Allt om skolstarten på Spyken

Välkommen till oss! Här hittar du som ska börja i årskurs 1 på Spyken den information du behöver de första dagarna som ny spykist. Är du redan spykist och ska börja i åk 2 eller 3 hittar du all information på Vklass.

Vi är stolta och glada för att du har valt Spyken som din gymnasieskola och är övertygade om att du kommer få tre fantastiska år med oss. Sedan nittonhundratalets början kallas de som går eller har gått på Spyken för spykister. Elever som har gått här talar om att det finns en särskild spykenanda. En elev uttryckte det så här: ”Det låter säkert klyschigt men respekten mellan människor och accepterandet av varandras olikheter bara finns här, som om det satt i väggarna.”

Kom ihåg!

Inför din första dag på Spyken behöver du och din vårdnadshavare gå till sidan skolstart gymnasiet. Där har Lunds kommunala gymnasieskolor samlat information och länkar till de gemensamma e-tjänster och blanketter du behöver fylla i innan första skoldagen för att få en riktigt bra skolstart.

Upprop ht 2023

Plats

Uppropet sker i Aulan. Klasslistor för åk 1 hittar du på skolgården på uppropsdagen.

Tider för upprop 16 augusti 2023

08.30 HU23 och NA23

09.00 ES23 och SA23

10.00 ES22 och NA22

10.30 HU22 och SA22

13.00 HU21 och NA21

13.30 ES21 och SA21

Läsårstider 2023–2024

Höstterminen: 16 augusti–20 december 2023

Vårterminen: 8 januari–12 juni 2024

Lov och ledighet i gymnasiet

Klassplacering

Klasslistor hittar du på skolgården på uppropsdagen den 16 augusti.

Om du har önskemål om klassplacering måste du kontakta respektive biträdande rektor via e-post senast den 31 juli 2023.

Maria Hedelin, biträdande rektor NA, maria.hedelin@lund.se
Johan Ahx, biträdande rektor SA, johan.ahx@lund.se
Set Rooke, biträdande rektor ES, HU, set.rooke@lund.se

Digitalt verktyg och läromedel

Du måste ha ett digitalt verktyg för att kunna följa undervisningen. Du kan använda ett eget digitalt verktyg eller låna av skolan. SA och HU-elever kan låna en HP Chromebook x360 11 och ES och NA-elever kan låna en HP Pro Fortis 11 G9

Du lånar läromedel och teknisk utrustning såsom miniräknare till dina kurser. Om du inte lämnar tillbaka läromedel när kursen är slut så blir du ersättningsskyldig.

Skåp

Du får tillgång till ett skåp på skolan så att du kan förvara dina läromedel. När du är avslutar dina studier på Spyken tömmer du ditt skåp och lämnar tillbaka skåpnyckeln. Om du inte lämnar tillbaka skåpnyckeln så blir du debiterad för den.

Specialkost

Restaurang Spyken serverar dagligen flera olika rätter varav minst en är vegetarisk.

Om du behöver specialkost anmäler du det via Måltidsservice.

Anmälan om specialkost

Spykenleg

Spykenleg är ett ID-, biblioteks-, passage- och läromedelskort. Kortet gäller under hela gymnasietiden. Du kommer redan första skoldagen bli fotograferad för ditt Spykenleg.

Kortet är personligt och får inte lånas ut eller lämnas till någon annan. ID-kortet betraktas som värdehandling, om du tappar bort det, anmäl det direkt till skolan för att spärra det.

Användningen av kortet i passagesystemet registreras (loggas) och sparas så länge du är elev på skolan.

Vårdnadshavare

För att ta del av information som rör din ungdoms skolgång har du tillgång till skolans pedagogiska plattform, Vklass, samt frånvarosystemet Skola24. Du kan logga in i Skola24 och Vklass efter skolstart den 16 augusti.

Du hittar länkar till Skola 24 och Vklass via skolportalen

Så använder du Vklass

I Vklass når du som vårdnadshavare bland annat studieresultat och information från skolan. Ta för vana att logga in på Vklass regelbundet för att ta del av information. Om du laddar ner appen Vklass så får du aviseringar när skolan publicerat information som en nyhet. Som vårdnadshavare använder du bank-id för att logga in i Vklass.

Så använder du Skola24

I Skola24 tar du del av elevens närvaro och ledighetsansökan sker digitalt i Skola24. Skolan ser restriktivt på ledighet under läsåret. Elevens samtliga vårdnadshavare måste vara registrerade i Skola24 för att kunna ansöka om ledighet. Du får en inbjudan till Skola24 till den mejladress du registrerade i e-tjänsten ”Lämna kontaktuppgift för elev och anhöriga”.

Informationskvällar 2023/2024

Skolan välkomnar samtliga vårdnadshavare i årskurs 1 till ett välkomstmöte.

  • NA tisdagen den 19 september kl. 18
  • SA onsdagen den 20 september kl. 18
  • ES och HU torsdagen den 21 september kl. 18

Utvecklingssamtal 2023/2024

Skolan bjuder också in till utvecklingssamtal någon av följande dagar under läsåret:

  • Höstterminen: 9 november och 13 november
  • Vårterminen: 11 mars och 20 mars

Uppdaterad:

Dela sidan: