Aktuellt med anledning av coronaviruset covid-19, 2020-03-17

17 mars, 2020

Lunds kommun följer aktivt händelseutvecklingen kring det nya coronaviruset covid-19. Här listar vi dagligen några av de åtgärder som kommunen genomfört för att begränsa smittspridning i våra verksamheter.

Lunds kommuns fokus är att skydda de äldre och andra som tillhör riskgrupperna och att säkerställa samhällskritisk verksamhet. Vi förbereder löpande organisationen för att med omedelbar verkan kunna ändra inriktning utifrån att myndigheternas rekommendationer ändras.

Under dagen, 2020-03-17, har exempelvis följande åtgärder genomförts:

• Lunds kommuns gymnasieskolor och vuxenutbildning fattar beslut om distansutbildning efter Folkhälsomyndighetens och regeringens rekommendationer. Imorgon, 18 mars, påbörjas distansundervisning enligt schema. Under eftermiddagen genomförde Lunds kommun en presskonferens med anledning av regeringens beslut om gymnasieskolan som går att se i efterhand på www.facebook.com/lundskommun
  • Med anledning av att gymnasieköken inte behöver servera mat omfördelar Måltidsservice sin personal och tar fram en plan för alternativ servering vid behov.
  • Miljöförvaltningen rekommenderar alla som är ”huvudmän” för skolorna att se till att deras utförare tar fram särskilda städrutiner/planer som följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer.
    Folkhälsomyndighetens information till skola och förskola
  • Årets Litteralund ställs in. Kultur- och fritidsförvaltningen undersöker nu möjligheterna att genomföra festivalen i höst.
    Läs mer på Litteralunds hemsida

Lunds kommun är beredd att förstärka insatserna ytterligare om det bedöms nödvändigt.

Vi uppmanar alla att ta sitt ansvar och stanna hemma om man inte är frisk för att tillsammans bidra till att dämpa takten på smittspridningen.

Det görs genom att:

• du stannar hemma om du känner dig sjuk med snuva, hosta eller feber, även vid lindriga symtom.
  • du gör inga besök på äldreboenden eller sjukhus som absolut inte kan undvikas. Låt bli sådana besök helt om du känner dig sjuk.
  • du tvättar händerna med tvål och varmt vatten ofta.

Nyhetstexterna är aktuella när de publiceras, men uppdateras inte.

Här finns samlad information som uppdateras dagligen.