Kulturnatten – en efterlängtad Lundatradition är äntligen tillbaka

24 september, 2021

Nu är det åter dags för årets upplaga av Kulturnatten i Lund bjuder på många klassiska inslag men också nya bekantskaper, som hållbart hantverk och en alldeles ny trubadurscen.

Den 2 oktober står ett femtiotal arrangörer runt hela stan redo med aktiviteter som väcker nyfikenhet och kittlar sinnena. Lasershowen på Fysikum, Kulturens ficklampspromenad och spökvandringen är alla återkommande klassiker som dragit storpublik genom åren.

Nytt för i år

Till nyheterna i år hör en workshop där keramikern Jolan Kovacs lär besökare att göra sina egna bivaxdukar, ett hållbart alternativ till plast när det kommer till matförvaring. Bland Kulturnattens nyare musikinslag märks eventet på skivbutiken Vintage Vinyls innergård vid Lilla Fiskaregatan och Stortorgets trubadurscen, som erbjuder ett varierat musikaliskt program.
Kiki Nilsenius är en av de artister som uppträder på trubadurscenen under Kulturnatten.

- Jag är jättepepp på att stå på scen igen. Jag spelade på Visfestivalen men dessförinnan är det ett och ett halvt år sedan jag mötte publiken, och det längtar jag verkligen efter, säger Kiki Nilsenius.
På Stortorget presenteras också den nya programpunkten Kultursnack, där besökare får möta politiker och tjänstepersoner och diskutera och ställa frågor kring kommunens kultursatsningar.

- Kultursektorn och besöksnäringen har drabbats hårt under pandemin och det är viktigt att vi tar ansvar för att skapa möjligheter för dem igen. Att genomföra Kulturnatten är en del i vårt bidrag till att starta om staden och skapa glädje för alla, säger Kristina Wåhlin, Visit Lunds projektledare för Kulturnatten.

Anna Braun är styrelseordförande för Visit Lund, som genomför Kulturnatten på uppdrag av Lunds kommun.

- Det känns fantastiskt kul att Kulturnatten blir av, den är efterlängtad av såväl arrangörerna som Lundaborna och besökare, äntligen blir det fest i stan. Visit Lund jobbar nu hårt tillsammans med arrangörerna för att skapa ett tryggt och säkert event, säger hon.

Allt om Kulturnatten.

Här hämtar du ditt program

Kulturnattens tryckta program finns att hämta hos folkbiblioteken och de flesta arrangörer, och på kulturnatten.nu finns en uppdaterad digital version av programmet.
Under hela veckan som leder fram till Kulturnatten finns Visit Lund på plats på Stortorget kl 11-15 med en pop-up, där både lundabor och besökare kan få turistinformation, hämta program för Kulturnatten och köpa evenemangsbiljetter.