Litteralund – bokfest hela veckan!

Litteralund 2018. Foto: Martin Olson Litteralund 2018. Foto: Martin Olson

Sveriges största festival för barn- och ungdomslitteratur bjuder även i år på ett fullspäckat program med boksläpp, föreställningar, högläsning, workshops och mycket mer – en riktig bokfest helt enkelt!

Den 7 april fylls Lunds stadsbibliotek av lässugna barn och deras vuxna. Som vanligt är flera populära författare inbjudna; Ylva Hällen, känd både från flera barnprogram på SVT och för sina två böcker om Ylvania, gästar festivalen för att berätta mer om sina böcker och för att träffa sina läsare. Agnes och Elias Våhlund som skrivit den omåttligt populära serien Handbok för superhjältar finns på plats och läser högt ur sin senaste bok och låter barnen skapa sina egna superhjältar.

För den som gillar att skriva håller Malin Eriksson, skrivpedagog och författare till populära hästböcker som Rakt mot hindret och Ett eget lag i en workshop om hur man kan skapa världar i sina berättelser. För den som är mer intresserad av att skriva om skräck finns Petrus Dahlin på plats och berättar om hur han jobbat med skräck och spänning, i böcker som Vattenskräck och Frosten.

Årets mest långväga gäst är Andy Griffiths från Australien, som kommer berätta om sina böcker om trädkojan som aldrig verkar sluta växa… Som vanligt blir det även gott om bildworkshops där man kan prova på både skrapkartong, serieteckning och att rita sina egna hittepådjur. Litteralund jobbar med att på olika sätt skapa förutsättningar för och inspirera barn och unga att läsa, skriva och skapa. Festivalens fokus är det skrivna ordet, men även andra konstuttryck får plats som bild, teater och film.


Program under veckan

Under veckan som följer finns det något för både ungdomar och vuxna; Kväll för skrivintresserade ungdomar torsdagen 11/4, först skrivarworkshop med bloggarna och författarna Flora Wiström och Yrsa Keysendal. Därefter avslöjas vinnarna i Litteralunds skrivartävling, som i år har haft tema miljö. Temat återfinns den 10/4 på Lunds Stadsbibliotek när Mats Strandberg samtalar med Alexandra Nikoleris från Lunds universitet om sin senaste bok Slutet. Hur kan skönlitteratur få oss att förstå och hantera klimatångest?

För vuxna intresserade av barnlitteratur- och illustration har vi en spännande workshop, WIP Open, onsdagen 10/4 kl. 17-19 med illustratörerna Karin Cyrén och Siri Ahmed Backström, prisutdelning av debutantpriset Slangbellan på Lunds konsthall tisdagen 9 april kl. 17.30-19, samt vernissage för Work in Progress – En inblick i samtida barnboksillustratörers arbete, tisdagen 9 april kl. 19-21 på Stadshallen LAB.

Dessutom träffar drygt 2000 elever från Lunds grund- och gymnasieskolor flera av redan nämnda författare och illustratörer, plus några till, på Stenkrossen under veckan.

Litteralund är Sveriges största festival för barn- och ungdomslitteratur som äger rum en vecka i april varje år. Förutom det offentliga programmet och skolprogrammet arrangerar vi vartannat år också en konferens för vuxna som arbetar med barn och ungas läsning och skrivande. Årets festival äger rum 7 – 12 april. Läs mer på litteralund.se

För mer information kontakta
Kristina Wåhlin, projektledare för Litteralund,
046-359 73 03, kristina.wahlin@lund.se

2019-03-13 15:57:00