Denna sida är äldre än 12 månader och är kanske inte längre aktuell.
För tio år sedan gick Caroline Halfvarson i nian och funderade över sitt gymnasieval. Hon visste att hon ville läsa mycket historia, samhällskunskap och språk. – Hade jag gått i nian idag hade jag absolut valt ert nya spetsprogram, säger Caroline som efter att ha funderat på Kattes dåvarande två spetsprogram slutligen valde humanistisk.
Idag har hon bara examensarbetet kvar innan hon är färdig jurist och har utöver juridikstudierna hunnit med både att guida på Stockholms stadshus, göra praktik på ambassaden i Wien och läsa franska i Paris. Gymnasieåren på Katedralskolan blev avgörande för hennes fortsatta vägval.
Det var med höga förväntningar som Caroline började på Katedralskolan hösten 2012, och skolan kom att motsvara det hon hade tänkt sig.
– Jag visste att det var en etablerad skola med ett gediget kursutbud, minns Caroline.
Och på Katte fick jag verkligen visa min potential samtidigt som jag utmanades och växte. Det fanns stora möjligheter att utforma min skoltid eftersom det fanns så många kurser att välja på. Jag valde t.ex. till samhällskunskap 2 och fick då vara med i det stora FN-rollspelet, tog språkdiplom i tyska och sjöng i skolkören under alla år.
– Faktum var att jag var inte särskilt bra i tyska när jag kom till skolan, men det blev jag. När jag fick jobbet som guide på Stockholms stadshus var kravet egentligen att jag skulle ha bott i ett tysktalande land eller läst språket på eftergymnasial nivå. Men språkdiplomet visade sig ge mig ett stort försprång.
Tyskan har följt Caroline och hon säger att åren på Katte gav henne ”robusta språkkunskaper” inte bara i tyska utan även i engelska, svenska och franska. Andra färdigheter som Caroline lyfter fram att hon erövrade under sin gymnasietid är förmågan att kritiskt granska, analysera och en retorisk skicklighet.
– Jag fick också en väldigt god allmänbildning, tillägger Caroline.
Efter att ha pluggat ett par år på juristutbildningen skaffade Caroline på egen hand sig en praktikplats på Sveriges ambassad i Wien där hon var i fem månader. Hon fick skriva texter, göra översättningar, analysera samhällsfrågor, ordna evenemang och få en inblick i den vardag och livsstil som det innebär att representera Sverige i utlandet. Caroline låter oss ana att det inte är otroligt att hon söker till UD:s diplomatprogram efter avslutade studier.
– Fast först vill jag gärna göra EU-praktik, säger hon.
Att Caroline just nu är i Paris beror på att hon vill vässa sin franska – ett språk som hon inte läst sedan hon slutade på Katte, men där kunskaperna ändå, sex år efter studenten, ansågs ligga mellan B1 och B2 redan när Caroline skrev in sig på den allmänna språkkursen.
– Välj det du tycker om, välj det som gör dig nyfiken och välj det som entusiasmerar dig är tre råd som Caroline skulle vilja ge till dig som står inför att välja till gymnasiet idag.
– Och ta tillvara på undervisningen!, tillägger hon glatt. På Katte kommer du att få visa framfötterna och utmana dig själv, avslutar Caroline samtidigt som hon lite i förbigående berättar att hon, som i högstadiet var livrädd för att hålla tal, var 2021-års vinnare av den europeiska ”EUGLOH Talks”, vilket gör henne till en av kandidaterna för att bidra till TEDxSaclay 2022.
– Det var på Katedralskolan jag erövrade min röst och mina språk, avrundar hon.
Uppdaterad:
Hjälpte informationen på denna sida dig?