9. Checklista
Om du inte har någon el blir det besvärligt att ordna mat och vatten, följa nyheterna och kunna kommunicera med andra. Kanske har du redan en hel del av det här hemma, men annars är det bra att införskaffa.
- Fotogenlampa och bränsle, till exempel lampolja eller fotogen. Tänk på att ha god ventilation för att inte orsaka kolmonoxidförgiftning eller skapa irritation i luftvägar.
- Alternativ värmekälla som inte drivs av el, till exempel fotogen, gasol eller diesel. Tänk på att ha god ventilation för att inte orsaka kolmonoxidförgiftning eller skapa irritation i luftvägar.
- Sovsäck, filtar och varma kläder.
- Tändstickor.
- Stearinljus och värmeljus.
- Ficklampa med extra batterier.
- Dunkar att förvara vatten i. Använd kärl avsedda för förvaring av livsmedel.
- Husapotek med det viktigaste för dig och din familj.
- Radio som drivs av batterier, vev (dynamo), solceller eller tillgång till bilradio.
- Extra batteripack (powerbank) eller vevladdare (dynamo) till mobiltelefon.
- Hygienartiklar som fungerar utan vatten, till exempel våtservetter och tvättlappar.
- Campingkök och bränsle, exempelvis T-Röd för spritkök. Tänk på ökad brandrisk i samband med öppen låga. Använd inte spritkök under köksfläkten.
- Mat som klarar förvaring i rumstemperatur utan kylskåp och frys, till exempel ris, pasta, bulgur, nötter, choklad.
- Kontanter.
- Papperslista med viktiga telefonnummer, exempelvis till anhöriga, grannar, kommunen, räddningstjänsten, elleverantören och sjukvården.
|
8. Förbered dig
Vid en samhällskris kommer inte resurserna att räcka till alla drabbade samtidigt, utan måste prioriteras för de mest utsatta. Andra behöver klara sig själva en tid. Har du reflekterat över hur just du och dina anhöriga skulle klara en vardag som inte fungerar på det sätt vi är vana vid? Vilka specifika behov och förutsättningar har ni att ta hänsyn till?
Planera för att kunna vara självförsörjande med mat och vatten i minst tre dagar (72 timmar), eller så länge som just dina förutsättningar tillåter. Det betyder inte att samhällskrisen är över efter tre dygn. Det kan ta veckor, kanske månader, innan vardagen fungerar normalt igen. Det betyder inte heller att hjälpen kommer efter just tre dygn, men det ger dig tid att tänka över din situation för att kunna fatta viktiga beslut. Det kan också innebära att du slipper köa för just då attraktiva varor.
|
7. Extra hjälp och stöd
Vad gör du vid långvariga elavbrott, störningar i transportsystemet eller ett internethaveri? Även om samhällskriser är ovanliga kan följderna bli så allvarliga att det är bra att tänka efter vad just du kan göra för att vara lite mer förberedd. Människor i din omgivning är din viktigaste tillgång vid en samhällskris. Att hjälpa till och hjälpas åt är själva förutsättningen. Många människor kommer att behöva extra hjälp och stöd. Därför är det bra att redan nu fundera på vem som kan behöva just din hjälp.
|
6. Krislåda
Vårt samhälle är sårbart, inte minst för att vi måste ha el till väldigt mycket. Utan el fungerar inte leveransen av matvaror till affären, bankomater, internet, mobiltelefoner och fasta telefoner, bensinpumpar, vatten och värme, eller kyl och frys. Efter bara några dagar har vi en samhällskris. Och många människor kommer att bli drabbade.
Det allra flesta av oss har aldrig varit med om något liknande och många tänker att det aldrig kommer att hända. Det går knappt att föreställa sig mörka gator och vägar, utkylda bostäder, mat som förstörs, långa köer till den enda öppna affären, stora problem med att få information om vad som händer.
Om du ägnar några minuter åt att fundera över hur till exempel ett längre elavbrott skulle påverka dig och din omgivning – då har du skaffat en beredskap för en samhällskris. En mental krisberedskap gör att du bättre klarar av att hjälpa dig själv och andra när stora delar av samhället har stannat.
|
5. Viktiga telefonnummer
112 Nödnummer vid en akut situation 113 13 Informationsnummer 114 14 Polisanmälan 1177 Sjukvårdsupplysningen
Det är även bra om du skrivit ner andra viktiga telefonnummer som kan vara bra att ha vid en nödsituation eller liknande.
|
4. Kommunikation
Vid ett längre strömavbrott eller en annan typ av kris så är det viktigt att du kan ta del av den information som ges av myndigheter och media. Det är också viktigt att du kan kommunicera med andra. Därför är det bra om du vet vart du ska vända dig för att ta del av samhällsviktig information, samt hur du kan förbereda dig för att klara av att kommunicera under exempelvis ett längre strömavbrott.
Hur tar jag del av samhällsviktig information?
Allvarliga olyckor eller kriser som rör stora delar av samhället kommuniceras ut via tv och radio. Kommunens webbplats går även bra att vända sig till för att ta del av information som rör just dig och din kommun. Om du vill ha snabb och fortlöpande information kan det också vara bra att kolla sociala medier. Följ eller gilla kommunens Facebook-sida för att ta del av den information som delas där.
Lunds kommuns Facebooksida
Om strömmen försvinner, hur tar jag del av information då?
Genom att ha en batteridriven radio försäkrar du dig om att du kan ta del av samhällsviktig information även när strömmen inte fungerar. Glöm inte att kontrollera så att du har extra batterier om du inte har en vevladdare.
Har du bil går det bra att sätta på radion i bilen för att kunna lyssna på viktiga meddelanden. För dig som har en mobiltelefon kan detta vara ett bra sätt att både ta del av information, men även att kommunicera med andra. Tänk på att vid ett strömavbrott så går det inte att ladda mobilen som vanligt. Det kan därför vara bra att ha ett extra batteri eller en extern laddare till mobilen. Om din mobil skulle ladda ur är det bra om du har skrivit ner viktiga telefonnummer på ett papper.
Fundera över om du har anhöriga eller någon annan i din närhet som, vid en kris, skulle ha svårt att kommunicera eller ta del av information. Fundera över om det finns något du kan göra för att hjälpa dem.
|
3. Inget vatten i kranen?
Avbrott i vattenförsörjningen är allvarligt. Tillgången på vatten förutsätter oftast att elförsörjningen fungerar utan störningar, eftersom vatten- och avloppsverk måste ha elektricitet för att pumpar och reningsprocesser ska fungera.
Vad gör jag?
Blir det ett längre vattenavbrott kommer kommunen att köra ut med nödvatten, men du måste själv ta dig till den anvisade platsen för att kunna hämta hem vattnet. Därför måste du se till att du har rena dunkar och hinkar hemma. Att ha ett litet lager med rent vatten hemma är inte fel. Då riskerar du inte att helt plötsligt stå helt utan.
Efter ett längre vattenavbrott är det viktigt att du låter vattnet rinna en stund innan du använder det. Drick aldrig vatten som smakar eller luktar illa! I krissituationer är förorenat vatten en av de vanligaste smittspridarna av mag- och tarmsjukdomar.
|
2. Mat
Försvinner strömmen finns det även en risk att affärerna inte kan hålla öppet eftersom betalsystemen inte kommer att fungera. Det kan därför vara bra att alltid se till så att man har ett reservförråd av mat hemma.
Torra livsmedel och helkonserver är bra att ha i reservförrådet då de kan lagras länge. Kom ihåg att konserver till och med kan ätas kalla om du skulle sakna möjlighet att tillaga maten. Tänk på att spädbarn och personer med särskild diet behöver lämplig kost. Har du djur hemma är det viktigt att se till att även de har mat och vatten.
På sommaren åker grillen fram hela tiden, men det går även bra att ta fram den om det inte finns möjlighet att laga mat på grund av strömavbrott. Tänk på att engångsgrillar och kolgrillar inte bör användas inomhus på grund av fara för brand och för att koldioxid bildas!
Camping- och friluftskök går också bra att laga mat på vid ett längre elavbrott. Tänk på att inte placera dessa på spisen under köksfläkten, då gammalt fett i fläkten kan fatta eld!
Förslag på livsmedel i reservförrådet som räcker för en person i veckan
- Kött- och fiskkonserver, 1 000 g (1 kilo)
- Grönsakskonserver, 2 000 g (2 kilo)
- Ris eller pasta, 500 g (½ kilo)
- Potatismospulver, 500 g (½ kilo)
- Torkade bönor och linser (kan även groddas), 500 g (½ kilo)
- Gryn, flingor, (vetemjöl), 500 g (½ kilo)
- Hårt bröd, skorpor och kex, 1 000 g (1 kilo)
- Smör, margarin, 500 g (½ kilo)
- Soppor (pulver/burk), 500 g (½ kilo)
- Torrmjölk, 500 g (½ kilo)
- Saft eller juice, cirka 3 liter färdigblandad
|
1. El och värme
Det är inte ovanligt att kommuner drabbas av elavbrott, och i vissa fall kan dessa bli långvariga. Du måste förbereda dig innan för att kunna klara av ett elavbrott, så ta del av informationen nedan och titta över din egen beredskap hemma.
Bra att ha hemma
- Ficklampa
- Batterier
- Stearinljus och/eller värmeljus
- Lyktor (+ lampolja)
- Tändstickor/Tändare
- Extra säkringar
- Sovsäck
- Filt
- Liggunderlag
- Konserver
- Stormkök
- Vatten i dunkar
- Husapotek
- Våtservetter
- Batteriradio
När elen försvinner
Att samlas i ett rum och hänga något för fönstret gör att avkylningen av rummet minskar. Tänd ljus, eftersom dessa bidrar till att behålla temperaturen, men lämna dem aldrig utan uppsikt. Börjar det bli kallt i rummet, klä på er varma kläder. Sov tillsammans för att hålla uppe värmen. Om du är ensam, gör en koja under ett bord.
Har du en öppen spis i ditt hem kommer du att klara dig bra under strömavbrottet, men glöm inte att vädra med jämna mellanrum. Det som brinner tar av luftens syre, och ventilationen slutar fungera vid strömavbrott. Eldar du under natten måste en person sitta eldvakt. Kontrollera att brandvarnarna fungerar, och att du vet var du har brandsläckaren.
Ett längre strömavbrott kan även få konsekvenser för vattenförsörjningen. Därför måste du se till att fylla kärl eller flaskor med vatten så att du inte blir utan. Skulle toaletten sluta fungera kan man sätta en plastpåse i toaletten (om man inte istället vill använda en hink).
|