På grund av stor brandrisk är det inte tillåtet att elda utomhus.
Läs mer om vad det innebär:
Eldningsförbud i Lunds kommun
Högevall är anpassat för dig med funktionsnedsättningar och tillgängligt för alla. Runt bassängerna finns en bred gång och rullstolar kan ta sig fram i hela badet. Det pågår ett ständigt utvecklingsarbete och vi vill att alla som vill besöka oss ska kunna göra det.
De brukare som har ett kamratkort tar med sig ledsagare in på Högevall utan entréavgift.
Så här ansöker du om kamratkortet
Parkering för personer med funktionsnedsättning finns nära entrén på Högevallsgatan.
När du närmar dig Högevall finns det gula pilar gångstråk i marken som sedan fortsätter inne i anläggningen. Vi har dessutom förstärkt dessa gångstråk med gula pilar så att det blir lättare för dig som besökare att hitta till våra omklädningsrum på plan två.
Vid entréerna, men även inne i huset, finns det ett stort antal dörröppnare. Tryck på knappen i tre sekunder, så öppnas dörren.
Runt omkring inne i anläggningen hittar du tydliga skyltar – blå med vit text. Dessa skyltar har också ett pictogram som visar om det exempelvis är omklädningsrum eller bassänger. På dessa skyltar finns det även punktskrift.
I tornet till vattenrutschbanorna finns det en hiss för personer med funktionsnedsättning.
På ett antal ställen finns det hissar som du kan använda för att ta dig mellan våningsplanen. Du använder ditt armband för att få tillgång till dessa hissar.
Det finns handikappanpassade enskilda omklädningsrum för en person med assistent. De övriga omklädningsrummen har extra bred dusch och handikapptoaletter.
På Högevall finns ett stort antal omklädningsrum, både större och mindre. De mindre omklädningsrummen finns i anslutning till en av våra kombibassänger som vi kallar för undervisningsbassängen. Här kan du i lugn och ro byta om, duscha, bada bastu och sedan ha nära till undervisningsbassängen.
På plan ett finns det dessutom ett mindre omklädningsrum som kan användas av personer som har behov av assistans för att byta om. Här finns också en brits och i det intilliggande rummet finns det också möjligheter till att duscha. Även i de mindre omklädningsrummen finns det större fasta britsar och här har vi valt att lägga in ett skönare liggunderlag som gör det varmare och mjukare. Här behöver du ha en handduk mellan dig och liggunderlaget.
I vårt fortsatta utvecklingsarbete kommer vi att förse en del av skåpen med krokar längre ner i skåpet så att även om du exempelvis sitter i rullstol ska kunna hänga dina kläder i skåpet och inte bara lägga dem på golvet tillsammans med dina skor. Ett annat utvecklingsområde är att komplettera med en del handtag och stänger som vi fäster i väggarna för att underlätta för dig som behöver stöd och hjälp att resa dig upp.
Har du ett behov att använda rullstol i våra våta utrymmen så finns det två olika typer av rullstolar. En typ är den traditionella våtrullstolen i plast, med hål i sittytan och fotstöd. Vi har också valt att montera rullstolen på hjul med möjlighet att köra den helt själv. En annan typ av rullstol som används i samband med duschning kan tippas eller vinklas bakåt.
För att underlätta förflyttningen från den personliga rullstolen och de rullstolar som används i våra våtutrymmen finns det två liftar med tillhörande segel. Har du ett eget segel får du gärna ta med detta och använda det.
Väl inne i våra bassänger så finns det möjligheter till att få hjälp ner i våra bassänger. Dels har vi en portabel lift som vi använder för att sänka ner dig i vattnet och dels har vi en plattform i vår kombibassäng som vi kan sänka ner 90 centimeter i vattnet. Då kan du sitta kvar i våtrullstolen hela vägen ner i vattnet. Säg bara till i receptionen så hjälper vi dig.
Vi har två bassänger med höj- och sänkbar botten för bland annat rehabiliteringsträning, vattengympa och simskolor. Hissar gör det möjligt för funktionshindrade att ta sig ner i bassängen.
Uppdaterad:
Hjälpte informationen på denna sida dig?