Kommunens verksamheter och ekonomi påverkas av saker som händer i omvärlden och som ligger utanför vår kontroll. Att jobba med omvärldsanalys, trender och dess konsekvenser ger vissa möjligheter att förbereda organisationen för förändring. Det ger också möjlighet att se olika handlingsalternativ och lägga en grund för att påverka utvecklingen.
Varje år gör kommunen en analys av vårt nuläge och utmaningar givet utvecklingen i omvärlden, i Lund och inom kommunkoncernen. Insikterna från analysen ligger till grund för hur vi sätter mål och planerar vår verksamhet.
I kommunens analysarbete inför Ekonomi och verksamhetsplan 2025 lyftes fyra strategiska blickpunkter som särskilt viktiga för kommunen att fokusera på.
De välfärdstjänster och den service som Lunds kommuns verksamheter levererar håller genomgående hög kvalitet. Under de kommande åren förväntas dock förutsättningarna för kommunens verksamheter förändras väsentligt, både sett till kommunens målgrupper och resurser. Befolkningen växer och befolkningsstrukturen förändras, framför allt inträffar nu den länge omtalade ökningen av antalet, och andelen, äldre över 80 år. En utveckling som också varit omtalad länge och som alltmer märks i verksamheterna är stigande förväntningar och nya krav från olika målgrupper, exempelvis kring digitala tjänster och kommunikationslösningar.
Samtidigt råder det brist på arbetskraft regionalt och nationellt inom flera viktiga yrkesgrupper vid periodens början, och för yrkesgrupper inom framför allt vård och omsorg förväntas bristen förvärras framöver. Ur ett ekonomiskt perspektiv riskerar kommunens kostnader att öka snabbare än intäkterna under kommande år, primärt som en följd av stigande priser och löner samt en förväntad ökning av antalet äldre och yngre med behov av välfärdstjänster. Att bibehålla hög kvalitet med begränsade resurser samtidigt som målgruppernas behov och förväntningar förändras bedöms kräva betydande strategiskt fokus i hela kommunen.
Hög kvalitet i kommunens verksamheter är en viktig faktor för att Lund ska vara en attraktiv plats, inte minst som boendekommun men även för företag, inpendlare och besökare. Avgörande betydelse har även den fysiska planeringen och utvecklingen av såväl staden som tätorterna och landsbygden. Lund är attraktivt och växer. Det är positivt och behöver tas tillvara.
Sett ur ett samhällsbyggnadsperspektiv har Lund territoriella och demografiska förutsättningar som på olika sätt är utmanande och möjliggörande, ibland samtidigt. Att säkerställa ett utbud av bostäder för olika målgrupper, hushållning med jordbruksmark, positiva och negativa konsekvenser av förtätning, tillgång till samhällsservice, tillgång på verksamhetsmark, klimatanpassning och klimatneutralt byggande är exempel på perspektiv och värden som behöver vägas av när Lund fortsätter växa.
Ett perspektiv som fått allt större betydelse, och som bedöms få ytterligare ökad betydelse framgent, är samhällets förmåga att motstå störningar. För samhällets robusthet och resiliens är den fysiska planeringen ett viktigt verktyg, men robusthet handlar även om andra faktorer för att säkerställa motståndskraften i välfärdssystemet, samhällsekonomin och demokratins grundvalar. För kommunen bedöms arbetet med att skapa framtidens attraktiva och robusta Lund kräva ett mer samlat, koncernövergripande fokus framgent. Under EVP-perioden bedöms också den samhällsekonomiska utvecklingen, med bland annat högre räntor och kraftiga prisökningar, innebära en förändrad spelplan för samhällsbyggande som kommunkoncernen tillsammans med andra aktörer kommer att behöva parera.
Såväl i arbetet med att skapa framtidens attraktiva och robusta Lund som i arbetet med att bibehålla hög kvalitet i verksamheterna är det en förutsättning med god kännedom och förståelse för kommunens befolkning och verksamheternas målgrupper. Ur flera aspekter har stora delar av Lunds befolkning gynnsamma förutsättningar, exempelvis när det gäller bakgrundsfaktorer som har betydelse för elevers kunskapsresultat och faktorer som har betydelse för vuxnas ställning på arbetsmarknaden. Det är dock viktigt att också se och förstå Lunds mångfald.
Lund, som en ledande plats för kunskapsutveckling, lockar många inflyttare från utlandet. Internationella studenter, gästforskare och anställda på multinationella företag bidrar till en heterogen stad med många olika nationaliteter. Flyktingkrisen 2015 och 2016, samt det pågående kriget i Ukraina, har bidragit ytterligare till en ökad internationalisering. Under 2000-talet har antalet som invandrar från utlandet till Lund mer än fördubblats och förväntas även framgent vara en viktig faktor för kommunens befolkningsökning.
Utöver många olika nationaliteter finns det inom kommunen skillnader mellan grupper när det gäller exempelvis utbildning, inkomst, sysselsättning, hälsa, boende och demokratiskt deltagande. Arbetslösheten i kommunen är generellt sett låg men unga, lågutbildade och personer som nyligen kommit till Sverige har svårare att hitta arbete. Mellan könen finns skillnader när det gäller hälsa, inkomst och upplevd trygghet. Geografiskt sett finns skillnader i befolkningsstruktur och socioekonomi mellan områden i staden Lund och mellan kommunens tätorter. Att följa utvecklingen och fördjupa kunskapen om Lunds heterogena befolkning och verksamheternas målgrupper är en förutsättning för kommunkoncernens samlade förmåga att verka för en plats där alla människor kan känna tillit, framtidstro och gemenskap. Att med kunskap, handlingskraft och i samverkan agera proaktivt för ett inkluderande Lund bedöms vara ett strategiskt viktigt fokus för kommunen under kommande år. Ett möjliggörande verktyg i detta är att involvera och mobilisera fler målgrupper i utvecklingen av kommunens verksamheter och Lund som plats.
Den fjärde strategiska blickpunkten är att fokusera rätt i klimatomställningen. FN:s mellanstatliga klimatpanel drar i den senaste kunskapsutvärderingen om klimatförändringarna slutsatsen att befintlig klimatpolitik och åtaganden kring utsläppsminskningar globalt sett inte kommer att leda till tillräckliga begränsningar av växthusgasutsläppen framöver. Nuvarande utvecklingsriktning bedöms leda till en global uppvärmning som uppgår till 3,2 grader celsius (median) fram till 2100. Tidigare har FN:s klimatpanel beskrivit att redan en uppvärmning i spannet 1,5-2 grader celsius innebär stora negativa konsekvenser för ekosystem, människor och andra arter, och att varje tiondels grad har betydelse för konsekvensernas omfattning.
Lunds kommun har under många år bedrivit ett framåtlutat klimatarbete med lokala klimatmål i linje med nationella och internationella klimatambitioner. Kommunorganisationen har arbetat aktivt med intern omställning och är exempelvis i stort sett fossilbränslefri. I det fortsatta arbetet med lokal klimatomställning kommer det framgent krävas ett skifte av fokus från den egna verksamheten till hela kommunens geografiska område, vilket också fastslås i det förnyade miljömålsprogram som antogs av kommunfullmäktige under 2021. Detta mer utåtvända fokus bedöms innebära att kommunen behöver utveckla nya arbetssätt under kommande år.
Mer om strategiska blickpunkter och viktiga utmaningar finns i planeringsdirektivet.
Planeringsdirektiv för ekonomi- och verksamhetsplan 2025–2027 med budget för 2025 Pdf, 461 kB.
Kommuner i Sverige står för inför stora utmaningar. Trender i världen och vår omvärld påverkar kommunen som helhet, och inte minst kommunen som organisation. Till exempel växer befolkningen inom vissa åldersgrupper medan den minskar inom andra, klimatförändringarnas påverkan är global men har också en direkt kommunal påverkan. Med en minskande befolkning i arbetsförålder i flera delar av världen kommer konkurrensen om arbetskraften att öka ytterligare och arbetet med attrahera och behålla kompetens blir allt viktigare. Det senaste årets snabba utvecklingen av AI har potential att ändra delar av samhället i grunden. Detta är ett axplock av megatrender och trender som påverkar Lund och som tas upp i Lunds kommuns omvärldsanalys.
Arbetet med omvärldsanalys, megatrender, trender och deras förväntade konsekvenser hjälper till att förbereda organisationen på framtida förändringar. Omvärldsanalysen är till exempel tänkt att använda som underlag i Lunds kommuns planeringsprocesser.
I Lunds omvärldsanalys identifieras fem megatrender och tio viktiga trender som påverkar Lunds kommun. Trenderna påverkar till exempel kommunens ekonomi, sociala sammanhållning och säkerhet.
De fem långsiktiga megatrenderna är:
De är hämtade från SKR:s rapport Vägval för framtiden 5 – En spaning mot år 2035, där du kan läsa mer om megatrenderna.
I Lund, likt övriga västvärlden och Sverige, ökar antalet äldre medan antalet barn minskar. Det beror bland annat på att de som föddes på 1940-talet, ”rekordgenerationen”, blir allt äldre samt att det föds färre barn. Ett större antal äldre i befolkningen och färre födda barn utgör utmaningar som påverkar kommunens planering och resursfördelning. Både nu och i framtiden.
Behovet av kvalificerad arbetskraft, särskilt inom vård och andra specialiserade verksamheter, ökar på grund av att antalet äldre blir fler. Det gör att konkurrensen med andra organisationer och regioner om den befintliga arbetskraften ökar. Det finns stora utmaningar för Lund i att behålla och attrahera arbetskraft i en alltmer global och digital arbetsmarknad, och inte minst arbetskraft till yrken där arbetskraften i första hand finns lokalt och regionalt.
Ekonomiska och sociala skillnader, även om de är mindre synliga i Lund, finns mellan olika områden i kommunen. Ett arbete krävs för att de inte ska öka. Denna trend betonar behovet av initiativ som främjar social sammanhållning.
Digital teknik, särskilt den snabba utvecklingen av AI, omvandlar arbetsmiljöer och offentliga tjänster. Samtidigt som den erbjuder innovation och effektivitet, medför AI också risker som arbetslöshet, integritets- och datasäkerhetsproblem.
Lunds kommun påverkas av ökad osäkerhet och förändringar i geopolitiska och ekonomiska förhållanden i världen. Lund behöver navigera i det nya världsläget och till exempel arbeta för att säkerställa tillgång till kritiska resurser. Det kan kräva att samarbete på lokal, regional och nationell nivå förstärks.
Lund står inför klimatutmaningar, som ökad risk för översvämningar, urbana värmeö-effekter och hot mot den biologiska mångfalden. Hållbar stadsplanering, klimatanpassad infrastruktur och klimatåtgärder är nödvändiga för att hantera dessa risker.
Lund står inför flera demokratiska utmaningar, till exempel är valdeltagandet i kommunen ojämnt fördelat. Nationellt minskar förtroendet för samhällsorganisationer och desinformationskampanjer och välfärdsbrotten ökar. Åtgärder för att främja till exempel medborgarengagemang och transparens krävs för att stärka demokratin.
Lund står inför utmaningen att balansera kravet på snabb digitalisering med behovet av inkludering och korrekt informationshantering. Medborgarna i Lund förväntar sig snabb och enkel tillgång till information och tjänster, vilket kräver at kommunen utvecklar den digitala kommunikationen till invånarna. Detta måste göras samtidigt som alla grupper i samhället inkluderas. Det gäller även att använda rätt kanaler för att nå avsedda målgrupper, eftersom val av informationskanaler skiljer sig åt mellan till exempel män och kvinnor, och olika åldersgrupper.
Trygghet är en allt viktigare aspekt i samhällsdebatten, och i Lund utgör den en central fråga för stadens utveckling och medborgarnas välbefinnande. Trots at Lund generellt sett upplevs som tryggare än jämförbara kommuner, finns det utmaningar och skillnader i hur trygghet upplevs bland olika grupper och mellan olika områden i kommunen. Att upprätthålla och förbättra tryggheten ytterligare är en viktig faktor för Lunds fortsatta utveckling och invånarnas livskvalitet. Det kan handla om att kontinuerligt arbeta med trygghetsfrågor och förbättra tryggheten i alla delar av kommunen.
I den värld vi lever i nu med flyktingkriser, pandemi och krig, som alla på olika sätt påverkar ekonomin, är det viktigt med ett näringsliv och en lokal arbetsmarknad som har motståndskraft och kan hantera utmaningarna som följer av dessa händelse
Uppdaterad:
Hjälpte informationen på denna sida dig?