Fler recept

Kirskålspaj

4 pers
Grädda i ca 30 min på 200 grader

Pajdeg:
125 g smör
3 dl vetemjöl
4 msk vatten

Fyllning:
2 liter kirskålsblad
1 liten purjolök eller gul lök
1 grönsaksbuljongtärning

Äggstanning:
3 ägg
3 dl mjölk
2-3 dl riven ost
svartpeppar

Blanda ingredienserna till pajdegen och tryck ut den i ugnsfast form. Förgrädda i 10 min.
Skär löken i små bitar och fräs den i en kastrull. Förväll kirskålsbladen i saltat vatten i 10 min. Häll bort vattnet och finhacka bladen. Blandas med löken. Tillsätt buljongtärningen. Fördela fyllningen i pajskalet.

Vispa ihop ägg och mjölk. Tillsätt den rivna osten. Smaksätt med peppar. Slå över fyllningen.


Björklövssaft

3 liter späda björkblad
3 citroner
50g citronsyra
2 liter vatten

Bladen rensas och sköljs, läggs i en skål tillsammans med skivade citroner, citronsyra och socker. Koka upp vattnet och häll det hett över blad- och sockerblandningen. Låt lagen kallna. Rör då och då, så sockret löser sig. Häll saften genom en silduk och krama ur. Häll saften på kalla flaskor. Fyll ända upp och tillslut genast.

Om man gör saften i fält, för att få ett smakprov, behövs inte citronsyra. Man behöver inte heller sila saften utan kan ösa upp lite i en mugg och späda med vatten till lagom smak.

Te

Kan göras på många olika örter. Här är några exempel:

Smultronblad

Vattenmynta

Daggkåpa

Blåbärsblad

Örtte tillagas genom att vattnet kokas upp. Vattnet slås över örten och får sedan dra några minuter innan bladen tas upp.

Lite honung till smakar bra.