Pressmeddelanden

2017-05-29

Lunds kommun bäst på "svekologiska" livsmedel

På måndagen delades det årliga priset Ekomatsligan ut. Lunds kommun befäster sin andraplats med 68 procent ekologiska livsmedelsinköp och vann klassen bästa "svekologiskt", det vill säga störst andel svenska ekologiska livsmedel.

2017-05-29

​Årets Sommarlundprogram

Konserter i Dalby stenbrott, extra många workshops för barn och familj, internationell gatuteater, fokus Genarp, program på Konsthallens innergård och massor av program i Stadsparken. Sommarlunds sjunde säsong drar igång den 17 juni.

2017-05-29

Följ med på en heldag om Slaget vid Lund

Den 10 juni mellan kl. 10 -17 kommer det att bjudas på guidade turer, föreläsningar och förevisningar om Slaget vid Lund 1676. Anledningen är att Katedralskolan vill uppmärksamma sin app om slaget vid Lund. Samtidigt passar turistbyrån på att informera om de skyltar som i höstas placerades ut där slaget stod.

2017-05-24

Omvandlingen av Öresundsvägen ett steg närmare

Nu ska det bli möjligt att bygga bostäder på två tomter vid Öresundsvägen. Byggnadsnämndens arbetsutskott beslutade under onsdagen att en ny detaljplan ska tas fram. Det är JM och HSB som vill bygga.

2017-05-24

​Välkommen till pressträff för årets Sommarlundprogram

Sommarlund går in på sjunde säsongen och växlar upp tack vare Kulturskolan Lund som arrangerar workshops i samband med det ordinarie scenprogrammet för barn och familj. Hör programmakarna berätta om årets maffiga utbud! Dessutom ett smakprov från programmet. När? 29 maj kl. 10-11 Var? Stadsparken Lund, gröningen vid vita scenen

2017-05-22

Seminarium om Nyvångskolans Erasmus-projekt

Välkommen till seminarium om Erasmus- projektet "My way, your way, our shared cultural identities".

2017-05-19

En ny stadsdel har fått sitt namn

Källby är namnet på den nya stadsdelen som kommer växa fram i sydvästra Lund. Namnet beslutades igår av byggnadsnämnden och förslaget kom in från flera lundabor. - Namnet är bra och det känns extra kul att det är flera lundabor som kommit med förslaget, säger Björn Abelson (S), ordförande i byggnadsnämnden.

2017-05-18

Nya förutsättningar för Stenkrossen

En ny inriktning för kvarteret där Stenkrossen finns idag gör det möjligt att både behålla den framgångsrika verksamheten och bygga många nya bostäder.

2017-05-18

Lunds kommun stolt medarrangör av LundaPride

Tillsammans! Det är temat för årets LundaPride som invigs imorgon. Under tre dagar vill vi tillsammans med alla Lundabor fylla staden med både pridekänsla och glädje. Lunds kommun är en av flera stolta medarrangörer till årets LundaPride – en festival för alla som står upp för allas lika värde och rätten att vara sig själv. Invigningstalar gör kommunalråd Elin Gustafsson (S) imorgon kväll.

2017-05-17

Lunds kommun ger ut gröna obligationer för 750 miljoner kronor

Lunds kommun förstärker nu sitt hållbarhetsarbete med att emittera sin första gröna obligation. De projekt som bland annat kommer att finansieras av denna gröna obligation är infrastrukturen för spårvägen, energieffektiva bostäder samt solcellsanläggningar producerade av LKF.

2017-05-16

Pressinbjudan: Inför Stadsparkens dag 20 maj

Programinformation om Stadsparkens dag, 20 maj.

2017-05-15

Folkbiblioteken i Lund HBTQ-certifieras

Den 19 maj kl. 13 avtäcks diplomet för godkänd HBTQ-certifiering på Stadsbiblioteket, lagom till LundaPride. Då hälsas allmänheten välkommen att fira med oss, med kaffe och tårta i regnbågens alla färger. Alla tillsvidareanställda inom Folkbiblioteken i Lund, nästan 100 anställda på elva biblioteksenheter, har utbildats av RFSL i HBTQ-frågor för att förbättra arbetsmiljö och bemötande.

2017-05-12

Värdegrundsarbete på Modersmålscentrum i Lund

Modersmålscentrum i Lund har tagit fram ett pedagogiskt innehåll om hur de ska arbeta med ämnesintegrerad värdegrundsundervisning. Eleverna har spelat en aktiv roll i arbetet med innehållet.

2017-05-12

​Sommarlund återvänder till Dalby stenbrott

Efter förra årets paus från stenbrottet, återvänder nu Sommarlund för tre arrangemang i den natursköna inramning som stenbrottet erbjuder. En barnopera, Miriam Aïda och Garmarna står på programmet.

2017-05-12

Vill du känna dig trygg på krogen? Kampanj för trygga krogar i Lund

Nästa vecka, den 15-21 maj, arrangeras kampanjen ”Vill du känna dig trygg på krogen?” i Lund. Bakom kampanjen står Trygg krog, ett samarbete mellan krögare, nationer, kårer, kommunen och polisen i Lund. Med anledning av det bjuds nu media in till en pressträff den 15 maj, kl 9.30-10.30 i Kristallen, (ni möts upp vid receptionen).

2017-05-11

Fler lundabor nöjda med kulturutbudet

Enligt en medborgarundersökning gjord av GfK är hälften av lundaborna nöjda med kulturutbudet i kommunen. Det är en ökning jämfört med samma undersökning år 2011, då 36 % av kommuninvånarna uppgav att de var nöjda med kulturutbudet.

2017-05-11

Lund är bästa kommun att vara ung i

Är du ung och bor i Lund? Grattis, då bor du i landets bästa kommun. I dag presenterade tidningen Fokus sin årliga ranking om bästa boendekommun, och även i år blev Lund en av de bästa boendekommunerna. Totalt kom Lund på sjätte plats av landets alla 290 kommuner och blev bästa kommun söder om Göteborg. I kategorin bästa kommun ”att vara ung i” rankades Lund på plats nummer ett.

2017-05-10

Lund årets cykelkommun 2017

Lund årets cykelkommun 2017.

2017-05-10

Nu avslöjas vem som får Lunds kommuns miljöpris och miljöbragd 2017

Miljövänlig färg, reparation av elektronik, gröna placeringar och eldrivna arbetsmaskiner. Det är vad som belönas när Lunds miljöpris och miljöbragd 2017 delas ut på hållbarhetsfestivalen den 20 maj.

2017-05-10

Färgsprakande krigare från vendeltiden intar Uppåkra

På söndag den 14 mars får järnåldersstaden Uppåkra, som också kallas ”Lund före Lund”, förnämt besök från Storbritannien. Kung Raedwald med fränder från det historiska sällskapet Wulfheodenas, intar då den forna maktens högsäte i Uppåkra, i full rustning från vendeltidens krigarkultur.

2017-05-10

Ny utställning på Lunds konsthall: Dit vindarna bär

Med anledning av Lunds universitets 350-årsjubileum ägnar Lunds konsthall en omfattande grupputställning åt konstnärer som undervisat vid Konsthögskolan i Malmö. Konsthögskolan, som är en del av Lunds universitet, grundades 1995 och tog då över verksamhet som tidigare bedrivits vid Forums målar- och grafikskolor i Malmö.

2017-05-09

Waldorfsolvindens skola/förskola vinnare av årets Fair Trade-framsteg

Idag, tisdagen den 9 maj, delade styrgruppen för Fairtrade City Lund, ut priset för årets Fair Trade-framsteg. Vinnare är Waldorfsolvindens barnträdgård/förskola. De får priset för personalens stora engagemang och för hur de har lyckats att integrera social hållbarhet som en självklar del i verksamheten.

2017-05-05

Kulturskolans elever bjuder Lunds skolor och förskolor på föreställningar och utställning i Kulturskolans vecka 8-12 maj.

Kulturskolan Lund bjuder in skolor och förskolor till 10 olika föreställningar och en stor utställning när Kulturskolans vecka går av stapeln 8-12 maj.

2017-05-04

Kulturskolan Lund visar upp sig på gator och torg lördag 6 maj när Kulturskolans dag går av stapeln.

Lördag 6 maj visar Kulturskolan Lund upp sig på olika ställen i Lunds centrum. Efter den traditionsenliga paraden genom staden blir det konserter, vernissage och dansföreställning på olika ställen.

2017-05-03

Lunds näringslivspriser utdelade

Återanvända kvalitetsmöbler, salladsbarer och konstruktiv journalistik hyllades i Lund när näringslivspriserna delades ut i Rådhuset under onsdagen. Priserna delas ut inom kategorierna Årets företagare, Årets nyföretagare och Årets Lundaköpman.

2017-05-02

​Lundaförslaget öppet för förslag

Den nya e-tjänsten Lundaförslaget är igång. Nu kan medborgare smidigt lämna förbättringsförslag på den verksamhet som kommunen har ansvar för.

2017-04-28

​Konferens om miljöläget i Lund

Välkommen till en presentation av miljöredovisningen 2016. Många är anmälda till miljölägesdagen i Lund, vilket visar att intresset för miljö- och klimatfrågor är stor.

2017-04-27

​Ny vision för Lund

Lund skapar framtiden med kunskap, innovation och öppenhet. Så låter huvudbudskapet i Lunds nya vision. Det beslutade kommunfullmäktige under torsdagskvällen.

2017-04-27

​Nya områden förbereds för spårväg

Tisdagen den 2 maj inleds vägarbeten på St Laurentiigatan och Getingevägen. Samtidigt öppnar Kungs Oscars väg åter för trafik.

2017-04-27

Vilka tilldelas årets näringslivspriser i Lund?

Den 3 maj avslöjas årets näringslivspristagare i Lund. Hjärtligt välkommen till prisutdelningen klockan 13 i Knutsalen.

2017-04-26

Rekordmånga unga i Lund vill starta eget på sommarlovet

I entreprenörsstaden Lund är det i år rekordmånga unga som vill starta eget på sommarlovet. Till de 25 platserna i Sommarlovsentreprenör sökte cirka 190 gymnasieungdomar. Aldrig har så många velat prova sina idéer. I år siktar Lund på att lära unga att förverkliga idéer som gör skillnad. En annan nyhet är att tio av platserna är reserverade för unga som vill jobba med kultur.

2017-04-25

Pressinbjudan: inför valborg i Stadsparken

Vi berättar om förberedelserna inför 30 april i Stadsparken, både den spontana picknicken och kvällens traditionella firande.

2017-04-20

Möjlighet till ny förskola och fler bostäder i centrala Lund

Bättre utemiljö för barnen på en ny förskola och så småningom även fler bostäder och affärslokaler. Det blir resultatet av det inriktningsbeslut som byggnadsnämnden fattat om kvarteren väster om Grynmalaregatan.

2017-04-19

Litteralund inleds på stora världsbokdagen

Tjugofem författare och tio illustratörer kommer till Lund mot slutet av veckan för att medverka i Litteralund, Sveriges största festival för barn- och ungdomslitteratur som Lunds kommun arrangerar för tolfte gången. Det blir en hel veckas program för både vuxna och barn med start nu på söndag som passande nog också är stora världsbokdagen.

2017-04-18

Dansare från 6 till 19 år tar plats i Dansgallerian på Lunds Stadsteater till helgen.

Kulturskolan Lunds danselever tar till helgen plats på Lunds Stadsteater för att framföra ”Dansgallerian”. I föreställningen dansar kunder och butiksägare. På natten får varorna liv och nattvakten drömmer om att bli konsertpianist....

2017-04-18

​Dansens dag firas med dans på Domkyrkoplatsen

För åttonde året i rad arrangerar Skånes danskollegium en Dansens dagturné där Lund är tredje och sista stoppet. Två korta koreografier framförs på Domkyrkoplatsen klockan 14.00 på lördag 22 april. Medverkar gör också danselever från Kulturskolan Lund och från Lunds dans- och musikalgymnasium.

2017-04-13

Föräldrachatt kring droger, alkohol och ungas valborgsfirande i Lund

En chatt för engagerade vuxna där tips, råd och tankeutbyte kring ungas användning av droger och alkohol. Det öppnar nu föreningen Förebild, Lunds fältgrupp och polisen i Lund inför valborgshelgen och våren i Lund. Chatten pågår mellan klockan 11.30-13.30, onsdagen den 26 april.

2017-04-13

Samarbete gör det enklare att hyra ut sin bostad till nyanlända i Lund

Nu ska det bli lättare att få hjälp att hyra ut sin privatbostad till nyanlända i Lund. Genom ett samarbete mellan Lunds kommun och Eos Cares lanseras i dag hemsidan www.lundauppropet.se där privatpersoner som vill hyra ut enkelt kan anmäla sitt intresse.

2017-04-11

​Kultur- och fritidsförvaltningen fördelar 208 000 kronor till insatser för flyktingar

Ett standup-nätverk för nyanlända, en utställning om vad som format Lund och hur vi alla är med och formar framtiden, en föreställning om drömmar, sommaraktiviteter för ensamkommande, musikprojekt för nyanlända familjer med små barn, språkcafé och ett hantverks- och textilprojekt är de projekt som beviljats bidrag.

2017-04-08

Lunds kommun hedrar offren efter attentatet i Stockholm den 7 april

Attacken i Stockholm berör hela landet. I dag har Lunds kommun flaggat på halv stång för att hedra offren för gårdagens dåd. På måndag kommer en kondoleansbok att finnas i Kristallens reception, och klockan 12 deltar kommunen i den av regeringen utlysta tysta minut.

2017-04-07

Skolbibliotek i världsklass 2017

​2017 tar sex skolor i Lund hem utmärkelsen Skolbibliotek i världsklass: Backaskolan, Fäladsgården, Fäladsskolan, Katedralskolan, Polhemsskolan och Spyken.

2017-04-04

Music Camp, Dans/musikalkollo och Kulturkollo. Aktiviteter för unga är på gång i Lund till sommaren.

Till sommaren anordnas Music Camp, Dans/musikalkollo samt Kulturkollo för ungdomar i åldrarna 10-16. Här får man chansen att spela i band, lära sig fotografera, djupdyka i Street Art och mycket mer.

2017-03-29

​Ny vision föreslås för Lunds kommun

Lund skapar framtiden med kunskap, innovation och öppenhet. Så kan Lunds kommuns nya vision komma att lyda. Förslaget ska tas upp i kommunstyrelsen under april och därefter i kommunfullmäktige.

2017-03-28

Universitetet firas med blommor och Nygatan blir blomstergata

Lunds kommun hyllar Lunds Universitet 350 år med ett blomsterprogram som inspirerats av universitetets grafiska profil och den studentikosa världen. Årets nyhet för VÅR stad är ett samarbete med fastighetsägarna på Nygatan där vi gemensamt skapar en blomstergata.

2017-03-27

Lunds Stadsorkester gästas av dirigenten Marie Rosenmir

Till helgen gästas Lunds Stadsorkester av dirigenten Marie Rosenmir, en svensk dirigent som bl.a. har kunnat ses dirigera orkestern vid Nobelprisceremonin 2016. På söndag kommer hon att dirigera musik av Beethoven, Nielsen och Sibelius.

2017-03-27

Internationellt besök på Nyvångskolan i Dalby

Nyvångskolan i Dalby är 27-31 mars värd för ett europeiskt utbytesprogram. Skolan får besök av 30 elever i åldern 14-18 år från Bulgarien, Italien och Spanien.

2017-03-24

Öppet hus på Stenkrossen 29 mars

Onsdagen den 29 mars är det öppet hus på Stenkrossen i Lund. Välkommen att uppleva alla spännande projekt och processer inom konst, kultur och innovation som pågår i lokalerna på Kastanjegatan 13!

2017-03-24

Musikkrocken 2017 på Café Vipan

För första gången i historien håller eleverna på gymnasiesärskolan på Vipan tillsammans med daglig verksamhet i Lund: Diabasen och Mitt i musiken, en galakonsert. Lördagen 23 mars kl.15.00 är alla välkomna för att lyssna på Musikkrocken på Café Vipan

2017-03-24

Lund-Hässleholm nästa sträcka i höghastighetssystemet

Infrastrukturminister Anna Johansson (S) presenterade i dag regeringens direktiv till åtgärdsplanering och kommande satsningar inom infrastruktur. Det gjordes på en pressträff i Lund. - Det är väldigt roligt att här idag kunna berätta att nästa sträcka i ett tänkt höghastighetssystem är Lund – Hässleholm, säger Anna Johansson.

2017-03-24

Nya stadsdelar behöver namn, nu börjar utmaningen

Inom några år kommer två nya stadsdelar utvecklas och få ny form: området runt Öresundsvägen och området intill den nya pågatågsstationen i sydvästra Lund. Nu kan alla som vill föreslå namn till de nya stadsdelarna. Namnutmaningen börjar idag fredag och är igång till och med påsk.

2017-03-23

Sex nya bostadshus och mer liv vid LTH

Nu blir det möjligt att bygga ett tätare och mer levande campus vid LTH. Byggnadsnämnden har beslutat att gå vidare med ett förslag som innebär fler bostäder men också butiker, kontor eller restauranger i ett område väster om LTH-parken.

2017-03-23

Centrala Lund blir testplats för sensorer och digitala uppfinningar

Future by Lund, Lunds kommun och Lunds Tekniska Högskola (LTH) startar nu ett fritt och öppet nätverk som ger möjlighet att prova sensorer och digitala lösningar i stadsmiljö som kan leda till innovationer och utveckling i staden. Projektet bygger på s k LoRa-standard som gör att man enkelt och med få basstationer kan täcka stora ytor samt möjliggör kommunikation med trådlösa sensorer i staden.

2017-03-22

​”Världen i Lund” – en dag för seniorer och anhöriga från hela världen

Svärdkonst, capoeira och sambarytmer! Den 25 mars bjuds det på intryck från hela världen när Lunds kommun och ABF anordnar en dag för seniorer och anhöriga från hela världen.

2017-03-22

Bäcken i byn - nytt naturvårdsprojekt i Södra Sandby

Lunds kommun har fått statligt bidrag från Länsstyrelsen (LONA-bidrag) för att driva ett naturvårdsprojekt i Södra Sandby.

2017-03-22

We Have a Dream - vernissage på ComUng

Under mars månade pågår ett spännande samarbete mellan ComUng och Lundafotografen Albert Wiking, som just nu är aktuell med utställningen We Have A Dream - om mänskliga rättigheter, mod och drömmar.

2017-03-21

​När rymden kom till Lund

Den internationella rymdkonferensen invigdes på måndagskvällen i Lunds konsthall. Ett sjuttiotal representanter från 13 länder har samlats i Lund för att se hur rymdteknik kan användas till innovativa lösningar på jorden.

2017-03-20

Pink Floyds ”The Wall” spelas i Stadshallen av elever från Kulturskolan och Lars-Erik Larssongymnasiet.

Musiken från Pink Floyds skiva ”The Wall” spelas i en version för band, kör och symfoniorkester i Lunds Stadshall 23 och 24 mars. Uppsättningen är ett samarbete mellan Kulturskolan Lund och Lars-Erik Larssongymnasiet.

2017-03-17

Vår i naturum Skrylle - och början på ett nytt rekordår?

Lördag 18 mars startar naturum Skrylles vårsäsong med ett program fullt av aktiviteter, om och i naturen.

2017-03-16

Nu har Kulturskolans helgskola kommit igång

65 barn deltar i de fem olika kurser som spänner från form och design till rockband. Såväl Lindebergska skolan som Stenkrossen sjuder nu av liv på helgerna.

2017-03-14

Flytt av Clemenstorgets träd framflyttad till v. 12

Flytten av de åtta träden från Clemenstorget till Brunnshög, med planerad uppstart nu på onsdag, är framflyttad till måndag nästa vecka.

2017-03-13

Sällsynt spindeldjur återfunnet i Stadsparken

Det dröjde 20 år innan vi kunde bekräfta att hålträdsklokryparen, en avlägsen släkting till skorpionen, finns kvar i Stadsparken. Fyndet gjordes vid en insektsinventering hösten 2016 då ett exemplar hittades i en av parkens ihåliga tysklönnar.

2017-03-10

Fler bostäder på Södertull kan ge Lund en ny entré

Att omvandla Södertull skulle kunna ge fler bostäder och samtidigt knyta samman centrala delar av Lund. Byggnadsnämndens arbetsutskott har därför beslutat att man ska undersöka om och hur man kan bygga nytt bland annat där det idag finns bilhandel.

2017-03-10

Naturupplevelser som förflyttar gränserna - Daglig verksamhet Glimmern nominerad till Götapriset 2017

Med rätt stöd kan alla vandra Skåneleden! Så tänkte handledarna på daglig verksamhet Glimmern, och sedan tre år tillbaka vandrar de regelbundet för att utveckla, utmana och bättre nå människorna de arbetar med. Nu har projektet nominerats till det prestigefyllda Götapriset.

2017-03-10

Pressinbjudan: Lund Grand Prix 2017

​Torsdagen den 4 maj kl 8-12 är det dags för årets upplaga av Lund Grand Prix. Temat för i år är Lund – ett ekosystem för innovation.

2017-03-08

​Lunds kommun vill locka investerare på Mipim

Lunds kommun deltar i fastighetsmässan Mipim, den 14-17 mars, för att attrahera företag och internationella investerare till kommunen. I år släpper Lunds kommun, under mässan, två nya byggrätter, varav en i den nya etappen i världsunika stadsdelen Brunnshög.

2017-03-07

​Ny klimatfond ger minskad klimatpåverkan

Mobil cykelverkstad, elbilar i hemvården och ett projekt för att öka antalet distansmöten. Det är några av åtgärderna som får pengar när Lunds kommun för första gången delar ut medel ur den nyinstiftade klimatfonden.

2017-03-07

100 valthornister träffas i Lund för att spela, lära och umgås 11-12 mars.

För andra året i rad anordnar Kulturskolan Lund och Svenska Hornsällskapet en hornhelg i Lund. Elever från södra Sverige får tillsammans med sina lärare möta professionella musiker och andra lärare.

2017-03-07

MoveOn - Största jobb- och utbildningsmässan någonsin i Lund

På jobb- och utbildningsmässan MoveOn den 9 mars erbjuds ungdomar mellan 18 och 29 år att söka jobb på plats, prata jobbdrömmar och få smarta tips. Det är Lunds kommun och Arbetsförmedlingen som går samman i en satsning som är större än någonsin för att prata framtidsmöjligheter med Lundaungdomarna.

2017-03-06

Nu flyttas åtta av Clemenstorgets träd till Brunnshög

Spårvagnshållplatsen Lund C kommer att byggas diagonalt på Clemenstorget, i linje med S:t Laurentiigatan. Det påverkar åtta av de hundratalet träd som växer på Clemenstorget. Nu ska dessa träd – sex plataner och två lindar – flyttas till Vindarnas park på Brunnshög.

2017-03-06

Högevall får utmärkelsen "utmärkt hälsofrämjande arbetsplats"

Högevall är först ut av kultur- och fritidsförvaltningens verksamheter att belönas med utmärkelsen ”Utmärkt hälsofrämjande arbetsplats”. Onsdagen den 8 mars 2017 kommer Högevall, med sina 39 anställda, att ta emot utmärkelsen.

2017-03-06

Regionfinal i språkolympiaden 2017

Polhemskolan i Lund arrangerar Språkolympiadens Regionsfinal för grundskolan den 8:e mars. Språkolympiaden är en språktävling för grund- och gymnasieskolor där elever tävlar i franska, tyska och spanska, engelska och svenska. I år har över 20.000 elever från hela landet tävlat. Plats: Polhemskolan, Aulan Adress: Trollebergsvägen 41, Lund Tid: 8 mars kl. 9.15

2017-03-02

Pressvisning på Lunds konsthall: Albert Wiking. We Have A Dream

​Albert Wiking ​We Have A Dream. Om mod, medmänsklighet och människans rättigheter Lunds konsthall, 18 mars – 7 maj 2017 Pressvisning, fredagen den 17 mars kl. 12 ​Vernissage, fredagen den 17 mars kl. 18–21

2017-03-02

​Farzad, Beppe och Johanna till Litteralund i vår

TV-profilerna Farzad Farzaneh, Beppe Singer och Johanna Westman kommer alla till Litteralunds familjedag på Stadsbiblioteket söndagen den 23 april. Bokfestivalens offentliga program fortsätter under den följande veckan med en kväll för unga på Stenkrossen och författarbesök på Norra Fäladen, i Dalby och Veberöd.

2017-02-28

Nu införs e-tjänster för försörjningsstödet

Från och med mars inför socialtjänsten i Lunds kommun en ny e-tjänst för sina brukare. Det är försörjningsstödstagarna som kommer att kunna få information om sitt försörjningsstöd direkt i datorn, läsplattan eller mobiltelefonen. E-tjänsten är ett led i att förenkla och öka tillgängligheten för brukarna och minska arbetsbördan för medarbetarna.

2017-02-27

Bygget av spårvägen startar den 7 mars

Spårvägen i Lund börjar byggas den 7 mars, på tre olika platser: Kung Oskars väg vid Getingevägen, på Sölvegatan vid Kårhuset och på Sölvegatan vid E22.

2017-02-24

Spårväg Lund C – ESS: Pressträff om byggprocessen

Spårvägen i Lund börjar byggas i mars, på flera platser samtidigt. Det kommer att ta ca två år att få infrastrukturen på plats. Bygget kommer att innebära en del förändringar i stadsbilden, omfattande avspärrningar och störningar i trafiken.

2017-02-21

Nu är vi över 119 000 Lundabor

Allt fler väljer Lunds kommun. I dag presenterades befolkningssiffrorna för 2016 från SCB. Samtidigt fortsätter ökningen stadigt under 2017. Statistiska Centralbyrån, SCB, samlar varje år statistik över landets befolkning. När siffrorna presenterades i dag stod det klart att Sverige står inför den största folkökningen sedan 1861. Totalt var Sveriges befolkning år 2016 uppe i 9 995 153 .

2017-02-20

​Vinst för Polhemskolan i fysiktävling

Eleverna Axel Lokrantz, Arvid Steen och Johanna Lidholm, vann idag Wallenbergs fysikpris och går nu till finalen i den europeiska och internationella fysikolympiaden. Alla tre läser spetsutbildningen i fysik på Polhemskolan.

2017-02-16

​Inriktningen satt för sydvästra Lund

Sydvästra Lund ska utvecklas till en del av staden där rekreation och grönska samspelar med näringsliv och en mer urban miljö. Det var ett av de viktiga ställningstagandena när byggnadsnämnden under torsdagen fattade beslut om stadsdelens framtida inriktning.

2017-02-16

Bättre utemiljö för Lunds förskolebarn

Nya riktlinjer ska göra det enklare att se till att Lunds förskolegårdar blir tillräckligt stora och med ett bra innehåll. Under torsdagen beslutade byggnadsnämnden att skicka förslaget vidare på remiss.

2017-02-16

Sportlov i Lund – här listar vi aktiviteterna

Gympa, film, experiment, teater, skidåkning och pyssel – Lunds föreningar, bibliotek och kulturaktörer erbjuder massor av aktiviteter under sportlovet i vecka åtta.

2017-02-16

Ny färdtjänstentreprenör i Lunds kommun

Tekniska nämnden tog den 15 februari 2017 beslut om att tilldela uppdraget för färdtjänsten i Lunds kommun från och med 1 oktober 2017 till DRT Solutions AB. Avtalet gäller i fyra år med option på ytterligare två år.

2017-02-16

Lärare på Nyvångskolan i Dalby utforskar kulturskillnader på Sicilien

När resten av skolan tar sportlov åker tre lärare från Nyvångskolan i Dalby till Catania på Sicilien för att utbyta idéer och erfarenheter gällande sin yrkesroll.

2017-02-15

Nu är bygget av spårvägen i Lund invigt!

​Nu är bygget av spårvägen i Lund invigt. Under en högtidlig ceremoni rullades gräsmattor ut för att symbolisera första spadtaget i projektet och ett nytt kapitel i Lunds historia.

2017-02-15

​​Lund leder kulturligan i landet

Lund hamnar på en delad förstaplats med Stockholm, när enkätundersökningen "Kulturvanor i svenska städer" presenteras. Undersökningen gäller medborgarnas kulturvanor. Urvalet för undersökningen är de 34 största kommunerna i Sverige enligt SKLs indelning.

2017-02-10

​ESA lägger rymdkonferens i Lund

Rymdteknik för hållbara, smarta städer och innovationer? Det är något som ska diskuteras när den Europeiska Rymdorganisationen ESA (European Space Agency) håller konferens under tre dagar i Lund i mars.

2017-02-09

​Kick-Start Program ska få företag i Malmö-Lund att behålla internationell kompetens

Många arbetsgivare i Malmö-Lund-regionen är beroende av spetskompetens från olika länder för att kunna driva och utveckla sin verksamhet. Den 14 februari startar "Kick- Start Program" i Lund för att bättre ta till vara de medföljandes kompetenser.

2017-02-09

Första spadtaget för spårvägen i Lund (uppdaterat program)

Den 15 februari tar vi första spadtag för Spårväg Lund C – ESS. Eventet äger rum i ett specialbyggt område på Sölvegatan. TID: 15 februari, kl. 11.00 - 13.00. PLATS: Sölvegatan vid LTH-parken (närmaste byggnaden, Ingvar Kamprad Designcentrum har Sölvegatan 26 som adress).

2017-02-09

Kongresser och konferenser i Lund omsatte 89 miljoner kronor förra året

​Lund är en attraktiv mötesdestination som årligen står värd för en rad internationella och nationella möten. Förra året möttes cirka 14 200 delegater för att konferera i Lund. Tillsammans har de omsatt minst 89 miljoner kronor, visar Lund Convention Bureaus genomgång.

2017-02-06

Lunds Stadsorkester bjuder på uppförande och uruppförande av skånsk musik.

Lunds Stadsorkester, med solisten Pia Loman, uruppför söndag 12 februari Håkan Carlssons konsert för blockflöjt och orkester. Dessutom uppförs det musik av David Riebe, initiativtagaren till Lund Contemporary. På lördagen blir det även en familjekonsert.

2017-02-01

Vipanelever gör praktik utomlands

​På söndag åker eleverna från El- och energiprogrammet och Handelsprogrammet på praktik till Mérida, Spanien. Eleverna kommer att vara där i tre veckor, handelslärare och el-lärare följer med för att hjälpa eleverna.

2017-02-01

Första spadtaget för spårvägen i Lund

Välkomna till första spadtaget för Spårväg Lund C – ESS, den 15 februari mellan klockan 11 och 13.

2017-02-01

Mer Kulturskola för fler; Kulturskolan Lund startar nya grupper med verksamheter för fler barn

Med hjälp av medel från Statens Kulturråd startar Kulturskolan Lund undervisning för att kunna nå de barn som står i kö eller som inte har anmält sig till Kulturskolan än. Målet är att Kulturskolan ska kunna nå fler barn och ungdomar i Lunds kommun.

2017-01-30

​Verklighetsflykt, normer och läsfrämjeri på Litteralund

När Lunds kommun arrangerar Sveriges största festival för barn- och ungdomslitteratur för tolfte gången, har programmet för konferensen 27-28 april särskilt fokus på hur litteraturen speglar vår omvärld. Vi lyfter samtalet om flykt, normer och hur läsfrämjandearbetet ser ut runtom i Sverige idag.

2017-01-27

Fyra kontor tar fram förslag på ny centralstation

Nu är det klart att 3XN, Henning Larsen Architects, Belatchew Arkitekter och Elding Oscarson är de arkitektkontor som kommer att rita förslag på hur Lunds nya centralstation ska se ut.

2017-01-25

Ny satsning på sex och samlevnadsundervisning för nyanlända

Under våren med start torsdagen den 26 januari erbjuds skolpersonal som arbetar med nyanlända en fortbildning i sex och samlevnadsundervisning. Under fyra tillfällen kommer deltagarna att gå igenom grunderna, diskutera och få exempel på metoder till klassrummet.

2017-01-18

Ny skola på Påskagänget i Dalby

​Den 23 november 2016 togs det beslut om att starta två förskoleklasser på Kattfotens förskola, med start höstterminen 2017.

2017-01-16

Invigning av ny träffpunkt för seniorer på Linero

Den 19 januari kl. 13 invigs en ny träffpunkt för seniorer på Linero i östra Lund. Det blir pompa och ståt med musik, tårta, tal och bandklippning av vård- och omsorgsnämndens ordförande – och förstås visning av de nya lokalerna.