​Som en tidsmaskin i fickan- ny app ger liv åt Lunds historia

Nya appen Be Here Then levandegör Lunds kulturhistoria. Nya appen Be Here Then levandegör Lunds kulturhistoria.

Hur såg domkyrkan ut innan Helgo Zettervall ritade om den? Var låg ingången till den stora Lundautställningen? Och hur var det när torghandeln blommade på Stortorget? Det och mycket annat kan du ta reda på genom den nya digitala stadsvandringen Be Here Then, som nu lanserats i Lund.

Med hjälp av historiskt bildmaterial har apputvecklaren Be Here Then AB i samarbete med Lunds stadsarkiv och Lunds kommun skapat en digital stadsvandring genom Lund med bilder från förr som kombineras med vyer från idag.

- Jag tycker det här är en kalasidé. Det är roligt att de gamla bilderna används och att kulturhistorien blir en resurs i staden idag, säger Henrik Borg, stadsantikvarie i Lund.

På appens karta finns kartnålar som, när du promenerat tillräckligt nära, kan klickas upp och visar dig en historisk bild från samma vinkel som där du befinner dig. Till varje bild finns en kort text som berättar om platsen eller tillfället då bilden togs.

- Det är intressant att se hur olika årtionden satt sin prägel på en stad och jag hoppas att fler ska bli intresserade av lokalhistoria med Be Here Then. Jag vill att appen ska väcka tankar och förståelse för vad som var och samtidigt respekt för hur det sedan blev, säger apputvecklaren Charlotte Rodenstedt.

Appen Be Here Then är gratis att ladda ner och använda, den finns till att börja med i svensk och engelsk version och kommer även att lanseras på tyska senare i höst. Hela rundan genom Lund tar några timmar att gå och appen innehåller ca 80 bilder från mitten av 1800-talet och fram till ca 1970-talet.
För mer information kontakta:

Henrik Borg, stadsantikvarie, 046-359 58 06, henrik.borg@lund.se

Charlotte Rodenstedt, Be Here Then AB, 0704-83 62 88,

2019-10-17 15:11:06