Avsiktsförklaring ger EM-kvalmatch till Lund

11 februari, 2021

En ny avsiktsförklaring mellan svensk handboll, Skånes Handbollsförbund, Stiftelsen Arenan och Visit Lund AB är nu på plats vilket medför att vi räknar med fler handbollslandskamper i Lund närmaste åren. Lunds kommun kommer bland annat vara värd för handbollslandslagets första match efter den oförglömliga VM-turneringen där Sverige bärgade en silvermedalj – en EM-kvalmatch mot Montenegro kommer spelas i Sparbanken Skåne Arena den 9 mars.

IshallAvsiktsförklaringen mellan svensk handboll och Visit Lund AB är ett långsiktigt samarbete som sträcker sig till 2023. Målen är att uppmuntra fler barn och ungdomar till rörelse genom handboll liksom att stärka Lunds varumärke som en attraktiv evenemangsstad. Konkret innebär det bland annat fler landslagskamper kommande år och en återkommande närvaro av landslaget på plats i staden, något som ska ge en skjuts till den fortsatta utvecklingen av handbollen i Lund.

Visit Lund AB/Lunds kommun kommer att gå in med eventmedel och stödja matcherna kommande år. Stödet kommer från avsatta medel för genomförande av evenemang i Lunds kommun, detta hanteras av och sker i samverkan mellan Kommunkontoret, Tekniska förvaltningen, Kultur- och fritidsförvaltningen och Visit Lund AB.

- Vi är stolta över att kunna sätt Lund i fokus för svensk handboll. Utöver den framgångsrika klubbhandbollen och de fantastiska Lundaspelen kan vi nu alltså lägga ett antal roliga ungdoms- och seniorlandskamper som krydda på toppen. Kul och bra för Lund, säger Per Welinder, VD Visit Lund AB. 

- För att kunna fortsätta utveckla svensk handboll så är satsningen på att arrangera landskamper och turneringar för våra ungdomslandslag en viktig del. Vi ser ett ökat intresse för våra landslag, såväl dam- som herrlandslag, och ungdomslandslagen, vilket denna överenskommelse är ett bevis på, och som ger alla inblandade god tid att planera för ett optimalt genomförande, säger Stefan Lövgren, VD Svenska Handbollslandslaget AB.

Lunds kommun har som ambition att utvecklas ytterligare som evenemangsstad. 2019 antogs Lunds kommuns event- och mötesstrategi. Strategin ska genom att främja hållbara och innovativa evenemang och möten bidra till att skapa upplevelser och kunskap för boende och tillresta, öka antalet besökare och stärka bilden av Lund som en attraktiv plats.

- Den här typen av mångåriga överenskommelser är ett bra exempel på hur vi inom Visit Lund långsiktigt vill stärka Lund som eventstad, säger Anna Braun, styrelseordförande i Visit Lund.

När det nu är dags att borsta av sig VM-finalförlusten och blicka fram emot en återsamling för EM-kval mot Montenegro är vi glada över att matchen spelas i Sparbanken Skåne Arena i Lund, som ju varit hemstad för flera av våra silverhjältar. Matchen genomförs utan publik och kommer att sändas via SVT2 och SVT Play den 9 mars.

- Vi ser fram emot riktiga publikfester i arenan när väl restriktionerna släpper, säger Thomas Lindhard, arenachef, Stiftelsen Arenan.