Miljövänlig biogas till uteserveringar

Till våren kan uteserveringar på Mårtenstorget värma sina gäster med miljövänlig biogas. Lunds kommun ska teckna avtal med Kraftringen om att leda fram biogas till restaurangerna på torget. Arbetet på Mårtenstorget inleds efter årsskiftet.

Dagens lösning med eldriven infravärme eller gasolvärme på uteserveringarna är inte optimal vare sig ur miljö- eller arbetsmiljösynpunkt. Det blir mindre miljöpåverkan med fossilfri biogas i markledningar.

Biogasen ger möjlighet till uteservering året runt, men det finns fler möjligheter: entréfacklor, bekymmersfria kök, mysiga spa-miljöer med mera. Värme och eld skapar en stämningsfull och ombonad miljö såväl ute som inne, och bidrar till en attraktiv stadskärna. 

Tekniska nämnden har tagit beslut om att teckna avtal med Kraftringen och även föreslagit för kommunfullmäktige att taxan för restaurangernas tillstånd för uteservering justeras utifrån de nya anslutningarna.

Jan Annerstedt (FNL), ordförande i tekniska nämnden:

- Vi vill förlänga säsongen för lundabor och besökare som vill äta ute. Om biogas blir ett framgångsrecept för uteserveringarna på Mårtenstorget så finns planer för att fler restauranger och caféer i innerstaden ska få samma möjligheter.

Kontakt

Jan Annerstedt (FNL), ordförande i tekniska nämnden, tel 0707-232 800 
jan.annerstedt@lund.se

Fredrik Gustavsson, parkeringschef, tekniska förvaltningen, tel 046 – 359 52 29
Fredrik.gustavsson@lund.se

2019-09-17 22:00:00