Håvning och sållning

 

Fjärilar, sländor, flugor och andra mjuka insekter med vingar infångas med fördel flygande med fjärilshåv. Håven bör ha en diameter på ca 30 cm med ett luftgenomsläppligt nylontyg (tyll) av ljus eller mörk färg. 

 

Med en slaghåv med förstärkt ring och kraftigt tyg runt öppningen, som svepes i vegetationen, fångas alla de insekter som sitter på blommor, blad och skott. Håvtyget bör vara ljust och luftgenomsläppligt på så sätt att det inte bildas en luftkudde över öppningen. Mot ett ljusare tyg syns också de minsta djuren bra. Slaghåven kan också hållas under grenar och ris som bankas av. 

 

Ett förnasåll används t.ex. för att skaka fram synliga nedbrytare i markförnan eller i en kompost. Håvpåsen har två ringar med handtag och kan knytas i botten. I den undre håvringen ligger ett trådnät av metall. 

 

I vatten används med fördel en vattenhåv. Dessa kan vara stora med 50 cm diameter och 3-4 m långa skaft eller i minsta form bestå av en vanlig tesil eller durkslag. De senare är mycket användbara i småvatten och bäckar. Håvat material kan med fördel läggas i en ljus plastvanna med litet vatten i så att djuren syns bra.

Läs mer om metodik vid vattenhåvning i Naturskoleblad 42, se länk nedan.

Relaterad information