Lund - stolt värdstad för Musikhjälpen 2018

18 maj, 2018

När den elfte upplagan av Musikhjälpen går av stapeln sker det inte i vilken stad som helst. Den 10 till 16 december kommer den sex dygn långa direktsändningen att göras från en glasbur på Stortorget i Lund.

 

 Musikhjälpen är ett insamlingsevent som lyfter en undanskymd mänsklig katastrof – vilket tema det blir avslöjas längre fram i höst.

 - Att Musikhjälpen kommer till Lund blir ytterligare en injektion i arbetet med mänskliga rättigheter och öppenhet. Det är en ära att få stå värd för ett så stort och viktigt evenemang. Jag är övertygad att lundaborna kommer att sluta upp och göra detta till den bästa Musikhjälpenveckan någonsin, säger Elin Gustafsson (S), kommunalråd i Lunds kommun.

Under den knappa veckan bor tre programledare i en glasbur och sänder radio och tv dygnet runt - i sammanlagt 144 timmar. Under tiden får de besök av artister och personer som engagerar sig i kampen. Insamlingen bygger bland annat på publikens låtönskningar som också utgör all musik som spelas i programmet.

- Vi är stolta och glada över att kunna välkomna Musikhjälpen till Lund. Förhoppningen är att Musikhjälpen både före, under och efter de sex dagarna i december blir en extra sporre i vårt redan rika event- och musikliv i kommunen, säger Johannes Björk, arrangemangschef i Lunds kommun.

Musikhjälpen är en samproduktion mellan SVT, SR och Radiohjälpen, och har väckt intresse och engagemang sedan starten 2008. Att produktionen i år valt Lund ser SVT:s projektledare Pär Nordahl fram emot:

– Vi är glada att vi nu har lyckats få det att hända. Det är också roligt att vara tillbaka i Skåne, senast var i Malmö 2012. Musikhjälpen är ett projekt som vi i väldigt hög grad gör tillsammans med vår värdstad och dess invånare, säger Pär Nordahl.

 

 

FAKTA Musikhjälpen 

  • är ett insamlingsevent som lyfter en undanskymd mänsklig katastrof.
  • leds av tre programledare som under 144 timmar i följd direktsänder radio och tv från en glasbur.
  • engagerar både artister och allmänhet som engagerar sig för en god sak.
  • Insamlingen bygger bland annat på publikens låtönskningar, som också utgör all musik som spelas i programmet.
  • hålls i år på Stortorget i Lund.
  • samlade förra året totalt in över 74 miljoner kronor under temat ”barn är inte till salu”.
  • är ett samarbete mellan P3 Sveriges Radio, Sveriges Television och Radiohjälpen. Musikhjälpen direktsänds i sin helhet i P3 och SVT Play.

Relaterad information