Blended Care
Projektet syftar till att identifiera möjligheter och lösningar som kan hjälpa sjuksköterskor att utföra sitt arbete på ett tillfredsställande och effektivt sätt. Arbetsglädje och känslan av att man utför meningsfulla arbetsuppgifter är avgörande för bibehållen hög patientsäkerhet och kvalitet.
Med en bättre förståelse för sjuksköterskornas arbetssituation i kommunen kan digitala lösningar utvecklas som ändrar arbetsorganisation så att sjuksköterskorna mår bättre och känner ökad arbetstillfredsställelse, och därmed förbättras kvalitén på den vård- och omsorg som Lunds kommun erbjuder. Med hjälp av smart teknik ska jobb inom vård och omsorgssektorn bli mer attraktiva och säkerställa en bra arbetsmiljö.
För mer information: Verklighetslabb
Projektet pågår: 2017-2019
Total projektbudget (ca): 6.600.000 SEK
Program: Verklighetslabb – VINNOVA
BOSS
BOSS, Bred Operativ och Strategisk Samverkan, är ett tvåårigt projekt finansierat av Europeiska Socialfonden som ägs av Kommunförbundet Skåne samt medfinansieras av Länsstyrelsen Skåne, Region Skåne och 16 skånska kommuner. Huvudsyftet med projektet är att utveckla och stärka förvaltningsövergripande samverkan för att underlätta ensamkommande barn och ungas integration i samhället. Genom att arbeta med bred kompetensutveckling på både strategisk och operativ nivå ska projektet skapa en gemensam kunskapsbas kring ensamkommande barn och unga inom och mellan kommunerna. Projektet ska stödja formandet av nya samverkansstrukturer och utvecklande av multikompetent operativ samverkan. Fokus för genomförandet kommer att ligga på att identifiera utvecklingsområden som kräver reell samverkan.
För mer information:
https://kfsk.se/boss/
Projektet pågår: 2016-2018
Total projektbudget (ca): 9.600.000 SEK
Program: Europeiska Socialfonden, ESF
Bridge the Gap
Bridge the gaps ska möta samhällsutmaningen med bristande tillit och trygghet i storstäders ytterområden genom att utveckla ett antal verktyg som kan användas i tät stadsbygd för att förbättra den sociala sammanhållningen och tryggheten. Angreppsättet som ska prövas handlar om att skapa interaktion mellan människor genom att samnyttja såväl torg och gator som inomhusmiljöer. Det nya är att stadsdelens centrala del ses som en helhet, där fastighetsgränsernas roll för användarna minskas. Delade rum, inomhus och utomhus, ger fler tillgång till mer av service, mötesplatser och möjligheter att upptäcka, skapa och odla intressen och affärsidéer.
För mer information: Projektet ägs och leds av Lunds kommun och övriga partners är LTH, Veidekke, Serneke, WSP, Sensative.
Projektet pågår: 2018
Total projektbudget (ca): 729.000 SEK
Program: Utmaningsdriven innovation – VINNOVA
Bäcken i byn
Syftet med projektet är att göra Sularpsbäcken mer tillgänglig samt att visa de höga naturvärden som finns i bäcken, särskilt i lekmiljön för havsöring. Projektet syftar även till att informera allmänheten om bäckens natur- och kulturhistoriska världen, att skapa platser för pedagogik och naturvägledning samt att förbättra förutsättningarna för havsöring att vandra, leka och växa upp i bäcken.
För mer information: Kontakta Park- och natur, Tekniska förvaltningen
Projektet pågår: 2017-2019
Total projektbudget (ca): 860.000 SEK
Program: LONA
Future by Lund 2.0
Syftet med projektet är att stärka Lunds och Malmös förmåga att använda innovativa IoTlösningar för att utveckla och effektivisera verksamheterna och vara test-arena åt svensk IoT industri, specifikt med inriktning mot offentliga miljöer. Målet är att skapa tjänster, metoder och processer som kan kopieras och användas av andra offentliga organisationer.
För mer information:
http://futurebylund.se/
Projektet pågår: 2016-2019
Total projektbudget (ca): 6.850.000
Program: VINNOVA
Lightning Metropolis
Projektet Lightning Metropolis syftar till att höja medvetandenivån gällande ljusets betydelse och möjligheter. Det sker genom att först matcha aktörer med olika bakgrund med varandra, sedan låta aktörerna pröva något nytt tillsammans i så kallade demoprojekt - och till sist låta aktörerna dela med sig av sina erfarenheter. På ljusmarknaden finns forskare, designers, produktutvecklare, konsumenter och leverantörer. Inom den privata sektorn såväl som den offentliga. Uppgifterna som så småningom blir demoprojekt formuleras av de deltagande kommunerna, för att resultaten ska komma allmänheten till gagn som den grundläggande inriktningen. De olika demoprojekten kommer under processen att få stöd av Lighting Metropolis två innovationscoacher. I Lund sker demoprojekt inom skolans matsalar och kring gång- och cykelväg.
För mer information: Lighting Metropolis
Projektet pågår: 2016-2018
Total projektbudget (ca): 71.000.000 SEK
Program: Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak
Cityfied
CITyFiED som står för Replicable and Innovative Future Efficient Districts and cities ska demonstrera energieffektiviseringsåtgärder i befintliga bostäder i tre bostadsområden i Sverige, Spanien och Turkiet. I Lund ska 70-talsområdet Linero rustas upp med mer miljövänliga bostäder.
Målet är att husen ska använda 30 procent mindre energi och att fjärrvärmen ska bli minst 90 procent förnybar till 2020. Effektiviseringarna görs i ett systemperspektiv, vilket innebär att åtgärder i både hus, elnät och fjärrvärmesystem ingår.
I Linero samarbetar Lunds kommun, LKF, Kraftringen och IVL Svenska Miljöinstitutet för att gemensamt hitta innovativa och kostnadseffektiva lösningar.
För mer information:
http://se.cityfied.eu
Projektet pågår: 2014-2019
Total projektbudget (ca): 455.000.000 SEK
Program: FP7
OptEEmAL
EU-projektet OptEEmAl handlar om utveckling av besluts- och designverktyg för energieffektiv renovering av äldre stadsdelar och hus. Utvecklingsprocessen sker genom en mix av utvecklings- och testaktiviteter, digitalt och fysiskt. I Lund är Polhemsskolan/ Bollhuset demosite. Projektets partnerskap består av offentliga institutioner, forskningsinstitutet, byggbolag m.m.
Projektet leds av spanska Cartif och består i övrigt av 13 partners i 8 europeiska länder.
För mer information: https://www.opteemal-project.eu/
Projektet pågår: 2015-2019
Total projektbudget (ca): 45.000.000 SEK
Program: Horizon 2020
Stärkta bibliotek för ökad tillgänglighet
Syftet med projektet är att säkerställa tillgängligheten till biblioteksverksamheten för prioriterade grupper, där språklig mångfald och personer med funktionsnedsättning ingår. Projektet ska bidra till en fördjupad kunskap om prioriterade gruppers behov med hjälp av extern kompetens i syfte att säkerställa tillgängligheten. Extern kompetens ska anlita och bidra med kunskap om metoder för att se över lokaler och andra arenor samt utbilda, handleda och analysera resultatet tillsammans med bibliotekspersonalen.
För mer information: Kontakta Folkbiblioteken
Projektet pågår: 2018-2019
Total projektbudget (ca): 3.800.000 SEK
Program: Kulturrådet