Skolstart och digitala skolsystem på Spyken

Välkommen till oss! Här hittar du som ska börja i årskurs 1 på Spyken den information du behöver de första dagarna som ny spykist. Är du redan spykist och ska börja i åk 2 eller 3 hittar du all information i våra digitala system som du når via skolportalen.

Vi är stolta och glada för att du har valt Spyken som din gymnasieskola och är övertygade om att du kommer få tre fantastiska år med oss. Sedan nittonhundratalets början kallas de som går eller har gått på Spyken för spykister. Elever som har gått här talar om att det finns en särskild spykenanda. En elev uttryckte det så här: ”Det låter säkert klyschigt men respekten mellan människor och accepterandet av varandras olikheter bara finns här, som om det satt i väggarna.”

Skolstart gymnasiet

Kom ihåg att inför din första dag på Spyken behöver du och din vårdnadshavare gå till sidan skolstart gymnasiet. Där har Lunds kommunala gymnasieskolor samlat information och länkar till de gemensamma e-tjänster och blanketter du behöver fylla i innan första skoldagen för att få en riktigt bra skolstart.

Skolstart Gymnasiet

Upprop 15 augusti 2024

Plats

Uppropet sker i Aulan. Klasslistor för åk 1 hittar du på skolgården på uppropsdagen.

Tider för upprop

08.30 HU24 och NA24

09.00 ES24 och SA24

10.00 HU23 och NA23

10.30 ES23 och SA23

13.00 HU22 och SA22

13.30 ES22 och NA22

Klassplacering

Klasslistor hittar du på skolgården på uppropsdagen den 15 augusti.

Om du har önskemål om klassplacering måste du kontakta respektive biträdande rektor via e-post senast den 31 juli 2024.

Maria Hedelin, biträdande rektor NA, maria.hedelin@lund.se
Johan Ahx, biträdande rektor SA, johan.ahx@lund.se
Set Rooke, biträdande rektor ES, HU, set.rooke@lund.se

Digitalt verktyg och läromedel

Du måste ha ett digitalt verktyg för att kunna följa undervisningen. Du kan använda ett eget digitalt verktyg eller låna av skolan. SA och HU-elever kan låna en Lenovo Chromebook 500e och ES och NA-elever kan låna en Lenovo 500w.

Du lånar läromedel och teknisk utrustning såsom miniräknare till dina kurser. Om du inte lämnar tillbaka läromedel när kursen är slut så blir du ersättningsskyldig.

Skåp

Du får tillgång till ett skåp på skolan så att du kan förvara dina läromedel. När du är avslutar dina studier på Spyken tömmer du ditt skåp och lämnar tillbaka skåpnyckeln. Om du inte lämnar tillbaka skåpnyckeln så blir du debiterad för den.

Specialkost

Restaurang Spyken serverar dagligen flera olika rätter varav minst en är vegetarisk.

Om du behöver specialkost anmäler du det via Måltidsservice.

Anmälan om specialkost

Spykenleg

Spykenleg är ett ID-, biblioteks-, passage- och läromedelskort. Kortet gäller under hela gymnasietiden. Du kommer redan första skoldagen bli fotograferad för ditt Spykenleg.

Kortet är personligt och får inte lånas ut eller lämnas till någon annan. ID-kortet betraktas som värdehandling, om du tappar bort det, anmäl det direkt till skolan för att spärra det.

Användningen av kortet i passagesystemet registreras (loggas) och sparas så länge du är elev på skolan.

Vårdnadshavare

För att ta del av information som rör din ungdoms skolgång har du tillgång till flera digitala skolsystem som tillsammans bildar vår skolas plattform. Du når dessa via Lunds kommuns gemensamma Skolportal.

Från och med 1 juli 2024 byter vi skolsystem. På skolportalen uppdaterar vi löpande med information och länkar till de system du ska använda under din ungdoms gymnasietid.

Skolportalen för dig som är vårdnadshavare

Information från skolan

Till och med den 31 juni når du som vårdnadshavare bland annat studieresultat och information från skolan i vår lärplattform Vklass. Från och med den 1 juli kommer vi att gå över till Edlevo för att ta del av nyheter från skolan som rör din ungdom.

Ta för vana att logga in på Vklass/Edlevo regelbundet för att ta del av information. Om du laddar ner appen Vklass/Edlevo så får du aviseringar när skolan publicerat information som en nyhet. Som vårdnadshavare använder du bank-id för att logga in i Vklass/Edlevo.

Närvaro, frånvaro och ledighetsansökan

Till och med den 31 juni tar du del av elevens närvaro, anmäler frånvaro och gör ledighetsansökan digitalt i Skola24. Från och med den 1 juli kommer vi att gå över till Edlevo för att hantera närvaro, frånvaro och ledighetsansökningar.

Skolan ser restriktivt på ledighet under läsåret. Elevens samtliga vårdnadshavare måste vara registrerade i Skola24/Edlevo för att kunna ansöka om ledighet. Du får en inbjudan till Skola24/Edlevo till den mejladress du registrerade i e-tjänsten ”Lämna kontaktuppgift för elev och anhöriga”.

Informationskvällar 2024/2025

Skolan välkomnar samtliga vårdnadshavare i årskurs 1 till ett välkomstmöte. Inbjudan med mer informationpublicerar vi i nyhetsflödet i Edlevo.

 • NA: 10 september kl. 18 i aulan
 • SA : 11 september kl. 18 i aulan
 • ES och HU: 12 september kl. 18 i aulan

SYV- information 2024/2025

Skolan välkomnar samtliga vårdnadshavare i årskurs 1 till ett informationsmöte med studievägledarna. Inbjudan med mer informationpublicerar vi i nyhetsflödet i Edlevo.

 • ES och NA: 9 januari i aulan
 • HU och SA: 14 januari i aulan

Utvecklingssamtal 2024/2025

Skolan bjuder också in till utvecklingssamtal någon av följande dagar under läsåret:

 • Höstterminen: 6 och 11 november
 • Vårterminen: 11 och 19 mars

Inbjudan med mer informationpublicerar vi i nyhetsflödet i Edlevo.

Läsårstider och lovdagar

Läsårstider och lovdagar är gemensamma för alla de kommunala gymnasieskolorna.

Lov och ledighet i gymnasiet

Spykens KU-dagar läsåret 2024/25

Utöver de gemensamma lovdagarna har vi även två kompetensutvecklingsdagar per termin då eleverna är lediga.

 • 17 oktober
 • 19 november
 • 7 januari
 • 5 mars

Uppdaterad:

Dela sidan: