Pressmeddelanden

2018-01-18

Nya varierande kontorsbyggnader vid Edison park

En ny detaljplan skickas nu ut på samråd av byggnadsnämnden. Den möjliggör kontorsbyggnader med cirka 800-1000 nya arbetsplatser och innehåller även möjlighet till service som restaurang eller fik. Det är Castellum AB som önskar förtäta inom sin fastighet i norra delen av Ideonområdet.

2018-01-18

Höga besökssiffror på Lunds konsthall

Vi har med stor glädje sammanställt de höga besökssiffrorna på Lunds konsthall under 2017. Totalt har 93 083 besökare sett våra utställningar under året som gått. Ta gärna del av våra recensioner och omnämnande i press och media. Missa inte chansen att se den välbesökta och kritikerrosade utställningen med Vassil Simittchiev, som visas fram till söndagen den 4 februari 2018.

2018-01-12

​Kulturåret i Lund slår rekord

Glädjande nog kan vi konstatera att det under 2017 slogs publikrekord på ett antal etablerade kulturarenor i Lund. Kino, Lunds Teaterförening och Lunds konsthall visar alla upp fina siffror när 2017 summeras.

2018-01-11

Naturvetarmässa för inspiration på Polhemskolan

För sjunde året i rad arrangeras en naturvetarmässa på Polhemskolan. Naturvetarmässan hålls i morgon, den 12 januari, kl. 08.15-11.00. Åhörare är samtliga elever i årskurs 2 på NA. Alla besökare är välkomna till Polhemskolans Aula.

2018-01-10

Inbjudan: Biljettbyrån och Lund Tourist Centers nya lokaler invigs

Biljettbyrån och Lund Tourist Center börjar det nya året med en flytt till nyrenoverade lokaler i den gamla stationsbyggnaden vid Lund C. Den 15 januari öppnas dörrarna för första gången och dagen firas med musik, bubbel och erbjudanden.

2018-01-09

Pressträff för Vinterlund del 2: Vinterkupolen på Stortorget

Välkommen på pressträff den 11 januari kl 10.00 i Vinterkupolen på Stortorget. Vi presenterar programmet för kupolen som startar den 13 januari. Flera av aktörerna som har aktiviteter under Vinterlund finns på plats för att berätta vad som händer hos dem i januari och februari.

2017-12-21

Nytt avtal i Lund ger möjlighet till fler lediga dagar

Från och med nästa kommer många medarbetare i Lunds kommun att erbjudas att byta semestertillägget – det lönetillägg de får i samband med semestern – mot fem eller sex extra lediga dagar. Arbetsgivaren och de fackliga organisationerna har skrivit ett lokalt kollektivavtal.

2017-12-20

Skissernas Museum får Lunds stadsbyggnadspris

Lunds stadsbyggnadspris 2017 tilldelas arkitekterna Jonas Elding och Johan Oscarson för tillbyggnaden av Skissernas Museum.

2017-12-15

Pressinbjudan: Nu delar vi ut Lunds stadsbyggnadspris 2017

​Välkommen att vara med när Lunds Stadsbyggnadspris 2017 delas ut. Priset delas ut i samband med kommunfullmäktiges sammanträde onsdagen den 20 december, kl 17.00 i stadshallen i Lund. Direkt efter utdelningen har pressen möjlighet att intervjua såväl pristagarna som delar av juryn.

2017-12-14

Ett steg närmare en ny på- och avfart

Ikväll beslutade byggnadsnämnden om samråd för detaljplanen som möjliggör en ny på- och avfart vid Ideon och Medicon Village. Den kommer framförallt att avlasta Trafikplats Norra med koppling till Scheelevägen inne på området. Kommun gör flera satsningar för hållbara transporter där spårvägen är en central del men ser samtidigt behov av en ny på- och avfart för att klara utbyggnaden av området.

2017-12-14

Nu blir det möjligt med en ny skola i Dalby

En ny skola för över 400 elever och en idrottshall kan bli verklighet i Dalby. Byggnadsnämnden har beslutat att förslaget till detaljplan för ett område i södra Dalby ska gå vidare till samråd.

2017-12-13

Markanvisningstävlingen för Lunds östra stadsentré är avgjord

Tekniska nämnden har beslutat om att utse bidraget ”Lundaportens trädgårdsstad” till vinnare av markanvisningstävlingen för fastigheten Pilgrimen 2 i Södra Råbylund

2017-12-13

Lunds grundskolor klättrar i SKL:s rankning

​ Grundskolorna i Lunds kommun håller hög kvalitet och får genomgående goda resultat. Det visar den jämförelse som SKL, Sveriges kommuner och landsting, gjort av samtliga kommuner i Sverige.

2017-12-07

Beslut i miljönämnden: Kemikalieplan i Lunds kommun godkänd

LundaKem. Det är namnet på Lunds kommuns föreslagna kemikalieplan. I dag godkände miljönämnden LundaKem, som nu går ut på remiss. Kemikalieplanen LundaKem är ett verktyg med en åtgärdsplan som effektiviserar arbetet med att minska kemikaliebelastningen i kommunen och bidrar till att nå uppsatta mål i LundaEko.

2017-12-07

Pressinbjudan: Separatutställning med Vassil Simittchiev på Lunds konsthall

Vassil Simittchiev Lunds konsthall har den stora glädjen att presentera en separatutställning med Vassil Simittchiev (född 1938 i Bulgarien) Pressvisning fredagen den 15 december kl. 12 Vernissage fredagen den 15 december kl. 18–20

2017-12-07

Polhemskolan firar Nobeldagen

Den 8 december kommer Nobeldagen att uppmärksammas på Polhemskolan för första gången. Dagen ägnas åt tävlingar, utställningar, utdelning av Berzeliusstipendier och en kemiföreställning. Förmiddagen avslutas med en festlig meny.

2017-12-06

Dags att önska skola inför hösten 2018

Det är dags att välja skola för de barn som ska börja förskoleklass till hösten i Lunds kommun. Föräldrar och vårdnadshavare behöver aktivt välja skola och det gör de genom en e-tjänst som är öppen från nu till 31 januari 2018. Nytt från och med nästa läsår är att det blir obligatoriskt för alla barn att gå i förskoleklass.

2017-11-28

Lunds kommundirektör går vidare till nytt uppdrag

Efter fem år som kommundirektör i Lund, går Anette Henriksson vidare till en ny tjänst inom fastighetsbranschen. Anette Henriksson har rekryterats av Locum AB och tillträder som bolagets vd under mars/april.

2017-11-25

RådRum Lund vinnare av 2017 års Integrationspris

​RådRum Lund skapar engagemang och främjar inkludering i Lund. Därför vinner de också årets Integrationspris, som delades ut i dag av Lunds kommun.

2017-11-24

Ungdomspolitiken i Lund utbildar unga ledare

Under 2017 har Ungdomspolitiken i Lund drivit en Ledarskapsutbildning för unga vuxna med funktionsvariationer, kom och ta del av vad vi skapat! Den 27/11 kl. 17.00 inviger vi vår utställning på Stadsbiblioteket i Lund. Utställningen hänger till och med den 10/12.

2017-11-21

Förslag på ny handel och bostäder vid Mårtenstorget

Tre arkitektkontor hur nu lämnat sina förslag på hur kvarteret Galten i centrala Lund kan utvecklas. På olika sätt visar de hur man kan stärka stadskärnans identitet och attraktionskraft samtidigt som man skapar ramar för modernt, urbant liv med både handel och bostäder.

2017-11-21

​Internationella frivilligdagen firas i Lund

Den 25 november firar Lunds kommun internationella frivilligdagen i Stadshallen. Ett 20-tal föreningar kommer att vara på plats och allmänheten hälsas välkommen för att få höra mer om frivilligas engagemang.

2017-11-21

Pressinbjudan: årets integrationspris i Lunds kommun

Vem vinner årets integrationspris i Lund? Det avslöjas på lördag den 25 november, under Lund Integration Fair på EOS-hallen. Priset delas årligen ut i syfte att uppmuntra insatser som främjar ökad integration. Vinnare kan vara företag, organisationer, förvaltningar, nätverk eller föreningar i Lunds kommun.

2017-11-20

Överenskommelse om nytt mötesforum i Lund klar

Ett nytt mötesforum på den nuvarande tingsrättstomten vid centralstationen planeras i Lund. I dag fattades beslut om en överenskommelse för det fortsatta projektet. Det är Lunds kommun och Hemsö Fastighets AB som i nära samarbete med Lunds universitet nu ska arbeta med att ta fram en preciserad beskrivning av innehåll, verksamhet och omfattning.

2017-11-17

Ombyggnationen av Bantorget i Lund startar

På måndag 20 november etablerar sig ett nytt anläggningsprojekt i Lund. Ombyggnationen av Bantorget är en satsning med mer än en målsättning; dels kommer Bantorget att lyftas som stadens entré till stadskärnan från Lund C, dels ska ombyggnationen vara ett bidrag till stadslivet i centrum.

2017-11-16

540 nya bostäder på Södra Råbylund

Ikväll beslutade byggnadsnämnden att en ny detaljplan på Södra Råbylund ska ut på samråd. Utbyggnaden av området är i full gång och detta är den tredje etappen i områdets utveckling. – Södra Råbylund är unikt i staden med närheten till både Råbysjön och lundaslätten. Vi är glada att möjliggöra fler bostäder i ett så attraktivt läge i Lund, säger Björn Abelson (S), byggnadsnämndens ordförande.

2017-11-16

Nu kan elever söka till Hedda Anderssongymnasiet

Lunds kommun har länge planerat att utöka gymnasieorganisationen med en ny gymnasieskola: Hedda Anderssongymnasiet. Utbildningsnämnden har nu beslutat att starta skolan redan höstterminen 2018. Skolan kommer erbjuda ekonomiprogrammet och teknikprogrammet.

2017-11-16

Arkitekter bygger unika radhus i Brunnshög

​Fyra radhuslängor, sammanlagt 28 radhus, alla med eget unikt utseende och uttryck, och det ska vara arkitekter som är byggaktörer och fastighetsutvecklare. Det var den annorlunda utgångspunkten för sommarens markanvisningstävling i Brunnshög, som nu avgjorts.

2017-11-14

Nytänkande skolprojekt i Södra Sandby uppmärksammans idag på Kvalitetsmässan

Den 14 november talar specialpedagog Heléne Slivka från Uggleskolan i Södra Sandby på Kvalitetsmässan i Göteborg om skolans projekt Från lokal till lärmiljö. Syftet med projektet har varit att skapa en fysisk miljö som är bättre anpassad för elever med neuropsykologiska funktionshinder.

2017-11-14

Flöjtisten Göran Marcusson spelar i Lund 18 & 19 november

I helgen gästas Lund av den internationellt verksamme flöjtisten Göran Marcusson som kommer att framträda med Lunds Stadsorkester på två konserter. En familjekonsert på lördagen och en symfonikonsert på söndagen.

2017-11-10

Lundasamarbete bakom realiserandet av unik energiinnovation - ectogrid

I veckan har E.ON presenterat sin nya energilösning ectogrid och avslöjade samtidigt att världens första ectogridanläggning ska byggas på Medicon Villages område i Lund. Det var i Lunds kommuns innovationsplattform Future bu Lund som samarbetet startade.

2017-11-08

​Välkommen på pressträff för Vinterlund

Hör projektledare Åsa Jensen och flera av de medverkande aktörerna berätta om årets upplägg och program för Vinterlund, som drar igång med traditionsenlig grantändning 1 december och sedan pågår till alla hjärtans dag 14 februari. Tid: Torsdag 9 november kl. 10.00 Plats: Stortorget, Lund

2017-11-07

Kulturmiljön - en viktig del stadsutvecklingen

Kulturmiljöprogrammet som är uppdelat i sju rapporter och en sammanfattning, lyfter fram historiska samband och värden i kommunen. Hela programmet är nu tillgängligt för alla intresserade, via bibliotek och på lund.se. – Programmet används som underlag i stadsplanering och bygglovhantering men jag hoppas att det även kan inspirera till besök i kulturmiljöerna, säger Henrik Borg, stadsantikvarie.

2017-11-02

Fler bostäder på Norra Fäladen

Idag gav byggnadsnämndens arbetsutskott stadsbyggnadskontoret uppdrag om planändring för att ge möjlighet för fler bostäder på Norra Fäladen. Syftet är att utöver bostadsbebyggelse möjliggöra för centrumverksamheter. - Området som länge varit outnyttjat kommer att få liv och rörelse och ett brett och stort bostadsutbud, säger Björn Abelson (S), ordförande i byggnadsnämnden.

2017-11-01

Privata intressenter ges möjlighet att påverka den framtida Stadshallen i Lund

Kommunstyrelsen beslöt på onsdagen att gå vidare med planerna på att renovera och utveckla Stadshallen, vilket bland annat innebär att det ska genomföras en "marknadsdialog" för att undersöka intresset från privata intressenter att vara med och utveckla kvarteret.

2017-11-01

Turistbyrån och biljettbyrån får ny adress

​Turistbyrån och Biljettbyrån flyttar i början av 2018 från Stortorget till nyrenoverade lokaler i den gamla stationsbyggnaden vid Lund C.

2017-10-24

​​Turister prisar service och värdskap i Lund

För fjärde året i rad har turister och besökare i Lund kunnat ge en extra uppskattning till servicepersonal som de tyckt gett dem utmärkt service. Nu presenteras årets vinnare.

2017-10-24

Höstlovsaktiviteter i Lund 28 oktober – 5 november

Under höstlovet som nu står för dörren arrangerar många aktörer i Lund extra aktiviteter och program. Lunds kommun har sammanställt allt på sidan lund.se/lovilund.

2017-10-24

Pressträff: Vad innebär Överenskommelsen för Lunds kommun?

​Lunds kommun vill bli bättre på att tillvarata kommunens rika föreningsliv. Press och media hälsas välkomna på söndag inför den första workshopen om Lunds Överenskommelse. På plats finns företrädare för ideell sektor och Lunds kommun. Runt om i landet tecknas lokala Överenskommelser mellan kommuner och idéburna sektorn Syftet: att utveckla samarbetet mellan kommunen och den idéburna sektorn

2017-10-19

Nästan 1000 nya bostäder i Brunnshög

Byggnadsnämnden har under torsdagen antagit två stora detaljplaner på Brunnshög. Planerna gör det möjligt att bygga både bostäder, kontor och service.

2017-10-19

Veberöd växer med mer verksamhetsmark och nytt äldreboende

I norra Veberöd kan det nu bli möjligt med både ny mark för företagande och ett nytt äldreboende. Under torsdagen beslutade byggnadsnämnden att gå vidare på samråd med ett förslag till detaljplan.

2017-10-19

Västerbro växer inifrån

Västra Lund ska bli tät, blandade stad. Det vill byggnadsnämnden och godkänner den fördjupade översiktsplanen för Öresundsvägen (Västerbro) för vidare beslut av kommunstyrelsen och kommunfullmäktige.

2017-10-19

Bästa Biennalen på Lunds konsthall!

Bästa Biennalen på Lunds konsthall! Bästa Biennalen är en återkommande konstbiennal för hela familjen. Biennalen vänder sig till barn, unga och vuxna som tillsammans ges möjlighet att möta konst. Bästa Biennalen är även en plattform där konstnärer och konstinstitutioner experimenterar och hittar nya sätt att möta sin publik.

2017-10-18

​Bästa Biennalen Lund: skapande workshopar för alla åldrar

Inför och under höstlovet går flera kulturinstitutioner i Lund samman inom ramen för den regionala konstbiennalen Bästa Biennalen, för att erbjuda ett brett och normbrytande aktivitetsutbud för barn, unga och familj 22 okt-5 nov. Kulturskolan Lund, Stenkrossen, Lunds konsthall, Lunds stadsbibliotek, Skissernas Museum, Konsthantverkscentrum och Lilla Teatern är de som medverkar till programmet.

2017-10-17

Bredgatan vid Allhelgonakyrkan stängs för allmän biltrafik

På tisdag den 24 oktober startar en vidare etapp av spårvägen på Bredgatan, vid Allhelgonakyrkan. Djupa schakt ska öppnas för att flytta och bygga om ledningar för fjärrvärme och vatten. Ledningarna ligger under körbanan och det innebär att vi måste stänga för allmän biltrafik under byggtiden. Avstängningen gäller fram till februari, 2018.

2017-10-16

Jytte Lindborg blir ny skoldirektör i Lund

Jytte Lindborg blir Lunds kommuns nya skoldirektör. Det beslutade en enhällig kommunstyrelse under måndagsmorgonen, den 16 oktober.

2017-10-13

Katedralskolan står som värd för den första Skånska skolutvecklingskonferensen

Den 14 oktober hålls Lärarnas Skolutvecklingskonferens i Skåne, en skolutvecklingskonferens av och med forskningsintresserade lärare. Konferensen är ett samarbete mellan Kommunförbundet Skåne, ViS- Vetenskap i Skolan och Utbildningsförvaltningen i Lund. Konferensen hålls på Katedralskolan i Lund.

2017-10-11

Första rälsen på plats för Lunds spårväg

Idag monterades första rälsen på den förberedda spårbädden i Brunnshögsgatan. Nu återstår det att finjustera avståndet mellan rälerna, svetsa samman och gjuta betongbalkar under dem. Att bygga spår är ett precisionsarbete som kommer att pågå under ca ett års tid på olika platser längs med spårvägslinjen.

2017-10-10

Påminnelse: Montering av första rälsen för Lunds spårväg

Onsdagen den 11 oktober är det dags att montera den första rälsen för spårvägen i Lund. Spårvägsbygget har pågått sedan mars i år och hittills har vi arbetat med att lägga om ledningar i marken och gjort grundläggning för spåret. Nu har vi kommit till nästa milstolpe – montering av själva spåret. Media hälsas välkomna att närvara då första rälsen monteras i Brunnshögsgatan, i Södra Brunnshög.

2017-10-06

Skåneveckan för psykisk hälsa 9-15 oktober 2017

Skåneveckan för psykisk hälsa är en vecka för ökad kunskap och samtal kring psykisk hälsa. Psykisk hälsa handlar bland annat om att människor upplever sin tillvaro som meningsfull, att de kan använda sina resurser väl, att de kan vara delaktiga i samhället och att de har förmåga att hantera livets vanliga motgångar. I hela Skåne arrangeras seminarier, kulturarrangemang och mötesplatser.

2017-10-05

Nu monteras första rälsen för spårvägen i Lund

Onsdagen den 11 oktober är det dags att montera den första rälsen för spårvägen i Lund. Spårvägsbygget har pågått sedan mars i år och hittills har vi arbetat med att lägga om ledningar i marken och gjort grundläggning för spåret. Nu har vi kommit till nästa milstolpe – montering av själva spåret. Media hälsas välkomna att närvara då första rälsen monteras i Brunnshögsgatan, i Södra Brunnshög.

2017-10-04

Högtidlig invigning av Brunnshög

Idag invigdes Lunds nyaste och smartaste stadsdel. Första spadtaget tog Didrik, 6 år, tillsammans med förerträdare för kommunen och byggherrar. Omringad av grävskopor och till ljudet av studentorkestern Bleckhornen hälsade Lundaprofilen Johan Wester välkommen till invigningen av byggandet av Brunnshög.

2017-10-03

PÅMINNELSE Första spadtaget Brunnshög

Äntligen är det dags att sätta spaden i jorden i södra Brunnshög. Välkommen imorgon, den 4 oktober, klockan 11, då det som blir Lunds nyaste och smartaste stadsdel invigs.

2017-10-02

Japanskt innovationsbesök till Lund

Den 3 oktober kommer en japansk delegation till Lund för att studera koncept för samhällsinnovation. Tillsammans med Lund vill man kunna utveckla platser inte bara som ”smarta” utan även som ”visa” innovationsmiljöer. Under dagen kommer deltagarna medverka i en workshop som syftar till att hitta lösningar för Lund och som kommer att användas i Lunds arbete med att locka talang och kapital.

2017-09-28

​Anhöriga i centrum för en dag

På nationella anhörigdagen, fredagen den 6 oktober bjuder Anhörigcenter, Lunds kommun tillsammans med Parkinson förbundet Skåne in till en dag med fokus på anhöriga till personer med olika sjukdomstillstånd eller funktionsnedsättningar.

2017-09-27

Första spadtaget i södra Brunnshög

​Onsdagen den 4 oktober kl 11.00 inviger vi det som blir Lunds nyaste och smartaste stadsdel. Äntligen är det dags att sätta spaden i jorden i södra Brunnshög.

2017-09-27

Vuxenlärare i centrum på konferens

Lund står som värd för konferens om vuxenläraren och innovation 27-28 september. Hur skapar vi den bästa kompetensutvecklingen för nordiska vuxenlärare? Vilka kompetenser behöver vi? Det är frågor som kommer tas upp på konferensen.

2017-09-26

Ungdomsjournalister undersöker Hållbara Lund

Onsdag 27 september samlas nästan 600 elever i Stadshallen i Lund för en inspirationsdag kring Agenda 2030 som också är starten för projektet Ungdomsjournalister undersöker Hållbara Lund

2017-09-26

Skolgårdsprojekt för god hälsa och integration på Polhemskolan

Den 28 september kl. 12.00–12.30 invigs Polhemskolans nya Multiarena som ingår i skolans skolgårdsprojekt. Multiarenan är ett hälso- och integrationsprojekt och ger möjligheter att kunna bedriva rastaktiviteter och idrottslektioner utomhus.

2017-09-26

​Nyvångskolan fyller 50 år

Nyvångskolan i Dalby fyller 50 år och firas genom en ”tillsammansdag” den 28 september för skolans 850 elever och 120 medarbetare. Med hjälp av hejaramsor, hinderbanor och stafetter, blir vi-känslan på skolan ännu starkare.

2017-09-26

​Förbättrat företagsklimat i fokus

Lunds kommun klättrar två placeringar, jämfört med föregående år, i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet, som presenterades idag. De lokala företagen efterfrågar bland annat mer dialog med kommunen, bättre förståelse för företagarnas villkor och snabbare handläggning av tillståndsärenden. Nu intensifierar kommunen sitt arbete med att att förbättra företagsklimatet.

2017-09-22

Dags för samråd kring Lunds framtid

Hur vill lundaborna bo, verka och leva i Lund i framtiden? Den och många andra frågor hoppas Lunds kommun får svar på i den dialog som inleds nästa vecka. Byggnadsnämnden beslutade igår att det är dags för samråd på förslaget till ny översiktsplan.

2017-09-21

Arbetet med Lunds centralstationsområde ytterligare ett steg mot förverkligade

Nu går arbetet med att omvandla området runt Lunds centralstation in i en ny fas. Idag har byggnadsnämnden beslutat att stadsbyggnadskontoret ska ta fram fyra nya detaljplaner som gör det möjligt att bygga om och förändra en av Lunds viktigaste platser.

2017-09-21

Skördefest i Stadsparken

Helgens skördefest i Stadsparken inleds på lördag 23:e september med en skottkärreparad från Stortorget. Årets skördefest är större än någonsin, närmare hundra medverkande erbjuder ekologiska och närodlade produkter, odlingstips, musik och teater både lördag och söndag

2017-09-21

Lunds sensornätverk kan bli årets digitala projekt

Lunds IoT-projekt är i final i CIO Awards och har chansen att bli valt till ”Årets digitala projekt”! IoT-projektet drivs av Lunds kommun genom Future by Lund tillsammans med LTH, RISE, Sensefarm och Sensative. I projektet har deltagarna skapat ett öppet IoT-nätverk i Lund i LoRa-teknik vilket företag, organisationer och privatpersoner kan använda gratis i ett prekommersiellt skede.

2017-09-20

Tävlingen vid Råbysjön avgjord – vinnande bostadsprojekt utsett!

Variation, karaktär och ett lågmält anslag. Det är en del av motiveringen när juryn föreslog Slättö Projektutveckling och arkitektkontoret C.F Møller som vinnare i markanvisningstävlingen för kvarteret Najaden 1.

2017-09-20

Lunds konsthall: Simryn Gill. Världen öppnar sig

Simryn Gill: Världen öppnar sig ​Lunds konsthall, 30 september – 3 december 2017 Pressvisning fredagen den 29 september kl. 12 ​Vernissage fredagen den 29 september kl. 18–20

2017-09-19

Lunds nya gymnasieskola döps efter Skånes första kvinnliga student

Utbildningsnämnden har beslutat att Lunds nya gymnasieskola får namnet Hedda Anderssongymnasiet. Hedda Andersson var den första kvinna som tog studentexamen i Skåne och Sveriges andra kvinnliga läkare.

2017-09-19

Omfattande förändringar i trafiken vid Universitetssjukhuset i Lund

Den 24 september påbörjas en ny byggetapp av spårvägen vid Skånes universitetssjukhus. Det påverkar infartsvägar till och från sjukhuset, förbifartstrafiken på Getingevägen samt hållplatsläget för sjukhusterminalen.

2017-09-18

Nytt digitalt verktyg för skolors arbete med värdegrundsfrågor

Den 18:e september lanseras Lunds skolors Värdegrundsportal – ett nytt digitalt stöd för pedagoger och skolpersonal i Lunds kommun. Den webbaserade portalen kommer att innehålla inspiration, nyheter och tips på material att använda i undervisningen.

2017-09-14

Kunskapsstråket är nominerat till årets Planpris

Kunskapsstråket är nominerat till Sveriges Arkitekters Planpris 2017. Stråket har en unik koncentration av vetenskap, forskning och innovativa företag samlat i ett brett område från Lunds innerstad till Brunnshög och de nya forskningsanläggningarna. Det är Lunds kommuns visionära, långsiktiga och systematiska arbete inom Kunskapsstråket som nu uppmärksammas.

2017-09-13

Näringslivet flyttar ut på gatan under Trafikantveckan i Lund

Måndagen 18:e september möbleras Klostergatan och Stora Gråbrödersgatan i Lund om. Nitton parkeringsplatser töms på bilar och blir gröna oaser och affärerna flyttar ut på gatan. Trafikantveckan - som förra året i Lund gick under namnet Framtidsgatan - är ett europeiskt event som syftar till att visa hur staden kan användas när inte bilarna tar så mycket plats.

2017-09-13

Barnahus Mellersta Skåne fyller 10 år – firas med seminarier och nationell nätverksträff i Lund

Barnahus Mellersta Skåne tioårsjubilerar, och det firar vi med en seminariedag och en nätverksträff. Pressen är välkommen att delta.

2017-09-12

Boksläpp och filmvisning: Contested Histories from El Complejo

Boksläpp och filmvisning: Contested Histories from El Complejo Lunds konsthall torsdag 14 september kl 18-20.30 Konstnärerna Hans Carlsson och Claudia del Fierro, samt doktoranden Julia Willén släpper boken Contested Histories From El Complejo: An Anthology .

2017-09-08

​Lund laddar inför Kulturnatten

Lördagen den 16 september slår åttio kulturaktörer i Lund upp sina dörrar för att bjuda Lundabor och tillresta på nära 400 programpunkter från klockan nio på morgonen till tre på natten.

2017-09-07

Lund får miljonstöd till IoT-projekt

Vinnova tilldelar Lunds Kommun 12 miljoner kronor för ett 3-årigt projekt inom smarta offentliga miljöer och Internet of Things. Projektet i Lund handlar om öppna testnätverk, sensorer och annan digital teknik och innefattar miljöer som är publika och som kan vara drivna av både privat och offentlig verksamhet. Projektet inkluderar flera partners bl a LU, MaH, Telia, Sony, RISE och Malmö stad.

2017-09-05

Nytt konstverk på Spyken: A Kassen, Swap, 2017

Invigning av ett nytt konstverk på Spyken, fredagen den 8 september kl 12 A Kassen, Swap, 2017 Konstnärsgruppen A Kassen har skapat ett nytt konstverk för gymnasieskolan Spyken. Kl 12 invigs konstverket av Lars Westerberg (S), ordförande för Arbetsutskottet för konst Kl 12.15 berättar A Kassen om sitt arbete med Swap

2017-09-04

Kampanj för fler jourhem och familjehem

Nu startar kommunen en kampanj för att få fler jourhem för barn och ungdomar som akut behöver någonstans att bo. Det är Familjehemsenheten på socialförvaltningen som ligger bakom kampanjen som kommer att pågå mellan den 4 och 21 september.

2017-08-31

Lunds kommun kommenterar Trafikverkets förslag på ny infrastrukturplan

Trafikverket presenterade i dag en ny nationell plan för infrastrukturen i Sverige. Lunds kommun tycker att det är glädjande att konkreta förslag på Västkustbanan görs, men ställer sig frågande till att utbyggnaden av höghastighetsjärnvägen mellan Malmö och Stockholm inte fortsätter.

2017-08-31

Pressträff: Så ser planerna ut för Vinterlund säsong 2

Nu börjar programmet för Stortorget ta form och en rad samverkansprojekt ligger i startgroparna. Välkommen att höra mer om hur planerna ser ut för Lunds kommuns vintersatsning 2017/2018. Dag: måndag 4 september Tid: 13.00 Plats: Supernova – Pipedream, Örnvägen 30

2017-08-25

Naturvårdens dag 27 augusti - bäcken i byn

Välkommen att utforska bäcken som går rakt igenom Södra Sandby på naturvårdens dag 27 augusti.

2017-08-24

Centrum och fler bostäder i Stångby

Nu är det dags för nästa steg i utbyggnaden av Stångby. Byggnadsnämnden tog ikväll beslut om samråd för en ny stor detaljplan, Stångby öster II. – Vi är stolta över planerna för Stångbys utbyggnad. Det är ett bra utnyttjande av marken med tät bebyggelse, många nya bostäder och ett centrum med service som Stångbyborna länge efterfrågat, säger Björn Abelson, (S) byggnadsnämndens ordförande.

2017-08-24

Huvudkontor till Brunnshög

En planändring ska göra det möjligt för LKF, Lund kommunala bostadsbolag, att bygga nytt och flytta sitt huvudkontor till Södra Brunnshög. I samma hus planerar man att bygga runt 50 lägenheter. Idag beslutade Lunds byggnadsnämnd att ta fram en ny detaljplan för en del av Brunnshög.

2017-08-24

​​Vilken arkitekt får uppdraget att forma Lunds nya gymnasieskola?

Lunds kommun planerar för att bygga en ny gymnasieskola. I höst bjuds arkitekter in till en tävling om vem som får uppdraget att forma den nya skolan.

2017-08-23

Fiskodling och forskningssamarbeten vann juryns hjärta

Hög miljöambition, spännande tekniksamarbeten och kluriga smart-city-lösningar. Det är vinnande koncept när juryn nu valt vilka byggaktörer som får möjlighet att köpa mark av Lunds kommun och bygga bostadshus i centrala Brunnshög.

2017-08-17

Premiär för Lilla Lund Läser

Efter förra årets succébokcirkel Lund Läser är det i höst dags för Lilla Lund Läser. Bokcirkeln vänder sig till barn mellan 10 och 12 år i Lunds kommun. Ambitionen är att inspirera till läsning och för personalen på biblioteken att komma ut och möta barnen där de vistas mest. Vilken boken är är fortfarande hemligt, men ledtrådar presenteras på sociala medier och avslöjas den 21 augusti.

2017-08-17

Ännu mer kulturskola

Efter en fantastisk sommar där Kulturskolan tillsammans med Lov i Lund och Sommarlund kunnat erbjuda sommaraktiviteter till fler barn än någonsin tidigare, fortsätter Kulturskolan Lund sin helgskola för att kunna nå de barn som står i kö eller som inte har anmält sig till Kulturskolan än. Allt detta med hjälp av medel från Statens Kulturråd

2017-08-16

Färdtjänsten i Lund direktupphandlas under nio månader

På grund av den överklagade färdtjänstupphandlingen föreslås Tekniska nämnden vid kommande möte den 23/8 besluta att en direktupphandling för perioden från den 1 oktober 2017 till den 30 juni 2018 ska genomföras med Taxi Helsingborg/Sverigetaxi

2017-08-11

​Sommarlund: Grand Finale i Stadsparken

Efter 8 veckor med över 240 programpunkter nalkas finalen. Med konserter, workshops, barnfest och en uppsjö av aktiviteter i Stadsparken avslutas Sommarlund med flaggan i topp.

2017-08-10

Plats för många nya arbetsplatser i Brunnshög

Det kan bli möjligt att bygga två nano-laboratorier och kontor i Brunnshög. Byggnadsnämndens arbetsutskott har beslutat att en ny detaljplan ska tas fram som ger plats för 600 nya arbetsplatser i Lund.

2017-08-10

Ny detaljplan på gång för Forum Medicum

En ny detaljplan ska göra det möjligt att bygga Forum Medicum, en samlad miljö för undervisning och hälsovetenskaplig forskning. Byggnadsnämndens arbetsutskott har nu beslutat att stadsbyggnadskontoret ska ta fram ett förslag på en sådan plan.

2017-08-09

​Sommarlund: singalong-bio i Genarp och Veberöd

Ta i från tårna i sånger om evig kärlek, eller gunga med och var nöjd med allt som livet ger. På torsdag och fredag 10-11 augusti blir det singalong-bio i Genarp och Veberöd.

2017-08-03

​Sommarlund: Dalby stenbrott – helgens artister

På Lundabornas begäran återvänder Sommarlund till Dalby stenbrott i helgen. uppträder gör Bossa nova- och jazzångerskan Miriam Aïda, barnoperan Draken Kjetil och det elektroniska folkbandet Garmarna.

2017-08-02

​Sommarlund: cirkuskavalkad på Stortorget

På torsdag 3 augusti kommer fyra av världens främsta gatuartister till Stortorget. I samband med uppvisningarna får publiken prova på nycirkus med hjälp av pedagoger från Kulturskolan.

2017-08-01

​Sommarlund: urpremiär - An evening with Astad

Genom ett konstnärssamtal och två föreställningar på Stenkrossen de kommande veckorna utforskar dansarna Rani Nair och Astad Deboo den moderna indiska dansens historia.

2017-07-29

​Sommarlund: opera, operajazz och barnopera

Nu fylls Sommarlunds program av skönsång. Årets Jenny Lind-stipendiat Ylva Stenberg, den prisbelönta duon Operajazz och en operaföreställning för barn i Dalby Stenbrott står på tapeten.

2017-07-26

​Sommarlund: kulturchef och musikal på allsångsfinal

Musikalartisteri, dragspel, Lunds kulturchef och mer insekter. På lördag 29 juli är det dags för den sista av de två allsångskvällarna i Stadsparken.

2017-07-24

​Sommarlund: skramla loss med SKROT

Orkestern SKROT tillverkar sina instrument av återbruksmaterial och vardagsföremål. Nu gör de Sommarlund-turné med konserter, prova-på och musiklabb.

2017-07-21

​Sommarlund: hitta hem med Maia Hirasawa

Hon har spelat med Hello Saferide, komponerat japansk filmmusik och nu äntligen hittat hem. På söndag spelar den både sprudlande och melankoliska popartisten Maia Hirasawa i Stadsparken.

2017-07-19

​Sommarlund goes allsång! kvällens gäster

Sommarlund goes allsång på lördag 22 juli i Stadsparken. Bland gästerna finns komikern Sanna Persson Halapi, etnomologen Mikael Sörensson och vokalensemblen Ladybird.