Föräldrainformation om sommarens risker

1 juli, 2020

I år ser sommarmånaderna annorlunda ut för många – fler semestrar på hemmaplan och planerade aktiviteter har fått ställas in. Inför sommarens ledighet har vårdnadshavare till barn och ungdomar i Lunds kommun fått ett digitalt informationsbrev med tips om vart man kan vända sig om man behöver stöd och hjälp. Här har vi samlat kontaktuppgifterna.

Dialog och samtal

Vi har alla ett gemensamt ansvar att följa Folkhälsomyndighetens direktiv gällande rådande coronapandemi. Det är också viktigt att du som vårdnadshavare pratar med ditt barn om olika risker. Dialog och samtal kan förebygga att unga råkar illa ut.

Alkohol och droger

Varje sommar är det många ungdomar som provar alkohol och droger för första gången. Ni föräldrar och vårdnadshavare är därför extra viktiga den här sommaren. Prata med era ungdomar angående alkohol och droger. Är ni oroliga, kontakta socialförvaltningen eller Mariamottagning Mellersta Skåne. Vi är många som kan och vill hjälpa till!

Vuxennärvaro

Vi ser att behovet är stort av vuxna utomhus på olika tider under sommaren. Kommunens fältgrupp kommer därför att utökas under sommarmånaderna. De kommer att vara i tjänst hela sommaren och röra sig ute i Lunds centrala delar och våra östra tätorter. Kommunens fritidsgårdar kommer att vara öppna och skejtparken, i anslutning till Stadsparken i Lund, kommer att vara bemannad dagtid med personal från kultur- och fritidsförvaltningen.

På Klostergården, i Södra Sandby, Dalby, Genarp samt Veberöd finns det även ideella nattvandrare som rör sig ute kvällar och nätter för ökad trygghet för både ungdomar och vuxna.

Vi vet att närvaro av vuxna oftast har en positiv effekt, så ta gärna en promenad på egen hand på olika platser i er omgivning. Förutom fältgruppen kommer även kommunens väktare och polisen att röra sig extra mycket ute under sommaren.

Tips! Tänk på att ...

1. Diskutera. Prata med ditt barn om vad han/hon ska göra, vilka de ska träffa och var. Berätta hur du ser på alkohol och tider.
  2. Ställ upp. Var tillgänglig och be ditt barn höra av sig om det skulle hända något. Hämta om det behövs. Håll kontakten under kvällen.
  3. Köp inte ut. Om du köper ut alkohol visar du att det är okej att de dricker. Risken att ditt barn råkar illa ut ökar också.
  4. Prata om langning. Berätta för äldre kompisar och syskon att du förväntar dig att de inte köper ut alkohol.

Kontaktuppgifter – för råd, stöd och hjälp

Mariamottagning Mellersta Skåne

Här erbjuds stöd och behandling för personer under 24 år som har problem med alkohol och droger. Även anhöriga kan få råd och stöttning.

Telefon: 046-17 40 99 Adress: Tunavägen 3 L (Sparta), Lund. Drop-in tisdagar klockan 16–18.

Webb: www.skane.se/mariailund eller www.lund.se/mariamottagning

Socialförvaltning Lund

Om du som vårdnadshavare behöver stöd, vägledning eller hjälp i din föräldraroll, kontakta mottagningsenheten på socialförvaltningen. Dit kan du också vända dig om du är orolig för ditt barn och vill ansöka om någon form av behandling eller hjälp.

Du når mottagningsenheten måndag–fredag klockan 11–12 och 13–15 på telefon 046-359 70 10.

Om du råkar ut för akuta sociala problem under veckoslut eller helger kan du kontakta Sociala jouren, telefon 046-12 12 99.

Övrig tid: Ring 112 och begär socialförvaltningens beredskap.

Fältgruppen Lund

Fältgruppen jobbar för barn och unga mellan 12 och 20 år. De träffar oss på gator och torg, i skolan, på nätet, fritidsgården eller andra ungdomsarenor. Hör gärna av dig om du som vårdnadshavare önskar kontakt eller vill tipsa om något. Ser du oss ute så kom gärna fram och prata! Telefon: 046-359 52 12 E-post: faltgruppen@lund.se Instagram: @faltgruppenlund. Chattsida: https://ungilund.se/faltgruppen

Mer stöd

För fler råd och tips, besök sidorna:

Om du vill tipsa polisen: polisen.se, telefon 114 14.
Vid akuta ärenden, som pågående brott: Ring 112.