Personalbonus – information till företag

Lunds medarbetare kommer att ges en personalbonus i form av ett presentkort på 1 000 kronor som kan användas i det lokala näringslivet. Här finns frågor och svar som riktar sig till företag.

Hur tar jag betalt av kunden som vill betala med presentkortet?

När man tar betalt med korten så måste köpet registreras i vår betalpartners webbportal. Tänk på att skriva in presentkortnumret, nio siffror, efter det nummer som redan framgår i fältet.
Köpet behöver registreras när du har kunden med presentkortet framför dig, du kan inte göra det i efterhand.

Hur ska jag registrera köp med presentkortet i min kassa?

Det finns många olika kassasystem med olika möjligheter, därför kan vi inte svara på exakt hur ni gör bäst i ert system. Principiellt bör ni betrakta köp med presentkortet som en kundfodran och utbetalningen från Lunds kommun som en reglering av denna kundfodran. Vi rekommenderar att ni kontaktar er revisor, redovisningsansvarig eller kassaleverantör för att avgöra vad som fungerar bäst för er kassa och bokföring.

Hur betalas överstigande belopp? 

Du behöver ta betalt med presentkortet på plats, när du har kunden framför dig. Om summan kunden ska betala överstiger saldot på presentkortet, tar du betalat för det på annat, valfritt sätt, så som ni gör vanligtvis: exempelvis kort, swish, kontant eller faktura. 

Hur ger jag kunden ett kvitto?

Betalsystemet där du löser in presentkortet genererar inte ett kvitto. Kvittot tas ut från er ordinarie kassalösning.

Hur fungerar systemet praktiskt?

Betalning sker via en webbportal, som nås via dator, platta eller mobil, där varje företag har fått en unik inloggning. Här kan du kontrollera saldot och ta betalt med hela eller delar av saldot.

Ett köp sker i två steg: du slår in beloppet på den vanliga kassan, samt tar betalt med presentkortet via webbportalen. Betalningen sker på samma sätt som en fristående betalterminal. 

Hur får jag en inloggning till webbportalen?

Du får användarnamn skickad via mejl och ett sms med lösenord från vår betalpartner, efter att din ansökan har blivit godkänd, senast ett par dagar innan korten börjar gälla. 

Inloggningssida 

Kan vi vara inloggade på flera enheter samtidigt? 

Ja, det går alldeles utmärkt. Använd samma inloggningsuppgifter.

Finns det några avgifter eller får vi exakt summa från Lunds kommun? 

Vi har verkligen försök göra det så enkelt som möjligt, så vi tar alla de små krångliga avgifterna på vår sida. Har du under januari registrerat köp för 130 kr så kommer det in 130 kr från oss. Precis som vi skulle betalat en faktura från dig, men du slipper skicka den. Banken ger oss betalningsunderlag på allt du registrerat under månaden.

Vad kan presentkortet inte användas till?

Läkemedel, tobak, spel, lotter samt alkohol. Det går heller inte att byta presentkortet mot kontanter. 

Hur går det till att göra en retur?

Om kunden ångrar sitt köp är det era vanliga returregler som behöver följas. Återbetalningen görs genom att ni ställer ut ett tillgodohavande eller presentkort i er egna verksamhet. Det är inte tillåtet att betala ut kontanter. 

Går det att använda presentkorten i en webbshop? 

Det kommer inte vara möjligt att använda presentkorten i en webbshop, köpet behöver ske på plats. För att minska risken för att det blir för många samtidigt i lokalerna är giltighetstiden satt till 30 juni 2021.

Går det att använda presentkorten i en butik utanför Lunds kommun?

Nej, korten är enbart giltiga inom kommunen, vilket gör att det inte går att använda på ett köpställe utanför kommunen, även om det är samma kedja.

Behöver köparen uppge legitimation?

Presentkorten är inte personliga och kan överlåtas, så köparen behöver inte legitimera sig.

Hur får jag betalt från Lunds kommun efter att medarbetare spenderat pengar i mitt företag?

Lunds kommun gör automatiskt utbetalningar till respektive företag. Utbetalningarna görs en gång i månaden. 

Hur visar jag för mina kunder att de kan använda presentkortet i mitt företag?

Alla leverantörer har fått affisch samt klistermärke som kan användas i skyltfönster. I övrigt kan du använda dina vanliga marknadsföringskanaler.
Affisch att ladda ner

När är presentkorten giltiga? 

Presentkorten kommer att börja delas ut till medarbetarna den 18 december 2020 och presentkorten kommer att vara giltiga fram till och med 30 juni 2021.

Vilka företag kan vara med?

Alla företag med ett arbetsställe i Lunds kommun kan vara med.

Vart vänder jag mig om jag har fler frågor?

Har du fler frågor, som inte besvaras ovan, är du välkommen att ta kontakt med vår företagslots på telefon 046-359 70 00, eller via e-post: foretagslots@lund.se.