Nyheter och återkommande succéer i andra upplagan av Vinterlund

10 november, 2017

Den 1 december inleds Vinterlund med grantändning på Stortorget, för att sedan avlösas av en lång rad olika arrangemang ända fram till alla hjärtans dag den 14 februari.

Julgran på Stortorget och mycket folk

Grantändning också startskott för årets julbelysning

I samband med att granen tänds hälsas julen välkommen av ingen mindre än karnevalsgeneral Freja Davidsson Bremborg. Granens girlanger i rött, blått och guld har också hämtat inspiration från nästa års karneval.

Samtidigt med granen på Stortorget tänds även granarna i Dalby, Södra Sandby, Veberöd, Genarp, Torna Hällestad och Revinge by. Genarp kommer dessutom lysas upp av misteln som förra året stod framför Lund C.

– En nyhet är att vi utökat julbelysningen hela vägen från Lilla Fiskaregatan via Skomakaregatan till Mårtenstorget. En annan tillsvidare hemlig nyhet, är en fotogenisk installation på Stora Gråbrödersgatan, säger Emmi Sundén som är landskapsarkitekt på tekniska förvaltningen.

Julmarknad, snöhög och Vinterland på Stortorget

Förra årets populära snöhög återkommer till Stortorget i samband med julmarknaden som arrangeras varje helg fram till jul. Den traditionsenliga julmarknaden på Mårtenstorget kan du besöka på julskyltningssöndagen 3 december.

Ett nytt inslag på torget står Pipedream Production för, nämligen ett vinterland runt granen. Här blir det pepparkakshus, tomte och tomtemor, sagoföreställningar och sagoläsning på olika språk.

Den 13 december bjuder Kulturskolan Lund på stämningsfull luciakonsert med inslag av allsång.

Kulturkalender i nytt skyltfönster

Teater Sagohuset producerar även i år en kulturkalender där olika aktörer i Lund turas om att hålla i värdskapet för den dagliga lucköppningen. Programmet kommer att förbli hemligt ett tag till, men temat är ”nyfiken på det okända”.

Kalendern flyttar den här gången in i Udda Tinas gamla lokaler på Lilla Fiskaregatan, en lokal som många Lundabor fortfarande förknippar med Grahns pappershandel.

– Där blir vi mindre störda av bussar, säger Margareta Larson konstnärlig ledare på Teater Sagohuset.

Flera festivaler efter jul

När jul och nyår passerat går Vinterlund in i fas två med flera festivaler. Bland annat återkommer songwriterfestivalen Lund berättar, och ETER – en festival för experimentell musik på Mejeriet.

Om vädret tillåter arrangerar Ski team Skåne återigen en skidfestival med Barnens Vasalopp och sprinttävling för vuxna i Stadsparken.

– Förra årets skidfestival var en publiksuccé och spåren vi producerade användes flitigt i flera veckor efteråt. Alla har inte råd att åka till Sälen, säger Vinterlunds projektledare Åsa Jensen.

Vinterkupol, tedans och kärlek i toner

I januari ersätts också julmarknadsstånd av vinterkupolen med aktiviteter och upplevelser på lördagar. En nyhet i kupolen är tre AW-fredagar för olika åldrar, med dans och varm dryck.

Vinterlund avrundas på alla hjärtans dag med scones och dans till storband på AF-borgen och en kärleksmanifestation i toner på Stadshallen som vokalgruppen Andetag står för.

Fler programpunkter hittar du på Vinterlunds hemsida och i den folder som landar i Lunds alla brevlådor till helgen 11-12 november.

Relaterad information