Pressmeddelanden

2017-09-21

Skördefest i Stadsparken

Helgens skördefest i Stadsparken inleds på lördag 23:e september med en skottkärreparad från Stortorget. Årets skördefest är större än någonsin, närmare hundra medverkande erbjuder ekologiska och närodlade produkter, odlingstips, musik och teater både lördag och söndag

2017-09-21

Lunds sensornätverk kan bli årets digitala projekt

Lunds IoT-projekt är i final i CIO Awards och har chansen att bli valt till ”Årets digitala projekt”! IoT-projektet drivs av Lunds kommun genom Future by Lund tillsammans med LTH, RISE, Sensefarm och Sensative. I projektet har deltagarna skapat ett öppet IoT-nätverk i Lund i LoRa-teknik vilket företag, organisationer och privatpersoner kan använda gratis i ett prekommersiellt skede.

2017-09-20

Tävlingen vid Råbysjön avgjord – vinnande bostadsprojekt utsett!

Variation, karaktär och ett lågmält anslag. Det är en del av motiveringen när juryn föreslog Slättö Projektutveckling som vinnare i markanvisningstävlingen för kvarteret Najaden 1.

2017-09-20

Lunds konsthall: Simryn Gill. Världen öppnar sig

Simryn Gill: Världen öppnar sig ​Lunds konsthall, 30 september – 3 december 2017 Pressvisning fredagen den 29 september kl. 12 ​Vernissage fredagen den 29 september kl. 18–20

2017-09-19

Lunds nya gymnasieskola döps efter Skånes första kvinnliga student

Utbildningsnämnden har beslutat att Lunds nya gymnasieskola får namnet Hedda Anderssongymnasiet. Hedda Andersson var den första kvinna som tog studentexamen i Skåne och Sveriges andra kvinnliga läkare.

2017-09-19

Omfattande förändringar i trafiken vid Universitetssjukhuset i Lund

Den 24 september påbörjas en ny byggetapp av spårvägen vid Skånes universitetssjukhus. Det påverkar infartsvägar till och från sjukhuset, förbifartstrafiken på Getingevägen samt hållplatsläget för sjukhusterminalen.

2017-09-18

Nytt digitalt verktyg för skolors arbete med värdegrundsfrågor

Den 18:e september lanseras Lunds skolors Värdegrundsportal – ett nytt digitalt stöd för pedagoger och skolpersonal i Lunds kommun. Den webbaserade portalen kommer att innehålla inspiration, nyheter och tips på material att använda i undervisningen.

2017-09-14

Kunskapsstråket är nominerat till årets Planpris

Kunskapsstråket är nominerat till Sveriges Arkitekters Planpris 2017. Stråket har en unik koncentration av vetenskap, forskning och innovativa företag samlat i ett brett område från Lunds innerstad till Brunnshög och de nya forskningsanläggningarna. Det är Lunds kommuns visionära, långsiktiga och systematiska arbete inom Kunskapsstråket som nu uppmärksammas.

2017-09-13

Näringslivet flyttar ut på gatan under Trafikantveckan i Lund

Måndagen 18:e september möbleras Klostergatan och Stora Gråbrödersgatan i Lund om. Nitton parkeringsplatser töms på bilar och blir gröna oaser och affärerna flyttar ut på gatan. Trafikantveckan - som förra året i Lund gick under namnet Framtidsgatan - är ett europeiskt event som syftar till att visa hur staden kan användas när inte bilarna tar så mycket plats.

2017-09-13

Barnahus Mellersta Skåne fyller 10 år – firas med seminarier och nationell nätverksträff i Lund

Barnahus Mellersta Skåne tioårsjubilerar, och det firar vi med en seminariedag och en nätverksträff. Pressen är välkommen att delta.

2017-09-12

Boksläpp och filmvisning: Contested Histories from El Complejo

Boksläpp och filmvisning: Contested Histories from El Complejo Lunds konsthall torsdag 14 september kl 18-20.30 Konstnärerna Hans Carlsson och Claudia del Fierro, samt doktoranden Julia Willén släpper boken Contested Histories From El Complejo: An Anthology .

2017-09-08

​Lund laddar inför Kulturnatten

Lördagen den 16 september slår åttio kulturaktörer i Lund upp sina dörrar för att bjuda Lundabor och tillresta på nära 400 programpunkter från klockan nio på morgonen till tre på natten.

2017-09-07

Lund får miljonstöd till IoT-projekt

Vinnova tilldelar Lunds Kommun 12 miljoner kronor för ett 3-årigt projekt inom smarta offentliga miljöer och Internet of Things. Projektet i Lund handlar om öppna testnätverk, sensorer och annan digital teknik och innefattar miljöer som är publika och som kan vara drivna av både privat och offentlig verksamhet. Projektet inkluderar flera partners bl a LU, MaH, Telia, Sony, RISE och Malmö stad.

2017-09-05

Nytt konstverk på Spyken: A Kassen, Swap, 2017

Invigning av ett nytt konstverk på Spyken, fredagen den 8 september kl 12 A Kassen, Swap, 2017 Konstnärsgruppen A Kassen har skapat ett nytt konstverk för gymnasieskolan Spyken. Kl 12 invigs konstverket av Lars Westerberg (S), ordförande för Arbetsutskottet för konst Kl 12.15 berättar A Kassen om sitt arbete med Swap

2017-09-04

Kampanj för fler jourhem och familjehem

Nu startar kommunen en kampanj för att få fler jourhem för barn och ungdomar som akut behöver någonstans att bo. Det är Familjehemsenheten på socialförvaltningen som ligger bakom kampanjen som kommer att pågå mellan den 4 och 21 september.

2017-08-31

Lunds kommun kommenterar Trafikverkets förslag på ny infrastrukturplan

Trafikverket presenterade i dag en ny nationell plan för infrastrukturen i Sverige. Lunds kommun tycker att det är glädjande att konkreta förslag på Västkustbanan görs, men ställer sig frågande till att utbyggnaden av höghastighetsjärnvägen mellan Malmö och Stockholm inte fortsätter.

2017-08-31

Pressträff: Så ser planerna ut för Vinterlund säsong 2

Nu börjar programmet för Stortorget ta form och en rad samverkansprojekt ligger i startgroparna. Välkommen att höra mer om hur planerna ser ut för Lunds kommuns vintersatsning 2017/2018. Dag: måndag 4 september Tid: 13.00 Plats: Supernova – Pipedream, Örnvägen 30

2017-08-25

Naturvårdens dag 27 augusti - bäcken i byn

Välkommen att utforska bäcken som går rakt igenom Södra Sandby på naturvårdens dag 27 augusti.

2017-08-24

Centrum och fler bostäder i Stångby

Nu är det dags för nästa steg i utbyggnaden av Stångby. Byggnadsnämnden tog ikväll beslut om samråd för en ny stor detaljplan, Stångby öster II. – Vi är stolta över planerna för Stångbys utbyggnad. Det är ett bra utnyttjande av marken med tät bebyggelse, många nya bostäder och ett centrum med service som Stångbyborna länge efterfrågat, säger Björn Abelson, (S) byggnadsnämndens ordförande.

2017-08-24

Huvudkontor till Brunnshög

En planändring ska göra det möjligt för LKF, Lund kommunala bostadsbolag, att bygga nytt och flytta sitt huvudkontor till Södra Brunnshög. I samma hus planerar man att bygga runt 50 lägenheter. Idag beslutade Lunds byggnadsnämnd att ta fram en ny detaljplan för en del av Brunnshög.

2017-08-24

​​Vilken arkitekt får uppdraget att forma Lunds nya gymnasieskola?

Lunds kommun planerar för att bygga en ny gymnasieskola. I höst bjuds arkitekter in till en tävling om vem som får uppdraget att forma den nya skolan.

2017-08-23

Fiskodling och forskningssamarbeten vann juryns hjärta

Hög miljöambition, spännande tekniksamarbeten och kluriga smart-city-lösningar. Det är vinnande koncept när juryn nu valt vilka byggaktörer som får möjlighet att köpa mark av Lunds kommun och bygga bostadshus i centrala Brunnshög.

2017-08-17

Premiär för Lilla Lund Läser

Efter förra årets succébokcirkel Lund Läser är det i höst dags för Lilla Lund Läser. Bokcirkeln vänder sig till barn mellan 10 och 12 år i Lunds kommun. Ambitionen är att inspirera till läsning och för personalen på biblioteken att komma ut och möta barnen där de vistas mest. Vilken boken är är fortfarande hemligt, men ledtrådar presenteras på sociala medier och avslöjas den 21 augusti.

2017-08-17

Ännu mer kulturskola

Efter en fantastisk sommar där Kulturskolan tillsammans med Lov i Lund och Sommarlund kunnat erbjuda sommaraktiviteter till fler barn än någonsin tidigare, fortsätter Kulturskolan Lund sin helgskola för att kunna nå de barn som står i kö eller som inte har anmält sig till Kulturskolan än. Allt detta med hjälp av medel från Statens Kulturråd

2017-08-16

Färdtjänsten i Lund direktupphandlas under nio månader

På grund av den överklagade färdtjänstupphandlingen föreslås Tekniska nämnden vid kommande möte den 23/8 besluta att en direktupphandling för perioden från den 1 oktober 2017 till den 30 juni 2018 ska genomföras med Taxi Helsingborg/Sverigetaxi

2017-08-11

​Sommarlund: Grand Finale i Stadsparken

Efter 8 veckor med över 240 programpunkter nalkas finalen. Med konserter, workshops, barnfest och en uppsjö av aktiviteter i Stadsparken avslutas Sommarlund med flaggan i topp.

2017-08-10

Plats för många nya arbetsplatser i Brunnshög

Det kan bli möjligt att bygga två nano-laboratorier och kontor i Brunnshög. Byggnadsnämndens arbetsutskott har beslutat att en ny detaljplan ska tas fram som ger plats för 600 nya arbetsplatser i Lund.

2017-08-10

Ny detaljplan på gång för Forum Medicum

En ny detaljplan ska göra det möjligt att bygga Forum Medicum, en samlad miljö för undervisning och hälsovetenskaplig forskning. Byggnadsnämndens arbetsutskott har nu beslutat att stadsbyggnadskontoret ska ta fram ett förslag på en sådan plan.

2017-08-09

​Sommarlund: singalong-bio i Genarp och Veberöd

Ta i från tårna i sånger om evig kärlek, eller gunga med och var nöjd med allt som livet ger. På torsdag och fredag 10-11 augusti blir det singalong-bio i Genarp och Veberöd.

2017-08-03

​Sommarlund: Dalby stenbrott – helgens artister

På Lundabornas begäran återvänder Sommarlund till Dalby stenbrott i helgen. uppträder gör Bossa nova- och jazzångerskan Miriam Aïda, barnoperan Draken Kjetil och det elektroniska folkbandet Garmarna.

2017-08-02

​Sommarlund: cirkuskavalkad på Stortorget

På torsdag 3 augusti kommer fyra av världens främsta gatuartister till Stortorget. I samband med uppvisningarna får publiken prova på nycirkus med hjälp av pedagoger från Kulturskolan.

2017-08-01

​Sommarlund: urpremiär - An evening with Astad

Genom ett konstnärssamtal och två föreställningar på Stenkrossen de kommande veckorna utforskar dansarna Rani Nair och Astad Deboo den moderna indiska dansens historia.

2017-07-29

​Sommarlund: opera, operajazz och barnopera

Nu fylls Sommarlunds program av skönsång. Årets Jenny Lind-stipendiat Ylva Stenberg, den prisbelönta duon Operajazz och en operaföreställning för barn i Dalby Stenbrott står på tapeten.

2017-07-26

​Sommarlund: kulturchef och musikal på allsångsfinal

Musikalartisteri, dragspel, Lunds kulturchef och mer insekter. På lördag 29 juli är det dags för den sista av de två allsångskvällarna i Stadsparken.

2017-07-24

​Sommarlund: skramla loss med SKROT

Orkestern SKROT tillverkar sina instrument av återbruksmaterial och vardagsföremål. Nu gör de Sommarlund-turné med konserter, prova-på och musiklabb.

2017-07-21

​Sommarlund: hitta hem med Maia Hirasawa

Hon har spelat med Hello Saferide, komponerat japansk filmmusik och nu äntligen hittat hem. På söndag spelar den både sprudlande och melankoliska popartisten Maia Hirasawa i Stadsparken.

2017-07-19

​Sommarlund goes allsång! kvällens gäster

Sommarlund goes allsång på lördag 22 juli i Stadsparken. Bland gästerna finns komikern Sanna Persson Halapi, etnomologen Mikael Sörensson och vokalensemblen Ladybird.

2017-07-13

​Sommarlund: Salsa live! Chicas de la Habana

Efter fyra veckor av träning på Sommarlunds Picknickdans ges chansen att visa upp nyvunna danssteg på fredagens Salsaspecial i Stadsparken.

2017-07-12

​Sommarlund: premiär på Konsthallens innergård

Denna vecka inviger Sommarlund Konsthallens innergård som spelplats med föreläsning av Gertrud Sandqvist och Retroquiz med Erik Ask-Upmark.

2017-07-11

​Sommarlund: sjufaldigt hurra för Finland

Dansensemblen Norrdans firar 100 år av finsk självständighet. Sju koreografer har tolkat det finska nationaleposet Sju bröder i föreställningen Sju gånger sju som visas på Domkyrkoplatsen den 15 juli.

2017-07-10

​Lov i Lund når över 2000 unga efter tre veckor

2000 barn och unga i Lunds kommun har nåtts av sommarlovssatsningen Lov i Lund efter tre veckor och 150 aktiviteter.

2017-07-06

Kraftig uppgång för betygen i Lunds grundskolor

Lunds skolor visar en stark förbättring de senaste fyra åren trots en hög nivå sedan tidigare. Sammanlagt har slutbetyget för Lunds niondeklassare stigit med drygt tio poäng. Det framgår av färsk statistik från Barn- och skolförvaltningarna i Lund.

2017-07-05

Lund bäst på hållbara transporter – prisas i Almedalen

Lunds kommun är bäst i Sverige på hållbara transporter. Det visar kommunrankningen SHIFT - för andra året i rad. I dag, onsdag den 5 juli, tog Anders Almgren, (S) och Emma Berginger (MP) emot priset i Almedalen. - Att för andra året i rad toppa rankingen för hållbara transporter är ännu ett styrkebesked och ett bevis på att vårt målmedvetna och långsiktiga arbete ger resultat.

2017-07-04

Lov i Lund: pedagogerna är här!

Den här veckan börjar flera kulturpedagoger att arbeta med Lov i Lund - satsningen som erbjuder över 300 aktiviteter till alla som har sommarlov i Lunds kommun.

2017-07-04

​Sommarlund: bli en hacker i naturen

Pontus Dowchan, expert på life hacks i naturen, lär ut hur man bygger hållbara kojor, gör upp eld med uråldriga metoder och andra överlevnadsknep på naturum Skrylle.

2017-07-03

​Lunds kommun utvalt av Nordiska ministerrådet för grönt utvecklingsprogram

Nordiska ministerrådet har valt 15 nordiska kommuner – 3 från vardera Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige – att delta i ett internationellt utvecklingsprogram på temat ”Grön omställning och konkurrenskraft i nordiska stadsregioner”.

2017-06-30

Socialförvaltningen söker personer som vill stötta ensamkommande barn och ungdomar

I Lund råder det just nu brist på särskilt förordnade vårdnadshavare för ensamkommande barn som fått uppehållstillstånd och kommunen söker därför akut efter frivilliga personer som vill vara med och långsiktigt ansvara för och vägleda de här barnen och ungdomarna in i vuxenlivet och integrationen i Sverige.

2017-06-30

6,6 miljoner för innovation inom vård- och omsorg

Bättre arbetsmiljö och mer delaktighet för brukare och patienter. Det är några av målen för innovationsprojektet som startar i Lunds kommun i höst. Vård- och omsorgsförvaltningen får 3,3 miljoner från innovationsmyndigheten Vinnova till projektet ¬– en summa som de matchar och därmed satsas totalt 6,6 miljoner.

2017-06-29

Lunds kommun i Almedalen 2017

​För åttonde året medverkar Lunds kommun i Öresundshuset i Almedalen. Innovationer, ungas inflytande och framtidens hållbara städer är några av de frågor som Lunds kommun lyfter under veckan.

2017-06-29

​Medborgarlöften och Superfredag

Spontanidrott, film, hoppborg, gratis mat och glass. Det är några av punkterna som står på agendan när Superfredag har premiär den 30 juni, i Stadsparken i Lund. På plats finns även polis och räddningstjänst med sina utryckningsfordon, som en del av arbetet med det nya medborgarlöftet, som fokuserar på barn- och unga.

2017-06-29

​Sommarlund: fem förbjudna uttryck

Lyssna till ljudet av motstånd. Fem musiker med fem instrument som är eller har varit otillåtna för kvinnor att spela i sina hemländer. På tisdag 4 juli uppträder Förbjudna orkestern på Mejeriet.

2017-06-28

Sagoberättande träd i Stadsparken en av sommarlovsidéerna i Lund

Sommarlovsentreprenör som arrangeras av Lunds kommun är nu inne på sin andra vecka med 25 sommarlovslediga unga som alla har sin egen idé som sommarjobb. Årets nyhet är att tio av platserna är reserverade för entreprenörer som vill jobba med kultur. Möt våra entreprenörer och ta del av idéer som sagoberättande träd i Stadsparken, paraplyer som kan förstoras eller en konstinstallation om åsikter?

2017-06-28

​Lund – en av Sveriges främsta miljökommuner

Lunds kommun är Sveriges fjärde bästa miljökommun! Det framgår när tidningen Aktuell Hållbarhet presenterar sin granskning av kommuners miljöarbete.

2017-06-27

750 nya bostäder i Stångby

​En detaljplan med bland annat 750 bostäder, en stor park och högstadieskola har vunnit laga kraft. Stångby är en av de orter i Lunds kommun som vid sidan av staden planeras att växa mest. ​– Stångby växer men behåller den lilla ortens fördelar, säger Björn Abelson (S), ordförande i byggnadsnämnden.

2017-06-26

Vinet växer bättre med ny teknik i Lund

Lunds sensornätverk med överföringen av data från sensorer sträcker sig hela vägen till Kornheddinge kvarn, där man mäter fukt och temperatur i vinodlingen för att odla ännu bättre vindruvor. Lunds Kommun har genom Future by Lund, i samarbete med LTH, Rise och Sensative startat ett projekt som möjliggör att testa innovationer inom sensorsteknik i ett öppet sensornätverk. Tekniken heter LoRa.

2017-06-26

​Sommarlund: Tingsek och naturens musik

Publiken möter artisten och Södra Sandby-sonen Magnus Tingsek i hembyn och bygger instrument ute i det fria under Sommarlunds andra vecka.

2017-06-21

Nya klimatsatsningar i Lund

Lunds kommun får 2,3 miljoner i stöd från Naturvårdsverkets Klimatklivet för att samla in metangas från Rögle avfallsdeponi. Tack vare stödet kan en helt ny kostnadseffektiv teknik introduceras på den svenska marknaden.

2017-06-21

​Sommarlund: somrig och eldig midsommardans

Traditionsenligt firande på Kulturen eller kubansk salsakväll på Dansbanan? Midsommaren i Lund bjuder på dans, både runt stång och i par. Dessutom blir det klassisk musik och sjörövarteater.

2017-06-20

Kick off för Lov i Lund i Dalby, Genarp och Södra Sandby

Kick off:en för Lov i Lund fortsätter kommande dagar i våra byar med grillning och brännboll.

2017-06-20

​Fortsatt ökning av internationella gästnätter

Under 2016 gjordes 477 171 kommersiella övernattningar i Lunds kommun vilket är en ökning med 4,1 % eller 18 651 gästnätter jämfört med 2015. Sommarmånaderna stod för cirka 32 % av gästnätterna och även i år hoppas Lund Tourist Center på en bra utveckling under sommarmånaderna.

2017-06-19

Lund- populär kongresstad

Lund toppar, med en fjärdeplats, ICCAs ranking 2016, av de mest populära internationella kongresstäderna i Sverige.

2017-06-19

Sommarlund: skånska mord med Joakim Palmkvist

På tisdag intas Eginogården i Dalby av författaren och kriminalreportern Joakim Palmkvist. Ur egen erfarenhet berättar han om skånska gangstermord, krigsförbrytare och ond bråd död.

2017-06-15

Samverkan på boende för unga mot självständighet

​I en ny samverkan mellan kultur- och fritidsförvaltningen och socialförvaltningen i Lund skapas förutsättningar för ungas självständighet i placeringsformen stödboende för unga 16 till 20 år. Behovet är just nu stort hos de ensamkommande barnen och ungdomarna som snart är vuxna.

2017-06-15

​Natur, teater och vertikal dans på Sommarlund-premiär

I helgen inleds den sjunde upplagan av Sommarlund med dans på Domkyrkans fasad, naturupplevelser, teater, workshops.

2017-06-15

Nordiska Ungdomsorkestern är tillbaka, nu med deltagare i tredje generationen

Fredag 16 juni samlas Nordiska Ungdomsorkestern i Lund för 67 året i rad. Ungdomar från 8 länder ska spela tillsammans i drygt två veckor. I år har kursen sin första deltagare från Kuwait.

2017-06-14

God ordning på ekologiska frukter och grönsaker i Lund

​ Butikerna i Lund har bra ordning på sina ekologiska frukter och grönsaker som de säljer. Det konstaterar miljöförvaltningen, som besökt en rad olika butiker i kommunen för att kolla hur hanteringen av ekologiska frukter och grönsaker går till.

2017-06-13

Kraftigt höjda löner för sjuksköterskor i Lunds kommun

Upp till 4 000 kronor högre lön i månaden. Lunds kommun tar krafttag för att behålla sina medarbetare och öka möjligheten att rekrytera nya sjuksköterskor.

2017-06-13

Premiär för Lov i Lund

Sommaren 2017 satsar Lunds kommun extra på att skapa en sommar full av gratisaktiviteter för barn och unga som har lov, med stöd av Myndigheten för Ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Det nya konceptet Lov i Lund erbjuder allt från cirkusworkshops och utflykter till utomhusbio och kvällsdopp hela sommaren!

2017-06-08

Större forskarhotell på Brunnshög

Fler hotellrum för gästforskare planeras på Brunnshög då det finns ett stort intresse för att bo nära de stora forskningsanläggningarna. Byggnadsnämnden har under torsdagen beslutat att skicka ett förslag till detaljplan som gör ett större hotell möjligt på samråd.

2017-06-08

Sölvegatan ger plats för nya namn

Stadsutveckling och spårvägen medför att Sölvegatan för första gånger blir kortare. Efter beslut av byggnadsnämnden byter den norra delen av gatan namn. - Det är en naturlig punkt att byta namn där eftersom gatan övergår till ett nytt torg och de nya namnen gör det lättare att hitta till byggnaderna som planeras på Ideon och Brunnshög, säger Björn Abelson (S), ordförande i byggnadsnämnden.

2017-06-08

​Nya stadsdelen heter Västerbro

Ikväll beslutade byggnadsnämnden att Västerbro är namnet på den nya stadsdelen som snart växer fram längs Öresundsvägen. Det stod mellan Västerbro och Öresundsvången, båda förslag inkomna via utmaningen tidigare i vår. - Namnet är bra och det känns extra kul att det förslaget kommit in via namnutmaningen, säger Björn Abelson (S), ordförande i byggnadsnämnden.

2017-06-08

Hotellprojekt med skybar i Brunnshög

Tekniska nämnden beslutade på onsdagskvällen att ge Brunnshögsprojektet i uppdrag att förhandla om försäljning av mark till byggaktören Magnolia Bostad, som planerar att bygga hotell i centrala Brunnshög.

2017-05-30

Lund prisas som bästa avfallsverksamhet

Lunds kommun har fått utmärkelsen ”Bästa avfallsverksamhet” för 2016. Priset delades ut under branschorganisationen Avfall Sveriges årsmöte i Örebro den 30 maj. Priset utgår från index som beräknas utifrån ett antal parametrar som speglar avfallsverksamheten i kommunen på ett bra sätt; kundnöjdhet, miljö och ekonomi.

2017-05-29

Lunds kommun bäst på "svekologiska" livsmedel

På måndagen delades det årliga priset Ekomatsligan ut. Lunds kommun befäster sin andraplats med 68 procent ekologiska livsmedelsinköp och vann klassen bästa "svekologiskt", det vill säga störst andel svenska ekologiska livsmedel.

2017-05-29

​Årets Sommarlundprogram

Konserter i Dalby stenbrott, extra många workshops för barn och familj, internationell gatuteater, fokus Genarp, program på Konsthallens innergård och massor av program i Stadsparken. Sommarlunds sjunde säsong drar igång den 17 juni.

2017-05-29

Följ med på en heldag om Slaget vid Lund

Den 10 juni mellan kl. 10 -17 kommer det att bjudas på guidade turer, föreläsningar och förevisningar om Slaget vid Lund 1676. Anledningen är att Katedralskolan vill uppmärksamma sin app om slaget vid Lund. Samtidigt passar turistbyrån på att informera om de skyltar som i höstas placerades ut där slaget stod.

2017-05-24

Omvandlingen av Öresundsvägen ett steg närmare

Nu ska det bli möjligt att bygga bostäder på två tomter vid Öresundsvägen. Byggnadsnämndens arbetsutskott beslutade under onsdagen att en ny detaljplan ska tas fram. Det är JM och HSB som vill bygga.

2017-05-24

​Välkommen till pressträff för årets Sommarlundprogram

Sommarlund går in på sjunde säsongen och växlar upp tack vare Kulturskolan Lund som arrangerar workshops i samband med det ordinarie scenprogrammet för barn och familj. Hör programmakarna berätta om årets maffiga utbud! Dessutom ett smakprov från programmet. När? 29 maj kl. 10-11 Var? Stadsparken Lund, gröningen vid vita scenen

2017-05-22

Seminarium om Nyvångskolans Erasmus-projekt

Välkommen till seminarium om Erasmus- projektet "My way, your way, our shared cultural identities".

2017-05-19

En ny stadsdel har fått sitt namn

Källby är namnet på den nya stadsdelen som kommer växa fram i sydvästra Lund. Namnet beslutades igår av byggnadsnämnden och förslaget kom in från flera lundabor. - Namnet är bra och det känns extra kul att det är flera lundabor som kommit med förslaget, säger Björn Abelson (S), ordförande i byggnadsnämnden.

2017-05-18

Nya förutsättningar för Stenkrossen

En ny inriktning för kvarteret där Stenkrossen finns idag gör det möjligt att både behålla den framgångsrika verksamheten och bygga många nya bostäder.

2017-05-18

Lunds kommun stolt medarrangör av LundaPride

Tillsammans! Det är temat för årets LundaPride som invigs imorgon. Under tre dagar vill vi tillsammans med alla Lundabor fylla staden med både pridekänsla och glädje. Lunds kommun är en av flera stolta medarrangörer till årets LundaPride – en festival för alla som står upp för allas lika värde och rätten att vara sig själv. Invigningstalar gör kommunalråd Elin Gustafsson (S) imorgon kväll.

2017-05-17

Lunds kommun ger ut gröna obligationer för 750 miljoner kronor

Lunds kommun förstärker nu sitt hållbarhetsarbete med att emittera sin första gröna obligation. De projekt som bland annat kommer att finansieras av denna gröna obligation är infrastrukturen för spårvägen, energieffektiva bostäder samt solcellsanläggningar producerade av LKF.

2017-05-16

Pressinbjudan: Inför Stadsparkens dag 20 maj

Programinformation om Stadsparkens dag, 20 maj.

2017-05-15

Folkbiblioteken i Lund HBTQ-certifieras

Den 19 maj kl. 13 avtäcks diplomet för godkänd HBTQ-certifiering på Stadsbiblioteket, lagom till LundaPride. Då hälsas allmänheten välkommen att fira med oss, med kaffe och tårta i regnbågens alla färger. Alla tillsvidareanställda inom Folkbiblioteken i Lund, nästan 100 anställda på elva biblioteksenheter, har utbildats av RFSL i HBTQ-frågor för att förbättra arbetsmiljö och bemötande.

2017-05-12

Värdegrundsarbete på Modersmålscentrum i Lund

Modersmålscentrum i Lund har tagit fram ett pedagogiskt innehåll om hur de ska arbeta med ämnesintegrerad värdegrundsundervisning. Eleverna har spelat en aktiv roll i arbetet med innehållet.

2017-05-12

​Sommarlund återvänder till Dalby stenbrott

Efter förra årets paus från stenbrottet, återvänder nu Sommarlund för tre arrangemang i den natursköna inramning som stenbrottet erbjuder. En barnopera, Miriam Aïda och Garmarna står på programmet.

2017-05-12

Vill du känna dig trygg på krogen? Kampanj för trygga krogar i Lund

Nästa vecka, den 15-21 maj, arrangeras kampanjen ”Vill du känna dig trygg på krogen?” i Lund. Bakom kampanjen står Trygg krog, ett samarbete mellan krögare, nationer, kårer, kommunen och polisen i Lund. Med anledning av det bjuds nu media in till en pressträff den 15 maj, kl 9.30-10.30 i Kristallen, (ni möts upp vid receptionen).

2017-05-11

Fler lundabor nöjda med kulturutbudet

Enligt en medborgarundersökning gjord av GfK är hälften av lundaborna nöjda med kulturutbudet i kommunen. Det är en ökning jämfört med samma undersökning år 2011, då 36 % av kommuninvånarna uppgav att de var nöjda med kulturutbudet.

2017-05-11

Lund är bästa kommun att vara ung i

Är du ung och bor i Lund? Grattis, då bor du i landets bästa kommun. I dag presenterade tidningen Fokus sin årliga ranking om bästa boendekommun, och även i år blev Lund en av de bästa boendekommunerna. Totalt kom Lund på sjätte plats av landets alla 290 kommuner och blev bästa kommun söder om Göteborg. I kategorin bästa kommun ”att vara ung i” rankades Lund på plats nummer ett.

2017-05-10

Lund årets cykelkommun 2017

Lund årets cykelkommun 2017.

2017-05-10

Nu avslöjas vem som får Lunds kommuns miljöpris och miljöbragd 2017

Miljövänlig färg, reparation av elektronik, gröna placeringar och eldrivna arbetsmaskiner. Det är vad som belönas när Lunds miljöpris och miljöbragd 2017 delas ut på hållbarhetsfestivalen den 20 maj.

2017-05-10

Färgsprakande krigare från vendeltiden intar Uppåkra

På söndag den 14 mars får järnåldersstaden Uppåkra, som också kallas ”Lund före Lund”, förnämt besök från Storbritannien. Kung Raedwald med fränder från det historiska sällskapet Wulfheodenas, intar då den forna maktens högsäte i Uppåkra, i full rustning från vendeltidens krigarkultur.

2017-05-10

Ny utställning på Lunds konsthall: Dit vindarna bär

Med anledning av Lunds universitets 350-årsjubileum ägnar Lunds konsthall en omfattande grupputställning åt konstnärer som undervisat vid Konsthögskolan i Malmö. Konsthögskolan, som är en del av Lunds universitet, grundades 1995 och tog då över verksamhet som tidigare bedrivits vid Forums målar- och grafikskolor i Malmö.

2017-05-09

Waldorfsolvindens skola/förskola vinnare av årets Fair Trade-framsteg

Idag, tisdagen den 9 maj, delade styrgruppen för Fairtrade City Lund, ut priset för årets Fair Trade-framsteg. Vinnare är Waldorfsolvindens barnträdgård/förskola. De får priset för personalens stora engagemang och för hur de har lyckats att integrera social hållbarhet som en självklar del i verksamheten.

2017-05-05

Kulturskolans elever bjuder Lunds skolor och förskolor på föreställningar och utställning i Kulturskolans vecka 8-12 maj.

Kulturskolan Lund bjuder in skolor och förskolor till 10 olika föreställningar och en stor utställning när Kulturskolans vecka går av stapeln 8-12 maj.

2017-05-04

Kulturskolan Lund visar upp sig på gator och torg lördag 6 maj när Kulturskolans dag går av stapeln.

Lördag 6 maj visar Kulturskolan Lund upp sig på olika ställen i Lunds centrum. Efter den traditionsenliga paraden genom staden blir det konserter, vernissage och dansföreställning på olika ställen.

2017-05-03

Lunds näringslivspriser utdelade

Återanvända kvalitetsmöbler, salladsbarer och konstruktiv journalistik hyllades i Lund när näringslivspriserna delades ut i Rådhuset under onsdagen. Priserna delas ut inom kategorierna Årets företagare, Årets nyföretagare och Årets Lundaköpman.

2017-05-02

​Lundaförslaget öppet för förslag

Den nya e-tjänsten Lundaförslaget är igång. Nu kan medborgare smidigt lämna förbättringsförslag på den verksamhet som kommunen har ansvar för.

2017-04-28

​Konferens om miljöläget i Lund

Välkommen till en presentation av miljöredovisningen 2016. Många är anmälda till miljölägesdagen i Lund, vilket visar att intresset för miljö- och klimatfrågor är stor.