Länk till startsidan

Kommunens budget

Kommunens budget är en ekonomisk plan som säger hur mycket pengar kommunen som helhet har för det kommande året och hur de ska användas. Här kan du läsa mer om inkomster och utgifter.

Budget för 2025

Lunds kommuns budget för 2025 är 8,8 miljarder kronor.

Lunds inkomster

Kommunens inkomster kommer främst från våra medborgare som betalar skatt.

Kommunalskatten står för ungefär 67 procent av vår budget. Det är staten som bestämmer vad en kommun får ta ut skatt på. Sedan bestämmer varje kommun själv hur hög kommunalskatten ska vara och hur pengarna ska fördelas.

Du som arbetar betalar kommunalskatt till den kommun där du är folkbokförd.

Se skattesatsen i Lund

Övriga intäkter kommer från

  • Ekonomiskt stöd från staten i form av statsbidrag och utjämning. Vissa statsbidrag är allmänna, andra får bara användas inom särskilda områden som staten pekar ut.
  • Avgifter för vissa av de tjänster vi utför åt medborgare och näringsliv som serveringstillstånd, bygglov och äldreomsorg.
  • Avgifter från alla som äger en fastighet/bostad i Lunds kommun, så kallad kommunal fastighetsavgift.

Lunds utgifter = så här fördelar vi pengarna

Här kan du se hur pengarna fördelas mellan våra olika kommunala verksamheter.

100 kronor i skatt används så här

Här kommer data att presenteras i tabell

{labels : ["Pedagogisk verksamhet", "Vård och omsorg", "Infrastruktur och miljö", "Kultur och fritid", "Politisk verksamhet", "Övrig gemensam verksamhet", "Budgeterat resultat"],datasets : [{data: [42.9,39,5,5,0,4,1],backgroundColor: ["#0b3a38","#cce1e0","#5b124d","#f7c1bd","#d8d8cf","#fff1be","#eb683e"],label: "Fördelning"}]}

Fördelning i procent

  • Pedagogisk verksamhet: 42,9 %
  • Vård- och omsorg: 39,65%
  • Infrastruktur och miljö: 5,76%
  • Kultur och fritid: 5,44%
  • Politisk verksamhet: 0,25%
  • Övrig gemensam verksamhet: 4,6%
  • Budgeterat resultat: 1,4%

Enligt budgeten får alla nämnderna ett kommunbidrag från kommunfullmäktige. Kommunbidraget finansieras med intäkter från kommunalskatt, kommunalekonomisk utjämning och kommunal fastighetsavgift. Kommunbidraget ska täcka de kostnader som nämnderna själva inte finansierar med hjälp av taxor, avgifter, statsbidrag med mera.

Så här tar vi fram mål och budget

Lunds kommun arbetar med mål- och resultatstyrning. Det betyder att förtroendevalda styr utifrån de mål de sätter upp och de resultat som kommunens verksamheter ska uppnå. Målen ska styra satsningar och prioriteringar och de gäller för samtliga nämnder och styrelser.

Så tar vi fram mål och budget

Mål och budget fastställs i ekonomi- och verksamhetsplanen

I Lunds kommun gör vi planer för nästa år, men också för de tre kommande åren. Detta ska göras samtidigt. Genom att fastställa mål och ekonomiska ramar i ekonomi- och verksamhetsplanen anger kommunfullmäktige på vilket sätt kommunens medel ska nyttjas för att nå visionen.

Ekonomi- och verksamhetsplan 2025–2027 Pdf, 5 MB.

Lunds finansiella mål

De finansiella målen utgörs av ett resultatmål och ett skuldsättningsmål.

Resultatmålet

Resultatmålet innebär att kommunens finansiella resultat på sikt bör uppgå till 2 procent av skatteintäkter, generella statsbidrag och kommunalekonomisk utjämning. Men med anledning av omvärldsläget, behoven i välfärdssektorn och de rådande ekonomiska prognoserna under lågkonjunkturen har resultatmålet 2025 satts till 1 procent.

Prognosen för helårsresultatet i delår per augusti 2024

Prognosen för helårsresultatet gällande resultatmålet har förbättrats sedan delår per april (minus 2,1 procent) till minus 1,2 procent för delår per augusti. Bedömningen är att resultatmålet (-1 procent) kan uppnås vid årets slut om nämnderna fortsätter det aktiva arbetet med resultatförbättrande åtgärder och omställning.

Skuldsättningsmålet

Skuldsättningsmålet innebär att nettolåneskulden år 2025 får uppgå till högst 60 procent av skatteintäkter, generella statsbidrag och utjämning, vilket uppnås.

Prognos för skuldsättningsmålet i delår per augusti 2024

Prognosen avseende skuldsättningen är 45 procent, vilket innebär att målet bedöms klaras.

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?