Nya villkor för Södra Esplanadens loppis

Från och med 2020 kan försäljare på Södra Esplanadens loppmarknad välja plats utan att boka och betala i förväg. Senare i höst tar kommunfullmäktig ställning till om avgiften ska tas bort. 

Bokningssystemet infördes 2016 efter problem med bland annat nedskräpning, klagomål från boende, oseriös handel och otrygg kontanthantering. Samtidigt begränsades loppisen till de platser som ursprungligen upplåtits för loppmarknaden av kommunfullmäktige.

Tekniska nämnden har beslutat att prova och utvärdera en återgång till de gamla rutinerna genom att ta bort kravet på bokning och betalning i förväg. Istället gäller först till kvarn. Förslag om att dessutom göra loppisen avgiftsfri tas upp av kommunfullmäktige senare i höst. Skatteverkets regler om att försäljare ska registrera sina personuppgifter innebär att detta istället kommer att göras på plats.

Jan Annerstedt (FNL), ordförande i tekniska nämnden:

- Lundaborna behöver en väl fungerande loppmarknad mitt i stan. Det ska vara roligt och lite spännande att hitta prylar som går att återanvända - både för barn och äldre. Den cirkulära ekonomin underlättar ett mera hållbart samhälle.


Kontakt

Jan Annerstedt (FNL), ordförande i tekniska nämnden, tel 0707-232 800
jan.annerstedt@lund.se

Per Eneroth, gatuchef, tekniska förvaltningen, tel 046 – 359 52 25
Per.eneroth@lund.se

2019-09-18 08:00:00