Länk till startsidan

Stöd och asyl för dig som kommer från Ukraina

Du som är ukrainsk medborgare har rätt att stanna i Sverige utan att ansöka om tillstånd i 90 dagar på grund av viseringsfrihet mellan Ukraina och Sverige.

This information in other languages

 1. Click ”Languages” at the top of the page.
 2. Choose ”Translate”
 3. The language is automatically set in English. But you can change language by changing at the top next to the Google logo, where it says "engelska/English".

Ukrainska medborgare har rätt att stanna i Sverige utan att ansöka om tillstånd i 90 dagar på grund av viseringsfrihet mellan Ukraina och Sverige.

EU:s medlemsstater har beslutat att aktivera massflyktsdirektivet. Direktivet innebär att personer från Ukraina ska erbjudas ett omedelbart och tidsbegränsat uppehålls- och arbetstillstånd i EU:s medlemsstater.

Om du är i behov av skydd när du är i Sverige eller vid gränsen till Sverige är det viktigt att du tar kontakt med Migrationsverket. Det är i första hand Migrationsverket som erbjuder ukrainska medborgare ett boende och ekonomiskt stöd. När en person fått uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet har han eller hon rätt att arbeta och söka grundläggande vård.

Migrationsverket – information med anledning av situationen i Ukraina

Ansök om uppehållstillstånd digitalt

Migrationsverket har nu tagit fram en e-tjänst för ansöka om uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet. All information om vem som kan använda tjänsten och hur den fungerar finns på Migrationsverkets webbplats.
Migrationsverket – ansök om skydd enligt massflyktsdirektivet

Anmäl barn till förskola och skola

I Lunds kommun välkomnas alla nyanlända barn och unga som söker plats i förskola, grundskola och gymnasieskola till Lundavälkomsten.

Lundavälkomsten

Ansöka om skola eller byta skola

Ekonomiskt stöd från kommunen

Det är i första hand Migrationsverket som ansvarar för att ge ekonomiskt stöd samt en bostad till dig som är ukrainsk medborgare och har uppehållstillstånd i Sverige enligt massflyktsdirektivet. Bara i akuta lägen kan personer från Ukraina söka ekonomiskt bistånd av kommunen.

I de fall då du inte har ansökt om uppehållstillstånd och inte har möjlighet att göra det samma dag, samt i de fall då du har ansökt om uppehållstillstånd men väntar på besked, har kommunen rätt att bevilja nödbistånd enligt socialtjänstlagen. Om ersättningen från Migrationsverket dröjer kan kommunen betala ut motsvarande ersättning till dess att Migrationsverkets utbetalningar kommer igång.

Ansökan om akut bistånd görs på kommunhuset Kristallen, Brotorget 1, i Lund.

Sök arbete

När du är registrerad hos Migrationsverket och fått beslut om uppehålls- och arbetstillstånd får du börja arbeta i Sverige. Då kan du anmäla dig som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen.

Arbetsförmedlingen

De allra flesta arbeten annonseras på Arbetsförmedlingens webbplats.

Arbetsförmedlingen har, tillsammans med bland annat Skatteverket och Försäkringskassan, ett servicekontor på Stora Södergatan 45 i Lund. Dit är du välkommen för att få hjälp med att skriva in dig som arbetssökande.

Mötesplats i centrala Lund

Lunds kommun har, i samarbete med LKF, iordningställt en mötesplats på Västra Mårtensgatan 10 c. Hit är du välkommen för att träffa andra i samma situation som dig, och för att få hjälp med information och stöd för att navigera i Sverige och i Lund. På mötesplatsen ordnar frivilligorganisationerna regelbundet informationstillfällen med olika teman, de bjuder även ukrainare på lunch varje dag. Med start i denna vecka kommer även kommunens samhällsvägledare att finnas på plats på vardagar mellan klockan 13 och 14.

Tills vidare har mötesplatsen öppet vardagar klockan 10.00-14.00. Detta kan förändras i takt med att verksamheten utvecklas.

Svenska för nyanlända från Ukraina

Du som vill lära dig svenska kan ta kontakt med de studieförbund i Lund som erbjuder gratis utbildning i lätt svenska för nyanlända. Du kan även besöka språkcaféer för att träna på svenska språket.

Svenska för nyanlända hos ABF Mittskåne

Svenska för nyanlända hos Folkuniversitetet

Språkcaféer i Lunds kommun

Din fritid

Bibliotek

Det finns ett stadsbibliotek och nio stadsdelsbibliotek i Lunds kommun som är öppna för alla. Här kan du kunna låna böcker, skriva ut, kopiera, läsa tidningar och mycket annat.

Här kan du läsa mer om biblioteken i Lunds kommun

Evenemang

Det händer alltid många evenemang och aktiviteter. I vår evenemangskalender hittar du allt.

Evenemangskalender

Fritidsgårdar för unga

I Lund finns även flera fritidsgårdar som är öppna för barn och unga födda 2002 eller senare. Där finns många roliga aktiviteter för unga.

Här kan du läsa mer om fritidsgårdarna i Lunds kommun. https://lund.se/uppleva-och-gora/ung-i-lund/fritidsgardar-och-aktiviteter

Viktiga länkar för dig som är ny i Sverige

Akut hjälp och stöd i Lunds kommun

Kom vidare – för dig som är ny i Sverige

Information om sjukvård och tandvård på Vårdguiden – 1177

Rådrum – för dig som vill ha stöd för att ta dig vidare i samhället

Informationssverige – guide till det svenska samhället

Statens servicecenter

Tänk på att någon kan vilja utnyttja din situation

När det är många som är på flykt kan det finnas personer som verkar hjälpsamma men som vill utnyttja situationen. Det kan finnas risk för människohandel.

Tänk på det här om någon erbjuder sig att ordna resa, boende eller jobb åt dig:

 • Lämna aldrig över ditt pass, andra viktiga dokument eller din telefon.
 • Be personer som hjälper dig att identifiera sig.
 • Säkerställ att du får information om resmål och kontaktinformation till de som ansvarar för att organisera resor. Dokumentera det du får reda på.
 • Om det är möjligt så informera någon du litar på om var du är, vart du ska och med vem du reser.
 • Du har rätt till lön om du arbetar i Sverige. Acceptera inga erbjudanden om att arbeta för att få någonstans att bo, mat eller andra varor.
 • Ta kontakt med svenska myndigheter, registrera dig hos Migrationsverket.
  Migrationsverket

Blir du utsatt för våld eller påtryckningar? Det finns hjälp att få.

Polisen har telefonnummer +46 77 114 14 00
Är läget akut? Ring 112

Har du utsatts för sexuella övergrepp, hot eller våld och vill ha råd eller stöd kan du ringa Kvinnofridslinjen på telefonnummer: +4620-50 50 50

Tolkhjälp kan erbjudas.

För mer information, besök Jämställdhetsmyndighetens webbplats

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?