Dörrmattor av gamla jeans, dammsugarpåsar och hårsnoddar av secondhandtyger vann UF-tävling i bästa hållbarhetstänk

5 december, 2019

Heddas numera traditionella projektveckor är avslutade för ekonomitvåorna. Eleverna visade upp sina arbeten inför en jury och framförde argument till varför just deras UF är det företag som har det mesta och bästa hållbarhetstänket.

Dörrmattor av gamla jeans, dammsugarpåsar av återbrukat tyg och hårsnoddar av secondhandtyger vann Heddas UF-tävling i bästa hållbarhetstänk

Alla UF redovisade dessutom sitt hållbarhetsarbete i en hållbarhetsredovisning, precis som företag av en viss storlek i Sverige har krav på sig att göra. Heddas UF redovisade hur de tänker, arbetar och vill arbeta framöver med att ha en hållbar produkt (eller tjänst), ha en hållbar arbetsmiljö – både fysisk och social samt vilka mål man sätter för att företaget ska fortsätta att jobba med hållbarhet utifrån olika aspekter. Detta redovisades dels i montrar på en utställning på skolan och dels som en del av den muntliga argumentationen inför juryn.

- Det har varit väldigt roligt att lyssna på elevernas presentationer. Projekten visar på en stor kreativitet och svarar på flera av de utmaningar som vårt samhälle står inför. Samtliga vinnarbidrag är projekt som bygger på återvunnet material – det är såklart en perfekt ingång för en students plånbok men också ett måste för en hållbar framtid. Stort grattis till vinnarna!, säger Mira Norrsell, miljösamordnare på utbildningsförvaltningen.

En vinnare från varje klass har utsetts. Och vinnarna blev…

  • Clorex UF – som väver dörrmattor av gamla jeans, och även ska tillverka sittpuffar med tomma petflaskor som stomme
  • Fair Scrunchies UF – som syr hårsnoddar-scrunchies av second hand-tyger
  • Reuse it UF – som ska sy dammsugarpåsar som kan användas flera gånger om eftersom påsen är sydd av återbrukat tyg

Elever på Heddagymnasiet