Kulturåret i Lund slår rekord

12 januari, 2018

Glädjande nog kan vi konstatera att det under 2017 slogs publikrekord på ett antal etablerade kulturarenor i Lund. Kino, Lunds Teaterförening och Lunds konsthall visar alla upp fina siffror när 2017 summeras.

I början av 2017 presenterade SOM-insitutet (Göteborgs universitet) resultatet av en undersökning som visade att Lundaborna jämte Stockholmarna är de mest kulturaktiva i landet. Förutom att man lånar och läser ett stor antal böcker per år, tar man också i hög grad del av det utbud som erbjuds i form av teater, musik och utställningar.

Resultatet återspeglas nu i ett antal publikrekord hos några av Lunds kulturaktörer:

Till Kinos (Folkets bio) filmvisningar sökte sig hela 56 866 besökare. Därtill ytterligare några tusen på uthyrningar och 6 236 besökare på skolbion. Det är en ökning med 14 procent jämfört med 2016. Rekordet är extra glädjande då Kino/Folkets bio firade 30 år under 2017.

Lunds Teaterförenings föreställningar besöktes också av en större publik än tidigare år. Under 2017 hade föreningen 8 824 besökare jämfört med 6 230 besökare 2016. Till dessa siffror kan läggas 503 besökare på kringarrangemang för medlemmar.

Lunds konsthall fick också höga besökssiffror, 93 083, med anledning av den uppskattade fotoutställningen ”We have a dream” och sommarens utställning i samarbete med Lunds universitets 350-årsjubileum, ”Dit vindarna bär”.

– Detta är ett gott betyg och visar att det vi möjliggör via vårt stöd till föreningslivet och det vi arbetar med inom vårt eget ansvarsområde är uppskattat av Lundaborna. Det ger oss också en signal om vad vi ska utveckla vidare för att ge fler möjlighet att ta del av kulturutbudet, säger Annika Eklund, kulturchef i Lunds kommun.

Ta del av SOM-institutets rapport via länk i Relaterad information.