Programsläpp Sommarlund 2019

Sommarlund 2018. Foto: Elias Theodorsson Sommarlund 2018. Foto: Elias Theodorsson

Fredagen den 14 juni inleds årets upplaga av Sommarlund. För nionde gången i ordningen fylls hela Lund med musik, scenkonst, barnföreställningar, quiz, naturvandringar och mycket mer. Med 230 programpunkter på 40 olika platser runt om i staden hoppas vi kunna erbjuda något för alla!

Teater trassel & cykelorkestern inleder årets Sommarlund och bjuder på svängiga låtar för hela familjen, och för den som vill njuta av musik under resten av sommaren finns mycket att välja på. Carolinae Damkör under ledning av Ulrika Emanuelsson tar med oss på ett vokalt performance i Skrylleskogen, där du tar en promenad och upplever körsång och musik i samklang med sommarkvällen. Hiphop-stjärnskottet Imenella gästar oss och bjuder på en storstilad avslutning på Youth festival 2019 som äger rum i Stadsparken den 16 juni. På Vita scenen blir det ett somrigt program med bland annat Svenska hits med Jonas laMotte med flera och Grekisk folkmusik med Taximi. The Moniker bjuder på en hyllning av sin stora idol Robert Broberg (OBS! Nytt datum 7/7) och vi är dessutom stolta över att få presentera en av Sveriges främsta bluesröster: Louise Hoffsten. Blues blir det även med musikkollektivet Ladies Got The Blues, som vill visa på bluesens mångfald och bredd samtidigt som de verkar för en mer jämställd musikscen. I samarbete med Kulturen bjuds det på sommarkvällar i parken med bland annat Åsa Jinder, Mimi Terris och Operafabriken. Veberödspubliken får njuta av bland annat Jimi Hendrix Tribute (Pelle Holmberg med band) och i Dalby blir det såväl vispop med Frida Braxell som Kammarmusikkonsert med Nordiska Ungdomsorkestern. En av årets nya spelplatser är Norra Ugglarps bygdegård i Genarp, där Atle Big Band kommer att bjuda på svängig storbandsjazz att dansa till den 20 juni.

För den popintresserade blir det Beatlesquiz med Lundaprofilen Staffan Olander och gitarristen David Myhr. Mejeriet ser som vanligt till att förse oss med både quiz, humor och utomhusbio hela sommaren. Kalle Lind som fyllde Kulturen till bredden i fjol med sin livepodd kommer i år att ta plats på Vita scenen i Stadsparken istället, så att fler får chans att lyssna. För den som själv vill inta scenen ordnas Open Mic-tillfällen i såväl Dalby som Stadsparken. Den natur- och trädgårdsintresserade kan få en guidad trädgårdstur på Brunshög, lära sig mer om djur och natur på Fladdermus-, Fjärils- och Humlesafari, eller upptäcka Lunds gröna historia på en Grön Stadsvandring guidad av Maria Odén. Lunds Konsthall har i år ett särskilt fokus på kvinnorna i det offentliga konstrummet, och bjuder på cykelvisningar som på olika sätt relaterar till det skrivna tecknet. Mer konst och även eget skapande blir det på Skissernas Museum – där du kan prova på stafflimålning och performancekroki samt få en guidad visning i Skulpturparken.

Dans kommer i flera former, både för den som vill dansa själv eller uppleva den som publik. Nya Rörelsen bjuder på det unika dansverket Dance Safari i Stadsparken som upplevs genom kikare och med egen spellista. Den franska hiphopgruppen Dyptik ger den spektakulära dansföreställning D-construction som utspelar sig på och runt en stor metallbur – det vill du inte missa! I anslutning till föreställningen blir det workshops och Dance Battle. Gatuteater är ett givet inslag inom Sommarlund, och i år har vi långväga gäster som bjuder oss på show med sötsaker (Sweet Dreams), identiska tvillingar (Jam Side Up), födelsedagskalas (Viva Raphaël) och en snurrig historia på en stege tillverkad av 350 kilo skrot (Les Butors). Förtsklassig underhållning för hela familjen!

För barn och unga har vi ordnat ett späckat program. Nasse hittar en stol, Färgerna, Vara här och ytterligare fyra föreställningar för barn i olika åldrar åker ut på turné under sommaren och besöker såväl de olika stadsdelarna som de östra kommundelarna. Dessutom blir det föreställningen Hunden med Dotterbolaget, Trollerishow med Douglas Nordenbelt och mycket mer. Den 22 juni gästar Skräckkabinettet Vita scenen och levererar den spektakulära konsertshowen Monsterhits där coola monster och spöken spelar rockmusik i en magisk och fantasifull monsterkostym. För alla filmintresserade har vi bjudit in Montefjanton – YouTubekanalen bakom ”Felix Recenserar” som tar sig an svensk films bottennapp och gett dem alla välförtjänta sågningar. Sommarlund avrundas den 9 augusti med en svängig spelning med Dan Bornemark band där det utlovas hits i somriga ton- och taktarter.

Lov i Lund kommer likt tidigare år ordna sommarlovsaktiviteter för lovlediga barn och ungdomar under hela sommaren. Kalendern uppdateras kontinuerligt och hittas på www.lund.se/lovlilund

Om programmet

Sommarlundsprogrammet skickas ut till alla hushåll i Lunds kommun från och med den 1 juni. Hela programmet finns även digitalt på www.sommarlund.se

Om Sommarlund

Sommarlund erbjuder hundratals kulturupplevelser för alla åldrar i hela Lund, hela sommaren. Nästan allt är gratis och det mesta sker utomhus på ett fyrtiotal platser i hela kommunen. Programmet omfattar allt från musik och scenkonst till workshops och prova-på-aktiviteter. Sommarlund arrangeras sedan 2011 av Lunds kommun, kultur- och fritidsförvaltningen, i nära samarbete med en lång rad medarrangörer. Årets Sommarlund äger rum 14 juni – 9 augusti.

Kontakt

Lotta Brusk, Projektledare Sommarlund
046-359 53 39
Lotta.brusk@lund.se

Amanda Pettersson, Marknadsförare
046-359 71 45
Amanda.pettersson@lund.se

2019-05-27 12:33:00