Pressmeddelanden

2017-07-24

​Sommarlund: skramla loss med SKROT

Orkestern SKROT tillverkar sina instrument av återbruksmaterial och vardagsföremål. Nu gör de Sommarlund-turné med konserter, prova-på och musiklabb.

2017-07-21

​Sommarlund: hitta hem med Maia Hirasawa

Hon har spelat med Hello Saferide, komponerat japansk filmmusik och nu äntligen hittat hem. På söndag spelar den både sprudlande och melankoliska popartisten Maia Hirasawa i Stadsparken.

2017-07-19

​Sommarlund goes allsång! kvällens gäster

Sommarlund goes allsång på lördag 22 juli i Stadsparken. Bland gästerna finns komikern Sanna Persson Halapi, etnomologen Mikael Sörensson och vokalensemblen Ladybird.

2017-07-13

​Sommarlund: Salsa live! Chicas de la Habana

Efter fyra veckor av träning på Sommarlunds Picknickdans ges chansen att visa upp nyvunna danssteg på fredagens Salsaspecial i Stadsparken.

2017-07-12

​Sommarlund: premiär på Konsthallens innergård

Denna vecka inviger Sommarlund Konsthallens innergård som spelplats med föreläsning av Gertrud Sandqvist och Retroquiz med Erik Ask-Upmark.

2017-07-11

​Sommarlund: sjufaldigt hurra för Finland

Dansensemblen Norrdans firar 100 år av finsk självständighet. Sju koreografer har tolkat det finska nationaleposet Sju bröder i föreställningen Sju gånger sju som visas på Domkyrkoplatsen den 15 juli.

2017-07-10

​Lov i Lund når över 2000 unga efter tre veckor

2000 barn och unga i Lunds kommun har nåtts av sommarlovssatsningen Lov i Lund efter tre veckor och 150 aktiviteter.

2017-07-06

Kraftig uppgång för betygen i Lunds grundskolor

Lunds skolor visar en stark förbättring de senaste fyra åren trots en hög nivå sedan tidigare. Sammanlagt har slutbetyget för Lunds niondeklassare stigit med drygt tio poäng. Det framgår av färsk statistik från Barn- och skolförvaltningarna i Lund.

2017-07-05

Lund bäst på hållbara transporter – prisas i Almedalen

Lunds kommun är bäst i Sverige på hållbara transporter. Det visar kommunrankningen SHIFT - för andra året i rad. I dag, onsdag den 5 juli, tog Anders Almgren, (S) och Emma Berginger (MP) emot priset i Almedalen. - Att för andra året i rad toppa rankingen för hållbara transporter är ännu ett styrkebesked och ett bevis på att vårt målmedvetna och långsiktiga arbete ger resultat.

2017-07-04

Lov i Lund: pedagogerna är här!

Den här veckan börjar flera kulturpedagoger att arbeta med Lov i Lund - satsningen som erbjuder över 300 aktiviteter till alla som har sommarlov i Lunds kommun.

2017-07-04

​Sommarlund: bli en hacker i naturen

Pontus Dowchan, expert på life hacks i naturen, lär ut hur man bygger hållbara kojor, gör upp eld med uråldriga metoder och andra överlevnadsknep på naturum Skrylle.

2017-07-03

​Lunds kommun utvalt av Nordiska ministerrådet för grönt utvecklingsprogram

Nordiska ministerrådet har valt 15 nordiska kommuner – 3 från vardera Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige – att delta i ett internationellt utvecklingsprogram på temat ”Grön omställning och konkurrenskraft i nordiska stadsregioner”.

2017-06-30

Socialförvaltningen söker personer som vill stötta ensamkommande barn och ungdomar

I Lund råder det just nu brist på särskilt förordnade vårdnadshavare för ensamkommande barn som fått uppehållstillstånd och kommunen söker därför akut efter frivilliga personer som vill vara med och långsiktigt ansvara för och vägleda de här barnen och ungdomarna in i vuxenlivet och integrationen i Sverige.

2017-06-30

6,6 miljoner för innovation inom vård- och omsorg

Bättre arbetsmiljö och mer delaktighet för brukare och patienter. Det är några av målen för innovationsprojektet som startar i Lunds kommun i höst. Vård- och omsorgsförvaltningen får 3,3 miljoner från innovationsmyndigheten Vinnova till projektet ¬– en summa som de matchar och därmed satsas totalt 6,6 miljoner.

2017-06-29

Lunds kommun i Almedalen 2017

​För åttonde året medverkar Lunds kommun i Öresundshuset i Almedalen. Innovationer, ungas inflytande och framtidens hållbara städer är några av de frågor som Lunds kommun lyfter under veckan.

2017-06-29

​Medborgarlöften och Superfredag

Spontanidrott, film, hoppborg, gratis mat och glass. Det är några av punkterna som står på agendan när Superfredag har premiär den 30 juni, i Stadsparken i Lund. På plats finns även polis och räddningstjänst med sina utryckningsfordon, som en del av arbetet med det nya medborgarlöftet, som fokuserar på barn- och unga.

2017-06-29

​Sommarlund: fem förbjudna uttryck

Lyssna till ljudet av motstånd. Fem musiker med fem instrument som är eller har varit otillåtna för kvinnor att spela i sina hemländer. På tisdag 4 juli uppträder Förbjudna orkestern på Mejeriet.

2017-06-28

Sagoberättande träd i Stadsparken en av sommarlovsidéerna i Lund

Sommarlovsentreprenör som arrangeras av Lunds kommun är nu inne på sin andra vecka med 25 sommarlovslediga unga som alla har sin egen idé som sommarjobb. Årets nyhet är att tio av platserna är reserverade för entreprenörer som vill jobba med kultur. Möt våra entreprenörer och ta del av idéer som sagoberättande träd i Stadsparken, paraplyer som kan förstoras eller en konstinstallation om åsikter?

2017-06-28

​Lund – en av Sveriges främsta miljökommuner

Lunds kommun är Sveriges fjärde bästa miljökommun! Det framgår när tidningen Aktuell Hållbarhet presenterar sin granskning av kommuners miljöarbete.

2017-06-27

750 nya bostäder i Stångby

​En detaljplan med bland annat 750 bostäder, en stor park och högstadieskola har vunnit laga kraft. Stångby är en av de orter i Lunds kommun som vid sidan av staden planeras att växa mest. ​– Stångby växer men behåller den lilla ortens fördelar, säger Björn Abelson (S), ordförande i byggnadsnämnden.

2017-06-26

Vinet växer bättre med ny teknik i Lund

Lunds sensornätverk med överföringen av data från sensorer sträcker sig hela vägen till Kornheddinge kvarn, där man mäter fukt och temperatur i vinodlingen för att odla ännu bättre vindruvor. Lunds Kommun har genom Future by Lund, i samarbete med LTH, Rise och Sensative startat ett projekt som möjliggör att testa innovationer inom sensorsteknik i ett öppet sensornätverk. Tekniken heter LoRa.

2017-06-26

​Sommarlund: Tingsek och naturens musik

Publiken möter artisten och Södra Sandby-sonen Magnus Tingsek i hembyn och bygger instrument ute i det fria under Sommarlunds andra vecka.

2017-06-21

Nya klimatsatsningar i Lund

Lunds kommun får 2,3 miljoner i stöd från Naturvårdsverkets Klimatklivet för att samla in metangas från Rögle avfallsdeponi. Tack vare stödet kan en helt ny kostnadseffektiv teknik introduceras på den svenska marknaden.

2017-06-21

​Sommarlund: somrig och eldig midsommardans

Traditionsenligt firande på Kulturen eller kubansk salsakväll på Dansbanan? Midsommaren i Lund bjuder på dans, både runt stång och i par. Dessutom blir det klassisk musik och sjörövarteater.

2017-06-20

Kick off för Lov i Lund i Dalby, Genarp och Södra Sandby

Kick off:en för Lov i Lund fortsätter kommande dagar i våra byar med grillning och brännboll.

2017-06-20

​Fortsatt ökning av internationella gästnätter

Under 2016 gjordes 477 171 kommersiella övernattningar i Lunds kommun vilket är en ökning med 4,1 % eller 18 651 gästnätter jämfört med 2015. Sommarmånaderna stod för cirka 32 % av gästnätterna och även i år hoppas Lund Tourist Center på en bra utveckling under sommarmånaderna.

2017-06-19

Lund- populär kongresstad

Lund toppar, med en fjärdeplats, ICCAs ranking 2016, av de mest populära internationella kongresstäderna i Sverige.

2017-06-19

Sommarlund: skånska mord med Joakim Palmkvist

På tisdag intas Eginogården i Dalby av författaren och kriminalreportern Joakim Palmkvist. Ur egen erfarenhet berättar han om skånska gangstermord, krigsförbrytare och ond bråd död.

2017-06-15

Samverkan på boende för unga mot självständighet

​I en ny samverkan mellan kultur- och fritidsförvaltningen och socialförvaltningen i Lund skapas förutsättningar för ungas självständighet i placeringsformen stödboende för unga 16 till 20 år. Behovet är just nu stort hos de ensamkommande barnen och ungdomarna som snart är vuxna.

2017-06-15

​Natur, teater och vertikal dans på Sommarlund-premiär

I helgen inleds den sjunde upplagan av Sommarlund med dans på Domkyrkans fasad, naturupplevelser, teater, workshops.

2017-06-15

Nordiska Ungdomsorkestern är tillbaka, nu med deltagare i tredje generationen

Fredag 16 juni samlas Nordiska Ungdomsorkestern i Lund för 67 året i rad. Ungdomar från 8 länder ska spela tillsammans i drygt två veckor. I år har kursen sin första deltagare från Kuwait.

2017-06-14

God ordning på ekologiska frukter och grönsaker i Lund

​ Butikerna i Lund har bra ordning på sina ekologiska frukter och grönsaker som de säljer. Det konstaterar miljöförvaltningen, som besökt en rad olika butiker i kommunen för att kolla hur hanteringen av ekologiska frukter och grönsaker går till.

2017-06-13

Kraftigt höjda löner för sjuksköterskor i Lunds kommun

Upp till 4 000 kronor högre lön i månaden. Lunds kommun tar krafttag för att behålla sina medarbetare och öka möjligheten att rekrytera nya sjuksköterskor.

2017-06-13

Premiär för Lov i Lund

Sommaren 2017 satsar Lunds kommun extra på att skapa en sommar full av gratisaktiviteter för barn och unga som har lov, med stöd av Myndigheten för Ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Det nya konceptet Lov i Lund erbjuder allt från cirkusworkshops och utflykter till utomhusbio och kvällsdopp hela sommaren!

2017-06-08

Större forskarhotell på Brunnshög

Fler hotellrum för gästforskare planeras på Brunnshög då det finns ett stort intresse för att bo nära de stora forskningsanläggningarna. Byggnadsnämnden har under torsdagen beslutat att skicka ett förslag till detaljplan som gör ett större hotell möjligt på samråd.

2017-06-08

Sölvegatan ger plats för nya namn

Stadsutveckling och spårvägen medför att Sölvegatan för första gånger blir kortare. Efter beslut av byggnadsnämnden byter den norra delen av gatan namn. - Det är en naturlig punkt att byta namn där eftersom gatan övergår till ett nytt torg och de nya namnen gör det lättare att hitta till byggnaderna som planeras på Ideon och Brunnshög, säger Björn Abelson (S), ordförande i byggnadsnämnden.

2017-06-08

​Nya stadsdelen heter Västerbro

Ikväll beslutade byggnadsnämnden att Västerbro är namnet på den nya stadsdelen som snart växer fram längs Öresundsvägen. Det stod mellan Västerbro och Öresundsvången, båda förslag inkomna via utmaningen tidigare i vår. - Namnet är bra och det känns extra kul att det förslaget kommit in via namnutmaningen, säger Björn Abelson (S), ordförande i byggnadsnämnden.

2017-06-08

Hotellprojekt med skybar i Brunnshög

Tekniska nämnden beslutade på onsdagskvällen att ge Brunnshögsprojektet i uppdrag att förhandla om försäljning av mark till byggaktören Magnolia Bostad, som planerar att bygga hotell i centrala Brunnshög.

2017-05-30

Lund prisas som bästa avfallsverksamhet

Lunds kommun har fått utmärkelsen ”Bästa avfallsverksamhet” för 2016. Priset delades ut under branschorganisationen Avfall Sveriges årsmöte i Örebro den 30 maj. Priset utgår från index som beräknas utifrån ett antal parametrar som speglar avfallsverksamheten i kommunen på ett bra sätt; kundnöjdhet, miljö och ekonomi.

2017-05-29

Lunds kommun bäst på "svekologiska" livsmedel

På måndagen delades det årliga priset Ekomatsligan ut. Lunds kommun befäster sin andraplats med 68 procent ekologiska livsmedelsinköp och vann klassen bästa "svekologiskt", det vill säga störst andel svenska ekologiska livsmedel.

2017-05-29

​Årets Sommarlundprogram

Konserter i Dalby stenbrott, extra många workshops för barn och familj, internationell gatuteater, fokus Genarp, program på Konsthallens innergård och massor av program i Stadsparken. Sommarlunds sjunde säsong drar igång den 17 juni.

2017-05-29

Följ med på en heldag om Slaget vid Lund

Den 10 juni mellan kl. 10 -17 kommer det att bjudas på guidade turer, föreläsningar och förevisningar om Slaget vid Lund 1676. Anledningen är att Katedralskolan vill uppmärksamma sin app om slaget vid Lund. Samtidigt passar turistbyrån på att informera om de skyltar som i höstas placerades ut där slaget stod.

2017-05-24

Omvandlingen av Öresundsvägen ett steg närmare

Nu ska det bli möjligt att bygga bostäder på två tomter vid Öresundsvägen. Byggnadsnämndens arbetsutskott beslutade under onsdagen att en ny detaljplan ska tas fram. Det är JM och HSB som vill bygga.

2017-05-24

​Välkommen till pressträff för årets Sommarlundprogram

Sommarlund går in på sjunde säsongen och växlar upp tack vare Kulturskolan Lund som arrangerar workshops i samband med det ordinarie scenprogrammet för barn och familj. Hör programmakarna berätta om årets maffiga utbud! Dessutom ett smakprov från programmet. När? 29 maj kl. 10-11 Var? Stadsparken Lund, gröningen vid vita scenen

2017-05-22

Seminarium om Nyvångskolans Erasmus-projekt

Välkommen till seminarium om Erasmus- projektet "My way, your way, our shared cultural identities".

2017-05-19

En ny stadsdel har fått sitt namn

Källby är namnet på den nya stadsdelen som kommer växa fram i sydvästra Lund. Namnet beslutades igår av byggnadsnämnden och förslaget kom in från flera lundabor. - Namnet är bra och det känns extra kul att det är flera lundabor som kommit med förslaget, säger Björn Abelson (S), ordförande i byggnadsnämnden.

2017-05-18

Nya förutsättningar för Stenkrossen

En ny inriktning för kvarteret där Stenkrossen finns idag gör det möjligt att både behålla den framgångsrika verksamheten och bygga många nya bostäder.

2017-05-18

Lunds kommun stolt medarrangör av LundaPride

Tillsammans! Det är temat för årets LundaPride som invigs imorgon. Under tre dagar vill vi tillsammans med alla Lundabor fylla staden med både pridekänsla och glädje. Lunds kommun är en av flera stolta medarrangörer till årets LundaPride – en festival för alla som står upp för allas lika värde och rätten att vara sig själv. Invigningstalar gör kommunalråd Elin Gustafsson (S) imorgon kväll.

2017-05-17

Lunds kommun ger ut gröna obligationer för 750 miljoner kronor

Lunds kommun förstärker nu sitt hållbarhetsarbete med att emittera sin första gröna obligation. De projekt som bland annat kommer att finansieras av denna gröna obligation är infrastrukturen för spårvägen, energieffektiva bostäder samt solcellsanläggningar producerade av LKF.

2017-05-16

Pressinbjudan: Inför Stadsparkens dag 20 maj

Programinformation om Stadsparkens dag, 20 maj.

2017-05-15

Folkbiblioteken i Lund HBTQ-certifieras

Den 19 maj kl. 13 avtäcks diplomet för godkänd HBTQ-certifiering på Stadsbiblioteket, lagom till LundaPride. Då hälsas allmänheten välkommen att fira med oss, med kaffe och tårta i regnbågens alla färger. Alla tillsvidareanställda inom Folkbiblioteken i Lund, nästan 100 anställda på elva biblioteksenheter, har utbildats av RFSL i HBTQ-frågor för att förbättra arbetsmiljö och bemötande.

2017-05-12

Värdegrundsarbete på Modersmålscentrum i Lund

Modersmålscentrum i Lund har tagit fram ett pedagogiskt innehåll om hur de ska arbeta med ämnesintegrerad värdegrundsundervisning. Eleverna har spelat en aktiv roll i arbetet med innehållet.

2017-05-12

​Sommarlund återvänder till Dalby stenbrott

Efter förra årets paus från stenbrottet, återvänder nu Sommarlund för tre arrangemang i den natursköna inramning som stenbrottet erbjuder. En barnopera, Miriam Aïda och Garmarna står på programmet.

2017-05-12

Vill du känna dig trygg på krogen? Kampanj för trygga krogar i Lund

Nästa vecka, den 15-21 maj, arrangeras kampanjen ”Vill du känna dig trygg på krogen?” i Lund. Bakom kampanjen står Trygg krog, ett samarbete mellan krögare, nationer, kårer, kommunen och polisen i Lund. Med anledning av det bjuds nu media in till en pressträff den 15 maj, kl 9.30-10.30 i Kristallen, (ni möts upp vid receptionen).

2017-05-11

Fler lundabor nöjda med kulturutbudet

Enligt en medborgarundersökning gjord av GfK är hälften av lundaborna nöjda med kulturutbudet i kommunen. Det är en ökning jämfört med samma undersökning år 2011, då 36 % av kommuninvånarna uppgav att de var nöjda med kulturutbudet.

2017-05-11

Lund är bästa kommun att vara ung i

Är du ung och bor i Lund? Grattis, då bor du i landets bästa kommun. I dag presenterade tidningen Fokus sin årliga ranking om bästa boendekommun, och även i år blev Lund en av de bästa boendekommunerna. Totalt kom Lund på sjätte plats av landets alla 290 kommuner och blev bästa kommun söder om Göteborg. I kategorin bästa kommun ”att vara ung i” rankades Lund på plats nummer ett.

2017-05-10

Lund årets cykelkommun 2017

Lund årets cykelkommun 2017.

2017-05-10

Nu avslöjas vem som får Lunds kommuns miljöpris och miljöbragd 2017

Miljövänlig färg, reparation av elektronik, gröna placeringar och eldrivna arbetsmaskiner. Det är vad som belönas när Lunds miljöpris och miljöbragd 2017 delas ut på hållbarhetsfestivalen den 20 maj.

2017-05-10

Färgsprakande krigare från vendeltiden intar Uppåkra

På söndag den 14 mars får järnåldersstaden Uppåkra, som också kallas ”Lund före Lund”, förnämt besök från Storbritannien. Kung Raedwald med fränder från det historiska sällskapet Wulfheodenas, intar då den forna maktens högsäte i Uppåkra, i full rustning från vendeltidens krigarkultur.

2017-05-10

Ny utställning på Lunds konsthall: Dit vindarna bär

Med anledning av Lunds universitets 350-årsjubileum ägnar Lunds konsthall en omfattande grupputställning åt konstnärer som undervisat vid Konsthögskolan i Malmö. Konsthögskolan, som är en del av Lunds universitet, grundades 1995 och tog då över verksamhet som tidigare bedrivits vid Forums målar- och grafikskolor i Malmö.

2017-05-09

Waldorfsolvindens skola/förskola vinnare av årets Fair Trade-framsteg

Idag, tisdagen den 9 maj, delade styrgruppen för Fairtrade City Lund, ut priset för årets Fair Trade-framsteg. Vinnare är Waldorfsolvindens barnträdgård/förskola. De får priset för personalens stora engagemang och för hur de har lyckats att integrera social hållbarhet som en självklar del i verksamheten.

2017-05-05

Kulturskolans elever bjuder Lunds skolor och förskolor på föreställningar och utställning i Kulturskolans vecka 8-12 maj.

Kulturskolan Lund bjuder in skolor och förskolor till 10 olika föreställningar och en stor utställning när Kulturskolans vecka går av stapeln 8-12 maj.

2017-05-04

Kulturskolan Lund visar upp sig på gator och torg lördag 6 maj när Kulturskolans dag går av stapeln.

Lördag 6 maj visar Kulturskolan Lund upp sig på olika ställen i Lunds centrum. Efter den traditionsenliga paraden genom staden blir det konserter, vernissage och dansföreställning på olika ställen.

2017-05-03

Lunds näringslivspriser utdelade

Återanvända kvalitetsmöbler, salladsbarer och konstruktiv journalistik hyllades i Lund när näringslivspriserna delades ut i Rådhuset under onsdagen. Priserna delas ut inom kategorierna Årets företagare, Årets nyföretagare och Årets Lundaköpman.

2017-05-02

​Lundaförslaget öppet för förslag

Den nya e-tjänsten Lundaförslaget är igång. Nu kan medborgare smidigt lämna förbättringsförslag på den verksamhet som kommunen har ansvar för.

2017-04-28

​Konferens om miljöläget i Lund

Välkommen till en presentation av miljöredovisningen 2016. Många är anmälda till miljölägesdagen i Lund, vilket visar att intresset för miljö- och klimatfrågor är stor.

2017-04-27

​Ny vision för Lund

Lund skapar framtiden med kunskap, innovation och öppenhet. Så låter huvudbudskapet i Lunds nya vision. Det beslutade kommunfullmäktige under torsdagskvällen.

2017-04-27

​Nya områden förbereds för spårväg

Tisdagen den 2 maj inleds vägarbeten på St Laurentiigatan och Getingevägen. Samtidigt öppnar Kungs Oscars väg åter för trafik.

2017-04-27

Vilka tilldelas årets näringslivspriser i Lund?

Den 3 maj avslöjas årets näringslivspristagare i Lund. Hjärtligt välkommen till prisutdelningen klockan 13 i Knutsalen.

2017-04-26

Rekordmånga unga i Lund vill starta eget på sommarlovet

I entreprenörsstaden Lund är det i år rekordmånga unga som vill starta eget på sommarlovet. Till de 25 platserna i Sommarlovsentreprenör sökte cirka 190 gymnasieungdomar. Aldrig har så många velat prova sina idéer. I år siktar Lund på att lära unga att förverkliga idéer som gör skillnad. En annan nyhet är att tio av platserna är reserverade för unga som vill jobba med kultur.

2017-04-25

Pressinbjudan: inför valborg i Stadsparken

Vi berättar om förberedelserna inför 30 april i Stadsparken, både den spontana picknicken och kvällens traditionella firande.

2017-04-20

Möjlighet till ny förskola och fler bostäder i centrala Lund

Bättre utemiljö för barnen på en ny förskola och så småningom även fler bostäder och affärslokaler. Det blir resultatet av det inriktningsbeslut som byggnadsnämnden fattat om kvarteren väster om Grynmalaregatan.

2017-04-19

Litteralund inleds på stora världsbokdagen

Tjugofem författare och tio illustratörer kommer till Lund mot slutet av veckan för att medverka i Litteralund, Sveriges största festival för barn- och ungdomslitteratur som Lunds kommun arrangerar för tolfte gången. Det blir en hel veckas program för både vuxna och barn med start nu på söndag som passande nog också är stora världsbokdagen.

2017-04-18

Dansare från 6 till 19 år tar plats i Dansgallerian på Lunds Stadsteater till helgen.

Kulturskolan Lunds danselever tar till helgen plats på Lunds Stadsteater för att framföra ”Dansgallerian”. I föreställningen dansar kunder och butiksägare. På natten får varorna liv och nattvakten drömmer om att bli konsertpianist....

2017-04-18

​Dansens dag firas med dans på Domkyrkoplatsen

För åttonde året i rad arrangerar Skånes danskollegium en Dansens dagturné där Lund är tredje och sista stoppet. Två korta koreografier framförs på Domkyrkoplatsen klockan 14.00 på lördag 22 april. Medverkar gör också danselever från Kulturskolan Lund och från Lunds dans- och musikalgymnasium.

2017-04-13

Föräldrachatt kring droger, alkohol och ungas valborgsfirande i Lund

En chatt för engagerade vuxna där tips, råd och tankeutbyte kring ungas användning av droger och alkohol. Det öppnar nu föreningen Förebild, Lunds fältgrupp och polisen i Lund inför valborgshelgen och våren i Lund. Chatten pågår mellan klockan 11.30-13.30, onsdagen den 26 april.

2017-04-13

Samarbete gör det enklare att hyra ut sin bostad till nyanlända i Lund

Nu ska det bli lättare att få hjälp att hyra ut sin privatbostad till nyanlända i Lund. Genom ett samarbete mellan Lunds kommun och Eos Cares lanseras i dag hemsidan www.lundauppropet.se där privatpersoner som vill hyra ut enkelt kan anmäla sitt intresse.

2017-04-11

​Kultur- och fritidsförvaltningen fördelar 208 000 kronor till insatser för flyktingar

Ett standup-nätverk för nyanlända, en utställning om vad som format Lund och hur vi alla är med och formar framtiden, en föreställning om drömmar, sommaraktiviteter för ensamkommande, musikprojekt för nyanlända familjer med små barn, språkcafé och ett hantverks- och textilprojekt är de projekt som beviljats bidrag.

2017-04-08

Lunds kommun hedrar offren efter attentatet i Stockholm den 7 april

Attacken i Stockholm berör hela landet. I dag har Lunds kommun flaggat på halv stång för att hedra offren för gårdagens dåd. På måndag kommer en kondoleansbok att finnas i Kristallens reception, och klockan 12 deltar kommunen i den av regeringen utlysta tysta minut.

2017-04-07

Skolbibliotek i världsklass 2017

​2017 tar sex skolor i Lund hem utmärkelsen Skolbibliotek i världsklass: Backaskolan, Fäladsgården, Fäladsskolan, Katedralskolan, Polhemsskolan och Spyken.

2017-04-04

Music Camp, Dans/musikalkollo och Kulturkollo. Aktiviteter för unga är på gång i Lund till sommaren.

Till sommaren anordnas Music Camp, Dans/musikalkollo samt Kulturkollo för ungdomar i åldrarna 10-16. Här får man chansen att spela i band, lära sig fotografera, djupdyka i Street Art och mycket mer.

2017-03-29

​Ny vision föreslås för Lunds kommun

Lund skapar framtiden med kunskap, innovation och öppenhet. Så kan Lunds kommuns nya vision komma att lyda. Förslaget ska tas upp i kommunstyrelsen under april och därefter i kommunfullmäktige.

2017-03-28

Universitetet firas med blommor och Nygatan blir blomstergata

Lunds kommun hyllar Lunds Universitet 350 år med ett blomsterprogram som inspirerats av universitetets grafiska profil och den studentikosa världen. Årets nyhet för VÅR stad är ett samarbete med fastighetsägarna på Nygatan där vi gemensamt skapar en blomstergata.

2017-03-27

Lunds Stadsorkester gästas av dirigenten Marie Rosenmir

Till helgen gästas Lunds Stadsorkester av dirigenten Marie Rosenmir, en svensk dirigent som bl.a. har kunnat ses dirigera orkestern vid Nobelprisceremonin 2016. På söndag kommer hon att dirigera musik av Beethoven, Nielsen och Sibelius.

2017-03-27

Internationellt besök på Nyvångskolan i Dalby

Nyvångskolan i Dalby är 27-31 mars värd för ett europeiskt utbytesprogram. Skolan får besök av 30 elever i åldern 14-18 år från Bulgarien, Italien och Spanien.

2017-03-24

Öppet hus på Stenkrossen 29 mars

Onsdagen den 29 mars är det öppet hus på Stenkrossen i Lund. Välkommen att uppleva alla spännande projekt och processer inom konst, kultur och innovation som pågår i lokalerna på Kastanjegatan 13!

2017-03-24

Musikkrocken 2017 på Café Vipan

För första gången i historien håller eleverna på gymnasiesärskolan på Vipan tillsammans med daglig verksamhet i Lund: Diabasen och Mitt i musiken, en galakonsert. Lördagen 23 mars kl.15.00 är alla välkomna för att lyssna på Musikkrocken på Café Vipan

2017-03-24

Lund-Hässleholm nästa sträcka i höghastighetssystemet

Infrastrukturminister Anna Johansson (S) presenterade i dag regeringens direktiv till åtgärdsplanering och kommande satsningar inom infrastruktur. Det gjordes på en pressträff i Lund. - Det är väldigt roligt att här idag kunna berätta att nästa sträcka i ett tänkt höghastighetssystem är Lund – Hässleholm, säger Anna Johansson.

2017-03-24

Nya stadsdelar behöver namn, nu börjar utmaningen

Inom några år kommer två nya stadsdelar utvecklas och få ny form: området runt Öresundsvägen och området intill den nya pågatågsstationen i sydvästra Lund. Nu kan alla som vill föreslå namn till de nya stadsdelarna. Namnutmaningen börjar idag fredag och är igång till och med påsk.

2017-03-23

Sex nya bostadshus och mer liv vid LTH

Nu blir det möjligt att bygga ett tätare och mer levande campus vid LTH. Byggnadsnämnden har beslutat att gå vidare med ett förslag som innebär fler bostäder men också butiker, kontor eller restauranger i ett område väster om LTH-parken.

2017-03-23

Centrala Lund blir testplats för sensorer och digitala uppfinningar

Future by Lund, Lunds kommun och Lunds Tekniska Högskola (LTH) startar nu ett fritt och öppet nätverk som ger möjlighet att prova sensorer och digitala lösningar i stadsmiljö som kan leda till innovationer och utveckling i staden. Projektet bygger på s k LoRa-standard som gör att man enkelt och med få basstationer kan täcka stora ytor samt möjliggör kommunikation med trådlösa sensorer i staden.

2017-03-22

​”Världen i Lund” – en dag för seniorer och anhöriga från hela världen

Svärdkonst, capoeira och sambarytmer! Den 25 mars bjuds det på intryck från hela världen när Lunds kommun och ABF anordnar en dag för seniorer och anhöriga från hela världen.

2017-03-22

Bäcken i byn - nytt naturvårdsprojekt i Södra Sandby

Lunds kommun har fått statligt bidrag från Länsstyrelsen (LONA-bidrag) för att driva ett naturvårdsprojekt i Södra Sandby.

2017-03-22

We Have a Dream - vernissage på ComUng

Under mars månade pågår ett spännande samarbete mellan ComUng och Lundafotografen Albert Wiking, som just nu är aktuell med utställningen We Have A Dream - om mänskliga rättigheter, mod och drömmar.

2017-03-21

​När rymden kom till Lund

Den internationella rymdkonferensen invigdes på måndagskvällen i Lunds konsthall. Ett sjuttiotal representanter från 13 länder har samlats i Lund för att se hur rymdteknik kan användas till innovativa lösningar på jorden.

2017-03-20

Pink Floyds ”The Wall” spelas i Stadshallen av elever från Kulturskolan och Lars-Erik Larssongymnasiet.

Musiken från Pink Floyds skiva ”The Wall” spelas i en version för band, kör och symfoniorkester i Lunds Stadshall 23 och 24 mars. Uppsättningen är ett samarbete mellan Kulturskolan Lund och Lars-Erik Larssongymnasiet.

2017-03-17

Vår i naturum Skrylle - och början på ett nytt rekordår?

Lördag 18 mars startar naturum Skrylles vårsäsong med ett program fullt av aktiviteter, om och i naturen.

2017-03-16

Nu har Kulturskolans helgskola kommit igång

65 barn deltar i de fem olika kurser som spänner från form och design till rockband. Såväl Lindebergska skolan som Stenkrossen sjuder nu av liv på helgerna.

2017-03-14

Flytt av Clemenstorgets träd framflyttad till v. 12

Flytten av de åtta träden från Clemenstorget till Brunnshög, med planerad uppstart nu på onsdag, är framflyttad till måndag nästa vecka.

2017-03-13

Sällsynt spindeldjur återfunnet i Stadsparken

Det dröjde 20 år innan vi kunde bekräfta att hålträdsklokryparen, en avlägsen släkting till skorpionen, finns kvar i Stadsparken. Fyndet gjordes vid en insektsinventering hösten 2016 då ett exemplar hittades i en av parkens ihåliga tysklönnar.