Faktatext om Lund

Här finns korta texter om Lund. Klipp ut och använd!

En mening

I Lund möts tradition och innovation i den medeltida staden där det är lika nära till universitet och spetsforskning som till natur och kultur.
(143 tecken, med mellanslag)

Ett stycke

Lund är en av Skandinaviens äldsta städer med ett av världens hundra högst rankade universitet. Här möts tradition och innovation; här är avstånden korta och forskningen bland den bästa i världen.

Kommunen har drygt 119 000 invånare. Med cirka 40 000 helårsstudenter och tusentals forskare från hela världen präglar Lunds universitet kommunen. De största arbetsgivarna är Skånes universitetssjukhus, Lunds universitet och Lunds kommun.

I nordöstra Lund växer nu Brunnshögsområdet fram där forskningsanläggningarna MAX IV och ESS lägger grunden för materialforskning i världsklass.

Lund är en del av Öresundsregionen, en av Europas starkaste regioner med nästan fyra miljoner invånare. Den internationella flygplatsen Kastrup och Malmö Airport ligger båda en halvtimma bort. Malmö nås på tio minuter och centrala Köpenhamn på tre kvart.

(840 tecken, med mellanslag)

En sida

Staden Lund grundades 990 av den danske kungen Sven Tveskägg, troligen som en efterföljare till järnåldersstaden Uppåkra. Skriftliga järnålderskällor antyder att det som i dag heter Uppåkra då hette Lund.  I dag är Lund Sveriges tolfte största kommun med drygt 119 000 invånare, varav 19,5 procent är utrikesfödda. 87 000 invånare bor i tätorten Lund. Invånarantalet har ökat varje år sedan 1920-talet. Cirka hälften av kommuninvånarna har eftergymnasial utbildning.

Lunds universitet grundades 1666 och har under flera år rankats omkring de 100 bästa universiteten i världen. Här finns ca 40 000 studenter och 7 500 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Fem miljarder går årligen till forskning inom åtta fakulteter, vilket ger Lund ett av Sveriges starkaste och bredaste forskningsutbud. Fler än trettio av universitetets forskningsområden anses som världsledande, enligt oberoende utvärderare.

Den konstgjorda njuren, ultraljudsröntgen, pacemakern och Bluetooth är alla exempel på uppfinningar som är sprungna ur Lund och Lunds universitet och som öppnat nya dörrar för miljoner människor världen över. Världsledande företag som Tetra Pak, Axis Communications, Alfa Laval och Gambro har sitt ursprung i forskning från Lunds universitet, och nya tillkommer ständigt.

Bland annat vann Lunds kommun Skåne Solar Award 2016 och kom på andra plats i Ekomatsligan med 55 procent ekologiska inköp 2015. Lunds kommun toppade också Cykelfrämjandets Kommunvelometer och tilldelades utmärkelsen Årets cykelfrämjarkommun 2016. Lunds kommun är bäst i Sverige på hållbara transporter, och vann år 2016 för andra gången på tre år kommunrankningen SHIFT.

Skolfrågor är högt prioriterade och Lund har under de senaste tolv åren befunnit sig på topplaceringarna över Sveriges bästa skolkommuner.

Lund har ett rikt kulturliv och många besöksmål, där Lunds tusenåriga domkyrka är den största turistmagneten med 700 000 besök varje år. Andra besöksmål är Skissernas museum, Lunds konsthall, friluftsmuseet Kulturen, Historiska museet och science centret Vattenhallen. I Dalby ligger den tusenåriga Dalby heligkorskyrka.

Lund är hemstad för flera festivaler, konferenser och återkommande arrangemang, som Nordiska ungdomsorkestern, Lund Choral Festival, Lund Comedy Festival, Thomanders jul och Fantastisk Filmfestival. Kulturnatten attraherar många besökare varje september. Varje år samlas tiotusentals ungdomar spontant i Stadsparken för att fira valborg.
Många förknippar Lund med handboll och de största föreningarna är LUGI och H43. Lundaspelen är en stor internationell ungdomsturnering i handboll och basket som arrangeras årligen.

(3235 tecken, med mellanslag)

Faktaansvarig: Avdelningen för kommunikation och medborgarservice, kommunkontoret

Pressansvarig

E-post: press@lund.se