Länk till startsidan

Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Polhemskolan får celebert besök av Nobelpristagare

Morten Meldal, 2022 års Nobelpristagare i kemi, har besökt Polhemskolan för att träffa och samtala med elever. Han tog även del av hur skolan firar Nobeldagen och gjorde lektionsbesök.

Gymnasielever från Polhem tillsammans med nobelpristagaren Morten Meldal

Morten Meldal blev mottagen av en välkomstkommitté bestående av elever och lärare. Morten fick en rundtur på skolan, fick ta del av hur vi firar Nobeldagen och besökte laborationer i kemisalarna. Sedan samlades alla i skolans hörsal.

Judit Kirsebom och Erik Davidsson var med hela dagen och hade uppdraget att leda samtalet och ställa frågor till Morten. Det var många elever som förberett frågor inför mötet.

- Det mest intressanta var när Morten berättade hur han har kommit fram till olika saker, men också hans förhållningssätt till sin forskning. Morten har aldrig siktat mot Nobelpriset. Forskning intresserar honom djupt och han har alltid undrat hur världen hänger samman, berättar Judit, elev på Polhemskolan.

- Man måste verkligen tycka att det är intressant och har en drivkraft. Jag blev väldigt inspirerad av när han berättade om klickkemin han utvecklat för att bygga större molekyler. Det öppnar upp ett helt nytt sätt att lösa många problem i framtiden. Med klickkemin kan man ta olika komponenter och sätta samman dem, då får man en del som kan agera på flera sätt, säger Erik, elev på Polhemskolan.

2022 års Nobelpristagare i kemi var Morten Meldal, Barry Sharpless och Carolyn Bertozzi.

De har skapat ett enkelt sätt att bygga molekyler. Det kallas klickkemi och är viktigt vid till exempel läkemedelsutveckling.

På bilden syns eleverna Judit Kirsebom (vänster) och Erik Davidsson (höger), tillsammans med Morten Meldal (mitten).

Uppdaterad:

Dela sidan: