockan 15.00 onsdagen den 20 maj.

2020-05-19

Nu är vi nära 100-procentsmålet för fossilbränslefria tjänstefordon

Vid årsskiftet ska samtliga tjänstefordon i Lunds kommun vara fossilbränslefria – ett mål som vi nu är mycket nära att nå!

2020-05-18

​Nya rutiner för skyddsutrustning inom vård och omsorg

Smittspridningen av covid-19 har inom Lunds kommuns verksamheter varit mycket låg hitintills. För att våra brukare, anhöriga och medarbetare ska känna sig fortsatt trygga har det nu beslutats att nya rutiner för användning av kompletterande skyddsutrustning för all personal inom vård och omsorg ska tas fram.

2020-05-15

Hjälp oss att ge fler ungdomar kontakt med arbetslivet i sommar!

För att förebygga en ökande ungdomsarbetslöshet gör vi det nu möjligt även för privata företag och ideella organisationer att ta emot feriepraktikanter – och kommunen står för halva respektive hela lönekostnaden.

2020-05-15

Anmälan till sommarsimskola öppnar måndag 18 maj

Måndagen den 18 maj klockan 08.00 öppnar anmälan till Lunds kommuns sommarsimskolor på friluftsbaden!

2020-05-14

Ny testbädd i Lund ska skapa hållbara miljöer och bättre livskvalitet

Lunds kommun har beviljats 5,9 miljoner kronor av Vinnova för projektet ”Open Sensoring City”. Projektet ska skapa en öppen testbädd för ett realtidsstyrt samhälle. Målet: att hitta lösningar på samhällsutmaningar som rör till exempel miljö, personflöden och godstransporter. 

2020-05-14

Tyck till om Torngården i Stångby

Har du en idé om vilken verksamhet och/eller aktiviteter som kan bedrivas i Torngården, Stångby från och med våren 2022 och framåt? I så fall kan du delta i Lunds kommuns idétävling.

2020-05-13

Spännande koncept när Stadshallen får sin första restaurang

För första gången någonsin kommer Lunds Stadshall att inrymma en egen restaurang och café – en medelhavsinspirerad ”boqueria”, som även kommer att erbjuda drycker från ett eget mikrobryggeri.

2020-05-11

Så ser skatteprognosen ut för Lunds kommun

Skatteprognosen för Lunds kommun bör ses som ett scenario och påverkas av stundande coronapandemi. Generella stadsbidrag väntas dock täcka det förmodade tappet på 197 miljoner kronor.

2020-05-07

Är du utsatt för våld eller hot hemma?

Känner du dig otrygg, rädd eller har blivit skadad av någon? Eller är du orolig för någon i din närhet? Det finns hjälp att få för både vuxna och barn. Även du som själv använt psykiskt eller fysiskt våld mot någon som står dig nära kan få hjälp.

2020-05-06

Ett steg framåt för nytt mötesforum

Kommunstyrelsens beslut att reservera kommunal mark för en eventuell försäljning till Skanska innebär ett steg framåt i processen mot ett mötesforum med hotell, kontor och konferenser på gamla tingsrättens tomt intill Lund C. I höst planeras förslaget till planprogram att gå vidare till samråd.

2020-05-06

Nu sår vi årets solrosor

Under veckan som gått har Ola Drevås sått säckvis med solrosfrön runt om i kommunen. Till sensommaren kommer solrosorna blomma, till glädje för insekter och fåglar men också för Lundaborna. Även i år är den som vill välkommen att plocka med sig en bukett hem.

2020-05-06

Nytt medborgarlöfte fokuserar på östra Lund

Tryggt och säkert i kommunens östra delar. Det är polisens och Lunds kommuns fokus i årets medborgarlöfte. I dag antogs medborgarlöftet för år 2020 av kommunstyrelsen.

April

2020-04-29

Både framgångar och utmaningar i årets miljöredovisning

Miljöredovisningen är en uppföljning av LundaEko II, Lunds kommuns program för ekologisk hållbarhet, som har 39 delmål inom åtta större målområden. Uppföljningen visar att vi har goda möjligheter att nå vissa mål, men majoriteten bedöms som osäkra eller svåra att nå.

2020-04-28

Lund får pris för satsning på tjänsteresor med cykel

För att det ska vara attraktivt att cykla i tjänsten ska man kunna lita på att det finns en bra och välfungerande cykel vid arbetsplatsen. Detta har Mobilitetsservice, Lunds kommuns centrala hantering av fordon, tagit fasta på. Satsningen får nu ett pris av föreningen Klimatkommunerna i tävlingen Steget före.

2020-04-27

Rutschkanan monteras ner i Stadsparken

Rutschkanan LUX har blivit av med sin rutschkana, men det går fortfarande att klättra i tornet. Rutschkanan monterades bort efter att en begynnande spricka upptäckts mellan rutschkanans plåt och sarg.

2020-04-23

Överenskommelse om klimatkontrakt markerar starten för stärkt samarbete med Viable Cities

Lunds kommun har tidigare beviljats medel från det strategiska innovationsprogrammet Viable Cities för projektet Klimatneutrala Lund 2030. Nu förstärks samarbetet med Viable Cities genom att ingå en avsiktsförklaring om ett klimatkontrakt. Därmed tar Lunds kommun sikte på att delta i en ny europeisk satsning om 100 klimatneutrala städer.

2020-04-22

Rapport klar om felbetalning

I höstas betalades 3,7 miljoner kronor felaktigt ut till bolaget Crazy Holding AB, som vägrat betala tillbaka summan. Parallellt med att kommunen avvaktar utfallet processen i Solna tingsrätt, initierades en revisionsrapport kring hur ärendet hanterats.

2020-04-17

Nytt bostadshus planeras vid Gryningsparken i Brunnshög

Peab köper en bostadsbyggrätt av Lunds kommun för ca 37 miljoner kr. Det beslöt Tekniska nämnden i Lunds kommun efter deras sammanträde den 15 april.

2020-04-16

Klartecken för Lunds första byggemenskap

Lund kan få en helt ny bostadsform. Den 15 april gav Tekniska nämnden klartecken för markanvisning till en byggemenskap i Brunnshög.

2020-04-14

Förstudien om järnväg i tunnel eller spår i markplan är klar

Den 14 april blev förstudien ”Järnväg i tunnel genom Lund jämfört med nya spår i markplan” färdig. Vid Trafikverkets samråd i juni har Lunds politiker möjlighet att ta ställning till vilket alternativ de förordar när det gäller Lunds fortsatta utveckling kopplat till höghastighetsjärnväg och Lund C.

2020-04-08

​Så ser prognosen ut för Lunds kommuns befolkningsökning

Lunds kommun väntas växa med 2 150 personer under år 2020, enligt en ny befolkningsprognos som Sweco Society tagit fram. Det ger kommunen en total befolkning på 127 085 personer vid årets slut.

2020-04-07

Lov i Lund – Aktiviteter för påsklovslediga

Är du 6–18 år och påsklovsledig? Lov i Lund skapar och samordnar gratis lovaktiviteter på alla skollov för barn och unga i Lunds kommun. Vårt mål är att alla barn och unga i Lund ska få tillgång till ett kul lov, där det finns massor av olika aktiviteter att delta i.

2020-04-06

Vi stannar hemma siste april

Lunds kommun uppmanar alla som har planerat att komma till spontanfesten i Stadsparken siste april att stanna hemma på grund av risken för smittspridning med coronaviruset Covid-19. I år välkomnar vi våren på andra sätt, Stadsparken ligger kvar och vi välkomnar våra besökare nästa år!

2020-04-06

Nu börjar anläggandet av Lunds nya stora park

En stor park, motsvarande 30 fotbollsplaner, som ska fläta samman stadsmiljön med den öppna skånska slätten. Det är vad som väntar Lundaborna när Kunskapsparken i Brunnshög står klar. I dag börjar parken att anläggas.

2020-04-01

Transporter i fokus för Lunds kommuns klimatpolitiska råd

Nu har Lunds kommuns klimatpolitiska råd lämnat över sin årliga rapport till kommunstyrelsen. Årets rapport har fokuserat på transporter och visar att trots höga ambitioner och lovvärda insatser från kommunen, så måste det lokala klimatarbetet öka takten för att nå de långsiktiga klimatmålen.

Mars

2020-03-27

Nu blir det enklare att bekräfta föräldraskap!

Nu gör vi det enklare att bekräfta föräldraskap i Lund. Nyblivna föräldrar som bor ihop kan enkelt boka tid eller beställa handlingar via en e-tjänst och öppettiderna utökas.

2020-03-25

Tillsammans gör vi plats för vattnet, 2.500:- för dina stuprör

Tillsammans gör vi plats för vattnet är VA SYDs satsning på skyfallshantering. Nu kan du som villa- och radhusägare i Lund få ekonomisk ersättning när du leder ut vattnet från dina stuprör i trädgården eller samlar det i en regnvattentunna.

2020-03-24

Nu fräschar vi upp Genarps Medborgarhus

Vad ska hända med Medborgarhuset i Genarp? Den frågan har varit föremål för en livlig diskussion, bland annat i samband med Fokus Genarp. Nu är det klart att Medborgarhuset rustas upp.

2020-03-24

Nominera kandidater till de nya medarbetarpriserna

Nu införs medarbetarpriser för att särskilt uppmärksamma goda initiativ som leder till smartare användning av resurserna i Lunds kommun och de helägda bolagen Lunds kommunala fastighetsbolag (LKF) och Lunds parkerings AB (LKP). Både medborgare och anställda kan nominera kandidater senast 31 mars.

2020-03-20

Välkomna våren!

Våra utomhusrum är viktigare än någonsin. Vårens färger och dofter möter oss på gator och torg, längs cykelvägar och i parker och i naturområden, när väder och virus lockar ut oss efter en grå vinter. Växthuset i Stadsparken bjuder på en försmak av årets blomsterprogram och i Skrylle startar naturum sitt vårprogram. Välkommen ut i VÅRstad Lund!

2020-03-10

Planprisets silver till Västerbro

En av Sveriges mest intressanta stadsplaneringar bedrivs i Lund. Kommunen har vunnit en delad andraplats i Planpriset 2019 för arbetet med Västerbro, industriområdet som ska omvandlas till ny centrumnära stadsdel. Lund uppmärksammas bland annat för sin långsiktiga planering, samt att kommunen håller i taktpinnen trots att man inte äger marken.

2020-03-10

Grand Hotels verandor och Bantorget får Lunds stadsbyggnadspris

Lunds stadsbyggnadspris för 2019 går till en av Lunds allra finaste mötesplatser. Skaparna av Grands nya verandor och Bantorgets ombyggnad prisas tillsammans för en plats präglad av vacker arkitektur, myllrande folkliv, porlande vatten och pianomusik.

2020-03-09

Tekniska nämnden skjuter upp öppet möte i Dalby

Tekniska nämndens öppna möte i Dalby den 18 mars skjuts upp till ett senare tillfälle med anledning av coronaviruset.

2020-03-04

​Klart för gemensam parkeringsorganisation

Lunds kommun samlar parkeringsövervakningen i en organisation från och med 1 april, enligt kommunstyrelsens beslut idag. I den nya organisationen går tekniska nämndens ansvar för övervakning av parkering på gator och torg över till LKP AB.

2020-03-02

Lunds kommun ger sig ut på företagsturné

100 företagsbesök på 100 dagar. Det ska genomföras av Lunds kommun med start den 2 mars. Syftet är att skapa en bättre dialog med företag i olika branscher och alla delar av kommunen.

Februari

2020-02-27

​Lund växer som evenemangsstad – sök evenemangsstöd

Lunds kommun välkomnar hållbara och innovativa evenemang i hela kommunen. Nu finns möjlighet för dig som planerar arrangemang i kommunen att söka evenemangsstöd från oss.

2020-02-24

Incident på Fäladsgården bedöms inte som hot

Under måndagsmorgonen beslutade rektorn för Fäladsgården att stänga högstadieskolan, efter att en incident via sociala medier uppmärksammats. Vid lunchtid kunde polisen konstatera att det inte rör sig om något brott – och skolan kan öppna som vanligt imorgon, tisdag.

2020-02-20

Nytt grönprogram till glädje för Lunds invånare, djur och natur

Lunds kommuns nya grönprogram tar ett helhetsgrepp kring grönskan i Lund. Programmet bidrar till lundabornas välbefinnande genom att skapa bättre möjligheter för biologisk mångfald, främjar folkhälsan och är en viktig del i hållbar samhällsplanering.

2020-02-19

Avgiftsförändringar inom äldre- och handikappomsorgen

Kommunfullmäktige har beslutat om nya avgifter inom äldre- och handikappomsorgen. De nya avgifterna gäller från och med den 1 mars 2020.

2020-02-14

Engagerade Sandbybor på open space-möte

Tisdagen 11 februari trotsade Sandbybor, tjänstemän och förtroendevalda februariregnet för att mötas i Killebäckskolans idrottshall i Södra Sandby. Runt 180 personer samlades för att prata om framtiden för Södra Sandby, Flyingeby och Revingeby.

2020-02-06

Lunds nya energiplan 2019–2026

Utsläppen av växthusgaser i Lunds kommun ska minska med minst 50 procent till 2020 jämfört med 1990 och vara nära noll 2050. Samtidigt ska energiförsörjningen i Lunds kommun vara långsiktigt hållbar och robust. Dessa övergripande mål är grunden för energiplanen.

2020-02-06

Lund flaggar för samernas nationaldag

I dag, den 6 februari, uppmärksammar vi samernas nationaldag genom att hissa den samiska flaggan på Stortorget.

2020-02-05

I fint sällskap! Kreativa Lund i topp i EU-rapport

Vad har Paris, Köpenhamn, Florens och Lund gemensamt? Jo, alla placerar sig på förstaplats i sina respektive storleksklasser i EU-kommissionens rapport ”The Cultural and Creative Cities Monitor”. Alla är städer med störst kreativ och kulturell potential i Europa.

2020-02-05

Beslut om ny station på Klostergården

Nu kan Klostergårdens station börja byggas. Det beslutade kommunstyrelsen den 4 februari. Det som ska byggas är en nedbantad version av det första förslaget, men stationen kan vidareutvecklas i framtiden när området runt Källby exploateras.

2020-02-04

Tyck till om framtidens Södra Sandby

Nu är det dags att sätta fokus på Södra Sandby. Den 11 februari hålls ett Open Space-möte i Killebäckshallen för Sandbybor, tjänstepersoner och förtroendevalda i Lunds kommun.

2020-02-03

Känner du en miljöhjälte?

Nu har du chansen att uppmärksamma personer, organisationer eller företag genom att nominera till Lunds kommuns miljöpris. Senast den 31 mars vill vi ha din nominering.

2020-02-03

Stadsbiblioteket söker Lundabornas minnen

I år är det 50 år sedan Stadsbiblioteket invigdes. Det kommer att firas med en jubileumsvecka på biblioteket med start 30 mars. Redan nu börjar firandet och förberedelserna med att biblioteket samlar in Lundabornas minnen från Stadsbiblioteket.

Januari

2020-01-29

Fortsatt bra resultat för Lunds kommun i SKR:s Öppna Jämförelser – Trygghet och säkerhet 2019

Lunds kommun fortsätter att vara en av Sveriges tryggaste och säkraste. Mätningen visar att Lunds kommun också är den allra tryggaste ”större staden” med sin plats 23:e i Sverige. SKR:s årliga mätning Öppna jämförelser Trygghet och säkerhet jämför brotts- och incidentstatistik i Sveriges alla 290 kommuner.

2020-01-28

Gymnasieskolor i Lund och Helsingborg tävlar om att minska matsvinnet

Matsvinn har en betydande miljö- och klimatpåverkan. Några elever på gymnasieskolan Spyken har tröttnat på detta onödiga svinn och bestämde sig därför att göra något åt saken – vilket nu resulterar i en tävling där Sveriges två bästa miljökommuner gör upp om vilken gymnasieskola som kan minska sitt matsvinn mest.

2020-01-24

Hur kommer Lund att arbeta framöver med ekologiska livsmedel?

Lund har i många år varit en av Sveriges ledande kommuner för ekologiska inköp. I december beslutade kommunfullmäktige att stryka målsättningen om 100 % ekologisk mat för att på sikt ge mer utrymme för andra hållbarhetsaspekter i livsmedelsinköpen. Så vad innebär detta i praktiken?

2020-01-23

Samhällsorientering för nyanlända utökas till minst 100 timmar

Samhällsorienteringen är en viktig insats för att nyanlända Lundabor på ett strukturerat sätt ska få information om det svenska samhället. Den 1 februari utökas samhällsorienteringen för nyanlända till minst 100 timmar, vilket är en ökning på 40 timmar.

2020-01-21

Västerbro kan ge Lund planpriset 2019

Planeringen för Lunds nya stadsdel Västerbro är en av Sveriges intressantaste just nu. Det tycker Sveriges Arkitekter som därför nominerat Lunds kommun och Västerbro till Planpriset 2019. Vinnaren utses den 10 mars.

2020-01-21

Fortsatt öppet elljusspår i Genarp

Lunds kommun har nått en överenskommelse med en privat markägare i Genarp, för att fortsatt hålla elljusspåret vid Genarps idrottsplats öppet. Tidigare planerad stängning av spåret kommer därför inte verkställas.

2020-01-16

Nya Lerbäckshallen redo för idrottssugna elever

För Lerbäcksskolans elever började terminen med en ny idrottshall. Den efterlängtade Lerbäckshallen med rymliga och fräscha lokaler har nu börjat användas.

2020-01-15

Samarbete med LKF och privata hyresvärdar ska minska hemlösheten i Lund

Nu inleder Lunds kommun och LKF, Lunds kommuns fastighets AB, ett ännu tätare samarbete för att kunna minska hemlösheten i Lund. Tillsammans vill man se till att de familjer och barn som idag är hemlösa ska kunna erbjudas en lägenhet. Målsättningen är att även privata hyresvärdar ska ansluta till samarbetet.

2020-01-10

Lunds kommun stämmer Crazy Holding AB

Lunds kommun har nu lämnat in en stämningsansökan mot Crazy Holding för att få tillbaka de 3.7 miljoner kronor som felaktigt betalats ut till bolaget.

2020-01-08

Ny idrotts- och fritidschef på plats i Lund

Lunds kommuns nya idrotts- och fritidschef är nu på plats. Jari Kajanne är den som ska leda kommunens arbete med att ge fler barn och ungdomar en mer aktiv och meningsfull fritid.