Allt om skolstarten på Spyken

Välkommen till oss! Här hittar du som ska börja i årskurs 1 på Spyken den information du behöver de första dagarna som ny spykist. Är du redan spykist och ska börja i åk 2 eller 3 hittar du all information på Vklass.

Vi är stolta och glada för att du har valt Spyken som din gymnasieskola och är övertygade om att du kommer få tre fantastiska år med oss. Sedan nittonhundratalets början kallas de som går eller har gått på Spyken för spykister. Elever som har gått här talar om att det finns en särskild spykenanda. En elev uttryckte det så här: ”Det låter säkert klyschigt men respekten mellan människor och accepterandet av varandras olikheter bara finns här, som om det satt i väggarna.”

Inför din första dag på Spyken behöver du och din vårdnadshavare gå till sidan skolstartgy för att både få och ge information som behövs inför din skolstart.

Upprop

Tider för upprop i Aulan onsdagen den 17 augusti:

  • 08.30 ES22 och NA22
  • 09.00 HU22 och SA22

Digitalt verktyg och läromedel

Du måste ha ett digitalt verktyg för att kunna följa undervisningen. Du kan använda ett eget digitalt verktyg eller låna av skolan. SA och HU-elever kan låna en HP Chromebook x360 11 och ES och NA-elever kan låna en Dell 3120 2in1.

Du lånar läromedel och teknisk utrustning såsom miniräknare till dina kurser. Om du inte lämnar tillbaka läromedel när kursen är slut så blir du ersättningsskyldig.

Klassplacering

Klasslistor anslås på skolgården på uppropsdagen den 17 augusti.

Om du har önskemål om klassplacering måste du kontakta respektive biträdande rektor via e-post senast den 31 juli 2022.

Maria Hedelin, biträdande rektor NA, maria.hedelin@lund.se
Johan Ahx, biträdande rektor SA, johan.ahx@lund.se
Set Rooke, biträdande rektor ES, HU, set.rooke@lund.se

Läsårstider

Höstterminen: 17 augusti–21 december 2022

Vårterminen: 9 januari–14 juni 2023

Lov och ledighet i gymnasiet

Skåp

Du får tillgång till ett skåp på skolan så att du kan förvara dina läromedel. När du är avslutar dina studier på Spyken tömmer du ditt skåp och lämnar tillbaka skåpnyckeln. Om du inte lämnar tillbaka skåpnyckeln så blir du debiterad för den.

Specialkost

Restaurang Spyken serverar dagligen flera olika rätter varav minst en är vegetarisk.

Om du behöver specialkost tar du med den ifyllda blanketten till Restaurang Spyken torsdag 18 augusti klockan 8.00–08.30. Du får då information om specialkosten på Spyken.

Anmälan om specialkost

Spykenleg

Spykenleg är ett ID-, biblioteks-, passage- och läromedelskort. Kortet gäller under hela gymnasietiden. Du kommer redan första skoldagen bli fotograferad för ditt Spykenleg.

Kortet är personligt och får inte lånas ut eller lämnas till någon annan. ID-kortet betraktas som värdehandling, om du tappar bort det, anmäl det direkt till skolan för att spärra det.

Användningen av kortet i passagesystemet registreras (loggas) och sparas så länge du är elev på skolan.

Vårdnadshavare

För att ta del av information som rör din ungdoms skolgång har du tillgång till skolans pedagogiska plattform, Vklass, samt frånvarosystemet Skola24. Du kan logga in i Skola24 och Vklass efter skolstart den 17 augusti.

Du hittar länkar till Skola 24 och Vklass via skolportalen

Så används Vklass

I Vklass når du som vårdnadshavare bland annat studieresultat och information från skolan. Ta för vana att logga in på Vklass regelbundet för att ta del av information. Om du laddar ner appen Vklass så får du aviseringar när skolan publicerat information som en nyhet. Som vårdnadshavare använder du bank-id för att logga in i Vklass.

Så används Skola24

I Skola24 tar du del av elevens närvaro och ledighetsansökan sker digitalt i Skola24. Skolan ser restriktivt på ledighet under läsåret. Elevens samtliga vårdnadshavare måste vara registrerade i Skola24 för att kunna ansöka om ledighet. Du får en inbjudan till Skola24 till den mejladress du registrerade e-tjänsten ”Kontaktuppgift för elev och anhöriga”.

Informationskväll

Skolan välkomnar samtliga vårdnadshavare i årskurs 1 till en informationskväll.

  • ES och NA torsdagen den 8 september kl. 18
  • HU och SA tisdagen den 13 september kl. 18

Skolan bjuder också in till utvecklingssamtal någon av följande dagar under läsåret:

  • Höstterminen: 8 november och 14 november
  • Vårterminen: 14 mars och 20 mars

Uppdaterad:

Dela sidan: