"Den bästa lärmiljön skapas tillsammans med eleverna"

Lisa har jobbat som lärare i sju år men försöker ständigt förnya sig. På Hedda Anderssongymnasiet kommer hon att undervisa i svenska och entreprenörskap.

Vad är så roligt med att vara lärare? 
- I läraryrket blir du aldrig bekväm. Du måste ständigt vara ditt bästa jag för att kunna inspirera elever. Det är både utmanande och väldigt roligt. Ofta ses att vara lärare som ett kall men det är också en karriär där du utvecklas i dig själv enormt mycket. Jag älskar att få umgås med unga dagarna i ända. De är så fulla av liv, säger Lisa.

Lisa Nurmi

Lisa tycker inte bara om att vara lärare, hon är duktig på det också. Faktiskt bäst i Sverige! I höstas nominerades hon av sina elever på hennes dåvarande skola Thorén Innovation School i Lund till Skånes bästa lärare, en kategori som hon vann och fick därmed delta på Lärargalan i Stockholm. Där vann hon även pris som bästa lärare i svenska som andraspråk i hela Sverige!

- Det var väldigt smickrande och jag blev oerhört stolt och glad av nomineringen och utmärkelsen. I min lärarroll försöker jag jobba med elevdemokrati och individuellt ledarskap. Det innebär att jag tar in elevernas önskemål och försöker tillsammans med dem skapa den bästa lärmiljön för just den gruppen. Det kräver att du är flexibel och ser varje individ. Mitt mål är att om jag har fem olika elevgrupper har jag även fem olika arbetssätt då alla grupper kräver olika sorters bemötande och ledarskap, fortsätter Lisa.

Hedda Anderssongymnasiet blev en möjlighet som lockade

Både som person och som lärare tycker Lisa om att utmana och förnya sig. 
- Om det dyker upp en möjlighet så tar jag den ofta. Det är roligt att hoppa på olika tåg och se vart dem för en. Just med Hedda är det extra sporrande att få starta något nytt. Jag tänker att Hedda inte har något givet slutmål än utan resan är full av möjligheter att påverka, både för lärare och elever, avslutar Lisa.