Lund bäst att bo för unga

24 maj, 2018

Bäst att bo för unga och pallplats bland storstadskommuner. Lund placeras sig i högt i flera kategorier när tidningen Fokus för trettonde gången presenterade vinnarna i den stora kommunrankningen. I den sammanlagda rankningen klättrade Lund och hamnade i år på fjärdeplats.

Lund är en Sveriges bästa kommuner att bo i. Det stod klart när tidningen Fokus i dag presenterade kommunrankningen "Bäst att bo" som rankar Sveriges 290 kommuner utifrån ett femtiotal variabler. Och är du ung så är det i Lund du ska bo! Här behåller Lund sin topplacering från förra året.
- Det är ett stort erkännande att vi återigen blir bästa kommun att vara ung i. Lund erbjuder mycket för unga. Inte minst ett universitet och studentliv i världsklass, men också bra kommunal service, fantastiskt föreningsliv och en stark arbetsmarknad. Med ett fortsatt högt bostadsbyggande kommer dessutom fler få möjlighet att bo i kommunen, säger Anders Almgren (S), kommunstyrelsens ordförande.

För Lunds kommuns ungdomsombud kommer utnämningen inte som en överraskning. Ida Hein Olsson som är en av två ungdomsombud i Lund pekar på flera faktorer som gör Lund till en bra kommun för unga.
- Den unga medelåldern i Lund ger en ungdomlig känsla och stämning i hela stan. Här finns också modiga beslutsfattare som vågar lyssna och satsa på oss som är unga. Den här utnämningen gör mig glad och stolt som ung i Lund, säger Ida Hein Olsson, ungdomsombud i Lund.

Lund kom även högt i kategorin storstadsområde, där kom Lund i år på tredjeplats. Endast slagna av Mölndal och Stockholm. Rankningen baseras på ett index med 50 variabler och tas fram i samarbete med Internationella Handelshögskolan i Jönköping. Syftet med rankningen är att använda det som ett verktyg för kommunutveckling.

Rankningen består av flera olika delpris där kategorien "Bäst att bo för unga" är en. Det görs även en sammanlagd rankning där alla katogorier och variabler räknas samman. Där hamnade Lund i år på fjärde plats av landets 290 kommuner. En klättring från förra årets sjätteplats.