Länk till startsidan

Din egna beredskap

Om det skulle ske en större samhällsstörning är det viktigt att du håller dig uppdaterad. Du behöver också ha en egen beredskap, en så kallad hemberedskap. Att ha en hemberedskap innebär också att du har kunskap om var du får information, och kunskap om dina behov. Du är en del av Sveriges beredskap!

Så kan du förbereda dig

Om det blir långvarigt elavbrott, vattenbortfall, uppstår någon annan störning eller samhällskris behöver du som privatperson ha en hemberedskap. Tänk igenom vad du och ditt hushåll behöver för att klara er en vecka.

Företag behöver också förbereda sig

För dig som företagare finns information och stöd hos Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Beredskap för företag – MSB

Hemberedskap

Gör en plan för hur du kan ordna med vatten, mat, kommunikation och värme utan el. Det kan vara bra att ha en krislåda hemma som du har anpassat efter dina behov.

Krisberedskap, krislåda – Röda korset

Krislåda som innehåller bland annat stormkök, konserver och torrvaror. 

Du behöver ha beredskap för

  • värme
  • mat och matlagning
  • avfallshantering
  • dricksvatten
  • information och kommunikation
  • läkemedel och första hjälpen
  • toalettbesök och hygien
  • belysning
  • betalningar och kontanter
  • husdjur

Du hittar checklistor och kan lära dig mer om hemberedskap hos Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB och på Krisinformation.se
Hemberedskap – MSB
Hemberedskap – Krisinformation.se.

Du kan även läsa broschyren "Om krisen eller kriget kommer", som ger vägledning tips och råd hur du kan stärka din egna beredskap. Broschyren finns tillgänglighetsanpassad och på olika språk.

Om krisen eller kriget kommer

Skyddsrum

Skyddsrum finns till för att ge befolkningen ett fysiskt skydd vid krig. Du tillhör inget specifikt skyddsrum, utan ska använda det som finns närmast om behovet uppstår.

Förbered dig och ta reda på vilket som är ditt närmaste skyddsrum genom att titta på skyddsrumskartan på MSB.
Skyddsrum, MSBs webbplats

Fundera igenom vad du behöver ta med dig till ett skyddsrum, exempelvis mediciner, värdehandlingar och mobiltelefon, och tänk på att du inte får ta med husdjur.
Frågor och svar om skyddsrum på MSBs webbplats.

Skylt med blå triangel på orange bakgrund med texten skyddsrum.

Alla skyddsrum och byggnader med skyddsrum ska vara märkta med en skylt som har en orange fyrkant med blå triangel och texten ”skyddsrum”.

Ansvar för skyddsrum

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har ett övergripande ansvar för skyddsrum. Fastighetsägaren som äger utrymmet ansvarar för att all utrustning finns, att skyddsrummet fungerar som det ska och att det öppnas upp vid höjd beredskap.
Frågor och svar om skyddsrum för fastighetsägare – MSB

Platser i kommunen för stöd eller information

Vid en samhällsstörning finns det ett antal platser i kommunen där du kan söka stöd eller få information. En del av din egna beredskap är att känna till var dessa platser finns, innan en störning inträffar.

Information vid kris

Om du vill engagera dig

Vill du vara en resurs för samhällets krisberedskap? Du behövs – engagera dig i en frivilligorganisation!

Frivilliga försvarsorganisationer

Frivilliga försvarsorganisationer (FFO) är ideella organisationer som finns i hela Sverige och har uppdrag inom krisberedskap och Totalförsvar. Organisationerna utbildar, rekryterar och utgör förstärkningsresurser för till exempel myndigheter, regioner och kommuner.

Civilförsvarsförbundet är en frivillig försvarsorganisation som arbetar med frågor som rör trygghet, säkerhet, skydd och överlevnad. Förbundet erbjuder utbildningar inom krisberedskap och de samordnar regionala och lokala förstärkningsresurser, inklusive Lunds kommuns Frivilliga resursgrupp.

Civilförsvarsförbundet

Du kan läsa mer om vilka andra frivilliga försvarsorganisationer hos MSB.
Frivilliga försvarsorganisationer – Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Lokalt engagemang

Frivilliga resursgruppen (FRG) är en lokalförening och frivillig försvarsorganisation som organiseras av Civilförsvarsförbundet. FRG kan kallas in av kommunen som stöd vid större händelser.

Frivilliga resursgruppen (FRG)

Andra frivilligorganisationer som är aktiva i Lunds kommun är:

Frivilligkraft

Frivilligkraft är en kommunal verksamhet som förmedlar olika uppdrag för volontärer.

Frivilligkraft

Olika typer av kriser – vad gäller?

Information om strömavbrott läggs alltid ut på energibolagens webbplatser, i Lunds fall hos Kraftringen och E.ON. Vid längre strömavbrott kommer kommunen och Kraftringen eller E.ON också att gå ut med information via sms, radio och, i extrema fall, fysiskt via informationspunkter (vilka dessa är meddelas då på webbplatsen eller över radio).

Kraftringens avbrottskarta

E.ON:s avbrottskarta

Energimyndigheten – Gas- eller fjärrvärmeavbrott

Livsmedelsverket – Laga mat under ett elavbrott

Avbrott i vattenförsörjningen kan ske dels av sig själv, och dels som en följd av strömavbrott.

Förorenat vatten

Vid förorenat vatten (otjänligt vatten) kommer kommunen och VA Syd att gå ut med koknings­rekommendationer. Dessa kommer i så fall att publiceras här på kommunens webbplats och på VA Syds webbplats. Det är din skyldighet att följa rekommendationerna. VA Syd kommer eventuellt också att skicka ut sms till berörda hushåll med information.

VA Syds driftinformation

Längre vattenavbrott

Blir det ett längre vattenavbrott kommer VA Syd att köra ut så kallat nödvatten. Information om detta läggs ut på VA Syds webbplats.

Nödvattnet är strikt ransonerat för varje individ, och du måste själv hämta din del av nödvattnet på anvisad plats. Det är därför bra att ha några rena dunkar hemma. Kom ihåg att nödvattnet bara är till för att dricka och använda i matlagning.

VA Syd – Vattentillgång vid kris och störningar

Livsmedelsverket – Drickvatten i dunk

Livsmedelsverket – Krisberedskap för dig med egen dricksvattenanläggning

När vattnet är åter

Efter ett längre vattenavbrott eller efter ett skyfall kan vattnet bli förorenat. Därför är det viktigt att du låter vattnet rinna en stund innan du använder det. Drick aldrig vatten som smakar eller luktar illa. I krissituationer är förorenat vatten en av de vanligaste smittspridarna av mag- och tarmsjukdomar.

Vårt avloppsnät är mycket robust men vid störningar i vattenleveransen så kan avloppshanteringen påverkas. VA Syd har rutiner för att hantera olika typer av störningar i avloppshanteringen.

Så hanterar du avloppet vid kris och störningar – VA Syd

Vid en kris, till exempel ett längre strömavbrott, kan det bli problem med leveranserna av varor till butikerna. Efter bara ett par dagar blir det tomt på hyllorna. Därför är det bra att ha mat hemma, så att du klarar dig en vecka utan att behöva handla.

Livsmedelseverket – Matförråd vid kris

Värmebölja är en period med ovanligt varmt väder. Värmebölja definieras av SMHI som en period på minst tre dagar i sträck då dygnets högsta temperatur är minst 26 grader. Höga temperaturer kan vara påfrestande för kroppen. Särskilt för personer i riskgrup­per. Varmt väder kan orsaka vätskebrist och uttorkning vid otillräckligt med vätska.

Väderläget i Lund

Folkhälsomyndighetens råd vid värmeböljor

Energimyndigheten har smarta tips om hur du kan få svalare inomhus

Vid längre värmebölja kan bevattningsförbud och/eller eldningsförbud införas. Det är mycket viktigt att du följer dessa förbud eftersom de är till för att skydda samhället från större olyckor, som till exempel bränder eller akut vattenbrist. Vid förbud kommer vi att gå ut med information här på webbplatsen och i våra kanaler på sociala medier.

Lunds kommun på Facebook

Vid större oväder, till exempel storm, snöoväder, skyfall eller extremvärme, kommer vi att publicera information i förebyggande syfte här på webbplatsen.

Du bör själv följa vädervarningarna från SMHI och bedöma om det påverkar dig.

SMHI

På skyfallskartan kan du se om ditt hus är i riskzonen för att bli översvämmat vid större skyfall.

Skyfallskartan

Vid större snömängder kan vi komma att stänga vissa verksamheter. Detta kommuniceras i så fall direkt med berörda målgrupper. Vi prioriterar vårt väghållningsarbete efter vilka vägar som behövs för den samhällsviktiga verksamheten – det kan alltså dröja innan just din väg blir skottad.

Här hittar du prioriteringen av vägarna för snöröjning

Krig, eller höjd beredskap som det också kallas, är ett komplext scenario och det är därför svårt att säga vad som gäller om det skulle ske. Det är regeringen som utfärdar höjd beredskap, och om det händer så kommer du att få ett VMA (Viktigt meddelande till allmänheten) med relevant information. Om du vill förbereda dig så kan du säkerställa din hemberedskap. Du kan också gå med i en frivillig försvarsförening, till exempel Civilförsvarsförbundet, Lottakåren eller Frivilliga automobilkåren.

Information vid kris

Civil beredskap

Vid en större olycka (till exempel bostadsbrand eller trafikolycka) är det viktigt att du som privatperson håller dig borta från olycksplatsen och låter blåljuspersonalen arbeta ifred. Vid en större olycka kan kommunen ringa in krisstöd (ett psykosocialt stöd som tar sig till olycksplatsen) och öppna upp trygghetspunkter. Skulle du bli hemlös till följd av olyckan kommer vår socialtjänst att hjälpa dig med tillfällig bostad.

Vid olyckor – Räddningstjänsten Syd

Terrorism, så kan du agera – Polismyndigheten

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?