Pressmeddelanden

2017-03-29

​Ny vision föreslås för Lunds kommun

Lund skapar framtiden med kunskap, innovation och öppenhet. Så kan Lunds kommuns nya vision komma att lyda. Förslaget ska tas upp i kommunstyrelsen under april och därefter i kommunfullmäktige.

2017-03-28

Universitetet firas med blommor och Nygatan blir blomstergata

Lunds kommun hyllar Lunds Universitet 350 år med ett blomsterprogram som inspirerats av universitetets grafiska profil och den studentikosa världen. Årets nyhet för VÅR stad är ett samarbete med fastighetsägarna på Nygatan där vi gemensamt skapar en blomstergata.

2017-03-27

Lunds Stadsorkester gästas av dirigenten Marie Rosenmir

Till helgen gästas Lunds Stadsorkester av dirigenten Marie Rosenmir, en svensk dirigent som bl.a. har kunnat ses dirigera orkestern vid Nobelprisceremonin 2016. På söndag kommer hon att dirigera musik av Beethoven, Nielsen och Sibelius.

2017-03-27

Internationellt besök på Nyvångskolan i Dalby

Nyvångskolan i Dalby är 27-31 mars värd för ett europeiskt utbytesprogram. Skolan får besök av 30 elever i åldern 14-18 år från Bulgarien, Italien och Spanien.

2017-03-24

Öppet hus på Stenkrossen 29 mars

Onsdagen den 29 mars är det öppet hus på Stenkrossen i Lund. Välkommen att uppleva alla spännande projekt och processer inom konst, kultur och innovation som pågår i lokalerna på Kastanjegatan 13!

2017-03-24

Musikkrocken 2017 på Café Vipan

För första gången i historien håller eleverna på gymnasiesärskolan på Vipan tillsammans med daglig verksamhet i Lund: Diabasen och Mitt i musiken, en galakonsert. Lördagen 23 mars kl.15.00 är alla välkomna för att lyssna på Musikkrocken på Café Vipan

2017-03-24

Lund-Hässleholm nästa sträcka i höghastighetssystemet

Infrastrukturminister Anna Johansson (S) presenterade i dag regeringens direktiv till åtgärdsplanering och kommande satsningar inom infrastruktur. Det gjordes på en pressträff i Lund. - Det är väldigt roligt att här idag kunna berätta att nästa sträcka i ett tänkt höghastighetssystem är Lund – Hässleholm, säger Anna Johansson.

2017-03-24

Nya stadsdelar behöver namn, nu börjar utmaningen

Inom några år kommer två nya stadsdelar utvecklas och få ny form: området runt Öresundsvägen och området intill den nya pågatågsstationen i sydvästra Lund. Nu kan alla som vill föreslå namn till de nya stadsdelarna. Namnutmaningen börjar idag fredag och är igång till och med påsk.

2017-03-23

Sex nya bostadshus och mer liv vid LTH

Nu blir det möjligt att bygga ett tätare och mer levande campus vid LTH. Byggnadsnämnden har beslutat att gå vidare med ett förslag som innebär fler bostäder men också butiker, kontor eller restauranger i ett område väster om LTH-parken.

2017-03-23

Centrala Lund blir testplats för sensorer och digitala uppfinningar

Future by Lund, Lunds kommun och Lunds Tekniska Högskola (LTH) startar nu ett fritt och öppet nätverk som ger möjlighet att prova sensorer och digitala lösningar i stadsmiljö som kan leda till innovationer och utveckling i staden. Projektet bygger på s k LoRa-standard som gör att man enkelt och med få basstationer kan täcka stora ytor samt möjliggör kommunikation med trådlösa sensorer i staden.

2017-03-22

​”Världen i Lund” – en dag för seniorer och anhöriga från hela världen

Svärdkonst, capoeira och sambarytmer! Den 25 mars bjuds det på intryck från hela världen när Lunds kommun och ABF anordnar en dag för seniorer och anhöriga från hela världen.

2017-03-22

Bäcken i byn - nytt naturvårdsprojekt i Södra Sandby

Lunds kommun har fått statligt bidrag från Länsstyrelsen (LONA-bidrag) för att driva ett naturvårdsprojekt i Södra Sandby.

2017-03-22

We Have a Dream - vernissage på ComUng

Under mars månade pågår ett spännande samarbete mellan ComUng och Lundafotografen Albert Wiking, som just nu är aktuell med utställningen We Have A Dream - om mänskliga rättigheter, mod och drömmar.

2017-03-21

​När rymden kom till Lund

Den internationella rymdkonferensen invigdes på måndagskvällen i Lunds konsthall. Ett sjuttiotal representanter från 13 länder har samlats i Lund för att se hur rymdteknik kan användas till innovativa lösningar på jorden.

2017-03-20

Pink Floyds ”The Wall” spelas i Stadshallen av elever från Kulturskolan och Lars-Erik Larssongymnasiet.

Musiken från Pink Floyds skiva ”The Wall” spelas i en version för band, kör och symfoniorkester i Lunds Stadshall 23 och 24 mars. Uppsättningen är ett samarbete mellan Kulturskolan Lund och Lars-Erik Larssongymnasiet.

2017-03-17

Vår i naturum Skrylle - och början på ett nytt rekordår?

Lördag 18 mars startar naturum Skrylles vårsäsong med ett program fullt av aktiviteter, om och i naturen.

2017-03-16

Nu har Kulturskolans helgskola kommit igång

65 barn deltar i de fem olika kurser som spänner från form och design till rockband. Såväl Lindebergska skolan som Stenkrossen sjuder nu av liv på helgerna.

2017-03-14

Flytt av Clemenstorgets träd framflyttad till v. 12

Flytten av de åtta träden från Clemenstorget till Brunnshög, med planerad uppstart nu på onsdag, är framflyttad till måndag nästa vecka.

2017-03-13

Sällsynt spindeldjur återfunnet i Stadsparken

Det dröjde 20 år innan vi kunde bekräfta att hålträdsklokryparen, en avlägsen släkting till skorpionen, finns kvar i Stadsparken. Fyndet gjordes vid en insektsinventering hösten 2016 då ett exemplar hittades i en av parkens ihåliga tysklönnar.

2017-03-10

Fler bostäder på Södertull kan ge Lund en ny entré

Att omvandla Södertull skulle kunna ge fler bostäder och samtidigt knyta samman centrala delar av Lund. Byggnadsnämndens arbetsutskott har därför beslutat att man ska undersöka om och hur man kan bygga nytt bland annat där det idag finns bilhandel.

2017-03-10

Naturupplevelser som förflyttar gränserna - Daglig verksamhet Glimmern nominerad till Götapriset 2017

Med rätt stöd kan alla vandra Skåneleden! Så tänkte handledarna på daglig verksamhet Glimmern, och sedan tre år tillbaka vandrar de regelbundet för att utveckla, utmana och bättre nå människorna de arbetar med. Nu har projektet nominerats till det prestigefyllda Götapriset.

2017-03-10

Pressinbjudan: Lund Grand Prix 2017

​Torsdagen den 4 maj kl 8-12 är det dags för årets upplaga av Lund Grand Prix. Temat för i år är Lund – ett ekosystem för innovation.

2017-03-08

​Lunds kommun vill locka investerare på Mipim

Lunds kommun deltar i fastighetsmässan Mipim, den 14-17 mars, för att attrahera företag och internationella investerare till kommunen. I år släpper Lunds kommun, under mässan, två nya byggrätter, varav en i den nya etappen i världsunika stadsdelen Brunnshög.

2017-03-07

​Ny klimatfond ger minskad klimatpåverkan

Mobil cykelverkstad, elbilar i hemvården och ett projekt för att öka antalet distansmöten. Det är några av åtgärderna som får pengar när Lunds kommun för första gången delar ut medel ur den nyinstiftade klimatfonden.

2017-03-07

100 valthornister träffas i Lund för att spela, lära och umgås 11-12 mars.

För andra året i rad anordnar Kulturskolan Lund och Svenska Hornsällskapet en hornhelg i Lund. Elever från södra Sverige får tillsammans med sina lärare möta professionella musiker och andra lärare.

2017-03-07

MoveOn - Största jobb- och utbildningsmässan någonsin i Lund

På jobb- och utbildningsmässan MoveOn den 9 mars erbjuds ungdomar mellan 18 och 29 år att söka jobb på plats, prata jobbdrömmar och få smarta tips. Det är Lunds kommun och Arbetsförmedlingen som går samman i en satsning som är större än någonsin för att prata framtidsmöjligheter med Lundaungdomarna.

2017-03-06

Nu flyttas åtta av Clemenstorgets träd till Brunnshög

Spårvagnshållplatsen Lund C kommer att byggas diagonalt på Clemenstorget, i linje med S:t Laurentiigatan. Det påverkar åtta av de hundratalet träd som växer på Clemenstorget. Nu ska dessa träd – sex plataner och två lindar – flyttas till Vindarnas park på Brunnshög.

2017-03-06

Högevall får utmärkelsen "utmärkt hälsofrämjande arbetsplats"

Högevall är först ut av kultur- och fritidsförvaltningens verksamheter att belönas med utmärkelsen ”Utmärkt hälsofrämjande arbetsplats”. Onsdagen den 8 mars 2017 kommer Högevall, med sina 39 anställda, att ta emot utmärkelsen.

2017-03-06

Regionfinal i språkolympiaden 2017

Polhemskolan i Lund arrangerar Språkolympiadens Regionsfinal för grundskolan den 8:e mars. Språkolympiaden är en språktävling för grund- och gymnasieskolor där elever tävlar i franska, tyska och spanska, engelska och svenska. I år har över 20.000 elever från hela landet tävlat. Plats: Polhemskolan, Aulan Adress: Trollebergsvägen 41, Lund Tid: 8 mars kl. 9.15

2017-03-02

Pressvisning på Lunds konsthall: Albert Wiking. We Have A Dream

​Albert Wiking ​We Have A Dream. Om mod, medmänsklighet och människans rättigheter Lunds konsthall, 18 mars – 7 maj 2017 Pressvisning, fredagen den 17 mars kl. 12 ​Vernissage, fredagen den 17 mars kl. 18–21

2017-03-02

​Farzad, Beppe och Johanna till Litteralund i vår

TV-profilerna Farzad Farzaneh, Beppe Singer och Johanna Westman kommer alla till Litteralunds familjedag på Stadsbiblioteket söndagen den 23 april. Bokfestivalens offentliga program fortsätter under den följande veckan med en kväll för unga på Stenkrossen och författarbesök på Norra Fäladen, i Dalby och Veberöd.

2017-02-28

Nu införs e-tjänster för försörjningsstödet

Från och med mars inför socialtjänsten i Lunds kommun en ny e-tjänst för sina brukare. Det är försörjningsstödstagarna som kommer att kunna få information om sitt försörjningsstöd direkt i datorn, läsplattan eller mobiltelefonen. E-tjänsten är ett led i att förenkla och öka tillgängligheten för brukarna och minska arbetsbördan för medarbetarna.

2017-02-27

Bygget av spårvägen startar den 7 mars

Spårvägen i Lund börjar byggas den 7 mars, på tre olika platser: Kung Oskars väg vid Getingevägen, på Sölvegatan vid Kårhuset och på Sölvegatan vid E22.

2017-02-24

Spårväg Lund C – ESS: Pressträff om byggprocessen

Spårvägen i Lund börjar byggas i mars, på flera platser samtidigt. Det kommer att ta ca två år att få infrastrukturen på plats. Bygget kommer att innebära en del förändringar i stadsbilden, omfattande avspärrningar och störningar i trafiken.

2017-02-21

Nu är vi över 119 000 Lundabor

Allt fler väljer Lunds kommun. I dag presenterades befolkningssiffrorna för 2016 från SCB. Samtidigt fortsätter ökningen stadigt under 2017. Statistiska Centralbyrån, SCB, samlar varje år statistik över landets befolkning. När siffrorna presenterades i dag stod det klart att Sverige står inför den största folkökningen sedan 1861. Totalt var Sveriges befolkning år 2016 uppe i 9 995 153 .

2017-02-20

​Vinst för Polhemskolan i fysiktävling

Eleverna Axel Lokrantz, Arvid Steen och Johanna Lidholm, vann idag Wallenbergs fysikpris och går nu till finalen i den europeiska och internationella fysikolympiaden. Alla tre läser spetsutbildningen i fysik på Polhemskolan.

2017-02-16

​Inriktningen satt för sydvästra Lund

Sydvästra Lund ska utvecklas till en del av staden där rekreation och grönska samspelar med näringsliv och en mer urban miljö. Det var ett av de viktiga ställningstagandena när byggnadsnämnden under torsdagen fattade beslut om stadsdelens framtida inriktning.

2017-02-16

Bättre utemiljö för Lunds förskolebarn

Nya riktlinjer ska göra det enklare att se till att Lunds förskolegårdar blir tillräckligt stora och med ett bra innehåll. Under torsdagen beslutade byggnadsnämnden att skicka förslaget vidare på remiss.

2017-02-16

Sportlov i Lund – här listar vi aktiviteterna

Gympa, film, experiment, teater, skidåkning och pyssel – Lunds föreningar, bibliotek och kulturaktörer erbjuder massor av aktiviteter under sportlovet i vecka åtta.

2017-02-16

Ny färdtjänstentreprenör i Lunds kommun

Tekniska nämnden tog den 15 februari 2017 beslut om att tilldela uppdraget för färdtjänsten i Lunds kommun från och med 1 oktober 2017 till DRT Solutions AB. Avtalet gäller i fyra år med option på ytterligare två år.

2017-02-16

Lärare på Nyvångskolan i Dalby utforskar kulturskillnader på Sicilien

När resten av skolan tar sportlov åker tre lärare från Nyvångskolan i Dalby till Catania på Sicilien för att utbyta idéer och erfarenheter gällande sin yrkesroll.

2017-02-15

Nu är bygget av spårvägen i Lund invigt!

​Nu är bygget av spårvägen i Lund invigt. Under en högtidlig ceremoni rullades gräsmattor ut för att symbolisera första spadtaget i projektet och ett nytt kapitel i Lunds historia.

2017-02-15

​​Lund leder kulturligan i landet

Lund hamnar på en delad förstaplats med Stockholm, när enkätundersökningen "Kulturvanor i svenska städer" presenteras. Undersökningen gäller medborgarnas kulturvanor. Urvalet för undersökningen är de 34 största kommunerna i Sverige enligt SKLs indelning.

2017-02-10

​ESA lägger rymdkonferens i Lund

Rymdteknik för hållbara, smarta städer och innovationer? Det är något som ska diskuteras när den Europeiska Rymdorganisationen ESA (European Space Agency) håller konferens under tre dagar i Lund i mars.

2017-02-09

​Kick-Start Program ska få företag i Malmö-Lund att behålla internationell kompetens

Många arbetsgivare i Malmö-Lund-regionen är beroende av spetskompetens från olika länder för att kunna driva och utveckla sin verksamhet. Den 14 februari startar "Kick- Start Program" i Lund för att bättre ta till vara de medföljandes kompetenser.

2017-02-09

Första spadtaget för spårvägen i Lund (uppdaterat program)

Den 15 februari tar vi första spadtag för Spårväg Lund C – ESS. Eventet äger rum i ett specialbyggt område på Sölvegatan. TID: 15 februari, kl. 11.00 - 13.00. PLATS: Sölvegatan vid LTH-parken (närmaste byggnaden, Ingvar Kamprad Designcentrum har Sölvegatan 26 som adress).

2017-02-09

Kongresser och konferenser i Lund omsatte 89 miljoner kronor förra året

​Lund är en attraktiv mötesdestination som årligen står värd för en rad internationella och nationella möten. Förra året möttes cirka 14 200 delegater för att konferera i Lund. Tillsammans har de omsatt minst 89 miljoner kronor, visar Lund Convention Bureaus genomgång.

2017-02-06

Lunds Stadsorkester bjuder på uppförande och uruppförande av skånsk musik.

Lunds Stadsorkester, med solisten Pia Loman, uruppför söndag 12 februari Håkan Carlssons konsert för blockflöjt och orkester. Dessutom uppförs det musik av David Riebe, initiativtagaren till Lund Contemporary. På lördagen blir det även en familjekonsert.

2017-02-01

Vipanelever gör praktik utomlands

​På söndag åker eleverna från El- och energiprogrammet och Handelsprogrammet på praktik till Mérida, Spanien. Eleverna kommer att vara där i tre veckor, handelslärare och el-lärare följer med för att hjälpa eleverna.

2017-02-01

Första spadtaget för spårvägen i Lund

Välkomna till första spadtaget för Spårväg Lund C – ESS, den 15 februari mellan klockan 11 och 13.

2017-02-01

Mer Kulturskola för fler; Kulturskolan Lund startar nya grupper med verksamheter för fler barn

Med hjälp av medel från Statens Kulturråd startar Kulturskolan Lund undervisning för att kunna nå de barn som står i kö eller som inte har anmält sig till Kulturskolan än. Målet är att Kulturskolan ska kunna nå fler barn och ungdomar i Lunds kommun.

2017-01-30

​Verklighetsflykt, normer och läsfrämjeri på Litteralund

När Lunds kommun arrangerar Sveriges största festival för barn- och ungdomslitteratur för tolfte gången, har programmet för konferensen 27-28 april särskilt fokus på hur litteraturen speglar vår omvärld. Vi lyfter samtalet om flykt, normer och hur läsfrämjandearbetet ser ut runtom i Sverige idag.

2017-01-27

Fyra kontor tar fram förslag på ny centralstation

Nu är det klart att 3XN, Henning Larsen Architects, Belatchew Arkitekter och Elding Oscarson är de arkitektkontor som kommer att rita förslag på hur Lunds nya centralstation ska se ut.

2017-01-25

Ny satsning på sex och samlevnadsundervisning för nyanlända

Under våren med start torsdagen den 26 januari erbjuds skolpersonal som arbetar med nyanlända en fortbildning i sex och samlevnadsundervisning. Under fyra tillfällen kommer deltagarna att gå igenom grunderna, diskutera och få exempel på metoder till klassrummet.

2017-01-18

Ny skola på Påskagänget i Dalby

​Den 23 november 2016 togs det beslut om att starta två förskoleklasser på Kattfotens förskola, med start höstterminen 2017.

2017-01-16

Invigning av ny träffpunkt för seniorer på Linero

Den 19 januari kl. 13 invigs en ny träffpunkt för seniorer på Linero i östra Lund. Det blir pompa och ståt med musik, tårta, tal och bandklippning av vård- och omsorgsnämndens ordförande – och förstås visning av de nya lokalerna.

2017-01-12

​Elever inspireras av naturvetarmässa

För sjätte året i rad arrangeras en naturvetarmässa på Polhemskolan den 13 januari. Samtliga elever i årskurs 2 på naturvetenskapsprogrammet är inbjudna för att få en bredare kunskap och inspiration.

2017-01-11

Vernissage för integrationsprojekt i Södra Sandby

Stor final för integrationsprojektet ”Killebäck i världen”, vernissage med besök från Kulturskolan och invigningstal av nämndsordförande för Kultur- och fritidsnämnden Elin Gustavsson. På Killebäckskolan i Södra Sandby har eleverna under hösten fått skapa en väggmålning med kultur och integration i fokus och projektet når nu sin festliga slutpunkt!

2017-01-09

​Pressträff för nya vinterkupolen på Stortorget i Lund

På tisdag börjar vi bygga upp det kupolformade tält som går under namnet Vinterkupolen. Det kommer vara en plats för drömmar och lördagsaktiviteter fram till och med den 4 februari. Första lördagen den 14 januari står julgransplundring, kaninmys och melodikryss på programmet.

2016-12-20

Arkitekterna bakom Stadsparkens förnyelse prisas

Lunds stadsbyggnadspris 2016 tilldelas arkitekterna som står bakom förnyelsen av Stadsparken.

2016-12-20

​Pressträff: Lund får snökanon och ordnar skidfestival

Först snölekplats på Stortorget och nu snökanon och skidfestival i Stadsparken. Mot alla odds satsar Lund på att bli en vinterstad som kan erbjuda snö och olika aktiviteter kopplat till den.

2016-12-19

Höjda ambitioner i Lund med nytt tufft klimatmål

Målet om att halvera utsläppen av växthusgaser till 2020 ser ut att nås och Lunds kommun föreslår nu ett nytt etappmål som innebär att minska utsläppen med 80 procent till 2030. Dessutom har en rad nya åtgärder tagits fram.

2016-12-16

Nu delar vi ut Lunds stadsbyggnadspris 2016

Välkommen att vara med när Lunds Stadsbyggnadspris 2016 delas ut.

2016-12-15

​Positivt för bilfritt boende

Ett helt bilfritt boende planeras på Brunnshög. Byggnadsnämnden har idag beslutat att preliminärt godkänna att LKF:s nya bostadsprojekt byggs utan vanlig boendeparkering.

2016-12-15

650 nya bostäder på Brunnshög

Ett förslag till detaljplan på Brunnshög gör det möjligt att bygga minst 650 nya bostäder, kontor och butiker och dessutom en nästan fyra hektar stor park. Byggnadsnämnden beslutade idag att ta planförslaget vidare till samråd.

2016-12-15

Så uppmärksammas slaget vid Lund

Turister och historieintresserade har frågat om det länge. Nu, lagom till årsdatumet, har Lunds kommun satt upp nya skyltar och tagit fram mer informationsmaterial om Slaget vid Lund.

2016-12-14

Lundauppropet: Markanvisningstävlingar i Genarp och Dalby ska ge bostäder till nyanlända

Innovativa byggherrar med socialt fokus. Det letar Lunds kommun just nu efter för att kunna öka bostadsbygget för nyanlända flyktingar. Som en del av Lundauppropet pågår nu en markanvisningstävling i Genarp. I dag beslutade tekniska nämnden om ytterligare en markanvisningstävling i Dalby.

2016-12-13

Nya boplatser för fåglar och fladdermöss i Lund

Nu har fåglar, fjärilar, fladdermöss och insekter bättre förutsättningar för att hitta bostäder i Lund. Lunds kommun har nämligen tillsammans med Akademiska Hus och Lunds Universitet etablerat holkar på campus.

2016-12-09

​Allsång på Stortorget ny luciatradition

​I skenet av facklor bjuder Vinterlund och Kulturskolan Lund in till lucia-allsång tillsammans med blåsorkester, kör och kompband på Stortorget den 13 december.

2016-12-06

Så möter Lunds kommun framtida utmaningar

Ambitionshöjningar i verksamheten och den demografiska utvecklingen ställer krav på effektiviseringar, omprioriteringar och att hitta nya sätt att ge välfärdstjänster. Inför budget 2018-2020 tar nämnderna nu fram förslag till det fortsatta arbetet under våren för en ekonomi i balans.

2016-12-05

Överenskommelse kultur- och fritidsförvaltningen och Kungsleden angående Gaste Skate

Kultur- och fritidsförvaltningen i Lund har kommit överens med fastighetsägaren Kungsleden om att vissa konstruktioner av säkerhetsskäl måste monteras ner på Gastelyckan, där Gaste Skate har sin verksamhet. Likaså måste provisoriska hygienanläggningar tas bort av hygienskäl.

2016-12-05

Säkrare andrahandsmarknad med BoPoolens nya hemsida

​Nu får BoPoolen en ny hemsida. Syftet med den nya webbplatsen, bopoolen.nu, är att skapa en ännu säkrare och tryggare miljö för studenter som hyr i andrahand i Lund. Den 6 december hålls releasemingel i AF-borgen för att fira den nya hemsidan.

2016-12-01

Ny utställning på Lunds konsthall

As Told Ana Gallardo, Tamar Guimarães & Kasper Akhøj, Emily Wardill Lunds konsthall 10 december 2016 – 5 mars 2017 Pressvisning fredag 9 december kl 12 Vernissage fredag 9 december kl 18-20

2016-11-30

1000 lundabor tyckte till om stadens parker, gator, torg och cykelbanor

Bättre koll på vad medborgarna tycker om några nyckelfunktioner är målet med den medborgarundersökning som genomförts av kommunens tekniska förvaltning under hösten

2016-11-30

Dags att lämna önskemål om skolplacering inför hösten 2017

Drygt 1.500 barn i Lunds kommun ska börja förskoleklass hösten 2017. Vårdnadshavare i Lunds kommun behöver nu lämna in önskemål om vilken skola barnet ska gå på.

2016-11-28

Nya Lund.se ökar servicen och tillgängligheten

Nytt utseende och mer användarvänlig. Det är två av effekterna när Lunds kommuns webbplats Lund.se idag får nypremiär. Anledningen till att Lund.se förnyas är i första hand för att göra Lund.se webbplatsen mer användarvänlig och mer funktionell. Exempelvis har vi byggt en mängd nya e-tjänster, så att medborgare snabbt och enkelt kan göra många av sina ärenden när de har tid.

2016-11-25

Nu börjar renoveringen av Stadsbiblioteket i Lund. Drygt fyrahundra fönster ska bytas ut.

Biblioteket håller öppet som vanligt, även om delar kan vara avstängda vid behov. Arbete som orsakar buller kommer i huvudsak att genomföras mellan kl 6 och 10 på mornarna. Byggnaden ingår i Lunds kommuns bevarandeprogram, vilket innebär att de nya fönstren godkänts av Stadsantikvarien. På utsidan görs en dränering vid entrén.

2016-11-25

Två förskoleklasser öppnar på Kattfotens förskola i Dalby

Hösten 2017 öppnar två förskoleklasser på Kattfotens förskola i Dalby. Den nya skolenheten ska heta Påskagängets skola.

2016-11-23

Premiär för Fokus Genarp

Nu drar Fokus Genarp igång. Projektet pågår under två år och uppmuntrar verksamheter och boende i Genarp till att vara med och påverka ortens framtid.

2016-11-14

NEXT BIG THING - Claudio Gubitosi på exklusivt besök i Lund den 18 november kring Giffoni Experience och Giffoni Innovation Hub.

Som 17-åring bestämde sig Claudio Gubitosi för att starta en filmfestival. Idag är Giffoni Experience en av världens ledande barn och ungdoms festivaler och expanderar nu till en internationell multimedia hub, Giffoni Multimedia Valley. Grundare Cladio Gubitosi samt CEO för Giffoni Innovation Hub, Luca Tesauro besöker nu Lund för ett exklusivt möte och seminarie - NEXT BIG THING.

2016-11-14

Malmö stad och Lunds kommun anordnar seminarium om kemikaliesmart byggande

Den 17 november anordnar Malmö stad och Lunds kommun, i samarbete med Region Skåne, en heldag full av inspiration och arbete kring hur vi bygger kemikaliesmarta förskolor, skolor och bostäder. Seminariets målgrupp är till exempel byggprojektledare, förvaltare, inköpare, projektsamordnare och politiker inom offentlig sektor. Syftet är att deltagarna ska få konkreta exempel.

2016-11-14

Veberöds kulturpärlor visas upp i utställning

Nu är Veberöds kulturskatter inventerade och kartlagda. Några av pärlorna visar kommunen och lokala experter upp i en utställning. Resultatet hittar du på Medborgarkontoret i Veberöd, och senare på Kristallen i Lund.

2016-11-07

Killebäck i världen - ett integrationsprojekt i Södra Sandby

Elevernas delaktighet står i centrum när temat integration lyfts till en ny nivå med hjälp av projektet ”Killebäck i världen”. På Killebäckskolan i Södra Sandby ska eleverna få skapa en väggmålning med kultur och integration i fokus!

2016-11-07

Ny mötesplats i Lund rådger nyanlända lundabor

En ny mötesplats för nyanlända Lundabor öppnar nu i Lund. Rådrum Lund ger gratis samhällsrådgivning till personer som är nya i Sverige. Genom utbildade frivilligrådgivare ges gratis råd och vägledning, neutralt, opartiskt och konfidentiellt till nyanlända Lundabor.

2016-11-02

Pussar, snö och pannlampor i Vinterlunds program

Med bara några veckor kvar till grantändningen på Stortorget börjar Vinterlunds program nu ta form. En kulturkalender, en snölekplats, nattorientering och Afternoon Tea för seniorer på alla hjärtans dag är några av nyheterna.

2016-11-02

Ny lag ska göra det lättare att bli skuldfri

Lunds budget- och skuldrådgivare välkomnar ny lag som ska göra det lättare att stötta skuldsatta medborgare.

2016-11-01

Elever på Nyvångskolan utforskar kulturskillnader på Sicilien

Den 6-12 november åker femton elever i åk 8-9 från Nyvångskolan i Dalby till Sicilien som en del av ett internationellt projekt om kulturskillnader.

2016-10-31

Årets skolbibliotek finns på Polhemskolan i Lund

Polhemsskolans skolbibliotek har fått utmärkelsen Årets skolbibliotek 2016 av Nationella Skolbiblioteksgruppen. Anna Ekström, gymnasie- och kunskapslyftsminister, delade ut priset på Skolforum måndag 31 oktober. Skolbibliotekarierna Lotta Davidsson Bask och Petra Romberg tog emot priset.

2016-10-31

​Pressträff för Vinterlund

Välkommen att höra om planerna och programmet för det nya samverkansprojektet där Lunds kommun, Citysamverkan och kultur- och föreningslivet i Lund, tillsammans arbetar för att ta fram ett brett program i Lunds stadskärna från första adventshelgen till alla hjärtans dag.

2016-10-28

Press information regarding the Papal visit to Lund

A warm welcome to international press and media to the City of Lund and the commemoration of the 500th anniversary of the reformation. Pope Francis and the president of the Lutheran World Federation Munib Younan are two of the inviters. Guided tours can be joined during the weekend and the press centre with access to designated work spaces will be open on Sunday and Monday.

2016-10-28

Pressinformation med anledning av påvebesöket 31 oktober i Lund

Press och media hälsas varmt välkomna till Lunds kommun med anledning av uppmärksammandet av reformationens 500-årsminne, där påven Franciskus och Lutherska världsförbundets president Munib Younan är två av inbjudarna. Kommunen erbjuder extrainsatta stadsvandringar på engelska och svenska och vårt presscenter håller öppet i Stadshallen under söndagen och måndagen.

2016-10-26

​Invigning av cykeltunnel som gör barns röster hörda

Förutom att cykeltunneln i Stångby fått en ordentlig ansiktslyftning, kommer barn och pedagoger i Stångby att få en ny möjlighet att berätta om vad de gör på dagarna. Alla som passerar tunneln kommer få en inblick i vardagen på Kulparkskolan, Prästängsskolan, förskolorna Tåget och Stormhatten. Nu ska tunneln invigas.

2016-10-21

Spårvägsbidrag för utveckling av Ideonområdet

Lunds kommun, Wihlborgs, Medicon Village och Castellum vill stärka sitt samarbete för att utveckla Ideonområdet, Sveriges mest innovativa företagsområde, ytterligare. Därför har de skrivit en överenskommelse om spårvägsbidrag som ska upp för beslut i kommunstyrelsen i Lund i november.

2016-10-21

Annika Eklund ny kulturchef i Lunds kommun

Annika Eklund efterträder Chris Schenlaer som kulturchef i Lunds kommun.

2016-10-21

Workshops och scenkonstprojekt med nyanlända ungdomar

Välkomna att nu på måndag den 24 oktober kl. 08.00-16.00 ta del av ett spännande exempel på hur Kultur- och fritidsförvaltningen i Lund använder statsbidraget för utökade kostnader för flyktingmottagande.

2016-10-19

Organisationen klar för nya ungdomsverksamheten

Den 1 januari träder organisationen för den nya öppna ungdomsverksamheten i kraft. Målet är att verksamheten, som vänder sig till målgruppen 12-25 år, ska bli bättre på att möta ungdomar där de befinner sig. Tanken är att fritidsledare ska arbeta rörligt för att nå unga på fler arenor än tidigare, såväl dagtid som kvällar och helger. Därutöver ska ett fasta mötesplatser byggas upp.

2016-10-14

Pressinbjudan: Så jobbar vi med trafikfrågorna inför påvebesöket i Lund

​ Påvebesöket i Lund den 31 oktober närmar sig. Nu trappar Lunds kommun och polisen upp det praktiska arbetet med trafikinformationen i centrala Lund inför det historiska besöket. På en pressträff i dag, klockan 13, svarar kommunen och polisen på frågor kring stoppförbud, dialog med företagare i området, avspärrningar och vilka gator som i dagsläget kommer att beröras.

2016-10-13

Körfestival för Lunds femåringar

Kulturskolan Lund och Kulturgarantin bjuder in alla Lunds femåringar till sångkalas med trolltema när 2016 års Förskolekörkalas går av stapeln.