Ökat tryck på Skrylle när mycket annat stängdes ner

Naturum Skrylles programaktiviteter för allmänheten kunde under våren pågå nästan som vanligt. Det är naturvägledare Marie Sager glad för, eftersom naturen kan vara särskilt viktig i kristid. Pandemin har också lett till att fler har hittat ut.

Marie Sager

Namn: Marie Sager
Ålder: 40 år
Yrke: Naturvägledare
Antal år i yrket: 8 år
Det tar jag med mig från den här tiden: "Kanske måste vi planera för framtida verksamhet med mer flexibilitet. Natur och friluftsliv är det som folk vänder sig till när annat är inställt och inomhusarrangemang är omöjligt. Jag tar också med mig en tacksamhet för att vi fick deltagare på våra aktiviteter, även om det kom färre."

Det hänger en liten grön larv i en tunn tråd från en gren i ett träd utanför naturum i Skrylle.

– Nä men hej på dig, lilla kompis! utbrister naturvägledare Marie Sager.

Hennes kärlek till allt som finns i naturen går inte att ta miste på. Marie är här ute flera gånger i veckan under säsongen som pågår mars till oktober. Till sin hjälp har hon ett antal timanställda.

– Vår målgrupp är allmänhet utan särskilda förkunskaper. Vi försöker nå olika grupper genom att erbjuda alltifrån Natur för de minsta samt besök från förskolor och skolor, till arrangemang speciellt anpassade för pensionärer samt många familjeaktiviteter under helger och lov.

Naturen som tröst i en svår tid

Men den här våren blev speciell. Första programpunkten var planerad till den 21 mars. Några veckor innan, när Marie fortfarande satt på sitt kontor inne i stan, hade Sverige och kommunen gått in i ett krisläge. När detta var ett faktum bokade skolor och förskolor av sina besök direkt. De slutade också att komma spontant.

Ganska snart bestämde Marie och kollegorna sig dock för att försöka genomföra hela vårens öppna program, riktat till allmänheten. För i tider av kris behöver människor komma ut i naturen, poängterar Marie. Det kan vara en tröst och gagnar dessutom hälsan.

– Så gott som alla våra aktiviteter är ju utomhus och det går därmed att hålla rekommenderat avstånd mellan deltagarna. Vi har några få inomhusaktiviteter på bland annat bibliotek och dem har vi fått ställa in. Annars har vi kört på nästan som vanligt. Det har varit väldigt uppskattat att vi har funnits här.

Just det har varit en återkommande kommentar, som Marie fått höra om och om igen våren 2020: ” Å, vad kul att ni håller igång, trots allt!”

Många människor har också sökt sig spontant ut till Skrylle när mycket annat har varit inställt. Marie ser det som en positiv följd av denna svåra situation: kanske hittar även den som inte är van vid skog och mark nu till friluftslivet.

– Naturen har plats för många, bara man håller avstånd.

Marie Sager

Fler grönområden än Skrylle

Som tur är hade vi just byggt ut parkeringen och det var bra, eftersom högsäsongen för Skrylle startade i år redan i mitten av mars. Vi har också försökt marknadsföra andra grönområden inom kommunen.

Skryllegården, som drivs av Friluftsfrämjandet, såg dessutom till att göra fler och kortare pass vid grillplatserna som de ansvarar för.

– Det har varit högt tryck på bokningar till dem för alltifrån kompis- och släktträffar och barnkalas. Det känns värdefullt att vi har kunnat erbjuda platser där människor ändå har kunnat ses, trots allt.

Naturumutställningen inomhus stängde dock ganska omgående i början av mars. Marie berättar att hon, förutom det sammanhang som kommunen innebär, också har tagit stöd av det nätverk som alla naturum i Sverige ingår i.

– Många naturum är statliga, men vi drivs av kommunen. Att ingå i ett lokalt sammanhang och samarbete, med stöd och tydliga riktlinjer att förhålla sig till, har verkligen underlättat under den här tiden. Flera kollegor runt om i landet valde snabbt att stänga sina inomhusutställningar. Särskilt de mindre där det inte går att hålla avstånd. Vårt naturum-hus här i Skrylle är faktiskt, i nuläget, Sveriges allra minsta. Men ett nytt och större är på gång!

Marie Sager

Anpassningar även utomhus

Inför vissa utomhus-aktiviteter har Marie också fått tänka om. Det har exempelvis inte varit lämpligt att ha gemensam avsmakning på ätliga vilda växter eller att samlas tätt till gemensam grillning runt eldstäderna.

– Ibland har vi också arrangemang som innebär att man håller i samma saker och skickar runt mellan deltagarna, sådant har jag också fått planera något alternativt till. Jag har bytt ut det till exempelvis en tipsrunda, men människor har varit så himla glada och tacksamma för allt som skett.

Naturbussen med nummer 159, som Marie också ansvarar för, har däremot haft tuffa tider. Vanligtvis används den av många äldre som inte har bil och rekommendationerna om social distansering har som bekant särskilt drabbat den åldersgruppen.

– Det är tråkigt, men situationen är som den är. Jag hoppas ändå att den här pandemin kan ha öppnat dörren till att upptäcka friluftslivet för många. Kanske gör den också att vi ser att vi kan bygga in utomhusaktiviteter mer i vår vardag, som exempelvis utomhusundervisning i skolan eller varför inte utomhusmöten för kommunanställda?

Fotnot: Efter de skärpta allmänna råden för Skåne som kom den 27 oktober 2020 infördes ytterligare åtgärder för att minska smittspridningen i Lunds kommun. En av dessa var att stänga naturum Skrylles inomhusutställning på nytt. Skrylle-skogen är naturligtvis öppen under hela vintern och till våren erbjuder naturums säsongsprogram coronasäkrade ute-aktiviteter för hela familjen, grupper och skolklasser.

Intervjuerna med Lunds kommuns medarbetare genomfördes under juni 2020. Artiklarna är inte avsedda att läsas som en utvärdering av hur arbetet påverkats av pandemin utan skildrar enskilda medarbetares upplevelser av pandemins första månader.

Fler berättelser från våra medarbetare