Det övergripande målet för finansverksamheten inom Lunds kommun är att säkra kommunens betalningskapacitet. Finansverksamheten ska ske med så god avkastning och så låg upplåningskostnad som möjligt, med hänsyn till fastställda regler och riktlinjer.
Med finansverksamhet avses upplåning, utlåning, borgen, likviditetshantering, placering av överskottslikviditet och finansiell riskhantering.
Med anledning av det stora investeringsbehov som för tillfället finns i kommunen har behovet av krediter ökat. Krediter, det vill säga banklån, certifikat och obligationer, ska kunna anskaffas från såväl kredit- som kapitalmarknaden. Lunds kommun är även medlem i Kommuninvest ekonomiska förening, vilket möjliggör för kommunkoncernen att låna via dem.
Lunds kommuns upplåning sker i dag framförallt via certifikat och obligationer. Våra upplåningsprogram är:
Commercial Paper Program Pdf, 6 MB.
Kreditbetyget, så kallad rating, är en bedömning av kommunkoncernens betalningsförmåga och finansiella risk. Med ett högt kreditbetyg kan kommunen låna billigare och hos flera investerare än utan. Ju högre kreditbetyg, desto lägre räntekostnad.
I september 2024 bekräftades kommunens rating av ratingföretaget S&P Global Ratings till:
Lunds kommun har därmed fortsättningsvis det högsta kreditbetyget enligt S&P Global Ratings. Ratingutsikten bedöms även vara stabil.
Kreditbedömning S&P september 2024 Pdf, 156 kB.
Uppdaterad:
Hjälpte informationen på denna sida dig?