Två förstapriser för Byskolan på White Guide Junior-Galan

18 september, 2019

"Årets skolkock" och "Årets hållbara offentliga restaurang" finns på Byskolan i Södra Sandby! Priserna delades ut vid den sjunde upplagan av White Guide Junior-Galan som hölls i Malmö på tisdagskvällen. – Det är helt magiskt, vi är så glada och tacksamma för att arbetet vi gjort tillsammans uppmärksammas, säger Håkan Olsson, skolkock på Byskolan som nu också kan titulera sig "Årets skolkock".

– Att vinna utmärkelsen Årets hållbara offentliga skolrestaurang känns helt rätt för Lund. Håkan och hans medarbetare gör ett fantastiskt jobb som verkligen förtjänar all uppmärksamhet, säger Mia Honeth (L), barn- och skolnämndens ordförande. 

White Guide Junior och White Guide Senior är ett årligt pris som delades ut underhåkan.jpg stora festligheter på Slagthuset i Malmö. Syftet med priset är att uppmärksamma och lyfta goda exempel från seniorboende och skolrestauranger i hela Sverige för att bidra till att höja kvaliteten på den offentliga gastronomin. Sammanlagt har 200 förskolor, skolor och seniorboenden testats.

Teamet från skolrestaurangen på Byskolan i Södra Sandby var på plats på galan och glädjen var stor när det stod klart att Byskolan placerat sig i topp i två av kategorierna.

– Vi brinner för att göra god och bra mat. Vi serverar ingenting som vi själva inte tycker är jättegott och vi är noga med att använda allt som går att ta vara på för att minska matsvinnet. Vi har ett bra samarbete med både pedagoger och elever och det här har vi gjort tillsammans, säger Håkan Olsson.

Byskolan har tidigare placerat sig i topp i tävlingen. År 2015 vann skolköket första pris som "Årets hållbara restaurang" och skolan har de senaste åren legat högt i flera kategorier.

– Det är verkligen en riktig adrenalinkick att vinna. Vi har ett så fantastiskt samarbete i köket och vi är stolta över det vi gör, säger Håkan Olsson.

Vad står det på menyn i dag?

– Idag blir det vegansk lasagne med massor av grönsaker. Det är en önskerätt från eleverna!

Motiveringarna:

ÅRETS SKOLKOCK 2019:

Håkan Olsson, Byskolan, Lund

”För din långa, kompromisslösa kamp för vällagad mat som ger ett minimalt klimatavtryck, serverad med ett stort leende och en massa spännande pedagogik!”

ÅRETS HÅLLBARA OFFENTLIGA RESTAURANG 2019:

Byskolan, Lund

”Genom ert glödande engagemang för mat som gör gott och smakar underbart, har ni lyckats inspirera en hel värld att tänka grönare och mer klimatsmart. En blytung förebild!”