Lunds kommun vinnare på internationell kokboksgala

4 juli, 2019

Tisdagen 3 juli avgjordes den internationella kokbokstävlingen ”Gourmand world cookbook awards” i Macao. Vinnare i kategorin ”charity/fund raising – Europe” blev Lunds kommuns dagliga verksamhet Sesam som tävlade med sin kokbok ”Habogänget – mat med flera mål”. Vinsten innebär att de nu kan titulera sig ”Best in the world”.

Habogänget

Glada vinnare tillsammans med Edouard Cointreau (mitten) från World cookbook gourmand awards.

– Det känns fortfarande overkligt, men jag känner mig otroligt glad och stolt. Detta är något som vi verkligen har gjort själva och på samma villkor som alla andra, säger Magnus Möller, stödassistent, som finns på plats i Macao för att ta emot priset tillsammans med tre av deltagarna i projektet och två medarbetare. 

– En riktig spännande upplevelse och mycket intressant att få komma till ett annat land. Och vad kul att vi vann! Helt galet! säger Jimmy Nilsson, en av deltagarna.

– Det är en ynnest att få representera och arbeta med ”Mat med flera mål”. Tillsammans har vi kämpat oss hela vägen till Macao, säger Emelie Hansson, stödpedagog.

Kokboken är ett resultat av att det arbete Lunds kommun driver i sin dagliga verksamhet på Habo gård. På Habo gård hjälper 7 – 9 personer med olika funktionsvariationer till med det mesta som behövs i utemiljön. För tre år sedan började deltagarna laga sin egen lunch i uteköket på gården. Det innebar mycket mer än god mat. En ökad nyfikenhet växte på råvaror och recept, men det bidrog främst till en ökad självkänsla och stolthet. Deras recept samlades i kokboken: ”Habogänget – mat med flera mål”. Kokboken har blivit en succé och sålts i över 5000 exemplar. Och nu också internationellt prisad.

– Habogänget har skapat en fantastisk kokbok och är så väl värda sitt pris. Jag är glad och stolt över alla som varit delaktiga i arbetet med kokboken. Idag gläds hela vård- och omsorgsförvaltningen över vinsten i Macao! säger Anna Borgius, förvaltningsdirektör vård- och omsorgsförvaltningen.

– Jag är glad och stolt över den prestation som våra deltagare har gjort. Det är en fantastisk resa och kokboken är ett resultat av deltagarnas arbete som många kommer ha glädje av. Vi har en fantastisk daglig verksamhet i Lunds kommun och vi kommer fortsätta att satsa på den för att våra brukare ska känna delaktighet och självständighet, säger Inga- Kerstin Eriksson (C), kommunalråd och ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

Gourmand world cookbook awards har sedan 1995 utsett årets bästa dryckes- och kokböcker. I år tävlar bidrag från 216 olika länder.