Länk till startsidan

$currentPage

Sätt igång!

Beredskapsveckan

Beredskapsveckan är en årlig nationell kampanj som samordnas av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Målet med veckan är att stärka motståndskraften hos invånarna och bidra till att fler människor ska vara förberedda inför en eventuell kris eller ytterst krig. Den genomförs alltid under vecka 39.

Person fyller en vattendunk.

”Sätt igång!” – temat för Beredskapsveckan 2024

Det går inte att vänta tills en kris eller ett krig hotar innan man börjar förbereda sig. Beredskap måste byggas i ett normalläge, annars kan det vara för sent. Det gäller privatpersoner, men även exempelvis kommuner, myndigheter och organisationer. Därför uppmanar MSB alla att sätta igång med sitt beredskapsarbete.

Krislåda som innehåller bland annat stormkök, konserver och torrvaror.

Vad kan du göra för att sätta igång med din egenberedskap redan nu?

  • Skaffa hemberedskap så du klarar dig på egen hand i en vecka.
  • Öva din hemberedskap.
  • Kroka arm med en beredskapskompis eller en granne och förbered er tillsammans.
  • Gå en kurs i första hjälp.
  • Besök din närmsta informationspunkt eller delta i en annan aktivitet som arrangeras i Lunds kommun under beredskapsveckan.

Sätt igång med din egna beredskap

Sex områden du kan utgå ifrån när du planerar din hemberedskap

1. Mat

Det är viktigt att ha extra mat hemma som ger tillräckligt med energi. Välj matvaror som kan tillagas snabbt, inte kräver så mycket vatten, kan ätas utan tillagning och kan förvaras i rumstemperatur.

2. Dricksvatten

Rent dricksvatten är livsnödvändigt. Räkna med minst tre liter per vuxen och dygn. Om du är osäker på kvaliteten behöver du kunna koka vattnet.

3. Värme

Det är viktigt att kunna hålla sig varm i en kris. Se till att ha en plan för hur du kan värma ditt hem, och dig själv, om till exempel elen skulle försvinna.

4. Kommunikation

Vid en allvarlig händelse behöver du kunna ta emot viktig information, ha kontakt med anhöriga och i akuta fall nå räddningstjänst, sjukvård eller polis. Du behöver veta vilka kanaler som används och hur du når dem under en samhällsstörning.

 

5. Pengar

Om ett betalningssätt eller kassasystem drabbas av avbrott så kan det bli svårt att köpa mat, drivmedel och medicin. Det är därför bra att kunna betala på flera olika sätt, exempelvis genom kort från olika banker och med kontanter.

6. Hjälpas åt

Om du känner dina grannar till vardags har ni alla större chans att kunna hantera en kris på ett bra sätt. Passa på att gå igenom gemensamma utrymmen, vad ni kan dela på och om någon i din närhet behöver extra hjälp.

Sätt igång!

Det viktiga är att sätta igång med det du anser vara mest angeläget. Vad innebär det för dig? Att göra en krislåda, planera för din vattenberedskap, skriva upp var närmaste informationspunkt eller skyddsrum finns? Sätt igång!

Det här gör Lunds kommun under Beredskapsveckan 2024

Under vecka 39 kommer vi att öppna alla informationspunkter under verksamheternas ordinarie öppettider. Hit kan du gå för att prata om hemberedskap och hur informationspunkterna kommer att användas under en pågående samhällsstörning.
Informationspunkter – Om något händer

Lördagen den 28 september samlas en rad aktörer på Mårtenstorget som alla arbetar aktivt för att förbättra Sveriges beredskap. Det är ett av flera arrangemang och aktiviteter som anordnas i kommunen under Beredskapsveckan.
Sök i evenemangskalendern

Nyheter och artiklar

Uppdaterad:

Dela sidan: