Pressmeddelanden

2017-11-17

Ombyggnationen av Bantorget i Lund startar

På måndag 20 november etablerar sig ett nytt anläggningsprojekt i Lund. Ombyggnationen av Bantorget är en satsning med mer än en målsättning; dels kommer Bantorget att lyftas som stadens entré till stadskärnan från Lund C, dels ska ombyggnationen vara ett bidrag till stadslivet i centrum.

2017-11-16

540 nya bostäder på Södra Råbylund

Ikväll beslutade byggnadsnämnden att en ny detaljplan på Södra Råbylund ska ut på samråd. Utbyggnaden av området är i full gång och detta är den tredje etappen i områdets utveckling. – Södra Råbylund är unikt i staden med närheten till både Råbysjön och lundaslätten. Vi är glada att möjliggöra fler bostäder i ett så attraktivt läge i Lund, säger Björn Abelson (S), byggnadsnämndens ordförande.

2017-11-16

Nu kan elever söka till Hedda Anderssongymnasiet

Lunds kommun har länge planerat att utöka gymnasieorganisationen med en ny gymnasieskola: Hedda Anderssongymnasiet. Utbildningsnämnden har nu beslutat att starta skolan redan höstterminen 2018. Skolan kommer erbjuda ekonomiprogrammet och teknikprogrammet.

2017-11-16

Arkitekter bygger unika radhus i Brunnshög

​Fyra radhuslängor, sammanlagt 28 radhus, alla med eget unikt utseende och uttryck, och det ska vara arkitekter som är byggaktörer och fastighetsutvecklare. Det var den annorlunda utgångspunkten för sommarens markanvisningstävling i Brunnshög, som nu avgjorts.

2017-11-14

Nytänkande skolprojekt i Södra Sandby uppmärksammans idag på Kvalitetsmässan

Den 14 november talar specialpedagog Heléne Slivka från Uggleskolan i Södra Sandby på Kvalitetsmässan i Göteborg om skolans projekt Från lokal till lärmiljö. Syftet med projektet har varit att skapa en fysisk miljö som är bättre anpassad för elever med neuropsykologiska funktionshinder.

2017-11-14

Flöjtisten Göran Marcusson spelar i Lund 18 & 19 november

I helgen gästas Lund av den internationellt verksamme flöjtisten Göran Marcusson som kommer att framträda med Lunds Stadsorkester på två konserter. En familjekonsert på lördagen och en symfonikonsert på söndagen.

2017-11-10

Lundasamarbete bakom realiserandet av unik energiinnovation - ectogrid

I veckan har E.ON presenterat sin nya energilösning ectogrid och avslöjade samtidigt att världens första ectogridanläggning ska byggas på Medicon Villages område i Lund. Det var i Lunds kommuns innovationsplattform Future bu Lund som samarbetet startade.

2017-11-08

​Välkommen på pressträff för Vinterlund

Hör projektledare Åsa Jensen och flera av de medverkande aktörerna berätta om årets upplägg och program för Vinterlund, som drar igång med traditionsenlig grantändning 1 december och sedan pågår till alla hjärtans dag 14 februari. Tid: Torsdag 9 november kl. 10.00 Plats: Stortorget, Lund

2017-11-07

Kulturmiljön - en viktig del stadsutvecklingen

Kulturmiljöprogrammet som är uppdelat i sju rapporter och en sammanfattning, lyfter fram historiska samband och värden i kommunen. Hela programmet är nu tillgängligt för alla intresserade, via bibliotek och på lund.se. – Programmet används som underlag i stadsplanering och bygglovhantering men jag hoppas att det även kan inspirera till besök i kulturmiljöerna, säger Henrik Borg, stadsantikvarie.

2017-11-02

Fler bostäder på Norra Fäladen

Idag gav byggnadsnämndens arbetsutskott stadsbyggnadskontoret uppdrag om planändring för att ge möjlighet för fler bostäder på Norra Fäladen. Syftet är att utöver bostadsbebyggelse möjliggöra för centrumverksamheter. - Området som länge varit outnyttjat kommer att få liv och rörelse och ett brett och stort bostadsutbud, säger Björn Abelson (S), ordförande i byggnadsnämnden.

2017-11-01

Privata intressenter ges möjlighet att påverka den framtida Stadshallen i Lund

Kommunstyrelsen beslöt på onsdagen att gå vidare med planerna på att renovera och utveckla Stadshallen, vilket bland annat innebär att det ska genomföras en "marknadsdialog" för att undersöka intresset från privata intressenter att vara med och utveckla kvarteret.

2017-11-01

Turistbyrån och biljettbyrån får ny adress

​Turistbyrån och Biljettbyrån flyttar i början av 2018 från Stortorget till nyrenoverade lokaler i den gamla stationsbyggnaden vid Lund C.

2017-10-24

​​Turister prisar service och värdskap i Lund

För fjärde året i rad har turister och besökare i Lund kunnat ge en extra uppskattning till servicepersonal som de tyckt gett dem utmärkt service. Nu presenteras årets vinnare.

2017-10-24

Höstlovsaktiviteter i Lund 28 oktober – 5 november

Under höstlovet som nu står för dörren arrangerar många aktörer i Lund extra aktiviteter och program. Lunds kommun har sammanställt allt på sidan lund.se/lovilund.

2017-10-24

Pressträff: Vad innebär Överenskommelsen för Lunds kommun?

​Lunds kommun vill bli bättre på att tillvarata kommunens rika föreningsliv. Press och media hälsas välkomna på söndag inför den första workshopen om Lunds Överenskommelse. På plats finns företrädare för ideell sektor och Lunds kommun. Runt om i landet tecknas lokala Överenskommelser mellan kommuner och idéburna sektorn Syftet: att utveckla samarbetet mellan kommunen och den idéburna sektorn

2017-10-19

Nästan 1000 nya bostäder i Brunnshög

Byggnadsnämnden har under torsdagen antagit två stora detaljplaner på Brunnshög. Planerna gör det möjligt att bygga både bostäder, kontor och service.

2017-10-19

Veberöd växer med mer verksamhetsmark och nytt äldreboende

I norra Veberöd kan det nu bli möjligt med både ny mark för företagande och ett nytt äldreboende. Under torsdagen beslutade byggnadsnämnden att gå vidare på samråd med ett förslag till detaljplan.

2017-10-19

Västerbro växer inifrån

Västra Lund ska bli tät, blandade stad. Det vill byggnadsnämnden och godkänner den fördjupade översiktsplanen för Öresundsvägen (Västerbro) för vidare beslut av kommunstyrelsen och kommunfullmäktige.

2017-10-19

Bästa Biennalen på Lunds konsthall!

Bästa Biennalen på Lunds konsthall! Bästa Biennalen är en återkommande konstbiennal för hela familjen. Biennalen vänder sig till barn, unga och vuxna som tillsammans ges möjlighet att möta konst. Bästa Biennalen är även en plattform där konstnärer och konstinstitutioner experimenterar och hittar nya sätt att möta sin publik.

2017-10-18

​Bästa Biennalen Lund: skapande workshopar för alla åldrar

Inför och under höstlovet går flera kulturinstitutioner i Lund samman inom ramen för den regionala konstbiennalen Bästa Biennalen, för att erbjuda ett brett och normbrytande aktivitetsutbud för barn, unga och familj 22 okt-5 nov. Kulturskolan Lund, Stenkrossen, Lunds konsthall, Lunds stadsbibliotek, Skissernas Museum, Konsthantverkscentrum och Lilla Teatern är de som medverkar till programmet.

2017-10-17

Bredgatan vid Allhelgonakyrkan stängs för allmän biltrafik

På tisdag den 24 oktober startar en vidare etapp av spårvägen på Bredgatan, vid Allhelgonakyrkan. Djupa schakt ska öppnas för att flytta och bygga om ledningar för fjärrvärme och vatten. Ledningarna ligger under körbanan och det innebär att vi måste stänga för allmän biltrafik under byggtiden. Avstängningen gäller fram till februari, 2018.

2017-10-16

Jytte Lindborg blir ny skoldirektör i Lund

Jytte Lindborg blir Lunds kommuns nya skoldirektör. Det beslutade en enhällig kommunstyrelse under måndagsmorgonen, den 16 oktober.

2017-10-13

Katedralskolan står som värd för den första Skånska skolutvecklingskonferensen

Den 14 oktober hålls Lärarnas Skolutvecklingskonferens i Skåne, en skolutvecklingskonferens av och med forskningsintresserade lärare. Konferensen är ett samarbete mellan Kommunförbundet Skåne, ViS- Vetenskap i Skolan och Utbildningsförvaltningen i Lund. Konferensen hålls på Katedralskolan i Lund.

2017-10-11

Första rälsen på plats för Lunds spårväg

Idag monterades första rälsen på den förberedda spårbädden i Brunnshögsgatan. Nu återstår det att finjustera avståndet mellan rälerna, svetsa samman och gjuta betongbalkar under dem. Att bygga spår är ett precisionsarbete som kommer att pågå under ca ett års tid på olika platser längs med spårvägslinjen.

2017-10-10

Påminnelse: Montering av första rälsen för Lunds spårväg

Onsdagen den 11 oktober är det dags att montera den första rälsen för spårvägen i Lund. Spårvägsbygget har pågått sedan mars i år och hittills har vi arbetat med att lägga om ledningar i marken och gjort grundläggning för spåret. Nu har vi kommit till nästa milstolpe – montering av själva spåret. Media hälsas välkomna att närvara då första rälsen monteras i Brunnshögsgatan, i Södra Brunnshög.

2017-10-06

Skåneveckan för psykisk hälsa 9-15 oktober 2017

Skåneveckan för psykisk hälsa är en vecka för ökad kunskap och samtal kring psykisk hälsa. Psykisk hälsa handlar bland annat om att människor upplever sin tillvaro som meningsfull, att de kan använda sina resurser väl, att de kan vara delaktiga i samhället och att de har förmåga att hantera livets vanliga motgångar. I hela Skåne arrangeras seminarier, kulturarrangemang och mötesplatser.

2017-10-05

Nu monteras första rälsen för spårvägen i Lund

Onsdagen den 11 oktober är det dags att montera den första rälsen för spårvägen i Lund. Spårvägsbygget har pågått sedan mars i år och hittills har vi arbetat med att lägga om ledningar i marken och gjort grundläggning för spåret. Nu har vi kommit till nästa milstolpe – montering av själva spåret. Media hälsas välkomna att närvara då första rälsen monteras i Brunnshögsgatan, i Södra Brunnshög.

2017-10-04

Högtidlig invigning av Brunnshög

Idag invigdes Lunds nyaste och smartaste stadsdel. Första spadtaget tog Didrik, 6 år, tillsammans med förerträdare för kommunen och byggherrar. Omringad av grävskopor och till ljudet av studentorkestern Bleckhornen hälsade Lundaprofilen Johan Wester välkommen till invigningen av byggandet av Brunnshög.

2017-10-03

PÅMINNELSE Första spadtaget Brunnshög

Äntligen är det dags att sätta spaden i jorden i södra Brunnshög. Välkommen imorgon, den 4 oktober, klockan 11, då det som blir Lunds nyaste och smartaste stadsdel invigs.

2017-10-02

Japanskt innovationsbesök till Lund

Den 3 oktober kommer en japansk delegation till Lund för att studera koncept för samhällsinnovation. Tillsammans med Lund vill man kunna utveckla platser inte bara som ”smarta” utan även som ”visa” innovationsmiljöer. Under dagen kommer deltagarna medverka i en workshop som syftar till att hitta lösningar för Lund och som kommer att användas i Lunds arbete med att locka talang och kapital.

2017-09-28

​Anhöriga i centrum för en dag

På nationella anhörigdagen, fredagen den 6 oktober bjuder Anhörigcenter, Lunds kommun tillsammans med Parkinson förbundet Skåne in till en dag med fokus på anhöriga till personer med olika sjukdomstillstånd eller funktionsnedsättningar.

2017-09-27

Första spadtaget i södra Brunnshög

​Onsdagen den 4 oktober kl 11.00 inviger vi det som blir Lunds nyaste och smartaste stadsdel. Äntligen är det dags att sätta spaden i jorden i södra Brunnshög.

2017-09-27

Vuxenlärare i centrum på konferens

Lund står som värd för konferens om vuxenläraren och innovation 27-28 september. Hur skapar vi den bästa kompetensutvecklingen för nordiska vuxenlärare? Vilka kompetenser behöver vi? Det är frågor som kommer tas upp på konferensen.

2017-09-26

Ungdomsjournalister undersöker Hållbara Lund

Onsdag 27 september samlas nästan 600 elever i Stadshallen i Lund för en inspirationsdag kring Agenda 2030 som också är starten för projektet Ungdomsjournalister undersöker Hållbara Lund

2017-09-26

Skolgårdsprojekt för god hälsa och integration på Polhemskolan

Den 28 september kl. 12.00–12.30 invigs Polhemskolans nya Multiarena som ingår i skolans skolgårdsprojekt. Multiarenan är ett hälso- och integrationsprojekt och ger möjligheter att kunna bedriva rastaktiviteter och idrottslektioner utomhus.

2017-09-26

​Nyvångskolan fyller 50 år

Nyvångskolan i Dalby fyller 50 år och firas genom en ”tillsammansdag” den 28 september för skolans 850 elever och 120 medarbetare. Med hjälp av hejaramsor, hinderbanor och stafetter, blir vi-känslan på skolan ännu starkare.

2017-09-26

​Förbättrat företagsklimat i fokus

Lunds kommun klättrar två placeringar, jämfört med föregående år, i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet, som presenterades idag. De lokala företagen efterfrågar bland annat mer dialog med kommunen, bättre förståelse för företagarnas villkor och snabbare handläggning av tillståndsärenden. Nu intensifierar kommunen sitt arbete med att att förbättra företagsklimatet.

2017-09-22

Dags för samråd kring Lunds framtid

Hur vill lundaborna bo, verka och leva i Lund i framtiden? Den och många andra frågor hoppas Lunds kommun får svar på i den dialog som inleds nästa vecka. Byggnadsnämnden beslutade igår att det är dags för samråd på förslaget till ny översiktsplan.

2017-09-21

Arbetet med Lunds centralstationsområde ytterligare ett steg mot förverkligade

Nu går arbetet med att omvandla området runt Lunds centralstation in i en ny fas. Idag har byggnadsnämnden beslutat att stadsbyggnadskontoret ska ta fram fyra nya detaljplaner som gör det möjligt att bygga om och förändra en av Lunds viktigaste platser.

2017-09-21

Skördefest i Stadsparken

Helgens skördefest i Stadsparken inleds på lördag 23:e september med en skottkärreparad från Stortorget. Årets skördefest är större än någonsin, närmare hundra medverkande erbjuder ekologiska och närodlade produkter, odlingstips, musik och teater både lördag och söndag

2017-09-21

Lunds sensornätverk kan bli årets digitala projekt

Lunds IoT-projekt är i final i CIO Awards och har chansen att bli valt till ”Årets digitala projekt”! IoT-projektet drivs av Lunds kommun genom Future by Lund tillsammans med LTH, RISE, Sensefarm och Sensative. I projektet har deltagarna skapat ett öppet IoT-nätverk i Lund i LoRa-teknik vilket företag, organisationer och privatpersoner kan använda gratis i ett prekommersiellt skede.

2017-09-20

Tävlingen vid Råbysjön avgjord – vinnande bostadsprojekt utsett!

Variation, karaktär och ett lågmält anslag. Det är en del av motiveringen när juryn föreslog Slättö Projektutveckling och arkitektkontoret C.F Møller som vinnare i markanvisningstävlingen för kvarteret Najaden 1.

2017-09-20

Lunds konsthall: Simryn Gill. Världen öppnar sig

Simryn Gill: Världen öppnar sig ​Lunds konsthall, 30 september – 3 december 2017 Pressvisning fredagen den 29 september kl. 12 ​Vernissage fredagen den 29 september kl. 18–20

2017-09-19

Lunds nya gymnasieskola döps efter Skånes första kvinnliga student

Utbildningsnämnden har beslutat att Lunds nya gymnasieskola får namnet Hedda Anderssongymnasiet. Hedda Andersson var den första kvinna som tog studentexamen i Skåne och Sveriges andra kvinnliga läkare.

2017-09-19

Omfattande förändringar i trafiken vid Universitetssjukhuset i Lund

Den 24 september påbörjas en ny byggetapp av spårvägen vid Skånes universitetssjukhus. Det påverkar infartsvägar till och från sjukhuset, förbifartstrafiken på Getingevägen samt hållplatsläget för sjukhusterminalen.

2017-09-18

Nytt digitalt verktyg för skolors arbete med värdegrundsfrågor

Den 18:e september lanseras Lunds skolors Värdegrundsportal – ett nytt digitalt stöd för pedagoger och skolpersonal i Lunds kommun. Den webbaserade portalen kommer att innehålla inspiration, nyheter och tips på material att använda i undervisningen.

2017-09-14

Kunskapsstråket är nominerat till årets Planpris

Kunskapsstråket är nominerat till Sveriges Arkitekters Planpris 2017. Stråket har en unik koncentration av vetenskap, forskning och innovativa företag samlat i ett brett område från Lunds innerstad till Brunnshög och de nya forskningsanläggningarna. Det är Lunds kommuns visionära, långsiktiga och systematiska arbete inom Kunskapsstråket som nu uppmärksammas.

2017-09-13

Näringslivet flyttar ut på gatan under Trafikantveckan i Lund

Måndagen 18:e september möbleras Klostergatan och Stora Gråbrödersgatan i Lund om. Nitton parkeringsplatser töms på bilar och blir gröna oaser och affärerna flyttar ut på gatan. Trafikantveckan - som förra året i Lund gick under namnet Framtidsgatan - är ett europeiskt event som syftar till att visa hur staden kan användas när inte bilarna tar så mycket plats.

2017-09-13

Barnahus Mellersta Skåne fyller 10 år – firas med seminarier och nationell nätverksträff i Lund

Barnahus Mellersta Skåne tioårsjubilerar, och det firar vi med en seminariedag och en nätverksträff. Pressen är välkommen att delta.

2017-09-12

Boksläpp och filmvisning: Contested Histories from El Complejo

Boksläpp och filmvisning: Contested Histories from El Complejo Lunds konsthall torsdag 14 september kl 18-20.30 Konstnärerna Hans Carlsson och Claudia del Fierro, samt doktoranden Julia Willén släpper boken Contested Histories From El Complejo: An Anthology .

2017-09-08

​Lund laddar inför Kulturnatten

Lördagen den 16 september slår åttio kulturaktörer i Lund upp sina dörrar för att bjuda Lundabor och tillresta på nära 400 programpunkter från klockan nio på morgonen till tre på natten.

2017-09-07

Lund får miljonstöd till IoT-projekt

Vinnova tilldelar Lunds Kommun 12 miljoner kronor för ett 3-årigt projekt inom smarta offentliga miljöer och Internet of Things. Projektet i Lund handlar om öppna testnätverk, sensorer och annan digital teknik och innefattar miljöer som är publika och som kan vara drivna av både privat och offentlig verksamhet. Projektet inkluderar flera partners bl a LU, MaH, Telia, Sony, RISE och Malmö stad.

2017-09-05

Nytt konstverk på Spyken: A Kassen, Swap, 2017

Invigning av ett nytt konstverk på Spyken, fredagen den 8 september kl 12 A Kassen, Swap, 2017 Konstnärsgruppen A Kassen har skapat ett nytt konstverk för gymnasieskolan Spyken. Kl 12 invigs konstverket av Lars Westerberg (S), ordförande för Arbetsutskottet för konst Kl 12.15 berättar A Kassen om sitt arbete med Swap

2017-09-04

Kampanj för fler jourhem och familjehem

Nu startar kommunen en kampanj för att få fler jourhem för barn och ungdomar som akut behöver någonstans att bo. Det är Familjehemsenheten på socialförvaltningen som ligger bakom kampanjen som kommer att pågå mellan den 4 och 21 september.

2017-08-31

Lunds kommun kommenterar Trafikverkets förslag på ny infrastrukturplan

Trafikverket presenterade i dag en ny nationell plan för infrastrukturen i Sverige. Lunds kommun tycker att det är glädjande att konkreta förslag på Västkustbanan görs, men ställer sig frågande till att utbyggnaden av höghastighetsjärnvägen mellan Malmö och Stockholm inte fortsätter.

2017-08-31

Pressträff: Så ser planerna ut för Vinterlund säsong 2

Nu börjar programmet för Stortorget ta form och en rad samverkansprojekt ligger i startgroparna. Välkommen att höra mer om hur planerna ser ut för Lunds kommuns vintersatsning 2017/2018. Dag: måndag 4 september Tid: 13.00 Plats: Supernova – Pipedream, Örnvägen 30

2017-08-25

Naturvårdens dag 27 augusti - bäcken i byn

Välkommen att utforska bäcken som går rakt igenom Södra Sandby på naturvårdens dag 27 augusti.

2017-08-24

Centrum och fler bostäder i Stångby

Nu är det dags för nästa steg i utbyggnaden av Stångby. Byggnadsnämnden tog ikväll beslut om samråd för en ny stor detaljplan, Stångby öster II. – Vi är stolta över planerna för Stångbys utbyggnad. Det är ett bra utnyttjande av marken med tät bebyggelse, många nya bostäder och ett centrum med service som Stångbyborna länge efterfrågat, säger Björn Abelson, (S) byggnadsnämndens ordförande.

2017-08-24

Huvudkontor till Brunnshög

En planändring ska göra det möjligt för LKF, Lund kommunala bostadsbolag, att bygga nytt och flytta sitt huvudkontor till Södra Brunnshög. I samma hus planerar man att bygga runt 50 lägenheter. Idag beslutade Lunds byggnadsnämnd att ta fram en ny detaljplan för en del av Brunnshög.

2017-08-24

​​Vilken arkitekt får uppdraget att forma Lunds nya gymnasieskola?

Lunds kommun planerar för att bygga en ny gymnasieskola. I höst bjuds arkitekter in till en tävling om vem som får uppdraget att forma den nya skolan.

2017-08-23

Fiskodling och forskningssamarbeten vann juryns hjärta

Hög miljöambition, spännande tekniksamarbeten och kluriga smart-city-lösningar. Det är vinnande koncept när juryn nu valt vilka byggaktörer som får möjlighet att köpa mark av Lunds kommun och bygga bostadshus i centrala Brunnshög.

2017-08-17

Premiär för Lilla Lund Läser

Efter förra årets succébokcirkel Lund Läser är det i höst dags för Lilla Lund Läser. Bokcirkeln vänder sig till barn mellan 10 och 12 år i Lunds kommun. Ambitionen är att inspirera till läsning och för personalen på biblioteken att komma ut och möta barnen där de vistas mest. Vilken boken är är fortfarande hemligt, men ledtrådar presenteras på sociala medier och avslöjas den 21 augusti.

2017-08-17

Ännu mer kulturskola

Efter en fantastisk sommar där Kulturskolan tillsammans med Lov i Lund och Sommarlund kunnat erbjuda sommaraktiviteter till fler barn än någonsin tidigare, fortsätter Kulturskolan Lund sin helgskola för att kunna nå de barn som står i kö eller som inte har anmält sig till Kulturskolan än. Allt detta med hjälp av medel från Statens Kulturråd

2017-08-16

Färdtjänsten i Lund direktupphandlas under nio månader

På grund av den överklagade färdtjänstupphandlingen föreslås Tekniska nämnden vid kommande möte den 23/8 besluta att en direktupphandling för perioden från den 1 oktober 2017 till den 30 juni 2018 ska genomföras med Taxi Helsingborg/Sverigetaxi

2017-08-11

​Sommarlund: Grand Finale i Stadsparken

Efter 8 veckor med över 240 programpunkter nalkas finalen. Med konserter, workshops, barnfest och en uppsjö av aktiviteter i Stadsparken avslutas Sommarlund med flaggan i topp.

2017-08-10

Plats för många nya arbetsplatser i Brunnshög

Det kan bli möjligt att bygga två nano-laboratorier och kontor i Brunnshög. Byggnadsnämndens arbetsutskott har beslutat att en ny detaljplan ska tas fram som ger plats för 600 nya arbetsplatser i Lund.

2017-08-10

Ny detaljplan på gång för Forum Medicum

En ny detaljplan ska göra det möjligt att bygga Forum Medicum, en samlad miljö för undervisning och hälsovetenskaplig forskning. Byggnadsnämndens arbetsutskott har nu beslutat att stadsbyggnadskontoret ska ta fram ett förslag på en sådan plan.

2017-08-09

​Sommarlund: singalong-bio i Genarp och Veberöd

Ta i från tårna i sånger om evig kärlek, eller gunga med och var nöjd med allt som livet ger. På torsdag och fredag 10-11 augusti blir det singalong-bio i Genarp och Veberöd.

2017-08-03

​Sommarlund: Dalby stenbrott – helgens artister

På Lundabornas begäran återvänder Sommarlund till Dalby stenbrott i helgen. uppträder gör Bossa nova- och jazzångerskan Miriam Aïda, barnoperan Draken Kjetil och det elektroniska folkbandet Garmarna.

2017-08-02

​Sommarlund: cirkuskavalkad på Stortorget

På torsdag 3 augusti kommer fyra av världens främsta gatuartister till Stortorget. I samband med uppvisningarna får publiken prova på nycirkus med hjälp av pedagoger från Kulturskolan.

2017-08-01

​Sommarlund: urpremiär - An evening with Astad

Genom ett konstnärssamtal och två föreställningar på Stenkrossen de kommande veckorna utforskar dansarna Rani Nair och Astad Deboo den moderna indiska dansens historia.

2017-07-29

​Sommarlund: opera, operajazz och barnopera

Nu fylls Sommarlunds program av skönsång. Årets Jenny Lind-stipendiat Ylva Stenberg, den prisbelönta duon Operajazz och en operaföreställning för barn i Dalby Stenbrott står på tapeten.

2017-07-26

​Sommarlund: kulturchef och musikal på allsångsfinal

Musikalartisteri, dragspel, Lunds kulturchef och mer insekter. På lördag 29 juli är det dags för den sista av de två allsångskvällarna i Stadsparken.

2017-07-24

​Sommarlund: skramla loss med SKROT

Orkestern SKROT tillverkar sina instrument av återbruksmaterial och vardagsföremål. Nu gör de Sommarlund-turné med konserter, prova-på och musiklabb.

2017-07-21

​Sommarlund: hitta hem med Maia Hirasawa

Hon har spelat med Hello Saferide, komponerat japansk filmmusik och nu äntligen hittat hem. På söndag spelar den både sprudlande och melankoliska popartisten Maia Hirasawa i Stadsparken.

2017-07-19

​Sommarlund goes allsång! kvällens gäster

Sommarlund goes allsång på lördag 22 juli i Stadsparken. Bland gästerna finns komikern Sanna Persson Halapi, etnomologen Mikael Sörensson och vokalensemblen Ladybird.

2017-07-13

​Sommarlund: Salsa live! Chicas de la Habana

Efter fyra veckor av träning på Sommarlunds Picknickdans ges chansen att visa upp nyvunna danssteg på fredagens Salsaspecial i Stadsparken.

2017-07-12

​Sommarlund: premiär på Konsthallens innergård

Denna vecka inviger Sommarlund Konsthallens innergård som spelplats med föreläsning av Gertrud Sandqvist och Retroquiz med Erik Ask-Upmark.

2017-07-11

​Sommarlund: sjufaldigt hurra för Finland

Dansensemblen Norrdans firar 100 år av finsk självständighet. Sju koreografer har tolkat det finska nationaleposet Sju bröder i föreställningen Sju gånger sju som visas på Domkyrkoplatsen den 15 juli.

2017-07-10

​Lov i Lund når över 2000 unga efter tre veckor

2000 barn och unga i Lunds kommun har nåtts av sommarlovssatsningen Lov i Lund efter tre veckor och 150 aktiviteter.

2017-07-06

Kraftig uppgång för betygen i Lunds grundskolor

Lunds skolor visar en stark förbättring de senaste fyra åren trots en hög nivå sedan tidigare. Sammanlagt har slutbetyget för Lunds niondeklassare stigit med drygt tio poäng. Det framgår av färsk statistik från Barn- och skolförvaltningarna i Lund.

2017-07-05

Lund bäst på hållbara transporter – prisas i Almedalen

Lunds kommun är bäst i Sverige på hållbara transporter. Det visar kommunrankningen SHIFT - för andra året i rad. I dag, onsdag den 5 juli, tog Anders Almgren, (S) och Emma Berginger (MP) emot priset i Almedalen. - Att för andra året i rad toppa rankingen för hållbara transporter är ännu ett styrkebesked och ett bevis på att vårt målmedvetna och långsiktiga arbete ger resultat.

2017-07-04

Lov i Lund: pedagogerna är här!

Den här veckan börjar flera kulturpedagoger att arbeta med Lov i Lund - satsningen som erbjuder över 300 aktiviteter till alla som har sommarlov i Lunds kommun.

2017-07-04

​Sommarlund: bli en hacker i naturen

Pontus Dowchan, expert på life hacks i naturen, lär ut hur man bygger hållbara kojor, gör upp eld med uråldriga metoder och andra överlevnadsknep på naturum Skrylle.

2017-07-03

​Lunds kommun utvalt av Nordiska ministerrådet för grönt utvecklingsprogram

Nordiska ministerrådet har valt 15 nordiska kommuner – 3 från vardera Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige – att delta i ett internationellt utvecklingsprogram på temat ”Grön omställning och konkurrenskraft i nordiska stadsregioner”.

2017-06-30

Socialförvaltningen söker personer som vill stötta ensamkommande barn och ungdomar

I Lund råder det just nu brist på särskilt förordnade vårdnadshavare för ensamkommande barn som fått uppehållstillstånd och kommunen söker därför akut efter frivilliga personer som vill vara med och långsiktigt ansvara för och vägleda de här barnen och ungdomarna in i vuxenlivet och integrationen i Sverige.

2017-06-30

6,6 miljoner för innovation inom vård- och omsorg

Bättre arbetsmiljö och mer delaktighet för brukare och patienter. Det är några av målen för innovationsprojektet som startar i Lunds kommun i höst. Vård- och omsorgsförvaltningen får 3,3 miljoner från innovationsmyndigheten Vinnova till projektet ¬– en summa som de matchar och därmed satsas totalt 6,6 miljoner.

2017-06-29

Lunds kommun i Almedalen 2017

​För åttonde året medverkar Lunds kommun i Öresundshuset i Almedalen. Innovationer, ungas inflytande och framtidens hållbara städer är några av de frågor som Lunds kommun lyfter under veckan.

2017-06-29

​Medborgarlöften och Superfredag

Spontanidrott, film, hoppborg, gratis mat och glass. Det är några av punkterna som står på agendan när Superfredag har premiär den 30 juni, i Stadsparken i Lund. På plats finns även polis och räddningstjänst med sina utryckningsfordon, som en del av arbetet med det nya medborgarlöftet, som fokuserar på barn- och unga.

2017-06-29

​Sommarlund: fem förbjudna uttryck

Lyssna till ljudet av motstånd. Fem musiker med fem instrument som är eller har varit otillåtna för kvinnor att spela i sina hemländer. På tisdag 4 juli uppträder Förbjudna orkestern på Mejeriet.

2017-06-28

Sagoberättande träd i Stadsparken en av sommarlovsidéerna i Lund

Sommarlovsentreprenör som arrangeras av Lunds kommun är nu inne på sin andra vecka med 25 sommarlovslediga unga som alla har sin egen idé som sommarjobb. Årets nyhet är att tio av platserna är reserverade för entreprenörer som vill jobba med kultur. Möt våra entreprenörer och ta del av idéer som sagoberättande träd i Stadsparken, paraplyer som kan förstoras eller en konstinstallation om åsikter?

2017-06-28

​Lund – en av Sveriges främsta miljökommuner

Lunds kommun är Sveriges fjärde bästa miljökommun! Det framgår när tidningen Aktuell Hållbarhet presenterar sin granskning av kommuners miljöarbete.

2017-06-27

750 nya bostäder i Stångby

​En detaljplan med bland annat 750 bostäder, en stor park och högstadieskola har vunnit laga kraft. Stångby är en av de orter i Lunds kommun som vid sidan av staden planeras att växa mest. ​– Stångby växer men behåller den lilla ortens fördelar, säger Björn Abelson (S), ordförande i byggnadsnämnden.

2017-06-26

Vinet växer bättre med ny teknik i Lund

Lunds sensornätverk med överföringen av data från sensorer sträcker sig hela vägen till Kornheddinge kvarn, där man mäter fukt och temperatur i vinodlingen för att odla ännu bättre vindruvor. Lunds Kommun har genom Future by Lund, i samarbete med LTH, Rise och Sensative startat ett projekt som möjliggör att testa innovationer inom sensorsteknik i ett öppet sensornätverk. Tekniken heter LoRa.

2017-06-26

​Sommarlund: Tingsek och naturens musik

Publiken möter artisten och Södra Sandby-sonen Magnus Tingsek i hembyn och bygger instrument ute i det fria under Sommarlunds andra vecka.

2017-06-21

Nya klimatsatsningar i Lund

Lunds kommun får 2,3 miljoner i stöd från Naturvårdsverkets Klimatklivet för att samla in metangas från Rögle avfallsdeponi. Tack vare stödet kan en helt ny kostnadseffektiv teknik introduceras på den svenska marknaden.

2017-06-21

​Sommarlund: somrig och eldig midsommardans

Traditionsenligt firande på Kulturen eller kubansk salsakväll på Dansbanan? Midsommaren i Lund bjuder på dans, både runt stång och i par. Dessutom blir det klassisk musik och sjörövarteater.

2017-06-20

Kick off för Lov i Lund i Dalby, Genarp och Södra Sandby

Kick off:en för Lov i Lund fortsätter kommande dagar i våra byar med grillning och brännboll.

2017-06-20

​Fortsatt ökning av internationella gästnätter

Under 2016 gjordes 477 171 kommersiella övernattningar i Lunds kommun vilket är en ökning med 4,1 % eller 18 651 gästnätter jämfört med 2015. Sommarmånaderna stod för cirka 32 % av gästnätterna och även i år hoppas Lund Tourist Center på en bra utveckling under sommarmånaderna.

2017-06-19

Lund- populär kongresstad

Lund toppar, med en fjärdeplats, ICCAs ranking 2016, av de mest populära internationella kongresstäderna i Sverige.