Länk till startsidan

Noter

Innehållsförteckning

Not 1: Redovisningsprinciper
Not 2: Uppskattningar och bedömningar
Not 3–10: Noter till resultaträkningen
Not 11–26: Noter till balansräkningen
Not 27: Leasing
Not 28: Not till kassaflödesanalysen
Not 29: Upplysning om kostnader för räkenskapsrevision
Not 30: Koncerninterna förhållanden

(Alla belopp i noterna anges i miljoner kronor)

Årsredovisningen är upprättad i enlighet med lag (2018:597) om kommunal bokföring och redovisning samt Rådet för kommunal redovisnings rekommendationer.

Kommunkoncernen och sammanställda räkenskaper

Kommunkoncernen består av de kommunala koncernföretag som framgår av not 30.

Inga förändringar i sammansättningen har skett under räkenskapsåret.

De sammanställda räkenskaperna omfattar Lunds kommun och de juridiska personer i vilka kommunen har ett betydande inflytande. Med detta menas att kommunen innehar minst 20 procent av rösterna i denna juridiska person.

VA SYD ingår, trots att dess ägarandel är under 20 procent. Det beror på att företaget ägs med andra kommuner och verksamheten är en kommunal angelägenhet.

Lund Science Village AB ingår inte i den sammanställda redovisningen, eftersom dess andel av kommunala kommunkoncernens omsättning och omslutning är obetydlig.

Som konsolideringsmetod används förvärvsmetoden, vilket innebär att övriga juridiska personers egna kapital har eliminerats i sin helhet vid förvärvet. I den sammanställda redovisningen ingår därför endast den del av enhetens egna kapital som tillkommit efter förvärvet. Tillgångar och skulder samt intäkter och kostnader har upptagits till så stor del som motsvarar kommunens aktieinnehav.

Räkenskaperna i den sammanställda redovisningen är uppställda efter de principer kommunen tillämpar om olikheterna inte är oväsentliga.

De aktiebolag som ingår i den sammanställda redovisningen upprättar sina bokslut i enlighet med Årsredovisningslagen och Bokföringsnämndens allmänna råd BFNAR 2012:1 (K3). Kommunalförbunden lyder under samma normering som kommuner och regioner.

Interna poster av väsentlig karaktär mellan de ingående enheterna och kommunen har eliminerats.

Obeskattade reserver har efter avdrag för uppskjuten skatteskuld hänförts till eget kapital. I den sammanställda redovisningen redovisas bolagens obeskattade reserver dels som eget kapital (79,4 procent), dels som uppskjuten skatt (20,6 procent).

Verksamhetens kostnader och intäkter

Avskrivningar

Materiella anläggningstillgångar skrivs av linjärt över den beräknade nyttjandeperioden, baserat på anskaffningsvärde exklusive eventuellt restvärde. Komponentavskrivning tillämpas för byggnader och tekniska anläggningar som är anskaffade 2015 eller senare. I samband med att större ombyggnationer sker i befintliga byggnader, görs en fördelning av kvarvarande anskaffningsvärde på komponenter. Följande avskrivningstider tillämpas:


Avskrivningstider

Anläggningstillgång

Antal komponenter

Avskrivningstid (antal år)

Byggnader

9

10, 15, 20, 25, 30, 40, 60, 75

Publika fastigheter (gator, vägar och parker)

3

12,15 ,20, 25, 35, 40, 60, 100

Maskiner och inventarier

ej tillämpligt

3-10


På tillgångar i form av mark och konst sker ingen avskrivning.

Nedskrivningsbehov bedöms för större anläggningstillgångar om indikation förekommer på att tillgångens verkliga värde understiger redovisat värde.

Skatteintäkter

Den preliminära slutavräkningen för skatteintäkter baseras på SKR:s decemberprognos.

Klassificering av finansiella instrument

Kommunens pensionsmedelsportfölj är klassificerad som finansiell omsättningstillgång och värderas till verkligt värde i enlighet med RKR R7, med undantag för sådana tillgångar som är undantagna enligt rekommendationen. Orealiserade vinster och förluster avräknas vid avstämning mot balanskravet.

Anläggningstillgångar

Immateriella rättigheter av väsentligt värde som medför framtida ekonomiska fördelar tas upp som immateriell tillgång. Immateriella anläggningstillgångar är upptagna till anskaffningsvärde minus avskrivning.

Materiella anläggningstillgångar är upptagna till anskaffningsvärde minus avskrivning och eventuell nedskrivning.

Gränsdragning mellan kostnad och investering

Korttidsinventarier med en ekonomisk livslängd på max 3 år och inventarier av mindre värde, max ett halvt prisbasbelopp, kostnadsförs direkt.

Bidrag till statlig infrastruktur

I enlighet med lagen (2009:47) om vissa kommunala befogenheter, redovisar kommunen bidrag till statlig infrastruktur som anläggningstillgång. Avskrivningstiden är 25 år.

Finansiell leasing

Tillgångar som leasas med finansiell leasing, redovisas som tillgång respektive skuld i balansräkningen. Leasingavgifter fördelas på avskrivningar och ränta.

Exploateringsredovisning

Investeringar i gator och parker redovisas som anläggningstillgångar och avskrivning påbörjas när de tas i bruk.

Tomter för försäljning värderas kollektivt per exploateringsetapp. I anskaffningsvärdet ingår mark, andel av projektering och direkta utgifter för åtgärder på tomtmarken.

Intäkter från exploateringsområden redovisas löpande i samband med försäljningen och andel av kostnader för sålda tomter matchas mot intäkterna.

Inkomster i form av exploateringsersättningar och andra bidrag till finansiering av investeringar från privata aktörer intäktsförs i takt med att investeringen färdigställs och intäktskriterierna är uppfyllda. När investeringen är färdig att tas i drift, har kommunen fullgjort sin förpliktelse och inkomsten ska därför till fullo vara intäktsförd.

Avsättningar

Avsättning har skett för återstående markarbeten inom exploateringsområden där markintäkter har influtit. Avsättning har skett för återställningsarbete vid paviljongbyggnader till skolor och förskolor.

Pensioner

Förpliktelser för pensionsåtaganden för anställda i kommunen är beräknade enligt RIPS (Riktlinjer för beräkning av pensionsskuld).

Pensionsåtaganden för anställda i de företag som ingår i kommunkoncernen redovisas enligt BFN K3.

Säkringsredovisning

Redovisning av derivat och säkringsredovisning tillämpas. Säkringsredovisning innebär att utestående finansiella derivat inte värderas enligt lägsta värdets princip. Samtliga innehav av finansiella derivat avser så kallade ränteswappar från rörlig till fast ränta i SEK och kvalificerar sig för säkringsredovisning enligt RKR 21. Köp eller försäljning av finansiella tillgångar eller skulder redovisas per likviddagen.

Redovisning av renhållningsverksamheten

Den del av renhållningsverkets resultat, som regleras enligt självkostnadsprincipen bokförs som en kortfristig skuld. En fördelning av verksamheten har skett så att 70 procent avser verksamhet enligt självkostnadsprincipen.

Förvaltningen belastas med centrala overheadkostnader i förhållande till hur stort behov den har av berörda tjänster. Räntan beräknas på rörelsekapital med hänsyn tagen till förvaltningens faktiska upplåningsbehov och följer kommunens räntesats för övriga förvaltningar, d v s SKR:s snitträntesats. Kostnader konteras i möjligaste mån direkt på förvaltningens respektive verksamhet (självkostnad/icke självkostnad). Fördelning av fasta kostnader sker med en fördelningsnyckel baserad främst på omsättning. Balansräkning upprättas för enheten med den inskränkningen att leverantörsskulder inte särskiljs inom kommunen.

Särredovisning finns att tillgå hos Renhållningsverket.

Redovisningsprinciper i driftredovisningen

Löner har belastats med ett personalomkostnadspålägg på 39,25 procent som inkluderar sociala avgifter och pensionskostnader.

Materiella och immateriella anläggningstillgångar belastas med verklig avskrivningskostnad samt en internränta på 1,25 procent i enlighet med förslag från SKR.

Internhyror för lokaler debiteras respektive verksamhet enligt kommunens interna modell. Modellen bygger på självkostnad, dock med en internränta på 2,0 procent på de materiella anläggningstillgångar som hyrs ut internt. Värme, vatten, el och vaktmästeri debiteras utifrån verklig förbrukning/nyttjande.

IT-kostnader interndebiteras utifrån självkostnad och verkligt nyttjande.

Kostnader för gemensam administration fördelas ut till de verksamheter som inte är anslagsfinansierade.

Följande poster innehåller sådana bedömningar att om väsentliga förutsättningar ändras så kan det ha effekt på kommunens resultat.

Exploatering

Resultatavräkning sker successivt för varje huvudprojekt. En bedömning av slutresultatet görs löpande under året och vid varje delårs- och årsbokslut och detta ligger till grund för respektive års resultat. Prognos avseende projektets slutliga utfall är en kritisk bedömning som är väsentlig för resultatredovisningen under projektets gång. Projektprognoserna utvärderas regelbundet under respektive exploateringsprojektets löptid och justeras vid behov. Risk finns att slutligt resultat kan avvika från successivt redovisat.

Jämförelsestörande poster

Som jämförelsestörande betraktas post som är sällan förekommande och överstiger väsentligt belopp. Dessutom redovisas alltid som jämförelsestörande kommunens realisationsvinster vid fastighetsförsäljningar och finansiella omsättningstillgångar samt kostnader och intäkter för tomtförsäljning i samband med markexploatering. Därutöver redovisas alltid nedskrivningar eller återföringar av tidigare nedskrivet aktievärde som jämförelsestörande post.

Verksamhetens intäkter

 

Kommunen

 

Koncernen

 

2023

2022

2023

2022

Försäljningsintäkter

33

27

39

35

Taxor och avgifter

471

444

3 591

3 957

Hyror och arrenden

250

240

1 252

1 222

Bidrag och kostnadsersättningar från staten

442

436

476

462

Bidrag och gåvor från privata aktörer

0

0

0

0

Offentliga bidrag (investeringar)

17

21

17

21

EU-bidrag

10

4

10

4

Övriga bidrag

126

118

126

118

Försäljning verksamhet och konsulttjänster

729

692

1 317

1 263

Intäkter från exploateringsverksamhet

202

195

201

186

Realisationsvinster på materiella och immateriella anläggningstillgångar

6

2

7

5

Övriga verksamhetsintäkter

 

 

197

183

 

2 286

2 179

7 233

7 455

Avgår jämförelsestörande poster som redovisas på egen rad, se not 5

-209

-197

-208

-191

Summa verksamhetens intäkter

2 077

1 982

7 026

7 264

Verksamhetens kostnader

 

Kommunen

 

Koncernen

 

2023

2022

2023

2022

Personalkostnader utom pensionskostnader

-5 487

-5 088

-6 235

-5 773

Pensionskostnader

-698

-439

-770

-504

Lämnade bidrag

-301

-301

-301

-301

Köp av verksamhet

-1 578

-1 449

-1 505

-1 377

Inköp av elkraft, vatten och gas för distribution

 

 

-1 760

-2 500

Lokal- och markhyror samt övriga fastighetskostnader

-721

-679

-876

-353

Inköp av material och varor

-403

-428

-1 133

-1 290

Inköp av tjänster

-211

-294

-34

-294

Realisationsförluster och utrangeringar

-6

-54

-6

-54

Kostnader sålda exploateringsfastigheter

-59

-108

-59

-108

Bolagsskatt

 

 

-104

-55

Övriga verksamhetskostnader

-300

-402

-764

-845

 

-9765

-9243

-13547

-13454

Avgår jämförelsestörande poster som redovisas på egen rad, se not 5

-41

313

65

163

Summa verksamhetens kostnader

-9806

-8930

-13482

-13291

Jämförelsestörande poster

 

Kommunen

 

Koncernen

 

2023

2022

2023

2022

Verksamhetens intäkter





Realisationsvinster på anläggningstillgångar

6

2

7

5

Intäkter från exploateringsverksamhet

202

195

201

186

 

209

197

208

191

Verksamhetens kostnader





Kostnader sålda exploateringsområden

-59

-108

-59

-108

Förlust vid försäljning och utrangering av materiella anläggningstillgångar

-6

-54

-6

-54

Befarad kostnad för ej genomfört projekt

106

-151

 

 

 

41

-313

-65

-163

Nedskrivning/ återföring





Nedskrivning materiella anläggningstillgångar

 

 

-49

 

 

 

 

 

 

Summa jämförelsestörande poster

250

-116

93

28

Skatteintäkter

 

Kommunen

 

Koncernen

 

2023

2022

2023

2022

Preliminär kommunalskatt

7 027

6 586

7 027

6 586

Preliminär slutavräkning innevarande år

101

149

101

149

Justerad slutavräkning för föregående år

33

40

33

40

Summa skatteintäkter

7 161

6 776

7 161

6 776

 





Kronor per invånare





Preliminär skatteinbetalning

54 737

51 730

54 737

51 730

Preliminär slutavräkning för bokslutsåret

787

1 170

787

1 170

Slutavräkningsdifferens föregående år

257

314

257

314

Summa skatteintäkter i kronor per invånare

55781

53214

55781

53214

Generella statsbidrag och utjämning

 

Kommunen

 

Koncernen

 

2023

2022

2023

2022

Inkomstutjämning

1 071

992

1 071

992

Kostnadsutjämning

-696

-599

-696

-599

Regleringsbidrag

300

351

300

351

Kommunal fastighetsavgift

233

222

233

222

Utjämningsbidrag LSS

25

6

25

6

Skolmiljarden

 

17

 

17

Extra stöd för att öka bemanningen av sjuksköterskor och minska andelen timanställda inom äldreomsorgen

54

24

54

24

Övriga generella bidrag från staten

4

9

4

4

Summa generella statsbidrag och utjämning

991

1 021

991

1 016

 





Kronor per invånare





Inkomstutjämningsbidrag

8 343

7 792

8 343

7 792

Kostnadsutjämningsavgift

-5 421

-4 705

-5 421

-4 705

Kommunal fastighetsavgift

1 815

1 744

1 815

1 744

Regleringsbidrag

2 337

2 757

2 337

2 757

Utjämningsbidrag LSS

195

47

195

47

Skolmiljarden

0

134

0

134

Extra stöd för att öka bemanningen av sjuksköterskor och minska andelen timanställda inom äldreomsorgen

421

189

421

189

Övriga generella bidrag från staten

31

71

31

71

Summa generella statsbidrag och utjämning per invånare

7 721

8 029

7 721

8 029

 





Skatteintäkter, generella statsbidrag och utjämning utgår ifrån antal invånare den 1 november året före.





Antal invånare i november året före

128 378

127 316

128 378

127 316

Finansiella intäkter

 

Kommunen

 

Koncernen

 

2023

2022

2023

2022

Utdelning från koncernföretag

78

152

 

 

Utdelning på aktier och andelar

1

7

2

7

Realiserad vinst på försäljning av finansiella instrument

 

 

 

 

Orealiserad värdestegring på finansiella instrument

38

 

39

8

Ränta från koncernföretag

141

32

 

 

Andra ränteintäkter

19

4

22

3

Borgensavgifter

13

13

1

1

Återföring tidigare nedskrivna placeringsmedel

 

 

 

 

Valutakursdifferens på fordringar/skulder

 

 

13

3

Övriga finansiella intäkter

10

9

-1

8

 

300

216

77

30

 

 

 

 

 

Avgår, jämförelsestörande poster enligt not 10

-38

0

-39

-8

Summa finansiella intäkter

262

216

38

22

Finansiella kostnader

 

Kommunen

 

Koncernen

 

2 023

2 022

2 023

2 022

Räntekostnader

-226

-50

-327

-142

Finansiell kostnad, förändring av pensionsavsättningar

-63

-19

-65

-19

Valutakursförluster

 

 

-3

-5

Förlust vid försäljning av finansiella instrument

 

 

 

0

Orealiserad värdeminskning på finansiella instrument

 

-53

0

-57

Övriga finansiella kostnader

-1

-12

-15

-1

 

-290

-134

-410

-225

Avgår, jämförelsestörande poster enligt not 10

0

53

 

57

Summa finansiella kostnader

-290

-81

-410

-168

Genomsnittlig upplåningsränta %

2,69

0,74

2,54

1,15

Genomsnittlig upplåningsränta % exklusive derivat

3,53

0,77

3,73

0,93

Jämförelsestörande, finansiella poster

 

Kommunen

 

Koncernen

 

2023

2022

2023

2022

Realiserad vinst vid försäljning av finansiella instrument

 

 

0

0

Orealiserad värdestegring på finansiella instrument

38

 

39

8

Orealiserad värdeminskning på finansiella instrument

 

-53

 

-57

Summa jämförelsestörande, finansiella poster

38

-53

39

-49

Immateriella anläggningstillgångar

 

Kommunen

 

Koncernen

 

2023

2022

2023

2022

Ingående anskaffningsvärde

15

12

358

342

Investeringar

 

4

-4

8

Försäljning, utrangering

 

 

 

0

Omklassificeringar

 

 

2

 

Årets valutakursdifferenser

 

 

-17

8

Utgående anskaffningsvärde

15

15

339

358

 





Ingående ackumulerade av- och nedskrivningar

-10

-9

-187

-177

Försäljning, utrangering

 

 

 

0

Årets valutakursdifferenser

 

 

7

-3

Avskrivningar

-2

-1

-9

-8

Utgående ackumulerade avskrivningar

-12

-10

-189

-187

 

 

 

 

 

Utgående redovisat värde

3

5

150

171

 





Specifikation





Goodwill

 

 

 

 

Uttagsrättighet vattenkraft

 

 

137

152

Licensavgifter för IT- och telesystem

3

5

13

18

 

3

5

150

170

Genomsnittlig nyttjandetid, år

5

5

47

48

Mark, byggnader och tekniska anläggningar

 

Kommunen

Koncernen



 

2023

2022

2023

2022

Ingående anskaffningsvärde

12 031

11 545

33 943

32 194

Inköp

247

170

390

329

Försäljning/ utrangering

-19

-119

-203

-149

Överföringar

1 642

435

2 909

1 569

Utgående anskaffningsvärde

13 901

12 031

37 039

33 943

 





Ingående ackumulerade av- och nedskrivningar

-4 464

-4 188

-13 020

-12 264

Försäljning/ utrangering

15

77

171

96

Överföringar

0

0

 

0

Årets nedskrivningar/återföringar

 

 

-49

 

Årets avskrivningar

-404

-353

-898

-852

Utgående ackumulerade av- och nedskrivningar

-4 853

-4 464

-13 796

-13 020

Utgående redovisat värde

9 048

7 567

23 244

20 923

 





Pågående investeringar





Ingående anskaffningsvärde

1 735

1 131

3 345

2 706

Inköp

664

1 054

2 054

2 246

Utrangeringar

-3

-12

-3

-12

Överföringar

-1 788

-438

-3 149

-1 596

Utgående anskaffningsvärde

608

1 735

2 248

3 345

 

 

 

 

 

Utgående redovisat värde totalt

9 656

9 301

25 492

24 268

Genomsnittlig nyttjandetid, år

33

33

38

37

Maskiner och inventarier

 

Kommunen

 

Koncernen

 

2023

2022

2023

2022

Ingående anskaffningsvärde

1 187

1 128

1 761

1 635

Inköp

170

73

191

125

Försäljning/ utrangering

-28

-17

-31

-28

Överföringar

28

3

91

28

Utgående anskaffningsvärde

1 357

1 187

2 011

1 761

 





Ingående ackumulerade av- och nedskrivningar

-834

-756

-1 160

-1 055

Försäljning/ utrangering

26

16

28

27

Överföringar

3

 

3

 

Årets avskrivningar

-90

-94

-135

-132

Utgående ackumulerade av- och nedskrivningar

-895

-834

-1 264

-1 160

Utgående redovisat värde

463

354

747

601

Därav finansiell leasing

43

32

43

32

Bedömd genomsnittlig nyttjandetid, år

7

7

8

8

Finansiella anläggningstillgångar

 

Kommunen

 

Koncernen

 

2023

2022

2023

2022

Aktier, andelar kommunkoncernföretag mm





Kraftringen AB, 824 st. (82,39%)

1 649

1 649

 

 

Lunds Rådhus AB (100%), som äger 100% av:

8

8

 

 

- Lunds Kommuns Fastighets AB, Lunds Kommuns Parkerings AB, Visit Lund AB, Fastighets AB Lund Arena





Andelskapital i Kommuninvest

106

94

106

94

AB Sydvatten

57

57

57

57

Science Village Scandinavia AB

13

13

13

13

Kommunassurans Syd Försäkrings AB

5

5

5

5

Kännedomen i Lund AB

 

 

9

9

Conduttore AB

 

 

26

26

Ideon AB

0

0

0

0

SYSAV, 846 st.

1

1

1

1

Andelar i intresseföretag (50%)

 

 

127

100

Andra långfristiga placeringar

 

 

27

28

Summa aktier, andelar kommunkoncernföretag mm

1 839

1 827

371

334

 





Långfristig utlåning





Lunds Kommuns Fastighets AB

2 100

1 450

 

 

Fastighets AB Lund Arena

30

30

 

 

Lunds kommuns Parkerings AB

150

50

 

 

VA SYD

1 194

1 119

 

 

SVS Science Village Scandinavia

55

32

55

32

Summa långfristig utlåning

3 529

2 681

55

32

 





Andra långfristiga fordringar





Stöd till föreningar

15

15

15

15

Lunds Rådhus AB

194

194

 

 

Uppskjuten skattefordran

 

 

21

30

Andra långfristiga fordringar

 

 

44

48

Summa andra långfristiga fordringar

209

209

80

93

 





Bostadsrätter

32

32

32

32

Summa finansiella anläggningstillgångar

5 608

4 749

538

491

 





Kraftringen AB är ett holdingbolag som ägs av Lund, Lomma, Eslöv och Hörby kommuner. Holdingbolaget äger Kraftringen Energi AB, som är ett operativt moderbolag. Lunds kommun äger 82,39 % i Kraftringen AB.





Bidrag till statlig infrastruktur

 

Kommunen

 

Koncernen

 

2023

2022

2023

2022

Södra stambanan





Totalt bidrag

116

 

116

 

Ackumulerad upplösning

 

 

 

 

varav årets upplösning

 

 

 

 

 

116

0

116

0

Skyttelbron till Kristallen





Totalt bidrag

19

19

19

19

Ackumulerad upplösning

-7

-6

-7

-6

varav årets upplösning

-1

-1

-1

-1

 

12

13

12

13

Väg 798 Genarp-Esarp-Kyrkheddinge





Totalt bidrag

1

1

1

1

Ackumulerad upplösning

0

0

0

0

varav årets upplösning

0

0

0

0

 

1

1

1

1

 

 

 

 

 

Summa bidrag till infrastruktur

129

14

129

14

Förråd, lager och exploateringsområden

 

Kommunen

 

Koncernen

 

2023

2022

2023

2022

Exploateringstomter till försäljning

339

303

339

303

Förråd

5

4

142

141

Summa förråd, lager och exploateringsområden

344

307

481

444

Kortfristiga fordringar

 

Kommunen

 

Koncernen

 

2023

2022

2023

2022

Kundfordringar

142

192

372

416

Förmedlade lån till koncernföretag

1 090

1 165

 

 

Kommunalskattefordringar

446

468

446

468

Övriga kortfristiga fordringar

147

233

433

604

Upplupna generella statsbidrag

78

78

78

78

Upplupna riktade statsbidrag och kostnadsersättningar

5

6

6

6

Övriga förutbetalda kostnader, upplupna intäkter

198

162

673

966

Summa kortfristiga fordringar

2 106

2 305

2 008

2 539

Kortfristiga placeringar

 

Kommunen

 

Koncernen

 

2023

2022

2023

2022

Aktier, aktiefondandelar, aktieindexobligationer





Anskaffningsvärde

214

196

220

204

Värdereglering

109

72

110

72

 

323

268

330

276

Obligationer mm





Anskaffningsvärde

4

4

22

21

Värdereglering

0

0

-2

-2

 

4

4

21

19

 





Räntetak, räntebevis

 

 

5

4

 





Summa anskaffningsvärde vid årets slut

218

200

247

229

Summa orealiserad värdestegring vid årets slut

109

72

108

70

Summa kortfristiga placeringar

327

272

355

298

Kommunens finansiella instrument innehas för att generera avkastning eller värdestegring och värderas till verkligt värde.





Eget kapital

 

Kommunen

 

Koncernen

 

2023

2022

2023

2022

Ingående eget kapital

6 882

6 515

10 441

9 829

Återföring uppskjuten skatteskuld

 

 

 

 

Valutaomräkningsdifferens

 

 

-6

6

Minoritetsintressen

 

 

14

-5

Ändrad redovisningsprincip

 

 

-2

-2

Korrigering

 

 

-16

 

Resultatutjämningsreserv

 

 

 

 

Årets resultat

187

367

386

610

Utgående eget kapital

7 069

6 882

10 817

10438

Avsättningar för pensioner och liknande förpliktelser

 

Kommunen

 

Koncernen

 

2023

2022

2023

2022

Alla belopp är inklusive särskild löneskatt





Ingående avsättning

792

753

830

788

Nyintjänad pension

169

45

167

49

Nya efterlevandepensioner

6

2

6

2

Årets utbetalningar

-30

-25

-32

-28

Ränte- och basbeloppsuppräkning

78

18

80

19

Övrigt

-1

 

0

 

Utgående avsättning

1 014

792

1 051

830

Andra avsättningar

 

Kommunen

 

Koncernen

 

2023

2022

2023

2022

Avsättning för kommande exploateringsutgifter

8

10

8

10

Markåterställning efter tillfälliga paviljonger

21

17

21

17

Befarad ersättning för ej genomfört projekt

44

87

 

 

Uppskjuten skatt

 

 

1 120

1 051

Övriga avsättningar

 

 

5

4

Summa andra avsättningar

74

113

1 153

1 082

 





Förändringar under året

Exploatering

Mark-återställning

Skadestånd och liknande

Övriga avsättningar

Årets ingående avsättning

10

17

87

4

Nya avsättningar

1

5

 

1

Ianspråktagna avsättningar

-2

-1

 

 

Omklassificering

 

 

 

 

Outnyttjade belopp som återförts

 

 

-42

 

Utgående avsättning

8

21

44

5

Långfristiga skulder

 

Kommunen

 

Koncernen

 

2023

2022

2023

2022

Lån i bank och kreditinstitut

1 421

1 808

10158

10076

Lån för vidareutlåning

3 529

2 681

55

32

Revers VA SYD

57

57

 

 

Finansiell leasing

33

23

33

23

Förutbetalda intäkter, exploateringsersättning

163

124

137

91

Förutbetalda intäkter, investeringsbidrag

443

445

471

615

Övriga långfristiga skulder

 

 

150

0

Summa långfristiga skulder

5 646

5 138

11004

10837

 





Kommunen gör upplåning för direkt vidareutlåning till framförallt VA SYD och Lunds kommuns Fastighets AB.





Statligt investeringsbidrag periodiseras på i genomsnitt 33 år, vilket är lika med nyttjandeperioden för de tillgångar som bidraget avser.





 





Uppgifter om lång- och kortfristig upplåning





Genomsnittlig ränta %

2,69

0,74

2,54

1,15

Genomsnittlig ränta % exklusive derivat

3,53

0,77

3,73

0,93

Genomsnittlig kapitalbindningstid, år

2,18

2,08

2,21

2,39

Kapitalförfall, andel av lån





-1 år

36 %

37 %

27 %

27 %

-1 -3 år

24 %

32 %

39 %

26 %

-3 -5 år

40 %

24 %

34 %

38 %

-5 -10 år

0 %

7 %

0 %

9 %

över 10 år

0 %

0 %

0 %

0 %

 





Genomsnittlig räntebindningstid, inklusive derivat

1,77 år

1,18 år

3,13 år

2,55 år

Genomsnittlig räntebindningstid, exklusive derivat

0,35 år

0,16 år

0,30 år

0,21 år

 





Marknadsvärde säkringsinstrument





Säkrad låneskuld

3 175

2 475

9 264

6 552

Marknadsvärde derivat (mnkr)

45

155

186

414

Lån om 1 330 mnkr som förfaller inom 1 år utgörs av kommuncertifikat som oftast har en löptid på 3-4 månader. Vid löptidens slut emitteras nya kommuncertifikat. Om kommunen inte lyckas emittera nya certifikat finns tillgång till kreditlöften i form av kreditfaciliteter och checkräkningskrediter uppgående till 3 500 mnkr.

Kortfristiga skulder

 

Kommunen

 

Koncernen

 

2023

2022

2023

2022

Kortfristiga skulder till banker och kreditinstitut

2 323

2 546

2 965

3 173

Lån för vidareutlåning

1 000

1 050

 

 

Leverantörsskulder

528

430

874

756

Personalens skatter, avgifter och avdrag

191

179

204

192

Upplupna personalkostnader (exkl. pensioner)

333

337

406

397

Upplupna pensionskostnader

337

312

337

312

Andra kortfristiga skulder

88

151

258

509

Förutbetalda avgifter, VA och renhållning

4

4

4

48

Förutbetalda generella statsbidrag

 

 

 

 

Förutbetalda riktade statsbidrag och kostnadsersättningar

47

11

47

11

Övriga upplupna kostnader och förutbetalda intäkter

197

309

1 300

1 488

Summa kortfristiga skulder

5 047

5 329

6 395

6 886

Kommunen har ett kommuncertifikatprogram, varav delar har vidareutlånats till Lunds kommuns Fastighets AB.





Panter och därmed jämförliga säkerheter

 

Kommunen

 

Koncernen

 

2023

2022

2023

2022

Inga panter eller därmed jämförliga säkerheter





Pensionsförpliktelser som inte har tagits upp i balansräkningen

 

Kommunen

 

Koncernen

 

2023

2022

2023

2022

Pensionsförpliktelser som inte har tagits upp bland skulder eller avsättningar





Ingående ansvarsvarsförbindelse för pensioner intjänade före 1998 inklusive löneskatt

1 995

2 078

1 996

2 078

Årets utbetalningar

-139

-130

-139

-130

Ränte- och basbeloppsuppräkning

166

60

166

60

Övrigt

-2

-13

-3

-13

Utgående pensionsförpliktelser inklusive löneskatt

2 020

1 995

2 020

1 996

 





Övriga upplysningar avseende pensioner





Aktualiseringsgrad

97 %

97 %

97 %

97 %

Antal förtroendevalda med rätt till visstidspension enligt PBF

1

1

1

1

Antal förtroendevalda med rätt till omställningsstöd enligt OPF-KL

8

6

8

6

Antal anställda med rätt till visstidspension

0

0

0

0

Övriga ansvarsförbindelser

 

Kommunen

 

Koncernen

 

2023

2022

2023

2022

Borgensåtagande kommunala bolag





Borgen för lån





Lunds Kommuns Fastighets AB

2 950

3 350

 

 

Lunds Kommuns Parkering AB

200

250

 

 

Sydvatten AB

363

322

363

322

Borgen för pensionsutfästelser





Kraftringen AB

 

 

 

 

 

3 513

3 922

363

322

Övriga borgensförbindelser





Borgen för lån





Stiftelser

8

8

8

9

Föreningar

4

4

4

4

Intresseföretag

 

 

825

824

Borgen för pensionsutfästelser

14

14

14

14

Summa övriga borgensförpliktelser

26

26

851

851

Borgensförpliktelser totalt

3 539

3 948

1 214

1 173

 





Andra förpliktelser





Övre gränser för koncernkontokrediter





Lunds Kommuns Fastighets AB

275

275

 

 

Lunds Kommuns Parkerings AB

100

100

 

 

Kraftringen AB

120

120

 

 

Lunds Rådhus AB

10

10

 

 

Visit Lund AB

5

5

 

 

 

510

510

0

0

Summa övriga ansvarsförbindelser

4 049

4 458

1 214

1 174

Kommunfullmäktige beslutar årligen om en ram om kommunal borgen samt vidareutlåning för Lunds Kommuns Fastighets AB, Lunds Kommuns Parkerings AB och VA SYD. Ramen inkluderar även bolagets utnyttjade kredit på koncernkontot.Lunds kommun har ingått en solidarisk borgen såsom för egen skuld för Kommuninvest i Sverige AB:s samtliga förpliktelser. Samtliga kommuner som per 2023-12-31 var medlemmar i Kommuninvest har ingått likalydande borgensförbindelser. Mellan samtliga dessa kommuner har ingåtts ett avtal om hur ansvaret skall fördelas på varje medlemskommun vid ett eventuellt infriande av borgensansvaret. Principerna för denna fördelning sker efter en beräkningsmodell grundad på samtliga medlemskommuners respektive ägarandel i Kommuninvest.

Leasing

 

Kommunen

 

Koncernen

 

2023

2022

2023

2022

Ej uppsägningsbara operationella leasingavtal





Minimileaseavgifter som förfaller till betalning:





- inom 1 år

-329

-477

-348

-512

- mellan 1 och 5 år

-922

-1 295

-948

-1 348

- senare än 5 år

-681

-725

-681

-726

 

-1 932

-2 497

-1 977

-2 586

Finansiella leasingavtal





Maskiner och inventarier





Minimileaseavgifter som förfaller till betalning:





- inom 1 år

-10

-9

-12

-11

- mellan 1 och 5 år

-33

-23

-45

-35

- senare än 5 år

 

 

-7

-9

 

-43

-32

-64

-55

Summa leasingåtagande

-1 975

-2 529

-2 041

-2 641

Justering för ej likvidpåverkande poster

 

Kommunen

 

Koncernen

 

2023

2022

2023

2022

Av- och nedskrivningar

496

448

1 119

993

Upplösning av bidrag till infrastruktur

1

1

1

1

Upplösning investeringsbidrag, försäljningsintäkter

-50

-40

-41

-32

Gjorda/återförda avsättningar

213

156

254

73

Orealiserade värdeförändringar av placeringsmedel

-38

53

-38

57

Orealiserade valutakursförändringar

 

 

-2

2

Resultatandel i intresseföretag

 

 

-27

-34

Reavinst/reaförlust

0

52

-2

55

Skattekostnader

 

 

1

43

Korrigering av tidigare fel

 

 

18

2

Övriga ej likvidpåverkande poster

 

-1

-3

-3

Summa justering för ej likvidpåverkande poster

622

669

1 280

1 157

Upplysning om kostnader för räkenskapsrevision

 

Kommunen

 

Koncernen

 

2023

2022

2023

2022

Räkenskapsrevision





Sakkunnigt biträde

1,0

0,6

1,5

1,0

Förtroendevalda revisorer

0,2

0,2

0,2

0,2

Auktoriserade revisorer (lagstadgad revision)

 

 

2,1

1,9

Summa kostnad för räkenskapsrevision

1,2

0,8

3,8

3,1

 





Övrig revision





Sakkunnigt biträde

2,1

2,6

2,1

2,6

Förtroendevalda revisorer

1,1

0,6

1,1

0,6

Övriga tjänster

 

 

0,0

0,5

Summa kostnad för övrig revision

3,2

3,2

3,2

3,7

 





Skatterådgivning och övriga tjänster

 

 

 

1,4

 





Total kostnad för revision

4,4

4,0

7,0

8,2

Koncerninterna förhållanden

Enhet

Ägd andel

Försäljning

 

Räntor och borgensavgifter


Utdelning

Ägd andel direkt eller via Lunds Rådhus AB

%

Intäkt

Kostnad

Intäkt

Kostnad

Givna

Mottagna

Kommunen

 

108

417

157

19

 

78

Lunds Rådhus AB

100

2

2

 

0

27

27

Lunds Kommuns Fastighets AB

100

245

146

9

130

27

 

Lunds Kommuns Parkerings AB

100

4

36

 

9

 

 

Visit Lund AB

100

22

3

 

 

 

 

Fastighets AB Lund Arena

100

 

1

 

1

 

 

Kraftringen AB

82,4

191

24

10

 

51

 

Räddningstjänsten Syd

22,1

18

3

 

 

 

 

VA Syd

18,0

51

9

 

17

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Enhet

Ägd andel, %

Givna lån

Mottagna lån

Givna borgen

Mottagna borgen

 

 

Kommunen

 

4 474

 

3 150

 

 

 

Lunds Rådhus AB

100

 

 

 

 

 

 

Lunds Kommuns Fastighets AB

100

 

3 100

 

2 950

 

 

Lunds Kommuns Parkerings AB

100

 

150

 

200

 

 

Visit Lund AB

100

 

1 194

 

 

 

 

Fastighets AB Lund Arena

100

 

30

 

 

 

 

Kraftringen Energi AB

82,4

 

 

 

 

 

 

Räddningstjänsten Syd

22,1

 

 

 

 

 

 

VA Syd

18,0

 

 

 

 

 

 

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?