Vård och omsorg

Vård- och omsorgsprogrammet

Vård- och omsorgsprogrammet på Komvux är för dig som vill arbeta som undersköterska på sjukhus, inom äldreomsorg eller hemsjukvård.

Man ser ett litet barns händer som bygger ett torn av färgglada klossar.

Vård- och omsorgsprogrammet vänder sig till dig som är intresserad av människors hälsa och som vill lära dig mer om arbete inom vården. På denna utbildning får du kunskaper om hur det är att arbeta inom hälso-och sjukvård, äldreomsorg, psykiatri samt att arbeta med människor med funktionsnedsättning.

På utbildningen lär du dig att bemöta människor på ett professionellt sätt, att kommunicera med respekt för vårdtagarens integritet och ge möjlighet till delaktighet och inflytande. Yrket kräver förståelse för människors olika behov och olika förutsättningar.

Ansökan

Kursen startade den 14 augusti 2023.

Från och med den 14 augusti 2023 har vi undervisning på Campus Vipan (Vipeholmsvägen Hus L).

Du ansöker via ansökningssidan, som du kommer till genom länken ovan. Där loggar du enklast in med bank-id. Om du behöver hjälp med din ansökan, kan du kontakta Lunds Vägledningscentrum. Om du inte bor i Lund vänder du dig till vägledare i din kommun.

Om utbildningen

Du lär dig grunderna i anatomi och fysiologi, psykologi, omvårdnad, funktionsförmåga och funktionsnedsättning, geriatrik, hälso- och sjukvård m. m. Du lär dig hur människan fungerar vid hälsa, ohälsa och funktionsnedsättning.

Hela utbildningen är på 60 veckor och omfattar 1500 poäng. Utbildningen är förlagd till skolan på dagtid, men du kan även välja att devis läsa på distans. Vi kallar det flexibel undervisning där man är i skolan en dag i veckan.

Under utbildningen kommer du att lära känna olika verksamheter inom vården. Efter utbildningen blir du certifierad undersköterska. Om du väljer att endast läsa 800 poäng kan du efteråt arbeta som vårdbiträde.

Behörighet

Behörighetskravet för Vård- och omsorgsutbildningen inklusive grundläggande svenska som andraspråk delkurs C och D, är godkänt betyg i grundläggande svenska som andraspråk delkurs B.

Vård- och omsorgscollege

Komvux Vård- och omsorgsutbildning är certifierad hos Vård-och omsorgscollege. Det är en förening för samarbete mellan arbetsgivare, utbildningsaktörer samt fackliga organisationer inom den privata och offentliga vården och omsorgen. Tillsammans arbetar vi för att ge eleverna en modern utbildning som leder till anställbarhet och leder till karriärmöjligheter. När du har en fullständig utbildning från vård- och omsorgsutbildningen med 1500 godkända poäng får du ett diplom från Vård- och omsorgscollege. Detta garanterar den kvalitet som arbetsgivarna efterfrågar vid en anställning.

Kursinnehåll

Kurser på Vård- och omsorgsutbildningen.

Termin 1

Kurser termin 1

Kurs

Poäng

Anatomi och fysiologi 1

50p

Gerontologi och geriatrik 1

100p

Omvårdnad 1

100p

Social omsorg 1

100p

Funktionsförmåga och funktionsnedsättning 1Termin 2

Kurser termin 2

Kurs

Poäng

Psykologi 1

50p

Hälso- och sjukvård 1

100p

Omvårdnad 2

100p

Psykiatri 1

100p

Social omsorg 2

100p

Anatomi och fysiologi 2

50p

Svenska 1/Svenska som andraspråk 1

50p (termin 2) + 50p (termin 3)


Termin 3

Kurser termin 3

Kurs

Poäng

Funktionsförmåga och funktionsnedsättning 2

100p

Hälso- och sjukvård 2

100p

Psykiatri 2

100p

Samhällskunskap 1a1

50p

Vård-och omsorg specialisering

100p

Orienteringskurs APL Hälso- och sjukvård

50p


Arbetsplatsförlagt lärande

I utbildningen ingår praktiska kunskapsmål, så kallade APL. Din APL är förlagd till första och tredje terminen och omfattar totalt 10 veckor. Under denna tid går du bredvid en handledare och får omsätta dina teoretiska kunskaper i praktiskt utövande.

Arbetstiderna kan variera och du följer under denna tid din handledares schema. Det kan innebära både dagtid-, kvällstid- och helgtjänstgöring. Arbetstiden är i genomsnitt 35 timmar per vecka.

Språkstöd

Om du inte är klar med svenska som andraspråk på grundläggande nivå kan du läsa vård-och omsorgsutbildningen med språkstöd tillsammans med en orienteringskurs i vård och en kurs i samhällsorientering.

Den första terminen läser du svenska som andraspråk grundläggande nivå delkurs 3 och 4 tillsammans med en orienteringskurs i studieteknik. De andra tre terminerna läser du den reguljära vård- och omsorgsutbildningen samt svenska 1 som andraspråk på gymnasial nivå där du har extra stöd i svenska som andraspråk.

Validering

Om du redan har kunskaper inom den aktuella utbildningen kan dina kunskaper valideras. Det innebär att den totala utbildningstiden kan kortas ner.

Studiemedel

Utbildningen är CSN berättigad och studierna bedrivs på heltid.

Läs mer på CSNs webbsida

Lär känna eleven Bokan

Vad läser/läste du på Komvux? Kan du berätta lite om kurserna?

Under covid tog jag tjänstledigt för att kunna satsa på studierna. Jag ville ta det seriöst istället för att ha en fot i varje. Det var nu eller aldrig. Har man jobbat länge och inte suttit i en skolbänk på flera år så är det svårt att arbeta och studera samtidigt. Jag började försiktigt, tog en kurs i taget och har nu läst matte 1 och 2, samhälle, historia, svenska 1,2,3 och natur 1b. Efter det läste jag även undersköterskeutbildningen. Nu ska jag läsa engelska 6 för att bli behörig för högskola och universitet.

Varför valde du de kurserna och den utbildningen?

För att komplettera mina betyg och bli behörig till högskola. Jag valde sedan att läsa till undersköterska eftersom det kändes intressant. Jag har alltid jobbat med människor och tycker det är givande att kunna hjälpa, göra skillnad och ge vård. Då känner man att man har gjort ngt positivt.

Varför valde du just Komvux?

Komvux ligger närmast mitt hem och jag föredrar att ha klassrumsundervisning som Komvux erbjuder. Jag tycker om att vara närvarande i klassen och träffa lärarna fysiskt. Jag lärde mig även mycket av andra som ställde frågor som jag inte tänkt på förut och av att lyssna. Det blir mer av en äkta känsla för min del att lära mig i klassrummet.

Vad är det bästa med Komvux?

Att lärarna är så pedagogiska, trevliga och verkligen har tålamod för eleverna. De förklarar gång på gång och går in på djupet.

Vad skulle du vilja ge för tips till någon som funderar på att läsa på Komvux?

Bara börja. Har man inte börjat blir man lätt seg och tiden bara går. Har du funderingar på att plugga så förlorar du inget på att bara försöka. Har man en dröm att påbörja karriär så kan man alltid läsa in de ämnen som behövs för att nå dit man vill. Det lönar dig till sist.

Skulle du rekommendera andra att läsa på Komvux?

Absolut. Det finns ingen anledning att inte välja Komvux. Vill man satsa så har man möjligheten här. Du får all hjälp du behöver för att plugga upp dina betyg, för att komma vidare till universitet och liknande.

Vad vill du göra efter Komvux?

När jag är färdig med engelskan så har jag funderingar på att söka vidare till sjuksköterskeutbildningen på Högskola. Det har hela tiden varit mitt mål, men från början berättade jag inte det, eftersom man aldrig vet vad som händer. Jag valde i stället att ta ett steg i taget, och nu är jag ju nästan där.

Vad tycker du är det bästa med att studera undersköterska-programmet?

Att det finns så mycket jobb är verkligen en fördel och att man även kan fördjupa sig på flera sätt. Man kan exempelvis studera vidare till sjuksköterska, men om man inte vill göra det kan man bli specialistundersköterska.

Vad är viktiga egenskaper att ha om man ska jobba som undersköterska?

Det är ett yrke man ska välja om man verkligen vill jobba med människor. Man måste vilja hjälpa, känna empati och kunna stödja andra.

Hur skulle du beskriva Komvux med 3 ord?

Givande, berikande och trivsamt.

Uppdaterad:

Dela sidan:

Fler utbildningar

Komvux-vuxenutbildning

Yrkesinriktad utbildning som ger förutsättningar för anställning som medicinsk sekreterare.

Komvux-vuxenutbildning

Fristående kurser är till för dig som saknar hela eller delar av en gymnasieutbildning.

Komvux-vuxenutbildning

Anpassad undervisning med tydliga rutiner, kortare lektioner och fler pauser.