Pressinbjudan: Lunds första fristadsförfattare är här

Uladzimir Njakljajeu är författare, poet och politiskt aktiv i Belarus. Han anlände i början av maj till Lund och påbörjar därmed sin tvååriga vistelse i Lunds fristad. Med detta deltar Lund i det globala arbetet med att ge utsatta konstnärer en trygg tillvaro, en förutsättning för ett fritt och kreativt skapande.

Fristadsprogrammet innebär att en författare som är utsatt för censur och/eller förföljelse i sitt hemland erbjuds ett tvåårigt stipendium, fri bostad och ett nätverk i staden och regionens kulturliv för att kunna utvecklas konstnärligt och att få arbeta fritt inom sitt konstområde. Programmet är nationellt kopplat till Statens kulturråd och regionalt till dess kulturplan. Valet av Fristadsförfattare görs av en utsedd grupp politiker samt tjänstemän i kommunen. – Yttrandefriheten är lätt att ta för given, ibland så lätt att vi inte ägnar en tanke åt alla de människor som riskerar sina liv för att säga sanningar. Genom att vi nu tar emot vår första fristadsförfattare gör vi ett aktivt och praktiskt ställningstagande för yttrandefrihet samtidigt som vi berikar det lokala kulturlivet, säger Philip Sandberg, kommunstyrelsens ordförande.

Uladzimir debuterade som poet 1970. Han har fram till idag fått tolv poesisamlingar utgivna, samt två noveller, några pjäser och ett dussintal populära sångtexter. Hans utgivning finns på flera språk, bland annat engelska, ryska, ukrainska, polska, ungerska, finska och svenska.

Välkommen till Lunds stadsbibliotek (samling vid huvudentrén) den 15 maj kl. 10.00. Uladzimir och Stefan Eriksson, fd. ambassadör i Belarus närvarar. Stefan kommer att närvara i rollen som tolk. Uladzimir kommer att göra en kort presentation, följt av möjlighet att ställa frågor. Även koordinator Anna Hjerpe samt kulturchef Annika Eklund finns på plats.

För mer information:

Annika Eklund
kulturchef
Tel: 046-35 51 67
E-post: annika.eklund@lund.se

2019-05-13 15:30:00