Nyheter och nyhetsarkiv

April

2018-04-23

Miljö och hållbarhet i fokus under Hållbarhetsveckan 23–28 april

Vill du lära dig mer om miljö, klimat och hur man lever hållbart? 23-28 april är det dags för Hållbarhetsveckan i Lund. Kom och bli inspirerad och få nya idéer kring hållbar utveckling!

2018-04-20

Så ska Lund växa - förslag till ny översiktsplan

Lund ska växa med 26 000 nya bostäder fram till 2040. Främst genom att bygga tätare och genom att växa inifrån och ut. Det är grundtankarna i förslaget till ny översiktsplan som byggnadsnämnden nu har beslutat är klar för utställning.

2018-04-20

Var med i kommunens idétävling för Observatoriet i Stadsparken

Disco och restaurang? Replokaler med konsertscen? Hotell eller kanske ett interaktivt museum? Nu har du chansen att komma med idéer för hur Observatoriet intill Stadsparken ska kunna väckas till liv.

2018-04-19

Framtidens yrkesutbildning i fokus under möte i Lund

Den 18 och 19 april arrangerar Lunds kommun tillsammans med Universitets- och högskolerådet seminariet ”Framtidens yrkesutbildning”. Seminariet samlar 150 deltagare från hela landet för presentationer och diskussioner kring olika perspektiv på möjligheter och utmaningar för yrkesutbildningen i framtiden.

2018-04-17

Väg E22 öppnar igen 17 april när arbetet är klart i förtid

I dag, klockan 20.00 tisdagen 17 april, öppnar väg E22 igen för trafik, när det nästan två veckor långa arbetet står klart två dagar före det beräknade datumet. En effektiv organisation med erfaren och engagerad personal som har arbetat dygnet runt har gjort detta möjligt.

2018-04-12

Nu är det klart vilka som får gestalta Hedda Anderssongymnasiet

Vi har ett resultat! Det blir Wingårdhs Arkitekter, i samarbete med AART Architects, som får uppdraget att gestalta Lunds nya gymnasieskola, Hedda Anderssongymnasiet utifrån sitt tävlingsbidrag ”Tätt tillsammans”.

2018-04-06

Förslaget till Överenskommelsen är klart – nu vill vi veta vad ni tycker

Från den 3 april och fram till den 31 maj har alla nämnder, råd, föreningar och organisationer i Lunds kommun möjlighet att lämna remissyttrande över förslaget till Lunds Överenskommelse. Överenskommelsen är en lokal överenskommelse mellan kommun och den idéburna sektorn och syftar till att utveckla och fördjupa samarbetet kring lokala välfärdsfrågor. Nu bjuder vi därför in representanter för organisationer och föreningar till ett flertal öppet hus-möten, där man får tycka till om förslaget.

2018-04-05

Ärenden från kommunstyrelsen den 4 april

På kommunstyrelsens sammanträde den fjärde april 2018 behandlades en stor mängd ärenden. Här finns en kort sammanfattning av några av de ärenden som kommunstyrelsen fattade beslut om.

2018-04-05

Tyck till om Skånetrafikens förslag på stadsbusslinjenät 2023

Nu har du möjlighet att tycka till om Skånetrafikens förslag på det nya stadsbusslinjenät 2023, som har tagits fram. Förslaget innebär ändringar för stadsbusslinjerna i form av ett enklare linjenät med rakare linjer och en koncentration vid Lund C. Kollektivtrafiken behöver bli mer attraktiv för resenärer för att främja en hållbar stadsutveckling. Lundaborna har redan tyckt till en gång, men nu vill vi åter höra er syn på förslaget.

Mars

2018-03-26

Lunds kommun undertecknar internationell deklaration om mänskliga rättigheter och kulturarv

En delegation ledd av kommunalrådet Elin Gustafsson (S), fanns idag på plats i Genève, Schweiz, för att underteckna Genèvedeklarationen om mänskliga rättigheter och kulturarvsskydd. Under arrangemanget talade Elin Gustafsson om Lunds kommuns engagemang för de mänskliga rättigheterna, den nära samverkan med Raoul Wallenberg-institutet och om vikten att skydda vårt gemensamma kulturarv på ett globalt plan.

2018-03-19

Tyck till om kommunens åtgärdsprogram mot buller senast 15 maj

Nu har kommunen tagit fram ett förslag till åtgärdsprogram mot buller för perioden 2019-2023. Som underlag finns den kartläggning av omgivningsbuller som gjordes 2016. Innan förslaget till åtgärdsprogram antas, vill vi så klart veta vad organisationer och medborgare i Lunds kommun tycker!

2018-03-15

Så här arbetar Lunds kommun med budgetprocessen

Just nu jobbar Lunds kommun med att ta fram ekonomi- och verksamhetsplanen, EVP, för 2019-2021. En viktig del är budgeten för 2019. Här beskriver vi kortfattat budgetprocessen under året.

2018-03-12

Se förslagen på hur Hedda Anderssongymnasiet kan komma att se ut

Under vintern har fyra arkitektgrupper arbetat med gestaltningen av hur Hedda Anderssongymnasiet kan komma att se ut. Nu är det upp till en jury att avgöra vilket av de fyra förslagen som är mest ”Hedda” och bäst motsvarar de förutsättningar som beskrivits i tävlingsprogrammet.

2018-03-08

Ärenden som kommunstyrelsen tog upp 7 mars

Kommunstyrelsens sammanträde den 7 mars behandlade en lång rad olika ärenden. Nedan finns en kort sammanfattning av några av de ärenden och beslut som togs upp.

2018-03-02

Äntligen invigning av ISLK:s nya lokaler

I dag invigdes äntligen ISLK med pompa och ståt, och så klart tårta dagen till ära! Medverkade gjorde bland annat skolans rektor Ulrika Wiman, kommunstyrelsens ordförande Anders Almgren och servicedirektör Pål Svensson.

Februari

2018-02-27

Stöd från Kultur- och fritidsförvaltningen blir digitalt

Engagerar du dig en förening? Vill du skapa ett arrangemang? Har du idéer som du vill genomföra från ax till limpa? Hos kultur- och fritidsförvaltningen kan du söka ekonomiskt stöd. Från och med den 1 mars 2018 kan du söka bidrag och stipendier helt digitalt via lund.se.

2018-02-12

Hon blir Lunds kommuns nya kommunikationschef

Nu är det klart vem som blir Lunds kommuns nya kommunikationschef. Johanna Davander tillträder tjänsten den 8 maj.

2018-02-09

EU-projektet Cityfied, där stadsdelen Linero deltar, får internationellt erkännande

EU-projektet Cityfied, med stadsdelen Linero i Lund som en av de tre deltagarna, har tilldelats Smart 50 Awards som ett ledande internationellt exempel för smarta städer. Cityfied går ut på att testa, visa upp och sprida lösningar för renovering och energieffektivisering av befintliga stadsdelar. Förutom Lund så deltar även Laguna de Duero-Valladolid i Spanien och Soma i Turkiet.

2018-02-08

Snökanonen i Stadsparken går för fullt för att skapa skidspår och pulkabacke

Skidspår runt dammen och en pulkabacke för de minsta. Den inhyrda snökanonen har jobbat för högvarv några dagar.

2018-02-06

Nominera din miljöhjälte till Lunds kommuns miljöpris och miljöbragd

Känner du en miljöhjälte? Nu har du chansen att uppmärksamma den personen, organisationen eller företaget genom att nominera till Lunds kommuns miljöpris och miljöbragd. Senast den 31 mars vill vi ha din nominering.

2018-02-02

Skanska bygger Lunds nya gymnasieskola

På fredagen blev det klart att det blir Skanska Sverige AB som får uppdraget att bygga Lunds nya gymnasieskola, Hedda Anderssongymnasiet.

2018-02-01

Arbetsmiljöverket avslutar ärendet om arbetsmiljön för socialsekreterare

Arbetsmiljöverket avslutar ärendet om socialsekreterarnas arbetsmiljö på Kristallen.

Januari

2018-01-29

Preliminärt resultat för Lund 2017: 164 miljoner kronor i överskott

Lunds kommun kommer, för 2017, att redovisa ett överskott på 164 miljoner kronor vilket är 96 miljoner bättre än budget. Det visar det preliminära resultat som kommunens ledande politiker fick ta del av i dag.

2018-01-26

Lund blev Sveriges återvinningskommun!

Torsdag 25 januari fick Lund utmärkelsen ”Sveriges Återvinningskommun” på Återvinningsgalan som hölls i Stockholm. Bakom Återvinningsgalan står Branschtidningen Recycling i samarbete med branschorganisationerna Avfall Sverige och Återvinningsindustrierna.

2018-01-25

Tryckfel på fakturor från vård- och omsorgsförvaltningen för dig som har autogiro

För dig som betalar med autogiro för stöd, service och omvårdnad inom vård- och omsorgsförvaltningen, har ett tryckfel skett på fakturorna.

2018-01-23

Nu är det klart – det blir en centralstation i traditionell bågform

Det blir team Elding Oscarson/C.F. Møller Architects som får arbeta vidare med utformningen av Lunds nya centralstation.

2018-01-23

Nu söker vi nya projektidéer – hjälp oss utveckla din tätort eller landsbygden

Är du privatperson, företagare eller föreningsaktiv? Har du en projektidé som kan utveckla din tätort eller landsbygden där du bor och/eller verkar? Vi behöver i så fall din hjälp!

2018-01-22

Nu lanserar vi en ny evenemangskalender

På måndag 22 januari lanserar Lunds kommun sin nya evenemangskalender som därmed ersätter den tidigare kalendern på Visitlunds webbplats. Med den nya kalendern kommer medborgare och besökare få en ännu bättre överblick över vad som händer runt om i kommunen.

2018-01-18

Landshövdingen besökte Tetra Pak i Lund

Under torsdagen 18 januari besökte Landshövding Anneli Hulthén Tetra Pak i Lund. Medverkade gjorde även kommunstyrelsens ordförande Anders Almgren, Kommundirektör Anette Henriksson och Näringslivschef Per Persson. Delegationen togs emot av VD Jerry Bengtson.

2018-01-15

Så jobbar Lunds kommun med att förbättra servicen

Lunds kommun är fortsatt mycket bra på att besvara frågor via e-post. Bemötandet i i telefon är bra och tillgängligheten har ökat, men behöver förbättras ytterligare. Det visar en nationell mätning som nyligen publicerats.

2018-01-12

Kulturåret i Lund slår rekord

Glädjande nog kan vi konstatera att det under 2017 slogs publikrekord på ett antal etablerade kulturarenor i Lund. Kino, Lunds Teaterförening och Lunds konsthall visar alla upp fina siffror när 2017 summeras.