Dubbelsatsning ska ge vattenvana barn

4 juni, 2018

Kommunen gör i år två större satsningar för att främja vattenvana bland barn i förskoleklass. Redan i sommar ges barnen fritt inträde till kommunens friluftsbad, och i höst får de möjlighet att öva vattenvana på badhuset Högevall.

Förra hösten beslutade Sveriges riksdag att ge alla kommuner statliga medel för att främja vattenvana bland barn i Sveriges förskoleklasser. Lunds kommun har valt att använda dessa pengar till att bland annat skapa sommarkortet "Sexåringen". Detta förmånskort skickas ut till alla kommunens förskoleklassbarn den 4 juni.

- Med hjälp av regeringens satsning kan vi nu ge fler barn möjlighet att öva vattenvana, vilket förbättrar förutsättningar för att i framtiden ta del av simundervisningen i skolan. Alla barn måste få goda förutsättningar att lära sig simma. säger Elin Gustafsson (s), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Med "Sexåringen"-kortet kan barnen, med en medföljande vuxen, bada kostnadsfritt hela sommaren på friluftsbaden Genarpsbadet, Sandbybadet, Dalbybadet, Källbybadet och Veberödsbadet. Baden har öppet 16 juni - 19 augusti.

- Vi hoppas att detta ska underlätta för barnen att komma i kontakt med vatten och bad på ett otvunget och roligt sätt. Förhoppningsvis innebär detta också att vi får visa upp våra fina friluftsbad för fler barnfamiljer i sommar, menar Dan Kanter, idrott- och fritidschef i Lunds kommun.

Efter sommaren kommer kommunens förskoleklasser dessutom få möjlighet att komma till badhuset Högevall och öva vattenvana. Genom bad och lek kommer barnen vid fem tillfällen få träna vattenvana, med hjälp av badets erfarna simlärare.

- Vi ser verkligen fram emot att ta emot förskoleklassarna till hösten. Det är väldigt bra att de får möjlighet att öva vattenvana i så tidig ålder. Det kommer ge en bra bas att stå på när de senare ska lära sig simma på simskola, säger Dan Kanter.

 

För mer information:

Elin Gustafsson (s)
ordförande i kultur- och fritidsnämnden
Lunds kommun
Tel: 046-359 79 14
E-post: Elin.gustafsson@lund.se

Dan Kanter
idrott- och fritidschef
Lunds kommun
Tel: 046-359 53 57
E-post: dan.kanter@lund.se