Solenergi ger el och varmt vatten

6 augusti, 2018

Med solceller och solfångare kan du tillverka el eller värma upp vatten med hjälp av solen.

Solfångare ger varmt vatten genom värmestrålningen från solen. Detta varmvatten kan pumpas runt och värma varmvattenberedare eller vattentankar så att värmen kan sparas.

Solceller ger elektricitet genom ljusstrålningen från solen. Denna el kan användas direkt i huset, lagras i batterier eller matas in på elnätet och säljas.

Skaffa egen solcellsanläggning

Energirådgivarna Skåne har sammanställt en användbar guide i 12 steg för hur du skaffar en egen solcellsanläggning. Guiden hittar du på länken nedan:

>> Skaffa egen solcellsanläggning (pdf-fil, öppnas i nytt fönster)

Behöver jag bygglov?

Den 1 augusti 2018 infördes nya regler som innebär att vissa solcells- och solfångaranläggningar inte kräver bygglov. Du kan läsa mer om detta hos stadsbyggnadskontoret som också kan hjälpa dig med eventuella bygglov:

>> Nya regler för solceller 

Stöd för solceller

Det finns ett statligt stöd för installation av solceller som alla typer av aktörer kan ta del av, så som företag, offentliga organisationer och privatpersoner. Från och med 1 januari 2018 är stödnivån maximalt 30 procent. Klicka dig vidare till energimyndigheten för information om hur du söker investeringsstöd för solceller.

>> Investeringsstöd för solceller (länk till www.energimyndigheten.se, öppnas i nytt fönster)

Vi ger gärna tips och råd!

Vi på energi- och klimatrådgivningen hjälper dig gärna med frågor om solenergi och egna installationer. Välkommen att kontakta oss på:

Telefon: 046-359 75 00 (medborgarcenter)
Telefon direkt Karin: 046-359 58 34
Telefon direkt Anders: 046-359 67 23
E-post: energirad@lund.se