Lägesbild onsdag den 9 september med anledning av arbetet med covid-19

9 september, 2020

Lunds kommun upplåter mark till provtagningsplatser, fortsatta möjligheter till ensamåkning med färdtjänst och förinspelningen av årets upplaga av Kulturnatten, som startar i dag. Det är några av frågorna den här veckan inom ramen för Lunds kommuns hantering av covid-19.

Lunds kommun upplåter mark till provtagningsplatser

Region Skåne öppnar nu ett antal särskilda provtagningsplatser på flera orter i Skåne för möjlighet att göra självtester för covid-19. Tekniska förvaltningen har upplåtit mark till två av dessa platser i Lund – vid Lunds södra infart, för bokade bilburna provtagningsbesök, samt på Viktoriastadions norra parkering, för gående och cyklister. Det är bara förbokade besök som tas emot.

För att göra ett självtest behöver du beställa och boka tid via 1177.
Boka tid för självtest

Möjlighet till ensamåkning med färdtjänsten utökas ytterligare

Trots att resandet med färdtjänst i Lunds kommun har ökat efter semestern fortsätter vi att erbjuda möjlighet till ensamåkning. Vi förlänger dessutom förmiddagspasset efter mångas önskemål. Från och med måndagen den 14 september är det möjligt att boka ensamresor på vardagar före klockan 7.00, mellan klockan 10.00 och 14.00 samt efter klockan 16.00. Ensamåkning är även möjligt obegränsat under helgerna.

Vid bokningstillfället behöver resenären uppge om man önskar resa ensam. Om det uppstår bilbrist blir resenären kontaktad och erbjuden en annan närliggande tid.

I dag startar förinspelning av årets digitala Kulturnatt

Det årligen återkommande arrangemanget Kulturnatten, som samordnas och marknadsförs av Lunds kommun, lockar alltid hundratals flanerande Lundabor och besökare till de olika programpunkterna runt om i Lund.

Kulturnatten i år går av stapeln lördagen den 19 september och blir naturligtvis annorlunda på grund av coronaanpassningar. Några av programpunkterna kommer som vanligt att äga rum runt om i staden, med en deltagargräns på 50 personer. Andra programpunkter livesänds under kvällen eller är förinspelade. Fokus i år kommer att ligga på det digitala innehållet, som delvis spelas in i förväg.

Inspelningarna börjar i dag på Lunds Stadsteater, och pågår fram till på fredag. Kultur- och fritidsförvaltningen hjälper olika föreningar och aktörer att spela in sina programpunkter. Kommunen ställer upp med teknik och personal. Journalister som önskar kika bakom kulisserna på fredagens inspelningar den 11 september får gärna kontakta Amanda Pettersson, kommunikatör på kultur- och fritidsförvaltningen.
E-post amanda.pettersson@lund.se