Efter tio år som byggprojektledare är det dags för Patrik Pålsson att ta farväl av Vipan, maratonprojektet som nu gått i mål.
- Jag känner mig väldigt nöjd med det vi uträttat här. Vi har fått oerhört mycket för pengarna, konstaterar han medan vi går runt på området.
Den kanske mest uppenbara förändringen på området är nya hus Q, skolans ”hjärta” som bland annat innehåller kök, matsal, bibliotek och klassrum. Men projektet har bestått av så mycket mer.
- Egentligen har vi nog varit inne i varenda byggnad, berättar Patrik och pekar runt bland huskropparna.
- Det är mycket som inte syns här. Vi har gjort om all infrastruktur i gatan och investerat i en helt ny högspänningsanläggning. Nu utgör byggnad Q huvudcentral för infrastruktur av el högspänning, fiber och gatubelysning i stället för att som tidigare varit utspritt i många olika hus.
Hus Q är "hjärtat" på Campus Vipan.
Men den kanske största skillnaden, jämfört med tidigare, hittar vi i hus B där bageri- och restaurangprogrammen snart ska flytta in. Byggnaden har fått nytt tak, nya hängrännor och alla fönster har bytts ut.
- Det var ett himla jobb, konstaterar Patrik. Inte bara för att fönstren är stora och många utan även för att de nya behövde flyttas inåt i väggkonstruktionen till isoleringsdelen för att bli mer energieffektiva och undvika kondensproblem. Detta medförde att vi fick bygga på väggarna med cirka 12 centimeter.
På ovanvåningen hittar vi bland annat ett stort hörnrum, där solen lyser upp genom de stora fönstren. Men trots de stora glasrutorna kommer det inte att bli varmt inomhus, delvis tack vare de träd som står utanför.
- Det här är nog det finaste rummet på hela Vipan, säger Patrik nöjt.
Ljusinsläpp i hus B. "Finaste rummet på Vipan", menar projektledaren Patrik Pålsson.
Ännu nöjdare är han när vi kommer ner på bottenvåningen, där den totala ytan på undervisningsköken är 1 600 kvadratmeter – mer än fem gånger så stort som köket i hus Q, där Måltidsservice huserar. Det är stort och påkostat, med bästa tänkbara utrustning.
- Det är unikt i sitt slag. Jag kan inte tänka mig att det finns någon annan skola som är lika fin, titta, man kan till och med grilla inomhus.
En överraskning i projektet var att det gamla golvet behövde bilas upp för att få plats med alla ledningar och installationer och sedan gjutas om.
- Det här är den dyraste etappen, 155 miljoner.
Del av storköket i restaurangprogrammets lokaler. Den sammanlagda ytan är mer än fem gånger så stor som Måltidsservice kök på skolan.
Ursprungsplanen var att bygga ett samlat Campus Vipan för gymnasieskolan och Komvux, men planerna fick ses över redan på ett tidigt stadium och som innebar att Komvux till stor del kommer att vara kvar på Gastelyckan
En stor del i utmaningen var att investeringsbudgeten på 415 miljoner inte innehöll någon uppräkning för index. Det var 2017 och sedan dess har priset på de flesta byggmaterial stigit mer än 50 procent.
I vår rundvandring passerar vi genom den rejält tilltagna storköksdelen, med rader av blänkande utrustning, via ett klimatstyrt chokladrum in till ett ”showroom” som för tankarna till någon mästerkockstävling på TV. Här står arbetsplatser på rad där eleverna kan följa lärarens instruktioner.
Här finns också ett smakrum, som kan användas både till vinprovningar och andra tester, samt en ny fin restaurangdel som kommer att vara öppen för allmänheten.
- Jag känner mig väldigt nöjd med det vi uträttat här. Vi har fått oerhört mycket för pengarna, avslutar Patrik.
Uppdaterad: