Upptäck Dalby i Lunds kommun
Dalby är en tätort med anor. Namnet härstammar från 1100-talet och orten är hem för Nordens äldsta stenkyrka, Dalby kyrka. I dag bor här 6 500 invånare med en medelålder på 40 år. I Dalby ligger även Sveriges minsta nationalpark, Dalby Söderskog.
Snabbfakta om Dalby
Folkmängd: 6 486 (2018)
Medelålder: 40 år
Flyttnetto: -63 (2018)
Invånartäthet: 1 531 invånare per kvadratkilometer (2015)
Idrott och aktiviteter
Det finns många aktiva föreningar i Dalby. Du kan enkelt ta dig ut i de vackra omgivningarna för en promenad eller joggningstur. Intresserad av en odlingslott? I Dalby finns Pinnmöllan.
Bygg- och utvecklingsprojekt i Dalby
I Dalby planeras det för nya bostadsområden i området som kallas Kvarnskon och Vattenrännan mellan Veberödsvägen, Pinnmöllevägen och Östra Möllavägen. På Veberödsvägen föreslås en ny busshållplats med trafik mot Lund och Malmö. I anslutning till hållplatsen planeras det för ett torg med lokaler. Området kommer att byggas i etapper och stå färdigt 2026. Om några år kommer Tegelbruksparken att vara ett rekreationsområde som binder samman de äldsta östra delarna av Dalby och det nya bostadsområdet Påskagänget. Nu saneras marken eftersom delar av området förorenats efter att ha använts som soptipp mellan 1940 och 1970.
Se detaljplanerna för Kvarnskon 3 och Vattenrännan 1–3
Fokus Dalby
Ortsutvecklingsprojektet Fokus Dalby pågick 2010–2013. Ledord har varit långsiktighet, delaktighet och samverkan.
Här hittar du material från Fokus Dalby
Träffpunkt, bibliotek, byaråd och fritidsgård
Träffpunkt Dalby är en mötesplats för seniorer, en plats för social samvaro och aktiviteter av olika slag. Här kan du spela kortspel, sjunga allsång, delta på fester och följa med på utflykter.
Dalby bibliotek finns på Allégatan 1A och har meröppet. Du hittar aktuella öppettider hos folkbiblioteken.
Dalby Byaråd är en partipolitiskt och religiöst obunden ideell förening som ska verka för att Dalbybornas intressen tillvaratas.
Fritid Dalby finns på Tingsgatan 8 och erbjuder bland annat möjligheter att spela musik i replokal och dans i välutrustad danssal.
Se vad som är på gång hos Fritid Dalby
Skolor och förskolor i Dalby
I Dalby finns det fem kommunala och fem fristående förskolor.
I Dalby finns tre kommunala och två fristående grundskolor.
Lista över grundskolor i Lunds kommun
Dalbys historia
De äldsta delarna av Dalby som finns i dag, med kyrkan, Kungsgården och klostret, är från 1000-talet. År 1060 skapades stiften Lund respektive Dalby från Roskilde stift, men 1066 slogs de två stiften ihop till Lunds stift när Lunds biskop dog och biskop Egino av Dalby flyttade över biskopsstolen till Lund. Heligkorskyrkan, som byggdes år 1060, är Nordens äldsta bevarade stenkyrka. Dalby blev tingsplats 1688 för Bara och Torna häraders domsaga. och 1783 byggdes tingshuset som finns kvar än i dag.
1862 bildades Dalby landskommun, som utökades 1952. 1974 slogs Dalby kommun ihop med Lunds kommun.
1892 kom järnvägen till Dalby när orten anslöts till sträckan Malmö–Tomellilla och tågen gick fram till 1987 när sista sträckan för godstrafiken lades ner. Du kan fortfarande cykla eller gå på den gamla banvallen mellan Dalby och Torna Hällestad.
Längs gamla Veberödsvägen startades 1892 en stenkross. Från 1898 bröts där sten, som till stor del gick till järnvägen som höll på att byggas. Betongmaterialet Siporex utvecklades under 1930-talet och fabriken hade som mest flera hundra anställda. Tillsammans med stenindustrin under 1950- och 1960-talen gjorde detta att Dalby växte. Området norr om Östra Mölla, Nyvång, byggdes. Befolkningen växte snabbt, från 1960-talets 1 460 invånare till 4 400 invånare 1980.
Vill du veta mer om Dalbys historia finns det mycket material hos stadsarkivet.