Nu släpper vi programmet för Sommarlund

1 juni, 2021

Måndagen den 14 juni inleds årets upplaga av Sommarlund med hundratals kulturupplevelser för Lundabor i alla åldrar.

SommarlundÄntligen står sommaren inför dörren och snart intar Sommarlund gator, torg och gräsmattor runt om i hela kommunen. Längtan efter att uppleva kultur tillsammans och att mötas är stor och vi är därför väldigt glada över att återigen kunna presentera ett pandemianpassat program fyllt av kulturupplevelser för Lundabor i alla åldrar. – I år kan vi ta emot en större publik än vad vi kunde förra året, därmed blir det färre arrangemang som har förbokning och fler som det bara är att besöka spontant, men vi räknar också med att det kan bli en och annan luftig kö till flera av programmen för att undvika trängsel och följa rådande restriktioner säger Lotta Brusk, projektledare för Sommarlund.

Årets program bjuder på extra mycket dans i olika former och för olika målgrupper. Vi gästas bland annat av av Skånes Dansteater och ReAct. För den yngre publiken ges Kullerbagge, en dansföreställning om småkryp, och för unga arrangeras en heldag med dansworkshops som avslutas med dansshow med hyllade dansgruppen Attitude 69. Redan förra året bjöd vi in Arne Alligator med vänner men pandemin satte stopp för detta. Nu hoppas vi att läget är bättre och att de kan göra resan från Finland och gästa oss i Lund. För barn och familj blir det även berätteri, magi, trumattack och mycket annat roligt.

Bland musikinslagen hittar vi bland annat ständigt aktuella Smith & Thell, stämsång av bästa sort med Solala och Cornelis visskatt tolkad av Marie Bergman. Dessutom bjuds det på irländska toner, Rockabilly, välklingande operatoner och dessutom energifyllt sväng med Balkanexpressen. En nyhet hos våra vänner på Mejeriet är Jazzterrassen, information om sommarens gäster hittar du på kulturmejeriet.se.

Många goda skratt bjuder 123Schtunk och Humorfestivalens livepod med Anders Jansson på, och det lär bli både svängigt och roligt när Smoke Rings SistersErik Gullbranssonoch Mattias Palm tar sig an Hasse & Tage i musikföreställningen Goddag goddag.

Inom konstområdet är årets stora nyhet AiR/Artist in Residence, ett projekt av Lunds kommun för att främja konst– och kulturlivet under pandemin. Lundabaserade konst– och kulturaktörer skapar verk i det offentliga rummet att uppleva under sommaren. Innehållet är allt från ljudkonstverk från villaträdgårdar och Stadsparken till videoverk på några av stadens offentliga toaletter. Mer om de olika verken och projektet hittar du på vår hemsida. Lunds konsthall bjuder på guidade visningar av offentliga konstverk på både svenska och engelska, dessutom ger konstnären Runo Lagomarsino en guidad tur i Lund. Runo Lagomarsions utställning Torget mellan murarna som visas på Lunds konsthall från och med den 12 juni. För den som vill bekanta sig mer med Lund finns det gott om stads- och naturvandringar.

Dansbanan i Stadsparken kommer att vara igång hela sommaren och kräver ingen föranmälan, men likt förra året kommer danskvällarna att genomföras på ett så smittsäkert sätt som möjligt.

Om programmet

Sommarlundsprogrammet finns tillgängligt på vår hemsida sommarlund.se från och med den 1 juni. I år har vi valt att göra en mindre programbroschyr som bland annat kan hämtas på Visit Lunds turistinformation på Kulturen.

Om Sommarlund

Sommarlund erbjuder hundratals kulturupplevelser för alla åldrar i hela Lund, hela sommaren. Nästan allt är gratis och det mesta sker utomhus på ett fyrtiotal platser i hela kommunen. Programmet omfattar allt från musik och scenkonst till workshops och prova-på-aktiviteter. Sommarlund arrangeras av Visit Lund AB på uppdrag av Lunds kommun. Årets Sommarlund äger rum den 14 juni – 6 augusti.